klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
iStock
Styl życia

Deser zamiast śniadania? Zobaczcie, dlaczego warto spróbować tej sztuczki

Mama mówiła ci, że nie wolno jeść deseru przed obiadem? Naukowcy odkryli, że warto jeść go na... śniadanie!
Agata Kufel
luty 09, 2017

Czy zdarza wam się rano zmuszać do zjedzenia zdrowego, pożywnego śniadania, mimo, że raczej macie ochotę na coś słodkiego? Tak, nam też się to przytrafia ;) Między innymi dlatego zelektryzowało nas odkrycie japońskich naukowców, z którego wynika, że rozpoczęcie dnia od deseru może wcale nie być najgorszym pomysłem!

Na uniwersytecie Kyorin w Tokio przeprowadzono badania na dwóch grupach ludzi: pierwsza z nich jako pierwszy posiłek po przebudzeniu jadła lody, zaś druga dostawała w zamian szklankę wody. Następnie wszyscy przechodzili serię testów komputerowych, podczas których wykonywali zadania sprawdzające szybkość i poprawność ich myślenia. Okazało się, że osoby, które zaczynały dzień od deseru lodowego, znacznie lepiej rozwiązywały problemy i uzyskiwały lepsze wyniki.

Dlaczego akurat lody? Okazuje się, że duża dawka glukozy w połączeniu z niską temperaturą natychmiast pobudza szare komórki, które zaczynają szybciej pracować. Pełnotłuste, kaloryczne lody błyskawicznie stawiają na nogi i sprawiają, że mózg wchodzi na "wysokie obroty" - pyszny smak deseru pobudza też receptory odpowiedzialne za poczucie spełnienia.

Błyskotliwość i dobry humor od rana? My zdecydowanie jesteśmy na tak! A że wiążą się z tym dodatkowe kalorie? Naszym zdaniem od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie "pozytywne doładowanie" :)

Chcesz mieć piękne włosy? Zapomnij o... diecie!

Co sądzicie o takim śniadaniu? Sprawdzicie, czy to działa? ;)

Zobacz też: Była nazywana "najpiękniejszą dziewczynką świata". Jak teraz wygląda?

Źródło zdjęcia głównego: Pinterest

Komentarze
lody emix
materiały PR
Przepisy „Lody Pianka Shake” – nowość Emix
Marka Emix prezentuje zupełną nowość na rynku - „Lody Pianka Shake” w trzech klasycznych smakach: śmietankowo-waniliowym, truskawkowym i czekoladowym. Jedno opakowanie mieszanki „Lody Pianka Shake” i możemy przyrządzić, aż trzy różne desery i wybrać przysmak na który mamy w danej chwili ochotę.
Katarzyna Mordalska
sierpień 18, 2014

Przygotowanie deseru z pomocą nowego produktu marki Emix jest niezwykle proste. Wystarczy do mieszanki dodać bardzo zimne mleko, miksować 2-3 minuty i w zależności od wybranego deseru, schłodzić w lodówce gdy chcemy otrzymać lody lub shake, bądź dodać owocową galaretkę,owoce, gdy akurat mamy ochotę na piankę. „Lody Pianka Shake” stanowią idealną bazę do przyrządzenia przeróżnych deserów , a dzięki trzem wariantom smakowym możliwości stają się nieograniczone. Lody czekoladowe idealnie będą komponowały się z odrobiną bitej śmietany, mocno czekoladową polewą i płatkami migdałowymi. Śmietanowo-waniliowa pianka zachwyci wszystkich podana z gęstym, gorącym sosem z leśnych owoców w towarzystwie lekkiej bezy i filiżanki aromatycznej kawy. Natomiast truskawkowy shake z dodatkiem świeżych soczystych truskawek i cząstek brzoskwini stanie się ulubionym deserowym napojem dzieci. Dzięki różnym możliwościom zastosowania, desery przygotowane z pomocą nowości Emix będą odpowiednie zarówno na codzienny podwieczorek, jak i na wyjątkową okazję. Cena: ok. 1,45zł/ opakowanie

