klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Dziewczynka pijąca mleko
Fotolia
Styl życia

Czym zastąpić mleko krowie w diecie dziecka?

Jedynym z głównych sposobów leczenia alergii na mleko krowie jest dieta eliminacyjna. Sprawdź 5 sposobów na zastąpienie mleka krowiego w diecie dziecka.
Lena Grabowska
październik 05, 2015
TOP 5 kremów BB na lato. Przykryją nie tylko przebarwienia

Objawy alergii na mleko 

Alergia na mleko często mylona jest z nietolerancją laktozy, nietolerancja laktozy to zaburzenie ze strony układu pokarmowego spowodowane niedoborem laktazy, alergia na mleko jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego na białka zawarte w mleku.

Wśród objawów alergii na mleko znajdują się:

  • kolka brzuszna
  • refluks żołądkowo-jelitowy
  • wymioty
  • cuchnące biegunki (czasem z domieszką krwi)
  • u dużej części niemowląt można zaobserwować bark przyrostu masy ciała
  • alergie skórne w postaci czerwonej wysypki w zgięciach łokciowych, pod kolanami i na dłoniach
  • u starszych dzieci może pojawić się atopowe zapalenie skóry
  • nawracające zapalenia oskrzeli, gardła i uszu
  • katar sienny
Dziewczynka z mlekiem

Czym zastąpić mleko krowie?

1. Mleko owsiane  

Do zrobienia mleka owsianego potrzebujemy:

  •  200g płatków owsianych
  • 1,5 l gorącej wody

Płatki rozdrabniamy blenderem, wsypujemy do dużego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Po upływie 30 minut przelewany zawartość naczynia przez sitko, dociskając łyżką.
Gotowe mleko przechowujemy w lodówce, nadaje się do spożycia przez około 3 dni.

2. Mleko sojowe 

Do zrobienia mleka sojowego potrzebujemy:

  • 400g ziaren soi
  • wodę do moczenia
  • 3l wody do przygotowania mleka
  • cukier np. brzozowy (opcjonalnie)

Ziarna soi wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do odmoczenia. Rano wylewamy wodę i płuczemy ziarna wodą. Soję rozdrabniamy blenderem dolewając stopniowo 3l wody. Całość gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Po wystygnięciu przelewamy soję przez sitko wyłożone gazą. Na końcu dodajemy cukier. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce.  

mleko sojowe, orzechowe i migdałowe

3. Mleko ryżowe

Do zrobienia mleka ryżowego potrzebujemy: 

  • 100g ryżu
  • laskę wanilii
  • 4 szklanki wody

Ryż z laską wanilii gotujemy około 40 minut. Należy pamiętać, aby uzupełniać wodę która wyparuje. Całość pozostawiamy do ostygnięcia, następnie rozdrabniamy blenderem i przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce, nadaje się do spożycia przez około 5 dni. 

4. Mleko kokosowe

Do zrobienia mleka kokosowego potrzebujemy:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki wody

Wiórki zalewamy wodą i pozostawiamy na godzinę-dwie do namoknięcia. Następnie całość delikatnie podgrzewamy do temperatury około 60 stopni i pozostawiamy do wystygnięcia. Płyn rozdrabniamy blenderem i przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Mleko przechowujemy w lodówce, przed użyciem należy je wymieszać, bo może się rozwarstwiać. 

5. Mleko orzechowe

Do zrobienia mleka orzechowego potrzebujemy:

  • 2 szklanki orzechów (laskowych, włoskich lub migdałów)
  • wodę do namaczania
  • 4 szklanki wody do przygotowania mleka

Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 8 godzin. Następnie wylewamy wodę i płuczemy orzechy. Przekładamy orzechy do naczynia i zalewamy 4 szklankami wody. Całość rozdrabniamy blenderem i przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. Gotowe mleko nadaje się do spożycia przez 2-3 dni, należy przechowywać je w lodówce.

