klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
dieta jajeczna
iStock
Styl życia

Dieta jajeczna: jak szybko schudnąć w tydzień

Dieta jajeczna pozwala schudnąć w ciągu tygodnia nawet 5 kg! Jedząc przez kilka dni proste do przygotowania posiłki jesteśmy w stanie zrzucić zbędne kilogramy przed ważnym wydarzeniem. Jednak diety jajecznej nie powinno się stosować ani zbyt długo, ani zbyt często!
Matylda Nowak
sierpień 26, 2020

Dieta jajeczna to podobnie jak dieta owsiankowa tak zwana monodieta, czyli sposób odżywiania opierający się na jednym składniku. I w przypadku tej diety, jak wskazuje jej nazwa, tym składnikiem jest jajko na twardo – uwaga! – gotowane do 10 minut. Na szczęście gotowanym jajkom mogą towarzyszyć warzywa i odrobina tłuszczu

dieta jajeczna przepisy efekty
iStock

Anna Powierza schudła 30 kilogramów! Jak jej się to udało?

Na czym polega dieta jajeczna?

Dieta jajeczna stała się popularna w 2018 roku dzięki Arielle Chandler, autorce książki "The Boiled Egg Diet: The Easy, Fast Way to Weight Loss!" ("Dieta gotowanych jajek: łatwy i szybki sposób na schudnięcie!").

Chandler twierdzi, że przestrzegając jej planu odżywiania można w dwa tygodnie schudnąć ponad 11 kg! A proponowana przez nią dieta opiera się na gotowanych jajkach łączonych w posiłkach z:

  • owocami przyspieszającymi metabolizm (grejpfrutami, jabłkami, jagodami),
  • warzywami o niskiej zawartości węglowodanów (papryką, brokułami, kalafiorem, szparagami, cukinią, szpinakiem, pomidorem, ogórkiem, czosnkiem) oraz
  • pozbawionymi tłuszczu źródłami białka (chudymi rybami, soczewicą, ciecierzycą, fasolą, kaszą gryczaną). 

Równocześnie będąc na diecie jajecznej trzeba:

  • zrezygnować z podjadania między posiłkami,
  • całkowicie odstawić słodycze, soki, napoje gazowane,
  • zrezygnować z pieczywa, ryżu, ziemniaków, bananów, suszonych owoców,
  • pić osiem szklanek wody dziennie (można także pić czarną i niedosładzaną kawę, zieloną i czarną herbatę).

A dlaczego dieta ta opiera się właśni ena jajkach? Jajko zawiera:

  • duże ilości białka,
  • witaminy (A, E, D, K i te z grupy B),
  • składniki mineralne (fosfor, cynk, potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, selen),
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. 

dieta jajeczna przepisy jadłospis
iStock

Dieta jajeczna – jadłospis

Specjaliści sugerują, żeby diety jajecznej przestrzegać najlepiej przez 2-3 dni z rzędu lub maksymalnie tydzień. Nie jest ona też wskazana przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Natomiast osoby zdrowe i chcące szybko stracić kilka kilogramów powinny zaopatrzyć się w duży zapas jajek oraz odpowiednich warzyw i owoców. Poniżej zamieszczamy przykładowy dzienny jadłospis przy diecie jajecznej:

Dzień 1.

ŚNIADANIE: dwa jajka na twardo, grejpfrut

OBIAD: dwa jajka na twardo, sałatka ze szpinaku, pomidorów i fasoli pokropiona minimalną ilością oliwy z oliwek

KOLACJA: dwa jajka na twardo, pomarańcza

Dzień 2.

ŚNIADANIE: dwa jajka na twardo, grejpfrut

OBIAD: dwa jajka na twardo, gotowany brokuł i jedna czubata łyżka kaszy gryczanej

KOLACJA: 2 jajka na twardo, jabłko

Dzień 3.

ŚNIADANIE: dwa jajka na twardo, dwa kiwi

OBIAD: dwa jajka na twardo, sałatka z jarmużu, pomidorów, ogórka i papryki pokropiona minimalną ilością oliwy z oliwek

KOLACJA: dwa jajka na twardo, gruszka

Brzmi nudno? Jeśli  masz przed sobą imprezę, na którą musisz się wbić w wąską sukienkę - warto pocierpieć. Pamiętaj jednak, że jeśli po tak restrykcyjnej diecie, wrócisz do normalnych posiłków, błyskawicznie odzyskasz kilogramy - czasem z nawiązką.

Zobacz także: Koktajle odchudzające pomogą ci schudnąć, poprawią twoją odporność, opóźnią starzenie się skóry i oczyszczą ją z krostek!