Przeczytaj
Styl życia Tradycja i nowoczesność, czyli przepyszne i zdrowe lody
Dziennie przygotowują nawet do 300 litrów lodów, można ich spróbować w ośmiu lokalizacjach w Warszawie. I choć mocno trzymają się tradycji, miłośnicy nowoczesnych smaków także wyjdą zachwyceni! Jesz Lody Tradycyjne – to tu tradycja łączy się z nowoczesnością, a na straży smaków i jakości stoi zgrany duet: Martyna Rupińska i Bartosz Cholma.
Natalia Kędra
wrzesień 14, 2018

Z czym kojarzą nam się lody? Z beztroskim dzieciństwem, przyjemnością, spotkaniami ze znajomymi czy rodziną. To jeden z naszych ulubionych przysmaków, po który chętnie sięgamy nie tylko latem. Smaki dzieciństwa Bartosz Cholma z lodami związany jest od wczesnego dzieciństwa – można powiedzieć, że na lodach się wychował. Jego dziadek był dystrybutorem włoskich maszyn do produkcji lodów i obaj jeździli na międzynarodowe targi do Poznania, podpatrywać włoskich mistrzów fachu. Wtedy narodziła się miłość Bartosza do lodów. Pomagając rodzicom w ich własnej lodziarni, odkrył, ile możliwości daje przygotowywanie tego mrożonego deseru. To właśnie jego tradycyjne receptury i smaki, przekazywane z pokolenia na pokolenie, są bazą lodów w sieci Jesz Lody Tradycyjne . I dlatego smakują jak dawniej! Bartosz jest miłośnikiem tych najbardziej tradycyjnych jak czekolada, śmietanka czy prawdziwych specjałów – truskawki bez cukru i lodów babci. A jak łatwo zaobserwować w lodziarniach – my Polacy właśnie takie klasyczne smaki lubimy najbardziej! Lody, to nie tylko mój ulubiony deser, ale także pasja smaku, którą rozwijam od dzieciństwa. Jeśli chcemy, by były zdrowe i smaczne, musimy zadbać o najwyższą jakość składników. Tutaj nie ma miejsca na kompromis. Przygotowując np. sorbet truskawkowy bez cukru, smak słodyczy czerpiemy z owoców, które dodajemy w dużej ilości. Lata doświadczeń nauczyły mnie, że do tworzenia lodów trzeba mieć wyobraźnię i pasję – uchyla rąbka tajemnicy Bartosz. Powiew świeżości Martyna Rupińska – technolog produkcji, która obroniła pracę inżynierską z receptury na lody marchewkowe – w Jesz Lody Tradycyjne wprowadza lodowe rewolucje i zamraża w kremowych konsystencjach coraz więcej nowych smaków i tworzy nieoczywiste połączenia. Swoje pomysły opiera na popularnych deserach, sokach owocowych, ale także podpatruje trendy i...

Przeczytaj
Styl życia Odchudzający pudding chia to przeżytek. Teraz furorę robi moon milk!
Moon milk to jedyny deser, który można jeść na noc bez obawy o to, że przybierzemy na wadze. W 2019 roku wszyscy będziemy go uwielbiać!
Milena Majak
listopad 27, 2018

