klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Ryby
Fotolia
Styl życia

Czy warto jeść ryby będąc w ciąży?

O tym, dlaczego warto jeść ryby będąc w ciąży, opowiada kliniczny dietetyk rodzinny, psychodietetyk Katarzyna Błażejewska. Dowiedz się jakie korzyści dla mamy i dziecka płyną ze spożywania ryb, gdy jesteś w ciąży.
Lena Grabowska
listopad 25, 2015
Depilacja woskiem bez tajemnic: depilacja w ciąży

Czy warto jeść ryby będąc w ciąży? 

Bardzo warto! :) Od kilkunastu lat publikowane są badania pokazujące jak korzystny wpływ na rozwój płodu, ale i potem dalsze życie dziecka, ma spożywanie dużej ilości kwasów tłuszczowych DHA, które naturalnie występują w rybach.  Dotyczy to przede wszystkim rozwoju oka, mózgu, ale zabezpiecza także przed występowaniem alergii u potomka. Ryby są również dobrym źródłem witaminy D, której niedobory są powszechnie obserwowane w naszym społeczeństwie. A ma ona wpływ na prawidłową budowę kości - zarówno mamy jak i dziecka.

Ryby

Czy ryby wędzone w ciąży są bezpieczne?

Lepiej ich unikać. Można czasami wybrać je dla urozmaicenia, ale nie powinny być głównym źródłem ryb w diecie przyszłej mamy. Podczas procesu wędzenia (zwłaszcza w wysokiej temperaturze, ale która z nas wie, jak była wędzona ryba?) powstają różne związki chemiczne mogące prowadzić do uszkadzania komórek. Jeżeli ktoś nie może się oprzeć rybie wędzonej, należy wybierać części znajdujące się z dała od skórki.

Jakie ryby najlepiej jeść w ciąży?

W zasadzie wszystkie. Urozmaicenie jest ważne w każdej grupie pokarmów. Z przesadnej ostrożności ograniczyłbym ryby z puszki i wędzone, a decydowała się na pieczone, gotowane, grillowane. Tu również przypominam o sushi i niewielkim, ale istniejącym zagrożeniu mikrobiologicznym - lepiej powstrzymać się przed jedzeniem surowych ryb w ciągu ciążowych miesięcy. 

Sprawdź także: Urządzenia dla kobiet w ciąży

Komentarze
Dziecko
Fotolia
Styl życia Jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka?
O tym jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka opowiada kliniczny dietetyk rodzinny, psychodietetyk Katarzyna Błażejewska. Sprawdź jakie produkty powiiny obowiązkowo znaleźć się w jadłospisie Twojego dziecka.
Lena Grabowska
listopad 26, 2015

Jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka? Roczne dziecko może jeść wszystkie produkty. Mam tu na myśli wszystko co jest zdrowe - nie mówię oczywiście o frytkach, chipsach i słodyczach. Nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących razowego pieczywa, kasz, ryb, roślin strączkowych nabiału, mięsa czy warzyw i owoców. Jedyna wątpliwość pojawia się w związku z miodem u dzieci skłonnych do alergii . Mówiąc o diecie małych dzieci warto przytoczyć badania pokazujące, że dzieci które nie jedzą słodyczy do drugiego roku życia, mają o wiele mniejszą ochotę na nie gdy są starsze. Łatwo jest nam ochronić malucha przed tymi produktami, a zaowocuje to w przyszłości.   Jakie produkty obowiązkowo powinny znaleźć się w menu rocznego dziecka? Tu chcę uświadomić, że potrzeby szybko rozwijającego dziecka są dość duże, a pojemność jego żołądka niewielka - dlatego wszystkie produkty, które dajemy dziecku, powinny być dobrej jakości i dostarczające witamin oraz minerałów.  Unikajmy tzw. pustych kalorii i produktów mocno przetworzonych.  Najlepszym  źródłem składników odżywczych są warzywa i one powinny być niemal w każdym posiłku. Owoce 2 razy dziennie, pełnoziarniste produkty zbożowe - kasze, ciemny ryż, brązowy makaron - nie bójmy sie podawać dzieciom tych rzeczy. Dzieci jedząc je od początku przyzwyczają się do smaku, polubią je lub wręcz rozsmakują się w nich - za to ciężko bedzie je przekonać do odzwyczajania sie od białych bułek gdy dorosną. Ważne w diecie dziecka są również ryby i kwasy omega 3. Jak wskazują badania - poprawiają one funkcjonowanie układu nerwowego dzieci oraz ich rozwój. To moment, gdy kształtujemy nawyki żywieniowe i uczymy smaków, dlatego bądźmy rozważni.