Komentarze
Dieta ubogoresztkowa
Styl życia Dieta ubogoresztkowa - zasady detoksu dla poprawy kondycji organizmu
Dieta ubogoresztkowa przeznaczona jest dla osób, które chcą poprawić swój stan zdrowia i zadbać o jelita. Polega na ograniczeniu błonnika w codziennym jadłospisie. Jest idealna jako domowy, zdrowy detoks.
Marta Średnicka
marzec 23, 2020

Dieta ubogoresztkowa nie jest dietą odchudzającą, a leczniczą, będącą swojego rodzaju formą detoksu dla organizmu. Opiera się na wyeliminowaniu produktów z wysoką zawartością błonnika lub ograniczeniu ich obecności w codziennych posiłkach ze względu na ich drażniące na jelita działanie. Dieta ubogoresztkowa przewiduje go jedynie 10 g dziennie. Zobacz także: Dieta na odporność - co jeść, by ją wzmocnić? Zasady diety ubogoresztkowej Dieta tego typu zaliczana jest do lekkostrawnych. Powinna posiadać od 2000 do 3000 kcal i składać się z pięciu lub sześciu posiłków dziennie. Zakłada ona 10 g błonnika (standardowo zjadamy ok. 30 g), 60-70 g tłuszczu i 80-120 g białka dziennie. Ilość posiłków ma być większa, a porcje mniejsze niż dotychczas. Podczas stosowania diety ubogoresztkowej ważny jest również sposób przygotowywania produktów. Każdy z nich powinien zostać poddany obróbce termicznej, jednak nie być smażony na tłuszczu. Najlepiej jeśli będzie gotowany na wodzie lub parze, ale również pieczony w folii lub duszony. Dieta ubogoresztkowa rozpoczyna się zwykle od trzech dni diety płynnej, która opiera się na spożywaniu np. słabej herbaty czy produktów w postaci półpłynnej, jak marchwiowe puree. Jeśli organizm nie przejawia dokuczliwych, silnych objawów problemów przewodu pokarmowego, taki wstęp nie jest jednak konieczny.  Zobacz także: Dieta NFZ - darmowy generator jadłospisu Kto powinien stosować dietę ubogoresztkową? Dieta ubogoresztkowa przeznaczona jest dla osób posiadających problemy z przewodem pokarmowym, głównie jelitami (np. przy zespole jelita drażliwego), ale również chcą poprawić ogólny stan zdrowia organizmu.  Jakie produkty dopuszcza dieta ubogoresztkowa? Na diecie ubogoresztkowej dopuszcza się i dobrze sięgać m.in. po: makaron, mąkę pszenną, banany, jabłka, owoce jagodowe, herbatę, chude mleko i sery twarogowe,...

Przeczytaj
dieta 3d chili
Styl życia Dieta 3d chili – zasady diety opartej na przyprawach
Dieta 3d chili to sposób na odchudzanie bez wyrzeczeń w kwestii przyjmowania kalorii. Jest oparta na codziennym spożywaniu przypraw w trzech kolorach – zielonym, czerwonym i żółtym. Powiemy ci, jak właściwie działa i na czym polega.
Marta Średnicka
styczeń 02, 2020

Odchudzanie polega na głodzeniu się, wyrzeczeniach i ćwiczeniach? Nie zawsze. Dieta 3d chili ma nieco inne założenia. Jak sama nazwa wskazuje, opiera się na działaniu przypraw – w tym również chili, które połączone z odpowiednimi produktami, skutkują przyspieszeniem spalania kalorii . Takiej diety nie można prowadzić jednak w nieskończoność. Dieta 3d chili – zasady Dieta 3d chili polega na łączeniu ze sobą trzech rodzajów przypraw (czerwonych, zielonych i żółtych) w proporcjach pozwalających na przyspieszenie procesu spalania. Sekret diety tkwi w dodawaniu ich do zdrowych potraw (nie uda się przy codziennym zajadaniu się pizzą z dużą ilością sera), jednak we właściwym rozłożeniu ich proporcji. Dominacja jednej z przypraw może skutkować uodpornieniem się organizmu i nie przynieść pożądanych efektów. Podstawą jest więc jedzenie zbilansowanych posiłków opartych na nieprzetworzonych produktach spożywczych. Jeśli decydujemy się na tego typu dietę, warto pamiętać, żeby nie wydłużać czasu jej trwania. Przewidziany czas stosowania 3d chili wynosi 28 dni. Tak rozpisane jadłospisy nie zaszkodzą naszemu zdrowiu i nie uodpornią nas na działanie przypraw. Dieta 3d chili wyróżnia się brakiem restrykcyjnych zasad w jedzeniu potraw i podjadaniu, jednak wymaga ośmiu godzin snu od osoby, która ją stosuje. To ważne ze względu na spowalnianie przemiany materii i wzrost apetytu, jakie towarzyszą niewyspanej osobie. Niezależnie od wielkości pozostałych posiłków, niewskazane jest też omijanie śniadania . Uwaga – jeśli cierpisz z powodu dolegliwości układu pokarmowego, ta dieta nie jest przeznaczona dla ciebie. Wrażliwy żołądek również może wykluczać przyjmowanie pokarmów z przyprawami ujętymi w diecie. W takiej sytuacji konieczna jest konsultacja lekarska. Zdjęcie: Unsplash/  Thomas Evans Dieta 3d chili - przyprawy Przyprawy czerwone w diecie 3d chili...