Co roku Instytut Pantone ogłasza najmodniejsze kolory na zbliżający się nowy rok. Pomysł spodobał się amerykańskiej firmie Whole Foods Market, która postanowiła ułożyć własną listę trendów, oczywiście spożywczych. Specjaliści przygotowali listę najmodniejszych produktów fit, które w 2019 roku zyskają miano superfoods . O dziwo, wśród nich nie ma popularnych nasion chia, choć te wielokrotnie były stawiane na topie najlepszych składników odchudzających . Popularność zdobywa za to deser moon milk, którym bezkarnie można się zajadać nawet wieczorem . Co ma w sobie takiego wyjątkowego? Moon milk - deser z księżycowego mleka na noc Moon milk to dla jednych uspokajający napar, dla drugich - słodki deser, a dla jeszcze innych - ozdoba do zdjęć na Instagramie . Jego popularność rośnie tak szybko, że już jest typowany na najpopularniejszą słodką przekąskę przyszłego roku. Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Healthy Little Vittles (@healthylittlevittles) Wrz 20, 2018 o 5:17 PDT Głównym składnikiem moon milk jest ashwaganda, to witania ospała, a mówiąc prościej - indyjski żeń szeń . W połączeniu z mlekiem tworzy uspokajający napój, który pomaga w zasypianiu. Dlatego pije się go przede wszystkim wieczorem. Dodawany do księżycowego mleka adaptogen, czyli wspomniany ziołowy lek, pomaga również w walce ze stresem .  Odpowiednio przyrządzony księżycowy napój wygląda jak wyrafinowany deser. To za sprawą różnego rodzaju dodatków, które czynią z białego mleka dzieło sztuki. A jak go przyrządzić, aby w pełni cieszyć się wyciszającą mocą? Jak przygotować moon milk? Kiedyś na spokojny sen popijało się mleko z miodem albo mleko z kakaem . To pozwalało ukoić nerwy i pomagało szybciej zasnąć. W miarę tego, jak wiedza o roślinach i zdrowym...

Przeczytaj
mrożony jogurt
Fotolia
Przepisy DIY: mrożony jogurt w orzeźwiających smakach
Przepis na mrożony jogurt jest niezwykle łatwy. Taki lekki deser stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych lodów. Przygotowanie mrożonego jogurtu nie wymaga wiele pracy, a można go podawać na wiele sposób – nie tylko już po zamrożeniu, ale także do samego jogurtu. Sprawdźcie nasze pomysły na orzeźwiający mrożony jogurt!
Katarzyna Mordalska
maj 20, 2015

Mrożony jogurt to bardzo prosty i niezwykle smaczny deser. W dodatku jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny, więc będzie świetnym wyborem dla osób na diecie, które uwielbiają słodycze. Najlepszym letnimi dodatkami będą sezonowe owoce oraz orzeźwiające cytrusy, które zmienią zwykły jogurt w efektowny deser . Jak zrobić mrożony jogurt? Jeśli posiadasz maszynkę do robienia domowych lodów , z powodzeniem możesz przygotować w niej a’la lody z jogurtu. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, by do przygotowania deseru wykorzystać blender lub tradycyjny mikser. Do przygotowania deseru używam jogurtu greckiego (może być o obniżonej zawartości tłuszczu ), gdyż jest gęstszy od jogurtu naturalnego. U mnie są to cztery kubeczki po 250g, ponieważ przygotowuję jogurt w kilku wersjach smakowych. Po zmiksowaniu jogurtu z dodatkami, przekładamy go do pojemniczków i wstawiamy do zamrażalnika. W ciągu 3-4 godzin mrożenia, masę miksujemy kilka razy co kilkadziesiąt minut. Pozostaje pytanie, jakie dodatki wybrać? Mrożony jogurt z orzeźwiającymi dodatkami Cytryna, świeże liście mięty oraz świeżo wyciśnięty sok jabłkowy z dodatkiem cynamonu pozwolą na przygotowanie orzeźwiających wariantów smakowych mrożonego jogurtu . Sok z połówki cytryny lub z jabłka dodajemy do jogurtu i mieszamy. Świeże liście mięty miksujemy z jogurtem, najlepiej w blenderze. Do jogurtu nie dodaję cukru , gdyż nie lubię zabijać smaku naturalnych składników. Słodsze dodatki wybieram dopiero do już gotowego jogurtu mrożonego. Wówczas można zaszaleć z owocami i musami, a także z sosami i polewami. Polewa czekoladowa idealnie komponuje się z miętą, a kwaśny smak cytryny warto przełamać słodyczą owoców. Podejrzewam, że jestem największą fanką jogurtów mrożonych w skali światowej :) :) :) Szczerze powiedziawszy to...

Przeczytaj