klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
dieta owsiankowa dieta owsiana jednodniowa jak szybko schudnąć przepisy owsianka płatki owsiane
Styl życia

Dieta owsiankowa – efekty i przepisy

Dieta owsiana pozwala szybko zrzucić zbędne kilogramy. Fani tej metody odchudzania przekonują, że nawet jednodniowa dieta owsiankowa pozwala pozbyć się 1 kg!
Matylda Nowak
kwiecień 03, 2020

Płatki owisiane to jeden z najtańszych i najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych i pielęgnacyjnych. Maseczka z płatków owsianych działa łagodząco, regulująco i przeciwzapalnie, zmniejszając uciążliwość trądzika. Za to wprowadzenie płatków owsianych na stałe do swojej diety – najlepiej w postaci sycącej owsianki zjadanej na śniadanie – pozwala zapanować nad poziomem cholesterolu i wspiera koncentrację

Ale na tym zalety płatków owsianych się nie kończą! Okazuje się, że opierająca się na nich dieta pozwala w ekspresowym tempie pozbyć się dodatkowych kilogramów. W wersji ekstremalnej dieta owsiankowa trwa nawet dwa miesiące. My jednak polecamy także bardzo skuteczną, ale za to dużo bardziej "znośną" jednodniową dietę owsianą.

Fot.: iStock

Chcesz mieć piękne włosy? Zapomnij o... diecie!

Płatki owsiane – kalorie i wartości

Płatki owsiane, choć dość kaloryczne, są bardzo sycące. Przede wszystkim pęcznieją, wypełniając żołądek. Regulują też trawienie. Choć 100 g płatków owsianych to około 370 kcal, żeby przygotować z nich pożywny posiłek, wystarczy użyć ich zaledwie 50 g.

Płatki owsiane zawieraj sporo węglowodanów, białko i niewielką ilość tłuszczu. Znajdziemy w nich także: 

  • duże ilości błonnika, który zapewnia uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru w organizmie,
  • fosfor, od którego zależy między innymi stan naszych kości,
  • magnez, który stabilizuje funkcje układu nerwowego, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, działa uspokajająco oraz pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację,
  • mangan, który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, wpływa na płodność i libido oraz chroni przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników,
  • witaminy z grupy B (tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy), od których zależy między innymi prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 

Na czym polega dieta owsiankowa jednodniowa? 

Choć najwięksi fani diety owsiankowej polecają stosować ją aż przez dwa miesiące, specjaliści zasadniczo przestrzegają przed tak długotrwałymi monodietami. Dlaczego? Bo dieta jednoskładnikowa grozi spowolnieniem metabolizmu i nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak bóle głowy, nudności, biegunka czy zaparcia.

Znacznie bezpieczniejszą, ale nadal skuteczną metodą zrzucania zbędnych kilogramów jest jednodniowa dieta owsiana. Stosuje się ją raz w tygodniu, za to w pozostałe dni odżywiamy się normalnie (co nie oznacza jednak folgowania łakomstwu). 

Podczas jednodniowej diety owsianej spożywamy w ciągu dnia nie więcej niż 1400 kcal. W dniu, kiedy stosujemy tą dietę, jemy tylko płatki owsiane przygotowane na wodzie lub odtłuszczonym mleku. Zjadamy wtedy pięć posiłków – przy czym pierwszy już o godz. 8.

Fot.: iStock

Dieta owsiankowa – przepisy

Owsiankę, którą jemy podczas jednodniowej diety owsianej przygotowujemy z płatków owsianych górskich. Najwygodniej jest rano przygotować dużą porcję owsianki i podzielić ją na pięć porcji, które będzie się spożywać mniej więcej co trzy godziny. Uwaga, płatki gotujemy, aż staną się zupełnie miękkie!

Można także za każdym razem przygotowywać sobie nową owsiankę, urozmaicając jej smak dodawanymi owocami, warzywami lub przyprawami. Do owsianki możemy dodać:

  • starte jabłko,
  • kiwi,
  • banany,
  • gotowaną marchewkę,
  • oliwki,
  • pomidory suszone (ale nie z oliwy czy oleju),
  • pestki słonecznika,
  • cynamon,
  • pieprz, sól, pieprz cayenne.

