klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Dieta sokowa
Styl życia

Dieta sokowa – przepisy + kiedy, jak długo i co powinnaś pić

Dieta sokowa, która określana jest też jako detoks, jest niezwykle popularna w mediach społecznościowych. Czy w rzeczywistości przynosi korzyści dla organizmu, czy jest tylko niepotrzebną modą?
Marta Średnicka
grudzień 20, 2019

Dieta sokowa jest sposobem na oczyszczenie organizmu i metodą na odchudzanie, którą stosują kobiety (i nie tylko) na całym świecie. Dobrze przygotowana i stosowana może przynieść korzyści dla organizmu. Należy jednak trzymać się ściśle określonych zasad, żeby zamiast sobie pomóc, nie zaszkodzić swojemu ciału. Pamiętajmy również, że dieta sokowa, to nie tylko świeżo wyciskany sok z danego owocu, ale również koktajle, które są płynnymi bombami witaminowymi.

Chcesz mieć piękne włosy? Zapomnij o... diecie!

Dieta sokowa – zasady

Dieta sokowa ma formę płynną i w rzeczywistości powinna być traktowana jako detoks, a nie sposób odżywiania, który ma prowadzić do zrzucenia kilogramów w krótkim czasie, choć odchudzanie z pewnością jest jednym z efektów spożywania soków.

Kiedy pić soki i koktajle? Dieta sokowa oparta jest na zasadzie 5 soków, każdy co trzy godziny. W takiej formie powinniśmy przyjmować przygotowane wcześniej napoje. Do obiadu powinno się przyjmować soki owocowe, które posiadają niezbędne dla funkcjonowania mózgu cukry, a popołudniu i wieczorem warzywne. Przed snem należy unikać owoców.

Detoks sokowy powinien trwać ok. 2-3 dni lub w niektórych przypadkach odrobinę dłużej, jednak nie należy przesadzać z ich ilością i usilnie go wydłużać. Po dłuższym czasie prawidłowe funkcjonowanie organizmu zostaje zaburzone. Posiłki bogate np. w białko nie mogą zostać na stałe zastąpione sokami. Utrzymujący się stan głodu sprawi, że proces odchudzania zostanie spowolniony i uzyskamy efekt odwrotny do oczekiwanego. Taki stan jest również niebezpieczny dla zdrowia.

Pamiętaj, że wracając do normalnego odżywiania musisz zachować ostrożność. Sięgnięcie po ciężkostrawne potrawy po detoksie sokowym, kiedy organizm przyzwyczajony został do płynów może poważnie ci zaszkodzić i doprowadzić do ostrego bólu żołądka czy jelit. Diety sokowej nie powinny stosować dzieci i młodzież poniżej 18. roku życia.

Zalety stosowania poszczególnych warzyw i owoców w diecie sokowej

Istnieje kilka produktów, które warto włączyć do diety sokowej. Jeśli zastanawiasz się, jakie warzywa i owoce umieścić na swojej liście, śmiało możesz łączyć ze sobą te z poniższej listy. Warunek jest jeden – muszą stanowić odpowiednią kompozycję smakową. Detoks sokowy nie musi oznaczać, że wypijasz swój „posiłek” z zatkanym nosem.

dieta sokowa

Marchew – źródło beta karotenu, potasu, witaminy K i błonnika. Jak się okazuje, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i poprawę wzroku.

Szpinak – delikatne warzywo, które nie psuje smaku całego koktajlu lub soku. Jest bogaty w potas, kwas foliowy, ale także witaminę C i luteinę, czyli przeciwutleniacze. W szpinaku znajdziemy również beta-karoten.

Jarmuż – ma niski poziom kalorii, jest silnym przeciwutleniaczem i ma właściwości przeciwzapalne. Nic dziwnego, że dieta sokowa tak często wykorzystuje go w codziennym menu.

Ogórek – warzywo składające się w większości z wody ma niezwykłe właściwości detoksykujące i pomaga w pracy nerek oraz wątroby.

