klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
dieta kopenhaska sposoby na szybkie schudnięcie
iStock
Styl życia

Dieta kopenhaska – zasady i efekty

Dieta kopenhaska to rygorystyczna dieta trwająca przez 13 dni. Przestrzegając jej zasad i jedząc głównie mięso, jajka i wybrane warzywa, można zrzucić od 4 do 8 kg.
Matylda Nowak
wrzesień 02, 2020

Dieta kopenhaska, nazywana inaczej dietą trzynastodniową lub szwedzką, to sposób na stosunkowo szybkie zrzucenie wagi. Dieta jednak jest na tyle restrykcyjna i niskokaloryczna, że zbyt często powtarzana może doprowadzić do anemii oraz negatywnie wpłynąć na stan włosów czy paznokci. Jest też z nią związane duże ryzyko efektu jojo.

Dieta na zmarszczki i przeciwko starzeniu się skóry

Dieta kopenhaska – ile można dzięki niej schudnąć i jakie są zasady?

Dieta kopenhaska ma bardzo restrykcyjne reguły, określające nie tylko ilość przyjmowanych dziennie kalorii czy rodzaje dozwolonych pokarmów, ale też dokładne godziny ich  spożywania. Zwolennicy tej diety przekonują, że na sukces mogą liczyć tylko osoby rygorystycznie stosujące się jej zasad, czyli:

  1. Przestrzegające jej przez 13 dni.
  2. Dostarczające swojemu organizmowi dziennie od 500 do 900 kcal.
  3. Spożywające trzy posiłki dziennie o konkretnych godzinach (śniadanie 8.00-9.00, obiad 13.00-14.00, kolacja do 18.00).
  4. Wypijające minimum 2 litry wody dziennie.
  5. Pijące czarną kawę bez mleka, ale za to z dozwoloną ilością cukru.
  6. Unikające soli i innych przypraw.

Stosując się do tych zasad można w ciągu 13 dni zrzucić od 4 do 8 kg (a według niektórych dietetyków nawet do 11 kg). Diecie kopenhaskiej towarzyszą jednak dość nieprzyjemne efekty uboczne i nie jest ona odpowiednia dla każdego.

Dieta kopenhaska – przeciwwskazania

Dietę kopenhaską mogą stosować tylko osoby całkowicie zdrowe i dorosłe (najlepiej będące w średnim wieku). W związku z deficytem energetycznym (dostarczaniem organizmowi zbyt małej ilości kalorii), w trakcie diety kopenhaskiej można czuć się znużonym i ospałym. W związku z ryzykiem omdlenia, zaleca się także w trakcie trwania tej diety unikać wysiłku fizycznego, w tym uprawiania sportów. Osoby stosujące dietę kopenhaską często skarżą się na :

  • osłabienie,
  • bóle głowy,
  • bóle brzucha,
  • nudności,
  • wypadanie włosów,
  • łamliwe paznokcie.

dieta kopenhaska jadłospis co można jeść
iStock

Dieta kopenhaska – jadłospis

Decydując się na dietę kopenhaską, musimy przyzwyczaić się do dość ubogiego, raczej nudnego i niezbyt smacznego jadłospisu. Opiera się ona głównie na białku i jest (niestety) bardzo uboga w błonnik. Spożycie pieczywa jest maksymalnie ograniczone, a ryż, kasze czy makarony – całkowicie wykluczone.

Dzień 1. i 8.

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy lub zielonej herbaty, 1 kostka cukru

Obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor

Kolacja: befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

Dzień 2. i 9.

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy lub zielonej herbaty, 1 kostka cukru

Obiad: befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 surowy owoc (jabłko, ananas lub grejpfrut)

Kolacja: szynka drobiowa (100 g), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 3. i 10.

Śniadanie: 1 kubek kawy lub zielonej herbaty, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa (grzanka)

Obiad: szklanka gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 surowy mały owoc

Kolacja: 2 jajka na twardo, szynka (100 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

Dzień 4. i 11.

