
Otwarcie restauracji początkowo planowano na trzeci etap odmrażania gospodarki. Premier Mateusz Morawiecki zaznaczył jednak, że śledząc stan epidemiologiczny i posiadając kontrolę nad liczbą zarażeń możliwe będzie wznowienie działalności punktów gastronomicznych w połowie maja. Okazuje się, że może do tego dojść. Rząd planuje częściowe otwarcie restauracji, jednak na pewnych zasadach.
Zobacz także: Nowe zasady w sieciówkach od 4 maja - czy można przymierzać ubrania?
Kiedy otwarte zostaną restauracje?
Według ustaleń RMF FM, od 18 maja będą mogły funkcjonować restauracje w Polsce. Warunkiem ich otwarcia jest jednak posiadanie przez obiekty ogródka. Tylko te punkty będą miały możliwość ponownego przyjmowania klientów w wyżej wymienionym terminie. Dodatkowo, restauracje, które zostałyby otwarte w połowie maja, muszą posiadać personel w postaci obsługi kelnerskiej. Samodzielne zamawianie posiłków i napojów przy barze czy okienku i ustawianie się w kolejce wyklucza otwarcie. Każdy stolik znajdujący się na ogródku restauracji będzie musiał być od siebie oddalony o 2 metry.
Zobacz także: Otwarcie salonów fryzjerskich - rzecznik rządu podaje termin

Źródło: iStock
Nowe zasady funkcjonowania restauracji w dobie koronawirusa
Oprócz wspomnianych wyżej warunków, jakie spełniać muszą restauracje, by móc zostać ponownie otwarte, nałożone zostały konkretne zasady funkcjonowania w lokalach:
- zakaz poruszania się po lokalu (wyjątkiem dotarcie do stolika i toalety),
- brak konieczności zakrywania ust i nosa (klient nie musi przebywać w maseczce),
- brak konieczności badania temperatury przed wejściem.
W obecnej sytuacji wiele obiektów prawdopodobnie złoży wnioski o możliwość otwarcia ogródków przy lokalach. Na szczegóły i oficjalne decyzje rządu musimy jednak jeszcze poczekać.
Źródło zdjęcia głównego: Sandra Seitamaa / Unsplash