Maskara AA
Chcę testować
Pomadki Lip Me Up
Chcę testować
Produkty Dr Skin Clinic
Chcę testować
Serum Lirene
Laureaci
Bourjois
Laureaci
Kosmetyki Rosie
Laureaci
Kosmetyki Neutrogena
Laureaci
kosmetyki Marc Anthony
Laureaci
Kosmetyki Rimmel London
Chcę testować
Kosmetyki Eveline Cosmetics
Laureaci
Kosmetyki Vegaya
Laureaci
Produkty Inveo
Laureaci
Kosmetyki Syoss
Wyniki testu
Kosmetyki Bielenda
Laureaci
kosmetyki Lift4Skin
Laureaci
kosmetyki Pomegrace
Laureaci
Kosmetyki Neboa
Laureaci
Kosmetyki AA
Laureaci
Fluid Lirene
Laureaci
Vianek
Laureaci
Styl życia

Chleb, który nie tuczy - przepis idealny!

Długo żyłam bez chleba, od kiedy uwierzyłam, że tuczy. W końcu jednak powróciłam do pieczywa, zaczynając od tak zwanych „grahamek”. Kiedyś jednak przez przypadek zobaczyłam rozpiskę składu i poczułam się oszukana. Pomyślałam: „A gdyby istniał chleb bez mąki i tłuszczu? I polepszaczy? Ale by było”. A potem dowiedziałam się, że on istnieje. Chleb z kaszy gryczanej niepalonej…

Na zdjęciu wyglądał jak zwykły chleb. Byłam pewna, że to się nie uda, ale… znęcona perspektywą pałaszowania kromek na śniadanie, postanowiłam spróbować.

Aby dokonać dzieła, potrzeba:

½ kg kaszy gryczanej niepalonej, surowej

700ml wody

2 łyżeczki soli

I… to by było na tyle.

Podobno niektórym ten chleb nie wychodzi, sama nie wiem, dlaczego. Mnie udaje się za każdym razem!

Kaszę zalewam wodą. Można ją wypłukać wcześniej, ale ja tego nie robię. Ważna jest pora dnia, którą obierzemy za początek. Polecam ranek.

Rano zalewam więc kaszę i odstawiam na cały dzień. Wieczorem patrzę, ile wchłonęła wody. Jeżeli dużo, dolewam odrobinę, ale tylko tyle, by ziarna były ledwo co przykryte. Całość zaczyna się robić śluzowata. I bardzo dobrze!

Nazajutrz rano odlewam wodę. Nie przerzucam kaszy na sitko, ale pomagam nim sobie, aby ziarenka nie wpadały do zlewu. Kiedy pozbywam się już „kisielowatej” cieczy, wsypuję sól i zabieram się za blendowanie jej na gładką masę. Kasza jest miękka, więc w ciągu 10-15 minut całość zaczyna wyglądać, jak jogurt naturalny z dodatkiem zmielonych płatków owsianych.

Przerzucam do formy keksowej wyścielonej papierem do pieczenia i zostawiam na jakieś 8-9 godzin. W zasadzie z tak przygotowaną masą nic się nie dzieje, choć niektórym wyrasta charakterystyczny brzuszek. Wolę, jak go nie ma, wówczas chleb jest idealny.

Po tym czasie pozostaje włożyć chleb do piekarnika i piec w 200 stopniach przez około 60 minut. Powinien się zrumienić i lekko pęknąć.

Po wyjęciu będzie ciężki. To dobrze! Niech wystygnie.

Jaki będzie w smaku? Gryczany. Tak, czuć grykę. Chleb jest zbity, wilgotny, kroi się doskonale. Jest też bardzo sycący. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim mąki ani drożdży!

Można go mrozić. Zawsze piekę na zapas, a potem wyjmuję kawałki i zjadam na bieżąco. Cieszę się, że mogę jeść taki chleb. Tęskniłam za kanapkami na śniadanie! 

Lubisz pisać? Chcesz podzielić się swoją wiedzą kosmetyczną/fryzjerską, a może tą z zakresu dietetyki lub innej dziedziny z szeroko pojętego lifestyle’u? Możesz tworzyć treści na Wizaz.pl i dzięki temu promować swój blog czy inną działalność. Sprawdź materiały, które opublikowali już nasi Autorzy. Jeśli chcesz do nich dołączyć, skontaktuj się z nami na wspolpraca@wizaz.pl.

burgery
materiały PR
Przepisy
Przepis na wegeburgery z kaszy jęczmiennej
Burgery podbiły Polskę. Chętnie zajadają się nimi i starsi i młodsi smakosze. Nie tylko chętnie jemy je na mieście, ale też przygotowujemy je w domu, na wiele sposobów. Burger z kaszy jęczmiennej z dodatkiem karmelizowanej cebulki będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy.