Śniadanie: 1 kubek kawy lub zielonej herbaty, 1 kostka cukru

Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, serek wiejski (100-150 g)

Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców (ugotowanego bez cukru, owoce zjadamy), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 5. i 12.

Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny

Obiad: 300 g chudej gotowanej lub usmażonej bez tłuszczu ryby (pstrąg, dorsz, sola) z sokiem z cytryny

Kolacja: befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty, 6-8 główek gotowanych brokułów

Dzień 6. i 13.

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy lub zielonej herbaty, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa

Obiad: duszona pierś kurczaka bez skóry (150 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka

Dzień 7.

Śniadanie: 1 kubek zielonej lub czarnej herbaty bez cukru

Obiad: pierś kurczaka bez skóry (150 g) grillowana lub z piekarnika, 1 świeży owoc

Kolacja: NIC

Dieta kopenhaska to jedna z tych modnych obecnie diet, które – choć zapewniają szybkie schudnięcie – mogą wywołać problemy zdrowotne. Dlatego wszystkim, którzy planują przetestować ten sposób na zrzucanie kilogramów, zalecamy ostrożność, rozsądek i... rozważenie alternatywnych metod. ;-) 

Zobacz także: Błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i obniża stężenie glukozy we krwi. A zapewniając  nam uczucie sytości sprawia, że łatwiej jest nam schudnąć!

Komentarze
dieta jajeczna
iStock
Styl życia Dieta jajeczna: jak szybko schudnąć w tydzień
Dieta jajeczna pozwala schudnąć w ciągu tygodnia nawet 5 kg! Jedząc przez kilka dni proste do przygotowania posiłki jesteśmy w stanie zrzucić zbędne kilogramy przed ważnym wydarzeniem. Jednak diety jajecznej nie powinno się stosować ani zbyt długo, ani zbyt często!
Matylda Nowak
sierpień 26, 2020

Dieta jajeczna to podobnie jak dieta owsiankowa  tak zwana monodieta, czyli sposób odżywiania opierający się na jednym składniku. I w przypadku tej diety, jak wskazuje jej nazwa, tym składnikiem jest jajko na twardo – uwaga! – gotowane do 10 minut. Na szczęście gotowanym jajkom mogą towarzyszyć warzywa i odrobina tłuszczu .  Na czym polega dieta jajeczna? Dieta jajeczna stała się popularna w 2018 roku dzięki Arielle Chandler, autorce książki "The Boiled Egg Diet: The Easy, Fast Way to Weight Loss!" ("Dieta gotowanych jajek: łatwy i szybki sposób na schudnięcie!"). Chandler twierdzi, że przestrzegając jej planu odżywiania można w dwa tygodnie schudnąć ponad 11 kg! A proponowana przez nią dieta opiera się na gotowanych jajkach łączonych w posiłkach z : owocami przyspieszającymi metabolizm (grejpfrutami, jabłkami, jagodami), warzywami o niskiej zawartości węglowodanów (papryką, brokułami, kalafiorem, szparagami, cukinią, szpinakiem, pomidorem, ogórkiem, czosnkiem) oraz pozbawionymi tłuszczu źródłami białka (chudymi rybami, soczewicą, ciecierzycą, fasolą, kaszą gryczaną).  Równocześnie będąc na diecie jajecznej trzeba: zrezygnować z podjadania między posiłkami, całkowicie odstawić słodycze, soki, napoje gazowane, zrezygnować z pieczywa, ryżu, ziemniaków, bananów, suszonych owoców, pić osiem szklanek wody dziennie (można także pić czarną i niedosładzaną kawę, zieloną i czarną herbatę). A dlaczego dieta ta opiera się właśni ena jajkach? Jajko zawiera: duże ilości białka, witaminy (A, E, D, K i te z grupy B), składniki mineralne (fosfor, cynk, potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, selen), niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.  Dieta...