Przeczytaj
Dieta sokowa
Styl życia Dieta sokowa – przepisy + kiedy, jak długo i co powinnaś pić
Dieta sokowa, która określana jest też jako detoks, jest niezwykle popularna w mediach społecznościowych. Czy w rzeczywistości przynosi korzyści dla organizmu, czy jest tylko niepotrzebną modą?
Marta Średnicka
grudzień 20, 2019

Dieta sokowa jest sposobem na oczyszczenie organizmu i metodą na odchudzanie, którą stosują kobiety (i nie tylko) na całym świecie. Dobrze przygotowana i stosowana może przynieść korzyści dla organizmu. Należy jednak trzymać się ściśle określonych zasad, żeby zamiast sobie pomóc, nie zaszkodzić swojemu ciału. Pamiętajmy również, że dieta sokowa, to nie tylko świeżo wyciskany sok z danego owocu , ale również koktajle, które są płynnymi bombami witaminowymi. Dieta sokowa – zasady Dieta sokowa ma formę płynną i w rzeczywistości powinna być traktowana jako detoks , a nie sposób odżywiania, który ma prowadzić do zrzucenia kilogramów w krótkim czasie, choć odchudzanie z pewnością jest jednym z efektów spożywania soków. Kiedy pić soki i koktajle? Dieta sokowa oparta jest na zasadzie 5 soków, każdy co trzy godziny. W takiej formie powinniśmy przyjmować przygotowane wcześniej napoje. Do obiadu powinno się przyjmować soki owocowe, które posiadają niezbędne dla funkcjonowania mózgu cukry, a popołudniu i wieczorem warzywne. Przed snem należy unikać owoców. Detoks sokowy powinien trwać ok. 2-3 dni lub w niektórych przypadkach odrobinę dłużej, jednak nie należy przesadzać z ich ilością i usilnie go wydłużać. Po dłuższym czasie prawidłowe funkcjonowanie organizmu zostaje zaburzone. Posiłki bogate np. w białko nie mogą zostać na stałe zastąpione sokami. Utrzymujący się stan głodu sprawi, że proces odchudzania zostanie spowolniony i uzyskamy efekt odwrotny do oczekiwanego. Taki stan jest również niebezpieczny dla zdrowia. Pamiętaj, że wracając do normalnego odżywiania musisz zachować ostrożność. Sięgnięcie po ciężkostrawne potrawy po detoksie sokowym, kiedy organizm przyzwyczajony został do płynów może poważnie ci zaszkodzić i doprowadzić do ostrego bólu żołądka czy jelit. Diety sokowej nie powinny stosować dzieci i młodzież poniżej 18. roku...

Przeczytaj
Dieta ujemnych kalorii
Styl życia Dieta ujemnych kalorii - zasady. Ile można na niej schudnąć?
Dieta ujemnych kalorii to dieta odchudzająca, którą stosuje się przez okres ok. dwóch tygodni. Jest idealna na sezon wiosenno - letni. Opiera się na spożywaniu niskokalorycznych warzyw i owoców.
Marta Średnicka
kwiecień 24, 2020

Dieta ujemnych kalorii jest oparta na deficycie kalorycznym. Oznacza to, że w jej założeniu, żeby osiągnąć rezultaty w postaci zrzucenia zbędnych kilogramów, powinniśmy jeść produkty, których kaloryczność jest niższa niż energia, jakiej potrzebujemy do ich spalenia. Podczas stosowania diety zjada się surowe warzywa i owoce, które są bogate w witaminy i błonnik. To właśnie on sprawia, że wydaje nam się, że jesteśmy najedzeni. Zobacz także: Dieta CRAM na płaski brzuch - na czym polega? Zasady diety ujemnych kalorii Dieta ujemnych kalorii to sposób odżywiania, który zakłada posiłki składające się z produktów, które w naturalny sposób pobudzają nasz metabolizm i spalają tłuszcz. Zakłada ona spożywanie surowych warzyw, owoców, ale także ziół i produktów lekkostrawnych.  Oznacza to, że spożywając np. świeżego ogórka o wartości 14 kcal, nasz organizm musi spalić 16 kcal, żeby go strawić, co sprawia, że uzyskujemy ujemne kalorie.  Stosując dietę ujemnych kalorii warto pamiętać, że zakładany dzienny limit energetyczny wynosi od 1000 do 1200 kcal . Nie jest to wiele. Zasadne jest więc, by dieta nie trwała dłużej niż dwa tygodnie. Nie oznacza to, że nie można do niej wracać.  Źródło: iStock Po jakie produkty sięgać stosując dietę ujemnych kalorii? Ze względu na produkty, które wskazane są do spożycia w trakcie diety ujemnych kalorii, zaleca się jej przeprowadzanie w okresie wiosenno - letnim, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest większy a ich ceny niższe. Dieta zakłada również wybór jak największej ilości produktów z dużą zawartością błonnika, ale też wody, czy składników ułatwiających spalanie tkanki tłuszczowej. Warzywa w diecie ujemnych kalorii: zielone warzywa (np. brokuły, szpinak, szparagi, sałata), kukurydza, cukinia,  buraki,  cebula, marchew, kalafior. Owoce w diecie ujemnych kalorii:...

Przeczytaj