BURGERY Z KASZY JĘCZMIENNEJ 4 porcje czas przygotowania: 40 minut do 1 godziny KOTLETY 1 torebka kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS 1 jajko ok 5 łyżek bułki tartej sól pieprz KONFITURA Z CEBULI 500g czerwonej cebuli 2 łyżki oleju sól 100 ml czerwonego wina 3 łyżki octu balsamicznego 2-3 łyżki cukru pieprz SOS opakowanie greckiego, gęstego jogurtu (ok 200g) 2 łyżki pasty sezamowej tahini sok z 1/2 cytryny pieprz sól łyżeczka sezamu starty lub posiekany ząbek czosnku DODATKI 1 duży pomidor kilka listków sałaty (może być np. rzymska czerwona, lub lodowa) 4 duże bułki Jedną torebkę kaszy jęczmiennej gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odlewamy nadmiar wody a kaszę odstawiamy do wystygnięcia. Gdy kasza się gotuje, możemy zacząć przygotowywać konfiturę z czerwonej cebuli, którą obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy ok. 5-7 minut aż zmięknie. Dodajemy wino i dusimy na małym ogniu 7-10 minut. Gdy wino odparuje dodajemy ocet balsamiczny, cukier i pieprz. Smażymy konfiturę jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści a nadmiar płynu odparuje. Jeżeli konfitura zacznie za mocno się przypalać, a cebula nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, można dodać trochę wody lub wina. Gdy kasza już wystygnie, możemy przygotować kotlety. Do kaszy dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku i 2-3 łyżki bułki tartej. Resztę bułki wysypujemy na deskę. Z kaszy formujemy 4 duże kotlety, tak by pasowały do naszych bułek. Obtaczamy je w bułce tartej. Możemy je na kilkanaście minut wstawić do lodówki tak by jajko z bułką się związały, będzie nam wtedy łatwiej smażyć kotlety. W tym czasie przygotowujemy sos do burgerów. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Gotowy sos przechowujemy w lodówce....

kasza manna
Fotolia
Przepisy
Dlaczego warto jeść kaszę mannę?
Kasza manna chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Dla niektórych to rarytas, do którego chętnie wracają, dla innych – trauma z przedszkola. Czego by nie mówić o kaszy mannie, jest zdrowa i można z niej wyczarować niesamowite dania. Zobaczcie same!

Czym jest kasza manna? Kasza manna jest produktem pszenicznym. Powstaje w procesie przemiału ziaren tego najpopularniejszego zboża na mąkę. W efekcie otrzymujemy drobnoziarnistą kaszę zwaną kaszą manną lub grysikiem. Dlaczego warto jeść kaszę mannę? Wartości odżywcze Kasza manna jest przede wszystkim lekkostrawna, jednak musimy pamiętać, że jako produkt pszeniczny, także dość kaloryczna. Zawarte w niej właściwości odżywcze zdecydowanie przemawiają za tym, by włączyć ją do diety. Kasza manna jest bogata  w witaminy z grupy B oraz witaminę PP oraz szereg pierwiastków  – żelazo, potas, magnez i jod. Jak gotować kaszę mannę? Kasza manna ma wiele zastosowań w kuchni. Sprawdza się świetnie w postaci zupy mlecznej, ale także jako dodatek do wytrawnych zup, zamiast makaronu. W zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć, inny będzie czas i sposób gotowania kaszy. Przed gotowaniem kaszę mannę należy wypłukać. Co do objętości, zasada jest taka, że 1 szklankę kaszy manny gotujemy w 3 szklankach wody. Mokrą kaszę możemy rozprowadzić w odrobinie wody, aby łatwiej było ją wydobyć ze szklanki. Po wsypaniu kaszy do wrzącej wody, czekamy do ponownego wrzenia i gotujemy przez ok. 3 minuty. Kaszę można lekko posolić do smaku. Kasza manna – przepisy Z dzieciństwa chyba najlepiej pamiętamy smak kaszy manny z cukrem. Zamiast dużej ilości kalorycznego cukru, lepiej sięgnąć po naturalnie słodkie, owocowe dodatki. Wypróbujcie kultowy  przepis na mannę z bananami oraz przepis na grysik z cynamonem. Smak dzieciństwa pozostał mi do teraz. Mój mąż się ze mnie śmieje ze będę dziecku wyjadała z talerza. Uwielbiam taki grysik, nagroda dla mej duszy na chandrę, zamiast lodów. daget Kasza manna daje niezliczone możliwości. Świetnie sprawdza się w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Na naszej...