Przeczytaj
dieta grejpfrutowa
iStock
Styl życia Dieta grejpfrutowa - zasady, efekty, jadłospis
Dieta grejpfrutowa polega na dość rygorystycznym obcięciu kalorii i spożywaniu grejpfruta minimum 2 razy dziennie. Podczas takiej diety możecie schudnąć kilka kilogramów w miesiąc, jednak nie jest ona zbyt zdrowa.
Aneta Zygmuntowicz
październik 19, 2020

Dietę grejpfrutową możemy stosować maksymalnie dwa tygodnie. W innym przypadku trzeba ją trochę zmodyfikować i zwiększyć ilość kalorii, którą będziemy przyjmować każdego dnia. Przygotowaliśmy dla przykładowy 3-dniowy jadłospis na posiłki w diecie grejpfrutowej. Zasady diety grejpfrutowej Dieta grejpfrutowa należy do diet rygorystycznych o bardzo niskiej kaloryce. Zakłada się w niej spożywanie nie więcej niż 1000 kcal dziennie. Dodatkowo do minimum dwóch posiłków dziennie należy spożywać grejpfruty. Warto wiedzieć, że jest to dieta głodówkowa, która nie jest polecana przez lekarzy. W żadnym przypadku nie powinno się jej stosować dłużej niż dwa tygodnie, gdyż może negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Dodatkowo dieta ta zakłada stosowanie podstawowych zasad zdrowej diety: unikanie smażenie potraw,  używanie soli w drobnych ilościach, picie minimum 2 litry wody dziennie, spożywanie dużej ilości warzyw i niskokalorycznych owoców. Zobacz także: Dieta jajeczna - jak szybko schudnąć w tydzień? Efekty stosowania diety grejpfrutowej Z pewnością można uznać, że dieta grejpfrutowa przynosi oczekiwane efekty. Podczas takiej diety możemy chudnąć nawet 4-5 kg w ciągu miesiąca. Wynika to z faktu bardzo niskiej kaloryki, a nie samego faktu jedzenie grejpfrutów. Niestety, taka dieta nie zapewni nam minimalnej ilości kalorii, jaki powinien przyjmować organizm. Prowadzi więc do dużego osłabienia i innych niepożądanych skutków ubocznych. Dodatkowo jest bardzo duże ryzyko wystąpienia efektu jojo . Przez spożywanie małej ilości pożywienia nasz metabolizm spowolni, a po zakończeniu diety wrócimy do poprzedniej wagi. Przykładowy jadłospis diety grejpfrutowej Poniżej znajdziecie przykładowy jadłospis diety grejpfrutowej. Pamiętajcie jednak,...

Przeczytaj
dieta na cellulit dieta na cellulit wodny witamina C zielona herbata błonnik
Styl życia Dieta na cellulit – sprawdź, co jeść, żeby pozbyć się pomarańczowej skórki
Żeby zmniejszyć widoczność pomarańczowej skórki, nie wystarczy po prostu mniej jeść! Dieta na cellulit oznacza nie tylko wykluczenie pewnych pokarmów z jadłospisu, ale też wprowadzenie do niego działającego antycellulitowo błonnika lub zielonej herbaty.
Matylda Nowak
maj 27, 2020