Wytrawna owsianka z oliwkami na obiad lub kolację

Pół szklanki płatków owsianych zalewamy szklanką wody i gotujemy aż staną się całkowicie miękkie, a nadmiar wody wyparuje. Tak ugotowane płatki doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Dodajemy do nich posiekane cztery oliwki, ugotowaną wcześniej i startą średnią marchewkę i pokrojoną na cieniutkie paseczki jedną cząstkę suszonego pomidora.    

Owocowa owsianka na śniadanie lub podwieczorek

Pół szklanki płatków gotujemy w szklance odtłuszczonego mleka. Następnie dodajemy do nich pół łyżeczki cynamonu, obrane i drobno pokrojone kiwi oraz startą na drobnej tarce połówkę jabłka. Kiwi możemy zastąpić połówką banana. 

Zobacz także: Dieta ubogoresztkowa – poznaj zasady detoksu!

Zdjęcie główne: iStock

Komentarze
płatki owsiane błyskawiczne górskie właściwości działanie dieta odchudzanie kalorie kcal
Styl życia Płatki owsiane – na odchudzanie i na koncentrację
Płatki owsiane pomogą zrzucić zbędne kilogramy, obniżyć poziom cholesterolu i skupić się. Są tanie, a przepisów na ich przygotowywanie jest mnóstwo!
Matylda Nowak
marzec 31, 2020

Płatki owsiane powinny znaleźć się w kuchni i jadłospisie każdej dbającej o zdrowie osoby! Ich wszechstronne działanie (także pielęgnacyjne ) i przystępna cena oraz zaskakująco ilość sposobów, na jakie można je przygotowywać, sprawiają, że płatki owsiane są bezkonkurencyjne. Dzięki nim łatwiej jest z rzucić zbędne kilogramy, poradzić sobie z depresją, zapanować nad cukrzycą czy chorobami serca oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.   Fot.: iStock Płatki owsiane – właściwości  Płatki owsiane są wytwarzane z ziaren owsa, które są oczyszczane, obłuskiwane, krojone, prasowane i czasem także poddawane działaniu pary wodnej. Ziarno owsa to zboże bogate w najróżniejsze składniki doskonale wpływające na ludzki organizm . Znajdziemy w nim między innymi: witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy), od których zależy prawidłowe działanie naszego układu nerwowego, magnez , który – przyczyniając się do rozszerzenia naczyń krwionośnych – zapobiega atakom serce i udarom, a którego niedobory skutkują problemami z koncentracją i pamięcią oraz skurczami mięśni, fosfor , który uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych oraz od którego zależy stan naszych kości, mangan , który uczestniczy w syntezie cholesterolu, wchłanianiu węglowodanów, tłuszczów i białek, wpływa na funkcjonowanie układu kostno-stawowego, podwyższa libido i zwiększa płodność oraz działa antyoksydacyjnie , witaminę E , która spowalnia procesy starzenia się komórek, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które pozytywnie wpływają na stan skóry i zapobiegają miażdżycy, błonnik , który obniża poziom cholesterolu, zabezpiecza śluzówkę układu pokarmowego, spowalnia przyswajanie cukrów, wiąże kwasy tłuszczowe i substancje toksyczne, ułatwiając ich wydalanie oraz...

Przeczytaj
dietetyczne śniadanie
iStock
Styl życia Dietetyczne śniadanie, które zapewni ci energię i pomoże schudnąć
Dietetyczne śniadanie powinno być pożywne, niemałe i smaczne. Odpowiednio przygotowany pierwszy posiłek dnia uruchomi metabolizm i pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy.
Matylda Nowak
listopad 19, 2020