Seler – podobnie jak jarmuż, jest niskokaloryczny i podobnie jak ogórek składa się w większości z wody. Jest źródłem błonnika, witaminy A, C i K.

Jabłka – nie dość, że smaczne (przez co często pojawia się diecie sokowej), to również zdrowe. Jabłko pomaga utrzymać nasze serce w zdrowiu i zwalcza stany zapalne.

Burak – obniża ciśnienie krwi, wpiera detoksykację i zawiera sód, potas, magnez, witaminę C i B.

Pomarańcze – są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, dodatkowo wzmacniają układ odpornościowy.

Imbir – wspiera układ odpornościowy i pomaga w trawieniu.

Dieta sokowa – przepisy

Przykładowy sok śniadaniowy dla diety sokowej: marchwiowo - jabłkowo – imbirowy (w proporcjach 3 szt: 2 szt : 10 g).

Przykładowy sok poranny dla diety sokowej: ogórek (1 szt.), jabłka (2 szt.), liście szpinaku (8 szt.), cytryna (połowa), seler, imbir (10 g).

Przykładowy sok obiadowy dla diety sokowej: pomidory śliwkowe (4 szt.), ogórek (1 szt.), seler, czerwona papryka, pietruszka (wedle smaku), limonka.

Przykładowy sok popołudniowy dla diety sokowej: liście szpinaku (6 szt.), botwina (8 liści), ogórek, klementynki (6 szt.).

Przykładowy sok wieczorny dla diety sokowej: batat, średnia marchewka, czerwona papryka, burak (2 szt.), jabłko.

Źródło zdjęcia głównego: Mark Zamora / Unsplash

Komentarze
materiały PR
Styl życia Sprawdź, czy wygrałaś rewelacyjną wyciskarkę do soków z kolekcji Philips Avance!
Uwielbiasz świeżo wyciskane soki? Sprawdź, czy wygrałaś wyjątkową wyciskarkę Philips Avance HR1897/30, która wyciska do 90% zawartości owoców i warzyw*.
Materiał partnera
luty 11, 2016

Eksperci w firmie Philips rozumieją, z czym borykają się zabiegani miłośnicy domowych soków: brak czasu, miejsca i porad żywieniowych, nie wspominając nawet o uciążliwym zmywaniu. Odpowiedzią marki jest nowa wyciskarka wolnoobrotowa z kolekcji Avance , wyposażona we wszystkie innowacyjne rozwiązania, które oszczędzają czas i sprawiają, że soki są tak zdrowe i smaczne, a ich samodzielne przygotowanie tak łatwe, jak to tylko możliwe. To doskonały sposób na codzienne wyciskanie soków ze świeżych owoców, warzyw i nasion! KONKURS Zdobądź 1 z 2 wyciskarek wolnoobrotowych Philips Avance i delektuj się samodzielnie przygotowanymi sokami! 1. Wypełnij formularz zgłoszeniowy. 2. Wykonaj zadanie konkursowe: zaproponuj nam własny przepis na sok. 3. Dodatkowo napisz, dlaczego to właśnie Ty powinnaś wygrać wyciskarkę wolnoobrotową Philips. 4. Przed udziałem w konkursie zapoznaj się z regulaminem . NAGRODY 2 x wyciskarka Philips Avance HR1897/30 Wyciskając składniki do ostatniej kropli,  nowa wyciskarka Philips pomaga wydobyć z owoców, warzyw i nasion wszystko, co najlepsze. Doskonałe rezultaty osiąga się w zaledwie trzech krokach : najpierw składniki zostają rozdrobnione na mniejsze kawałki z wykorzystaniem wyjątkowej technologii MicroMasticating. Następnie zostają one upchnięte do komory tłoczącej, gdzie pod wpływem wyższego ciśnienia otwierają się w nich tysiące maleńkich komórek pełnych witamin, składników odżywczych i błonnika – niezbędnych w zdrowej, zbilansowanej diecie. Niewielkie, ale mocne tłoki ślimakowe pozwalają wycisnąć do 90% * zawartości owoców, wydobywając z nich wszystko, co najcenniejsze. Wyciskarka Philips Avance HR1897/30 została wyposażona w dwa filtry: jeden dostarcza bardziej klarowny sok, drugi – gęsty, skoncentrowany sok pełen błonnika. Szybko, czysto i pysznie Aby oszczędzać czas i nie...

