klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Styl życia

Chleb, który nie tuczy - przepis idealny!

Długo żyłam bez chleba, od kiedy uwierzyłam, że tuczy. W końcu jednak powróciłam do pieczywa, zaczynając od tak zwanych „grahamek”. Kiedyś jednak przez przypadek zobaczyłam rozpiskę składu i poczułam się oszukana. Pomyślałam: „A gdyby istniał chleb bez mąki i tłuszczu? I polepszaczy? Ale by było”. A potem dowiedziałam się, że on istnieje. Chleb z kaszy gryczanej niepalonej…
Agata Olejniczak
grudzień 05, 2016

Na zdjęciu wyglądał jak zwykły chleb. Byłam pewna, że to się nie uda, ale… znęcona perspektywą pałaszowania kromek na śniadanie, postanowiłam spróbować.

Aby dokonać dzieła, potrzeba:

½ kg kaszy gryczanej niepalonej, surowej

700ml wody

2 łyżeczki soli

I… to by było na tyle.

Podobno niektórym ten chleb nie wychodzi, sama nie wiem, dlaczego. Mnie udaje się za każdym razem!

Kaszę zalewam wodą. Można ją wypłukać wcześniej, ale ja tego nie robię. Ważna jest pora dnia, którą obierzemy za początek. Polecam ranek.

Rano zalewam więc kaszę i odstawiam na cały dzień. Wieczorem patrzę, ile wchłonęła wody. Jeżeli dużo, dolewam odrobinę, ale tylko tyle, by ziarna były ledwo co przykryte. Całość zaczyna się robić śluzowata. I bardzo dobrze!

Nazajutrz rano odlewam wodę. Nie przerzucam kaszy na sitko, ale pomagam nim sobie, aby ziarenka nie wpadały do zlewu. Kiedy pozbywam się już „kisielowatej” cieczy, wsypuję sól i zabieram się za blendowanie jej na gładką masę. Kasza jest miękka, więc w ciągu 10-15 minut całość zaczyna wyglądać, jak jogurt naturalny z dodatkiem zmielonych płatków owsianych.

Przerzucam do formy keksowej wyścielonej papierem do pieczenia i zostawiam na jakieś 8-9 godzin. W zasadzie z tak przygotowaną masą nic się nie dzieje, choć niektórym wyrasta charakterystyczny brzuszek. Wolę, jak go nie ma, wówczas chleb jest idealny.

Po tym czasie pozostaje włożyć chleb do piekarnika i piec w 200 stopniach przez około 60 minut. Powinien się zrumienić i lekko pęknąć.

Po wyjęciu będzie ciężki. To dobrze! Niech wystygnie.

Jaki będzie w smaku? Gryczany. Tak, czuć grykę. Chleb jest zbity, wilgotny, kroi się doskonale. Jest też bardzo sycący. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim mąki ani drożdży!

Można go mrozić. Zawsze piekę na zapas, a potem wyjmuję kawałki i zjadam na bieżąco. Cieszę się, że mogę jeść taki chleb. Tęskniłam za kanapkami na śniadanie! 

Lubisz pisać? Chcesz podzielić się swoją wiedzą kosmetyczną/fryzjerską, a może tą z zakresu dietetyki lub innej dziedziny z szeroko pojętego lifestyle’u? Możesz tworzyć treści na Wizaz.pl i dzięki temu promować swój blog czy inną działalność. Sprawdź materiały, które opublikowali już nasi Autorzy. Jeśli chcesz do nich dołączyć, skontaktuj się z nami na wspolpraca@wizaz.pl.

Komentarze
Przepisy 3 pomysły na szybkie i proste desery, od których nie przytyjesz
Przed przejściem na niskokaloryczną dietę powstrzymuje Cię jedynie myśl o całkowitym odstawieniu ukochanych słodyczy? Wobec tego mam dla Ciebie dobrą wiadomość – zdrowe odchudzanie nie polega na umartwianiu się i ciągłych wyrzeczeniach! Oczywiście, torty z bitą śmietaną i czekoladowe batoniki nie należą do sprzymierzeńców smukłej sylwetki. Są jednak desery, które możesz pałaszować bez poczucia winy i obaw, że przysporzą Ci dodatkowych kilogramów.
Agata Olejniczak
sierpień 30, 2016