Nie jest łatwo pozbyć się cellulitu. Jeśli nie chcemy zostawić majątku w gabinetach kosmetycznych i klinikach medycyny estetycznej , pozostaje nam żmudna walka z nim na kilku innych frontach. Chcąc uzyskać naprawdę satysfakcjonujące wyniki powinnyśmy regularnie stosować antycellulitowe peelingi i kremy , używać masażerów , szczotkować ciało na sucho  i trenować. Trzeba też przestrzegać diety na cellulit. Zmiana sposobu odżywiania jest konieczna , bo bez niej pomarańczowa skórka zmniejszona ćwiczeniami czy za pomocą kosmetyków i tak wróci do swojego poprzedniego stanu. Fot.: iStock Dieta na cellulit – z czego trzeba zrezygnować Jeśli masz ewidentną nadwagę, pozbywanie się pomarańczowej skórki rozpocznij od ograniczenia ilości spożywanego jedzenia. Dziennie powinnaś przyjmować nie więcej niż 1400 kcal , a ich źródłem powinno być zdrowe i pożywne jedzenie, najlepiej podzielone na pięć niewielkich porcji. Żeby pozbyć się cellulitu i nie pozwolić mu wrócić, powinno się wystrzegać węglowodanów, tłuszczu, cukru i soli . Bo właśnie te składniki jedzenia przyczyniają się do powiększania tkanki tłuszczowej, magazynowania wody w organizmie i w konsekwencji powstawania cellulitu wodnego lub tłuszczowego . Dieta na cellulit wiąże się z wykluczeniem z jadłospisu lub zdecydowanym ograniczeniem ilości: czerwonego mięsa (zwłaszcza wieprzowiny), słodyczy,  fast foodu, pieczywa (zwłaszcza białego), białego ryżu, białego makaronu, smażonych potraw, słodkich napojów (w tym także naturalnych soków). Dieta na cellulit wodny Szczególnym rodzajem cellulitu jest cellulit wodny powstający na skutek magazynowania w organizmie wody . Żeby zmniejszyć ten rodzaj cellulitu należy ograniczyć spożywanie produktów, które powodują, że nasze ciało gromadzi wodę – głównie zawierających duże ilości soli lub odwadniających organizm i w ten...

Przeczytaj
dieta zmniejszająca trądzik różowaty
Pielęgnacja Dieta przy trądziku różowatym
Trądzik różowaty wymaga odpowiedniego leczenia i pielęgnacji. Nie bez znaczenia jest także dieta! Ta nieodpowiednia zaostrzy trądzik, a właściwa zdecydowanie zmniejszy jego uciążliwość...
Matylda Nowak
listopad 19, 2019

Trądzik różowaty to wyjątkowo uciążliwa choroba skóry. Znanym z innych form trądziku grudkom i stanom zapalnym towarzyszy trudny do ukrycia rumień . Leczenie farmakologiczne i właściwa pielęgnacja mają przy trądziku różowatym olbrzymie znaczenie. A odpowiednia dieta uczyni je jeszcze bardziej skutecznym.  View this post on Instagram A post shared by elke heekerens (@elke_rosacea) on Nov 16, 2019 at 6:48am PST Trądzik różowaty – dieta Jeśli jednak osoba z trądzikiem różowatym niewłaściwie się odżywia, nie tylko nie wyleczy swojej choroby, ale wręcz może się spodziewać zaostrzenia jej objawów . Nieodpowiednia dieta sprawi, że jej twarz będzie bardziej czerwona i pojawi się na niej znacznie więcej grudek i ropnych krostek. Czego więc przy trądziku różowatym nie jeść? Dieta nasilająca trądzik różowaty  Nasilenie objawów trądziku różowatego nastąpi będzie konsekwencją spożywania pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) oraz takich, które zakwaszają organizm . Produkty o wysokim IG powodują wzrost poziomu cukru we krwi i w konsekwencji zwiększone wydzielanie sebum. A gdy skóra się przetłuszcza, zatykają się jej pory i namnażają się wywołujące stany zapalne bakterie. W efekcie na twarzy pojawia się więcej krostek i zaskórników. Za to jednym z objawów zakwaszenia organizmu (zaburzenia jego równowagi kwasowo-zasadowej) są problemy skórne. Dlatego właśnie osoby z trądzikiem różowatym powinny unikać produktów spożywczych o wysokim indeksie glikemicznym : słodyczy, żywności wysokoprzetworzonej (czipsów, parówek, majonezu, płatków śniadaniowych), białego pieczywa, białego ryżu, makaronu pszennego. Przy trądziku różowatym należy też wystrzegać się jedzenia zakwaszającego organizm : mięsa i wędlin, nabiału, jaj, czarnej...

Przeczytaj