Przeczytaj
Przepisy TOP 10 najzdrowszych warzyw
Wszystkie warzywa są zdrowe - oczywiście, to zdanie to najprawdziwsza prawda! Nie zmienia to faktu, że część z nich wyróżnia się na tle reszty - są prawdziwą bombą wartościowych składników. Po które warzywa zatem warto przede wszystkim sięgać? Sprawdźcie naszą infografikę!
Agata Olejniczak
wrzesień 02, 2016

1. Rukiew wodna - mało znana (pewnie niektóre z Was słyszą o niej pierwszy raz), a szkoda! To warzywo to prawdziwe bogactwo białka, witamin z grup A, B, C, E i K, kwasu foliowego, cynku, potasu, wapnia i żelaza. To naprawdę nie wszystko! Rukiew chroni przed nowotworami . Mało tego - jest w stanie także hamować ich rozwój. Poza tym doskonale wpływa na stan naszej skóry. Dobrze radzi sobie z przeziębieniami. Jak smakuje? Podobnie do rzodkiewki czy rukoli - jest nieco ostra w smaku. Świetnie nada się do sałatek i nie tylko. Która z Was próbowała już tego warzywa? Nie jest łatwo jest kupić - zawsze można nabyć nasiona w sklepie ogrodniczym i wyhodować rukiew samodzielnie.  Zobacz także:  Warzywa na patelnię to świetny pomysł na "lekki" obiad! 2. Kapusta pekińska - tania, smaczna, idealna do sałatek i surówek! Można zrobić z niej gołąbki czy kiszone przysmaki. W latach 90-tych była w Polsce nowością. Na szczęście Polacy pokochali ją na dobre. Pekinka zawiera w sobie bardzo dużo beta - karotenu, który chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie narzadu wzroku. Działa przeciwwrzodowo, przeciwantybakteryjnie i przeciwwirusowo . I tak mogłybyśmy wymieniać niemal bez końca.  3. Botwinka - właściwa nazwa to boćwina. To specjalna odmiana buraka hodowana dla liści (korzenie nie nadają się do spożycia). Pyszne zupy czy sałatki to coś co na pewno warto przygotować z tego warzywa. Botwinka oferuje nam mnóstwo witamin, przede wszystkim A i C, żelaza oraz wapnia. To przedostatnie powinno szczególnie interesować wegan i wegetarian - ci powinni zatem mieć botwinkę szczególnie na uwadze :) Botwina pobudza apetyt, pomaga walczyć ze stresem i przeziębieniem.  4. Burak - mamy wrażenie, że ostatnio coraz więcej osób odkrywa pyszny smak tego warzywa. W końcu burak to nie tylko barszcz, ale tez zupa krem z buraka (pycha!), kotlety i...

Przeczytaj
biegunka czy rotawirus
Fotolia
Styl życia Błonnik w diecie dziecka - dlaczego jest ważny?
Błonnik pokarmowy jest ważnym składnikiem posiłków małych dzieci. Dlaczego jest tak istotny w ich diecie? Jak działa na organizm maluszka i gdzie go szukać?
Katarzyna Brasiak
październik 01, 2012