Dietetyczne raffaello Składniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej, - 1 1/4 szklanki mleka 0%, - banan, - wiórki kokosowe, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 1/2 łyżki miodu, - migdały (ok. 15-20 szt.). Kaszę ugotuj z miodem i mlekiem (czas podany jest na opakowaniu). Do ugotowanej kaszy dodaj banana, cynamon i wiórki. Następnie zblenduj składniki na gładką masę. Kiedy wystygnie, lep z niej kuleczki, do środka wkładając migdał bez skórki. Powstałe pralinki obtocz w wiórkach kokosowych. Lekki mus czekoladowy Składniki: - 80g gorzkiej czekolady , - 1 jajko, - 1 białko , - 1,5łyżki ksylitolu, -  40 ml mleka 0,5%. Jajka dobrze umyj i sparz wrzątkiem. Czekoladę połam na kawałki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Do czekolady dodaj podgrzane mleko oraz ksylitol i dobrze wymieszaj (mleko lepiej dodawać partiami). Następnie do masy dodaj żółtko i znowu wymieszaj. Do rozpuszczonej czekolady dodaj połowę ubitych białek, lekko wymieszaj, a następnie dodaj drugą część piany. Gotowy mus (będzie w wersji płynnej) wlej do 2-3 naczyń i odstaw na do lodówki na ok. 2 godziny. Jogurtowa panna cotta Składniki: - 330g jogurtu naturalnego, - 2 łyżki ulubionego dżemu bez cukru, - 2 łyżeczki żelatyny, - łyżka ksylitolu, - świeże owoce sezonowe (np. borówki amerykańskie, truskawki, maliny). Żelatynę rozpuść w 50ml ciepłej wody. Do miski wlej jogurt, dżem, ksylitol, ostudzoną żelatynę i zmiksuj na gładką masę. Przelej ją do silikonowej foremki i odstaw do lodówki na 5-6 h. Po upływie tego czasu foremkę zanurz na chwilkę w gorącej wodzie, następnie wyłóż deser na talerzyk. Posyp świeżymi owocami lub polej musem powstałym z owoców zmiksowanych z odrobiną ksylitolu. Smacznego! :) Sprawdź także: Zatrzymanie wody w organizmie - objawy

Przeczytaj
Styl życia 4 zioła, których warto używać w pielęgnacji ciała
Coraz częściej doceniamy naturalne kosmetyki, które możemy zrobić same. Jest to dla nas ważne, bo wiemy co tak na prawdę dostarczamy naszej skórze. Szukamy i tworzymy różne maseczki, toniki, płukanki oparte na bazie naturalnych składników, a mają one niesamowite właściwości. Takie kosmetyki może wykonać praktycznie każda z nas. Dziś będzie o 4 ziołach, które warto włączyć w pielęgnację skóry, czy włosów, bo mają one świetne działanie.
Agata Olejniczak
listopad 02, 2016

Rozmaryn Rozmaryn świetnie nadaje się do ujędrniania. Pomoże nam w walce z cellulitem, sprawi, że skóra stanie się jędrniejsza, bo zawiera kwas rozmarynowy i garbniki, które poprawiają ukrwienie i przyspieszają regenerację komórek. Rozmaryn ma również właściwości przeciwzmarszczkowe , a więc olejek z rozmarynu świetnie nadaje się do pielęgnacji skóry pod oczami. Olejek z rozmarynu dobrze sprawdzi się też w walce z trądzikiem, ponieważ ma działanie oczyszczające. Również i na włosy ma bardzo dobre działanie, bo wzmacnia cebulki włosów, przez co ogranicza ich wypadanie, a także pomaga pozbyć się łupieżu. Prawdopodobnie rozmaryn zapobiega też siwieniu włosów . Maseczka z rozmarynu na włosy Garść świeżego lub suszonego rozmarynu zalewamy oliwą z oliwek, najlepiej w szklanym pojemniku, w proporcjach 1:1. I tak to zostawiamy na ok. 2 - 3 tygodnie, następnie przecedzamy przez papierowy filtr do kawy. Taki "olejowy wyciąg" z rozmarynu przed użyciem warto lekko podgrzać. Wmasowujemy go w skórę głowy i zostawiamy na ok. 2 godziny. Później myjemy głowę szamponem, najlepiej delikatnym, bez SLS. Taki olejek można również wcierać w twarz, zwłaszcza na skórę pod oczy, gdzie najszybciej robią się zmarszczki. Kąpiel rozmarynowa Szklankę suszonego rozmarynu zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 minut, aby się zaparzył. Następnie taki napar wlewamy do wanny z wodą, można jak najbardziej dodać też kilka kropli olejku rozmarynowego. Z takiej kąpieli możemy korzystać nie dłużej niż 30 minut. Rewelacyjnie odświeży to naszą skórę. Tonik z rozmarynu Robi się go tak samo jak napar do kąpieli, ale wrzątkiem zalewamy tylko 2 łyżeczki rozmarynu . Po ostudzeniu naparu moczymy w nim wacik i przemywamy nim twarz. Taką kurację warto stosować co drugi dzień. Zobacz także:  Jak rozjaśnić włosy... rumiankiem? Szałwia Ze względu na swoje...