Przepisy
3 pomysły na szybkie i proste desery, od których nie przytyjesz
Przed przejściem na niskokaloryczną dietę powstrzymuje Cię jedynie myśl o całkowitym odstawieniu ukochanych słodyczy? Wobec tego mam dla Ciebie dobrą wiadomość – zdrowe odchudzanie nie polega na umartwianiu się i ciągłych wyrzeczeniach! Oczywiście, torty z bitą śmietaną i czekoladowe batoniki nie należą do sprzymierzeńców smukłej sylwetki. Są jednak desery, które możesz pałaszować bez poczucia winy i obaw, że przysporzą Ci dodatkowych kilogramów.

Dietetyczne raffaello Składniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej, - 1 1/4 szklanki mleka 0%, - banan, - wiórki kokosowe, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 1/2 łyżki miodu, - migdały (ok. 15-20 szt.). Kaszę ugotuj z miodem i mlekiem (czas podany jest na opakowaniu). Do ugotowanej kaszy dodaj banana, cynamon i wiórki. Następnie zblenduj składniki na gładką masę. Kiedy wystygnie, lep z niej kuleczki, do środka wkładając migdał bez skórki. Powstałe pralinki obtocz w wiórkach kokosowych. Lekki mus czekoladowy Składniki: - 80g gorzkiej czekolady , - 1 jajko, - 1 białko , - 1,5łyżki ksylitolu, -  40 ml mleka 0,5%. Jajka dobrze umyj i sparz wrzątkiem. Czekoladę połam na kawałki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Do czekolady dodaj podgrzane mleko oraz ksylitol i dobrze wymieszaj (mleko lepiej dodawać partiami). Następnie do masy dodaj żółtko i znowu wymieszaj. Do rozpuszczonej czekolady dodaj połowę ubitych białek, lekko wymieszaj, a następnie dodaj drugą część piany. Gotowy mus (będzie w wersji płynnej) wlej do 2-3 naczyń i odstaw na do lodówki na ok. 2 godziny. Jogurtowa panna cotta Składniki: - 330g jogurtu naturalnego, - 2 łyżki ulubionego dżemu bez cukru, - 2 łyżeczki żelatyny, - łyżka ksylitolu, - świeże owoce sezonowe (np. borówki amerykańskie, truskawki, maliny). Żelatynę rozpuść w 50ml ciepłej wody. Do miski wlej jogurt, dżem, ksylitol, ostudzoną żelatynę i zmiksuj na gładką masę. Przelej ją do silikonowej foremki i odstaw do lodówki na 5-6 h. Po upływie tego czasu foremkę zanurz na chwilkę w gorącej wodzie, następnie wyłóż deser na talerzyk. Posyp świeżymi owocami lub polej musem powstałym z owoców zmiksowanych z odrobiną ksylitolu. Smacznego! :) Sprawdź także: Zatrzymanie wody w organizmie - objawy

Styl życia
Ty mówisz, on nie słucha - jak rozmawiać z partnerem, by się zrozumieć
On cię nigdy nie słucha. A tobie się już nie chce z nim rozmawiać. Uczucie się wypaliło? Może po prostu obydwoje popełniacie błędy w komunikacji. Przeczytaj, jak im zaradzić (a kiedy nie ma już ratunku).