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją Nutricia, zawartość błonnika w diecie aż 52% dzieci w wieku 1-3 lata w Polsce jest zdecydowanie poniżej normy! To oznacza, że małe dzieci spożywają za mało produktów z pełnego ziarna, warzyw czy owoców. Dlaczego błonnik jest ważny w diecie dzieci i gdzie go szukać?  Błonnik w diecie dziecka Błonnik, nazywany włóknem pokarmowym, to mieszanina substancji, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Odgrywa bardzo istotną rolę w procesie trawienia, ponieważ dzięki niemu: reguluje się rytm wypróżnień , a dziecko nie ma problemów z zaparciami , w układzie pokarmowym rozwijają się korzystne bakterie jelitowe (pebiotyki), dzięki którym maluszka nie boli brzuch, z organizmu  usuwane są substancje szkodliwe  - toksyny i metale ciężkie, następuje  mniejsze wchłanianie cholesterolu  i trójglicerydów, które w dużym stężeniu są niekorzystne dla zdrowia, zmniejsza się uczucie głodu , a dziecko ma mniejszą ochotę na słodycze. Dzienne spożycie błonnika po pierwszym roku życia dziecka, zgodnie z najnowszymi normami żywienia, powinno wynosić około 19 g (to np. 300 g zielonego groszku, 110 g fasoli białej lub 250 g malin). Gdzie szukać błonnika? Najwięcej znajdziemy go  w produktach zbożowych  - dużo błonnika ma pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasze, ryż, amarantus, proso, tapioka. Sporo jest go również w warzywach i roślinach strączkowych. Jeśli maluch ukończył 6. miesiąc życia, można rozpocząć podawanie zupek zawierających  bogate w błonnik warzywa:  marchew, korzeń pietruszki, seler, czerwonego buraka, dynię, patisona, brokuły, kalafiora, ziemniaki, a nawet odrobinę fasolki szparagowej. W jadłospisie dziecka powinny też pojawić się  bogate w błonnik owoce:  maliny, jeżyny, porzeczki, żurawina, agrest –...

Przeczytaj
młody jęczmień działanie cena
Pielęgnacja Dzięki młodemu jęczmieniowi masz szansę schudnąć, pozbyć się pryszczy i uniknąć przeziębienia!
Młody jęczmień polecany jest osobom z problemami skórnymi, cukrzycą, chorobami naczyniowo-sercowymi i tym, które się odchudzają. Sprawdź, jak stosować ten suplement diety!
Matylda Nowak
styczeń 08, 2020

Coraz modniejszą metodą na przedłużenie sobie młodości oraz poprawienie stanu cery i odporności jest regularne stosowanie suplementów i jedzenie tak zwanych superfoods . Łykamy tabletki z kolagenem i biotynę, jemy kanapki z awokado , pijemy matchę i zielone koktajle z selerem i jarmużem oraz dosypujemy do wszystkiego nasiona chia i jagody goji . Modne jest też stosowanie młodego jęczmienia, który ma nie tylko opóźniać starzenie się organizmu, ale też leczyć trądzik i nadciśnienie tętnicze oraz zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę lub nowotwór. Fot.: iStock Młody jęczmień - właściwości Przede wszystkim młody jęczmień zawiera duże ilości witamin (między innymi witaminy z grupy B, prowitaminę A, czyli beta-karoten oraz witaminy C i E) oraz minerałów (żelaza, wapnia, cynku i magnezu). Młody jęczmień jest także doskonałym źródłem cennych aminokwasów i błonnika. Ma on właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe oraz sprzyja odkwaszeniu organizmu. Regularnie spożywany młody jęczmień: chroni skórę przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników i opóźnia jej starzenie się, łagodzi objawy trądziku i bóle stawów, obniża poziom cholesterolu w organizmie, ułatwia odchudzanie, wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, choroby układu krwionośnego lub nowotwór oraz łagodzi przebieg tych chorób. Młody jęczmień - jak go stosować, cena Młody jęczmień można kupić w postaci tabletek lub sproszkowanego soku. Ten ostatni wypija się po  rozpuszczeniu jednej jego łyżeczki w chłodnej wodzie lub soku owocowym . Można też dodać młody jęczmień w proszku do koktajlu owocowo-warzywnego. Najlepiej wypijać taką porcję młodego jęczmienia na czczo, około pół godziny przed jedzeniem. Młody jęczmień w tabletkach można kupić za około 20 zł. A za...

Przeczytaj