Przeczytaj
Fotolia
Styl życia Jakie ryby jeść w ciąży?
Ryby i owoce morza to nieodzowny składnik diety przyszłej mamy. Czy wiesz dlaczego warto jeść ryby w ciąży i jakie gatunki wybierać, aby dieta była bezpieczna dla dziecka?
Łucja Zbieniewska
marzec 08, 2012

Warto jeść ryby będąc w ciąży! Ryby i owoce morza są źródłem łatwostrawnego białka, witaminy D3,  dostarczają wielu niezbędnych aminokwasów  (tzw. egzogennych), których nasze organizmy nie wytwarzają samodzielnie. Wspomagają one przyswajanie wapnia oraz wykorzystanie białko w procesie wzrostu, co ma ogromny wpływ na rozwój dziecka w czasie ciąży. Dlaczego warto jeść ryby w ciąży? Ryby i owoce morza są doskonałym źródłem składników mineralnych:  jodu, selenu i fluoru . Zwłaszcza jod jest niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i pełni zarazem ważną rolę w procesie wzrostu dziecka. Największe znaczenie jod ma w pierwszych tygodniach ciąży - jego  niedobór może hamować rozwój układu nerwowego płodu . Jednym z najważniejszych składników dostarczanych nam przez ryby i owoce morza to  kwasy tłuszczowe Omega 3 : najważniejszy z nich jest kwas DHA - który wspomaga rozwój płodu, może także zapobiec małej masie urodzeniowej dziecka i przedwczesnemu porodowi. Kwasy Omega 3 mają również  właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe , przez co mogą ochronić przyszłą mamę przed cukrzycą oraz nadciśnieniem ciążowym.  Które ryby jeść w ciąży? Najwięcej pożądanych kwasów z grupy Omega – 3 zawartych jest w morskich rybach tłustych i półtłustych takich jak  łosoś, szprot, makrela, tuńczyk i śledź . Ze względu na zanieczyszczenie wód mogą one jednak, zawierać dioksyny i metale ciężkie, dlatego warto w diecie uwzględniać różne gatunki ryb. Lekarze zalecają jedzenie ryb lub owoców morza  minimum dwa razy w tygodniu . Najlepiej, aby były to ryby pieczone, grillowane lub gotowane, raczej nie smażone i na pewno nie surowe. Dlatego tak lubiane przez nas sushi lepiej zastąpić np. pieczonym łososiem czy kotlecikami rybnymi. Jeśli nie lubisz ryb, warto pomyśleć o suplementacji diety, w ścisłym porozumieniu z lekarzem, wybranym...

Przeczytaj
123rf
Styl życia Farbowanie włosów w ciąży i inne przesądy
Czy farbowanie włosów w ciąży jest bezpieczne? Co z malowaniem paznokci? Obalamy urodowe mity ciążowe!
Łucja Zbieniewska
marzec 04, 2013

Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety. Oprócz tego, że przygotowujemy się do roli mamy, jak zawsze chciałybyśmy wyglądać pięknie. Ale czy wszystkie zabiegi są bezpieczne dla mamy i dziecka? Czy maluszkowi nie zaszkodzi farbowanie włosów, malowanie paznokci, przekłuwanie uszu lub noszenie aparatu stałego przez przyszłą mamę? Istnieje wiele przesądów związanych z pielęgnacją i urodą w czasie ciąży. Które z nich są prawdziwe? Sprawdź! Obalamy urodowe mity ciążowe!  Farbowanie włosów w ciąży Bardzo popularny przesąd głosi, że farbowanie włosów szkodzi w ciąży. Jednak farby do włosów działają zewnętrznie, nie przenikają do krwi matki, a tym samym do płodu. Jednorazowe  farbowanie włosów nie zaszkodzi dziecku.  Uważaj - w ciąży jesteś bardziej podatna na zapachy, więc opary amoniaku mogą sprawić, że zakręci ci się w głowie. Codzienne narażenie na kontakt z farbami czy detergentami lub duże stężenie chemikaliów w otoczeniu już nie jest bezpieczne, dlatego kobiety w ciąży (zwłaszcza w pierwszym trymestrze) nie powinny pracować np. w salonie kosmetycznym czy fryzjerskim. Jeśli obawiasz się farbowania włosów w ciąży, możesz używać szamponów koloryzujących na bazie naturalnych składników. Przekłuwanie uszu w ciąży Wiele przyszłych mam wierzy, że przekłuwanie uszu w ciąży jest zabronione, a dziecko może urodzić się ze znamieniem lub dziurką, np. w uchu. To nieprawda, nie ma też medycznych przeciwwskazań do przekłuwania uszu (lub innych części ciała) w czasie ciąży. Lekarze odradzają jednak takie zabiegi ze względu na  ryzyko wystąpienia infekcji  (np. ropienie rany, zakażenia bakteryjne), co wiąże się z koniecznością zażywania antybiotyków, które przenikają do płodu.  Tylko niewielka grupa leków jest bezpieczna w czasie ciąży i karmienia piersią, lepiej więc unikać konieczności ich zażywania - lepiej...

Przeczytaj
Dieta ubogoresztkowa
Styl życia Dieta ubogoresztkowa - zasady detoksu dla poprawy kondycji organizmu
Dieta ubogoresztkowa przeznaczona jest dla osób, które chcą poprawić swój stan zdrowia i zadbać o jelita. Polega na ograniczeniu błonnika w codziennym jadłospisie. Jest idealna jako domowy, zdrowy detoks.
Marta Średnicka
marzec 23, 2020

Dieta ubogoresztkowa nie jest dietą odchudzającą, a leczniczą, będącą swojego rodzaju formą detoksu dla organizmu. Opiera się na wyeliminowaniu produktów z wysoką zawartością błonnika lub ograniczeniu ich obecności w codziennych posiłkach ze względu na ich drażniące na jelita działanie. Dieta ubogoresztkowa przewiduje go jedynie 10 g dziennie. Zobacz także: Dieta na odporność - co jeść, by ją wzmocnić? Zasady diety ubogoresztkowej Dieta tego typu zaliczana jest do lekkostrawnych. Powinna posiadać od 2000 do 3000 kcal i składać się z pięciu lub sześciu posiłków dziennie. Zakłada ona 10 g błonnika (standardowo zjadamy ok. 30 g), 60-70 g tłuszczu i 80-120 g białka dziennie. Ilość posiłków ma być większa, a porcje mniejsze niż dotychczas. Podczas stosowania diety ubogoresztkowej ważny jest również sposób przygotowywania produktów. Każdy z nich powinien zostać poddany obróbce termicznej, jednak nie być smażony na tłuszczu. Najlepiej jeśli będzie gotowany na wodzie lub parze, ale również pieczony w folii lub duszony. Dieta ubogoresztkowa rozpoczyna się zwykle od trzech dni diety płynnej, która opiera się na spożywaniu np. słabej herbaty czy produktów w postaci półpłynnej, jak marchwiowe puree. Jeśli organizm nie przejawia dokuczliwych, silnych objawów problemów przewodu pokarmowego, taki wstęp nie jest jednak konieczny.  Zobacz także: Dieta NFZ - darmowy generator jadłospisu Kto powinien stosować dietę ubogoresztkową? Dieta ubogoresztkowa przeznaczona jest dla osób posiadających problemy z przewodem pokarmowym, głównie jelitami (np. przy zespole jelita drażliwego), ale również chcą poprawić ogólny stan zdrowia organizmu.  Jakie produkty dopuszcza dieta ubogoresztkowa? Na diecie ubogoresztkowej dopuszcza się i dobrze sięgać m.in. po: makaron, mąkę pszenną, banany, jabłka, owoce jagodowe, herbatę, chude mleko i sery twarogowe,...

Przeczytaj