Dietetyczne śniadanie to nie tylko dobry sposób na rozpoczęcie dnia, ale też pierwszy krok w kierunku utraty zbędnych kilogramów . Jak pokazują badania, osoby dbające o zdrowie i będące "w formie" nigdy nie rezygnują z tego posiłku. I mają ku temu dobre powody! Czy trzeba jeść śniadanie? Jest kilka powodów, dla których nie powinno się rezygnować ze śniadania. Jednym z nich jest nasz metabolizm. Noc to dla organizmu czas odpoczynku i regeneracji, ale też... głodówki. Gdy śpimy, nasza przemiana materii spowalnia. Jedząc rano pożywne śniadane, ponownie ją rozkręcamy. A przyspieszając sobie metabolizm sprawiamy, że nasz organizm nie zaczyna gromadzić zapasów i... tkanki tłuszczowej .  Regularne jedzenie śniadania chroni nas też przed cukrzycą . Bo jeśli z niego rezygnujemy, spada nam poziom insuliny. A kiedy w końcu coś zjemy, niebezpiecznie nam ten poziom skacze. Takie regularne wahania prowadzą do zaburzeń metabolizmu glukozy i cukrzycy typu 2. I to nie koniec zalet śniadania! W 2017 roku American Heart Association – organizacja pozarządowa finansująca badania dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego – opublikowała raport, z którego wynikało, że osoby, które jedzą śniadania rzadziej chorują na serce oraz rzadziej mają za wysokie ciśnienie krwi lub za wysoki poziom cholesterolu .   Czy śniadanie pomaga schudnąć? Jeszcze do niedawna popularna była opinia, że jedzenie śniadania ułatwia utratę wagi. Niestety, nie jest to takie proste. Jednym z naukowców, którzy obalili ten mit, jest Flavia Cicuttini z Uniwersytetu Monash University w Melbourne. Australijska profesor zwróciła uwagę na fakt, że osoby, które jedzą śniadania przyjmują codziennie więcej kalorii (około 260 kcal) i przekłada się to też na większą masę ich...

Przeczytaj
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
Przepisy Przepis na muffinki owsiane – idealne na zdrowy lunch w pracy
W pracy spędzamy połowę dnia – nie sposób przetrwać tylu godzin bez żadnego posiłku. Nie zawsze mamy czas na spokojny lunch konsumowany przy stole, często więc, zamiast zadbać o pełnowartościową przekąskę, w biegu sięgamy po czekoladowe batoniki z automatu lub fast-foody.
Agata Olejniczak
sierpień 22, 2016

Jeśli znudziły Ci się kanapki lub sałatki , które po kilku godzinach od przyrządzenia nie wyglądają już tak zachęcająco, jak na początku, a nie chcesz, by lunche spożywane w pracy rujnowały Twoje zdrowie i figurę, wypróbuj nasz przepis na zdrowe muffinki. Nie zawierają dodatku cukru i składają się z samych zdrowych produktów. A przy okazji są naprawdę pyszne! Taka przekąska z pewnością dostarczy Ci energii do efektywnego działania oraz uczyni Twój dzień spędzony w pracy przyjemniejszym. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o zdrowiu i prawidłowym odżywianiu się śmiało możemy skierować Was na stronę dietetyka, Artura Topolskiego:  http://arturtopolski.pl/ W skład babeczek wchodzą banany , które zawierają sporą ilość magnezu. Dzięki temu wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Pomagają również odkwasić organizm oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Znajduje się w nich także tryptofan, podczas rozkładu którego wytwarzana jest serotonina, czyli hormon odpowiedzialny za pozytywny nastrój i dobre samopoczucie. Z kolei płatki owsiane stanowią bogate źródło błonnika, dzięki czemu dostarczają nam energii i przeciwdziałają zmęczeniu, nie szkodząc jednocześnie naszej sylwetce. Zapewniają uczucie sytości na długo i stabilizują poziom cukru we krwi, zapobiegając napadom głodu.  Ich systematyczne spożywanie pomaga również w pozbyciu się takich dolegliwości jak wzdęcia, zaparcia czy zgaga. Więcej informacji na temat zaparć znajdziecie TUTAJ , a na temat zgagi - TUTAJ   Owsiane muffinki z bananami Składniki: - szklanka płatków owsianych, - 2 banany, - 1 jogurt naturalny, - 2 białka jajek, - opcjonalnie: 1-2 łyżki otrąb. Białka zblendować z 1½  banana i jogurtem. Następnie wymieszać z płatkami owsianymi (oraz otrębami). Masę przełożyć do silikonowych foremek, a na wierzchu każdej babeczki...

Przeczytaj