Komentarze
bubble tea
123rf
Przepisy Jak zrobić Bubble Tea w domu? Zobacz przepis!
Każdy z nas słyszał o Bubble Tea, a kto próbował ten wie, że to naprawdę pyszny napój. Jedną z jego zalet jest to, że dzięki różnym wariacjom smakowym nigdy się nie znudzi nawet najbardziej wybrednym podniebieniom! Mamy dobrą informację – wiemy jak zrobić Bubble Tea! Wypróbuj nasze smakowite przepisy!
Łucja Zbieniewska
sierpień 29, 2013

  Bubble Tea to napój , który przywędrował do nas z Tajwanu. Można go spotkać również pod dwiema innymi nazwami : boba drink lub  pearl tea . Jednak w Polsce przyjęła się wyłącznie pierwsza nazwa. Bubble Tea – co to takiego? Bubble tea jest  napojem przygotowywanym  na bazie herbaty (najczęściej czarnej lub zielonej) oraz mleka. Jego sekretem jest jednak trzeci składnik, któremu Bubble Tea zawdzięcza swoją bąbelkową nazwę – jest to  tapioka czyli kuleczki skrobiowe  otrzymywane z manioku . Co ciekawe, choć większość uwielbia napój Bubble Tea właśnie za ten dodatek przypominający żelki – sama tapioka jest bezsmakowa! Jednak odpowiednio przygotowana może stać się delikatnie słodka (jeśli ugotujemy ją w wodzie z cukrem), bądź nabrać subtelnego posmaku np. cytrusów, jeśli przed ugotowaniem namoczymy ją w smakowym syropie do kawy/drinków. Gdzie można kupić tapiokę do Bubble Tea? Gdzie ją kupić? Tapioka coraz częściej dostępna jest w sklepach spożywczych i sklepach z żywnością bezglutenową (w kolorach: białym, czarnym lub w pastelowych barwach). Jednak łatwiejszym i tańszym sposobem jest zakup w sklepie internetowym , gdzie cena tapioki to około 6-7 zł za 400g produktu. Przeczytaj również: Desery, które zawsze się udają. Jak przygotować Bubble Tea w domu? Żeby Bubble Tea miała intensywniejszy smak, z wymienionymi składnikami miksuje się również owoce lub dodaje się odrobinę smakowego syropu. Bubble Tea najlepiej smakuje schłodzona . Powinno się ją podawać w wysokich szklankach (najlepiej przezroczystych, bo napój nie tylko jest smakowity, ale tak też wygląda) i koniecznie z szeroką słomką do picia – cała frajda ma polegać na tym, żeby wraz z napojem do ust trafiały kuleczki tapioki. Teraz, kiedy już znasz wszystkie składniki niezbędne do przygotowania Bubble Tea, możesz zacząć...

Przeczytaj
zupa z kaczki
materiały PR
Przepisy Rozgrzewające dania z żurawiną
Nadchodząca wielkimi krokami jesień przyniesie ze sobą chłodną, wietrzną i deszczową pogodę. Na rozgrzanie proponujemy kilka prostych przepisów z żurawiną.
październik 12, 2012

Śniadanie – Jajecznica z szynką i żurawiną amerykańską: Składniki dla 4 osób: 100 g gotowanej szynki w plasterkach 6 jajek sól, pieprz, świeży tymianek do dekoracji 50 g pestek dyni 2 łyżki masła 80 g całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej) 1 łyżeczka świeżych liści tymianku (najlepiej cytrynowego) 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego Szynkę kroimy w paski, jajka mieszamy z solą i pieprzem, połowę pestek dyni siekamy na małe kawałki. Masło rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy jajka, następnie całość posypujemy szynką, pestkami dyni, 2/3 żurawin oraz listkami tymianku. Jajecznicę pozostawiamy, aż się odpowiednio zetnie. Tosty podpiekamy w tosterze, nakładamy jajecznicę i posypujemy pozostałymi pestkami dyni oraz cranberry. Dekorujemy liśćmi tymianku. Wartość energetyczna w 1 porcji: 383 kcal / 1607 kJ Lunch – Zupa z modrej kapusty z wędzoną piersią kaczki: 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula, 1 główka modrej kapusty (ok. 1 Kg) 40 g sklarowanego masła, 100 g wędzonego boczku 1 1/2 l wywaru warzywnego sól, 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka jagód jałowca, 1-2 liście laurowe 120 g posiekanej, suszonej cranberry 120 g wędzonej piersi kaczki 6 łyżek octu, świeży majeranek cukier, 150 g Creme Fraiche, patyczki do szaszłyków Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kapustę myjemy i kroimy na małe kawałki. Podgrzewamy 30 g sklarowanego. Boczek kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rozgrzanego masła, pieczemy aż boczek stanie się chrupiący. Wyjmujemy boczek, a następnie do pozostałego tłuszczu wrzucamy pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę i lekko podsmażamy. Na koniec dodajemy kapustę, podgrzewamy chwilę i całość zalewamy wywarem warzywnym. Dodajemy przyprawy i cranberry i gotujemy  75 – 90 minut na wolnym ogniu. 15 minut przed zakończeniem gotowania,...