Przeczytaj
kasza manna
Fotolia
Przepisy Dlaczego warto jeść kaszę mannę?
Kasza manna chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Dla niektórych to rarytas, do którego chętnie wracają, dla innych – trauma z przedszkola. Czego by nie mówić o kaszy mannie, jest zdrowa i można z niej wyczarować niesamowite dania. Zobaczcie same!
Katarzyna Mordalska
maj 28, 2015

Czym jest kasza manna? Kasza manna jest produktem pszenicznym. Powstaje w procesie przemiału ziaren tego najpopularniejszego zboża na mąkę. W efekcie otrzymujemy drobnoziarnistą kaszę zwaną kaszą manną lub grysikiem. Dlaczego warto jeść kaszę mannę? Wartości odżywcze Kasza manna jest przede wszystkim lekkostrawna, jednak musimy pamiętać, że jako produkt pszeniczny, także dość kaloryczna. Zawarte w niej właściwości odżywcze zdecydowanie przemawiają za tym, by włączyć ją do diety. Kasza manna jest bogata  w witaminy z grupy B oraz witaminę PP oraz szereg pierwiastków  – żelazo, potas, magnez i jod. Jak gotować kaszę mannę? Kasza manna ma wiele zastosowań w kuchni. Sprawdza się świetnie w postaci zupy mlecznej, ale także jako dodatek do wytrawnych zup, zamiast makaronu. W zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć, inny będzie czas i sposób gotowania kaszy. Przed gotowaniem kaszę mannę należy wypłukać. Co do objętości, zasada jest taka, że 1 szklankę kaszy manny gotujemy w 3 szklankach wody. Mokrą kaszę możemy rozprowadzić w odrobinie wody, aby łatwiej było ją wydobyć ze szklanki. Po wsypaniu kaszy do wrzącej wody, czekamy do ponownego wrzenia i gotujemy przez ok. 3 minuty. Kaszę można lekko posolić do smaku. Kasza manna – przepisy Z dzieciństwa chyba najlepiej pamiętamy smak kaszy manny z cukrem. Zamiast dużej ilości kalorycznego cukru, lepiej sięgnąć po naturalnie słodkie, owocowe dodatki. Wypróbujcie kultowy  przepis na mannę z bananami oraz przepis na grysik z cynamonem. Smak dzieciństwa pozostał mi do teraz. Mój mąż się ze mnie śmieje ze będę dziecku wyjadała z talerza. Uwielbiam taki grysik, nagroda dla mej duszy na chandrę, zamiast lodów. daget Kasza manna daje niezliczone możliwości. Świetnie sprawdza się w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Na naszej...

Przeczytaj
Styl życia 7 kroków, by pomadka przetrwała na Twoich ustach cały dzień!
Twoja ulubiona pomadka szybko znika z ust? Szukasz sposobu na przedłużenie jej trwałości? Poznaj kilka prostych kroków do trwałego makijażu ust!
Agata Olejniczak
grudzień 06, 2016

Krok 1. Podstawą każdego trwałego makijażu jest odpowiednia pielęgnacja. Aby pomadka dobrze wyglądała na ustach, zadbaj o to, aby były gładkie i nawilżone. W tym celu możesz użyć specjalnego preparatu peelingującego do ust albo stworzyć własny peeling - wystarczy miód i cukier. Szybszą metodą będzie wyrównanie powierzchni ust za pomocą wazeliny i… szczoteczki do zębów! Poczekaj, aż balsam się wchłonie, a nadmiar zdejmij chusteczką. Do następnego kroku usta muszą być całkowicie suche. Krok 2. Nałóż korektor lub podkład na wargi. Wyrówna koloryt i zadziała jak baza. Najlepiej zrób to palcem - ciepło spowoduje lepszą przyczepność. Krok 3. Przypudruj nałożony produkt, tak jak podczas nakładania makijażu na twarz, co jeszcze bardziej go utrwali. Wykorzystaj do tego mały pędzel, aby aplikacja była precyzyjna. Krok 4. Użyj konturówki do zaznaczenia kształtu ust, a następnie wypełnij nią całość. Konturówka jest produktem suchym i matowym, często jest bardzo trwała, bo dobrze trzyma się skóry. Krok 5. Pomaluj usta swoją ulubioną pomadką. Jeśli kolor jest intensywny, użyj do tego celu pędzelka. Usta najlepiej malować przy delikatnym uśmiechu, dzięki czemu pomadka dokładnie wypełni każde miejsce, także załamania skóry. Krok 6. Odciśnij nadmiar pomadki na chusteczce, dzięki czemu produkt lepiej stopi się ze skórą. Krok 7. Nałóż drugą, cienką warstwę pomadki, aby pogłębić kolor. W przypadku matowego produktu, możesz go ponownie przypudrować przez chusteczkę. Lubisz pisać? Chcesz podzielić się swoją wiedzą kosmetyczną/fryzjerską, a może tą z zakresu dietetyki lub innej dziedziny z szeroko pojętego lifestyle’u? Możesz tworzyć treści na Wizaz.pl i dzięki temu promować swój blog czy inną działalność.  Sprawdź materiały, które opublikowali już nasi Autorzy . Jeśli chcesz do nich dołączyć, skontaktuj się z...

Przeczytaj