Rozmawiasz z nim? Coraz mniej. Nie słucha. Albo mówi, że ciągle wałkujesz ten sam temat. Najczęściej nie chcesz, żeby mu było przykro, wstyd ci, nie chcesz psuć nastroju. Trudne rozmowy najlepiej przełożyć na moment, kiedy nastrój jest średni, wtedy masz mniejsze poczucie winy. I tak komunikacja zaczyna kuleć. Potem znika. A na końcu już nie ma o czym rozmawiać. Jak temu zaradzić? Jak nie być mamuśką, ale kobietą świadomą siebie? Zawsze uciekałam przed schematem bycia partnerką pełną pretensji. Nie chciałam się czepiać prostych rzeczy, truć nad uchem, być mamuśką, która narzeka. Codzienna rzeczywistość nie daje się jednak zamknąć w ramy gorliwych postanowień. Czasem po prostu musisz, bo się udusisz, a problem chwili staje się tym „najważniejszym”. Ze wszystkich postulatów, pozostawiłam więc tylko jeden. Zawsze będę rozmawiać. Z nim. Tak często, jak będę czuła potrzebę. Rozmawiać o tym, co mi się nie podoba i co mnie zabolało. Rozmawiać o tym, co bardzo mi się podobało i co było miłe. Czego chciałabym częściej. I co? Bywa różnie, ale sumienie mam czyste. Co sprawia, że nie chce się gadać? Kiedy druga strona buduje mur, komunikacja przestaje być przełamywaniem się, a zaczyna być syzyfową pracą. Ty próbujesz coś powiedzieć, on od razu mówi, że „nie chce tego słuchać”. I co? Wciąż najtrudniej odróżnić, kiedy rozmowa jest komunikacją, a kiedy zaczyna być budowaniem obronnego muru, przez który nie przebiją się ani słowa, ani łzy. Kiedy krzyk jest potrzebny, a kiedy może zrazić? Czy zbyt wiele emocji naraz może zaszkodzić, czy lepiej rozkładać swoje myśli na raty? Najważniejsze to nie poddawać się. I ugryźć temat ze wszystkich stron, a jest ich wiele. Nie chce rozmawiać? Może zapytaj inaczej. Może tylko słuchaj. Może napisz list. Może wytłumacz, że chcesz usłyszeć, co myśli naprawdę. Tak naprawdę, naprawdę –...

Nasze akcje
Zapachy Police
PIELĘGNACJA

Wygraj nowe zapachy z linii GOODVIBES od Police To Be!

STYL ŻYCIA

Rossmann wspiera Niebieską Linię

Pielęgnacja skóry suchej
PIELĘGNACJA

Jak wykonać makijaż przy skórze suchej?

Maciej Zień Beauty
MAKIJAŻ

Kolekcja Maciej Zień Beauty jest już dostępna!

Polecane
Najnowsze
Wybrane dla Ciebie
modne buty na jesień 2021
Moda

Modne buty na jesień 2021 - TOP 6 modeli, które będą hitem sezonu [Przegląd z sieciówek]

Aneta Zygmuntowicz
modne sukienki na jesień 2021 z sieciówek
Moda

Modne sukienki na jesień 2021 od 60 złotych. 5 propozycji z sieciówek, które musicie mieć w szafie!

Aneta Zygmuntowicz
efekty stosowania retinolu
Pielęgnacja

Retinol – efekty na trądzik i zmarszczki. Kiedy się pojawią i jakie są skutki uboczne?

Aneta Zygmuntowicz
odżywki emolientowe do włosów
Fryzury

Odżywki emolientowe do włosów - jaką wybrać i jak je stosować? [ranking najlepszych]

Laura Osakowicz
AZS na szyi
Pielęgnacja

Atopowe zapalenie skóry - przyczyny, objawy i sposoby leczenia

Julia Cichocka
fryzura z długich włosów
Fryzury

Fryzury z długich włosów, które zrobisz samodzielnie w 5 minut. TOP 15 inspiracji [Zdjęcia]

Aneta Zygmuntowicz
kurtka przejściowa na jesień 2021
Moda

Kurtki przejściowe na jesień 2021. Przegląd z sieciówek od 60 zł [Sinsay, Bershka, Zara, House, H&M]

Aneta Zygmuntowicz
płaszcze w kratę
Moda

Najmodniejsze płaszcze w kratę na jesień 2021 z sieciówek [Sinsay, Stradivarius, H&M, Tatuum, Mango]

Paulina Wierzchowiecka
pełne usta
Pielęgnacja

Pełne usta - jak uzyskać, jak dbać i jak malować?

Aneta Zygmuntowicz
nakładanie henny do brwi
Pielęgnacja

Henna do brwi - jak zrobić ją w domu, ile kosztuje i którą wybrać?

Paulina Wierzchowiecka
depilacja cukrowa
Pielęgnacja

Depilacja cukrowa - jak ją wykonać w domu? Przepis na pastę cukrową do depilacji

Katarzyna Dobrzyńska
jak używać roller do twarzy
Pielęgnacja

Jak używać rollera do twarzy, aby pozbyć się opuchlizny? [Krok po kroku]

Laura Osakowicz
bakuchiol najlepsze kosmetyki z roślinnym zamiennikiem retinolu
Pielęgnacja

Bakuchiol, czyli roślinna alternatywa retinolu. Jak działa i jak stosować?

Milena Majak
Dziewczyna z naturalnym makijażem
Makijaż

Naturalny makijaż - jak go zrobić krok po kroku?

Julia Cichocka
Kobieta ze zniszczonymi w
Fryzury

Zniszczone włosy - domowe sposoby i kosmetyki na przywrócenie im blasku

Milena Majak Julia Cichocka