Przeczytaj
Ciasto na pizzę
Fotolia
Styl życia Sprawdź jak zrobić domową pizzę (nie tylko) dla dzieci!
Dzieci uwielbiają pizzę! Domowa pizza jest pyszna, a co najważniejsze, zdrowa. Sprawdź jak zrobić ciasto, sos do pizzy i jak dobrać dodatki!
Lena Grabowska
lipiec 28, 2015

Domowa pizza Domowa pizza ma wiele zalet. Jedną z nich jest fakt, że sama decydujesz jakie składniki będzie zawierać . To szczególnie ważne, gdy masz w domu małego alergika. Jednak największą zaletą pizzy domowej jest możliwość zrobienia jej wspólnie z dzieckiem. Zaangażuj malucha, niech ugniata z Tobą ciasto, albo układa wcześniej pokrojone składniki. Takie wspólne gotowanie nie tylko zacieśnia więź między Wami i uczy współpracy, ale też pozwala dziecku obcować z nowymi składnikami. Do zrobienia ciasta będziemy potrzebować: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody (można użyć też ciepłego mleka) 0,5 łyżeczki cukru 225g mąki 0,5 łyżeczki soli Z podanych składników wyjdzie jedna, średnia pizza na cienkim cieście. Do szklanej miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie 5 minut dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę i ugniatamy podsypując mąką w razie potrzeby. Zagniecione ciasto polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy ponownie na stolnicę i formujemy z niego placek. Można to zrobić ręcznie lub wspomóc się wałkiem czy butelką. Domowy sos do pizzy Do zrobienia sosu do pizzy będziemy potrzebować: ząbek czosnku 50g przecieru pomidorowego 100ml wody 25ml oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano szczyptę pieprzu Przecier, wodę i oliwę mieszamy w miseczce. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną wody. Całość przekładamy do słoiczka. Jeśli nie zużyjemy całego...

Przeczytaj
domowa maseczka nawilżająca
iStock
Pielęgnacja Domowa maseczka nawilżająca – jak zrobić i jak stosować?
Najlepsze przepisy na domowe maseczki nawilżające - wersje z awokado i płatkami owsianymi, miodem i cytryną, olejem arganowym i siemieniem lnianym lub aloesem. Po ich użyciu wasza skóra będzie promienna, gładka i dogłębnie nawilżona, a kosztują grosze!
Aneta Zygmuntowicz
czerwiec 10, 2020

Dobra maseczka nawilżająca sprawi, że skóra będzie miękka i gładka. Zniwelujemy podrażnienia, zaczerwienienia i suche skórki, nadając twarzy blasku i promiennego wyglądu. Domowe maseczki sprawdzą się równie dobrze, jak drogeryjne odpowiedniki, a większość składników znajdziemy w naszej kuchni! Jeśli potrzebujecie natychmiastowego nawilżenia i regeneracji, koniecznie wypróbujcie jeden z naszych przepisów na maski nawilżające. Domowa maseczka nawilżająca z awokado i płatkami owsianymi Płatki owsiane mają działanie nawilżające, odżywcze i łagodzące, ze względu na zawartości drogocennych składników, takich jak: witaminy B, E, PP, cynk, magnez i krzem. Awokado dodatkowo natłuszcza skórę i zapobiega wytrącaniu się wody z naskórka, a ogórek ma działanie rozświetlające. 1/4 awokado plasterek ogórka łyżka płatków owsianych Jak zrobić maseczkę z awokado i płatkami owsianymi? Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 10 minut. Odsączamy. Wszystkie składniki wrzucamy do szklanki lub miski i blendujemy za pomocą ręcznego blendera na gładką masę.  Maskę nakładamy na oczyszczoną skórą na około 20 minut.  Zmywamy wodą i nakładamy ulubiony krem. Przeczytaj również: 6 najlepszych i tanich kremów nawilżających Domowa maseczka nawilżająca z miodem i cytryną Miód należy do humektantów, czyli składników, które nawilżają skórę. Maseczka z miodu, jogurtu i cytryny ma nie tylko działanie nawilżające, ale także łagodzi podrażnienia, działa rozjaśniająco i łagodząco oraz niweluje przebarwienia . łyżeczka miodu łyżeczka jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny Jak zrobić maseczkę z miodem i cytryną? Miód użyty do maseczki powinien mieć ciekłą formę, jeśli jest zbyt gęsty, możemy go podgrzać w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce i nakładamy grubą...

Przeczytaj