klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Dieta ujemnych kalorii
Styl życia

Dieta ujemnych kalorii - zasady. Ile można na niej schudnąć?

Dieta ujemnych kalorii to dieta odchudzająca, którą stosuje się przez okres ok. dwóch tygodni. Jest idealna na sezon wiosenno - letni. Opiera się na spożywaniu niskokalorycznych warzyw i owoców.
Marta Średnicka
kwiecień 24, 2020

Dieta ujemnych kalorii jest oparta na deficycie kalorycznym. Oznacza to, że w jej założeniu, żeby osiągnąć rezultaty w postaci zrzucenia zbędnych kilogramów, powinniśmy jeść produkty, których kaloryczność jest niższa niż energia, jakiej potrzebujemy do ich spalenia. Podczas stosowania diety zjada się surowe warzywa i owoce, które są bogate w witaminy i błonnik. To właśnie on sprawia, że wydaje nam się, że jesteśmy najedzeni.

Zobacz także: Dieta CRAM na płaski brzuch - na czym polega?

Chcesz mieć piękne włosy? Zapomnij o... diecie!

Zasady diety ujemnych kalorii

Dieta ujemnych kalorii to sposób odżywiania, który zakłada posiłki składające się z produktów, które w naturalny sposób pobudzają nasz metabolizm i spalają tłuszcz. Zakłada ona spożywanie surowych warzyw, owoców, ale także ziół i produktów lekkostrawnych. 

Oznacza to, że spożywając np. świeżego ogórka o wartości 14 kcal, nasz organizm musi spalić 16 kcal, żeby go strawić, co sprawia, że uzyskujemy ujemne kalorie. Stosując dietę ujemnych kalorii warto pamiętać, że zakładany dzienny limit energetyczny wynosi od 1000 do 1200 kcal. Nie jest to wiele. Zasadne jest więc, by dieta nie trwała dłużej niż dwa tygodnie. Nie oznacza to, że nie można do niej wracać. 

Dieta ujemnych kalorii

Źródło: iStock

Po jakie produkty sięgać stosując dietę ujemnych kalorii?

Ze względu na produkty, które wskazane są do spożycia w trakcie diety ujemnych kalorii, zaleca się jej przeprowadzanie w okresie wiosenno - letnim, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest większy a ich ceny niższe. Dieta zakłada również wybór jak największej ilości produktów z dużą zawartością błonnika, ale też wody, czy składników ułatwiających spalanie tkanki tłuszczowej.

Warzywa w diecie ujemnych kalorii:

  • zielone warzywa (np. brokuły, szpinak, szparagi, sałata),
  • kukurydza,
  • cukinia, 
  • buraki, 
  • cebula,
  • marchew,
  • kalafior.

Owoce w diecie ujemnych kalorii:

  • jabłka,
  • śliwki,
  • mango,
  • cytrusy,
  • jagody,
  • truskawki,
  • maliny,
  • brzoskwinie,
  • arbuz,
  • żurawina.

Zioła w diecie ujemnych kalorii:

  • mięta,
  • bazylia,
  • koperek,
  • tymianek.

Chcąc przygotować potrawy będąc na diecie ujemnych kalorii warto pamiętać, by spożywać je jak najczęściej w postaci surowej. Produkty możesz również ugotować na półtwardo lub na parze. Przyprawy nie są wykluczone, jednak powinno się unikać dodawania do potraw soli. Pożądana jest natomiast np. papryczka chili. Dobrym rozwiązaniem jest również picie koktajli

Zobacz także: Dieta NFZ - darmowy generator jadłospisu

Efekty diety ujemnych kalorii

Efekty jakie uzyskamy po zastosowaniu diety ujemnych kalorii zależą od organizmu, spożywanych produktów, czy ruchu jaki wykonujemy na co dzień. Niemniej jednak przez 2 tygodnie dokładnie ułożonej diety stracimy ok. 6 kilogramów. Może to być również ich większa ilość. Warto pamiętać jednak, że dieta ta wykazuje duże prawdopodobieństwo efektu jo jo. Jej główną zaletą jest fakt, że daje szybkie rezultaty. Nie jest ona jednak przykładem zdrowej diety, którą stosuje się regularnie. Brakuje w niej wartości odżywczych, "dobrych" tłuszczów, czy białek. Nie jest to również dieta dla każdego. Młode, rozwijające się osoby nie powinny z niej korzystać, podobnie jak osoby w ciąży, czy cierpiące z powodu chorób układu pokarmowego. Nie stosuje się jej przy dużej aktywności fizycznej i psychicznej.

Źródło zdjęcia głównego: Jan Sedivy / Unsplash

Komentarze
Dziecko
Fotolia
Styl życia Jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka?
O tym jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka opowiada kliniczny dietetyk rodzinny, psychodietetyk Katarzyna Błażejewska. Sprawdź jakie produkty powiiny obowiązkowo znaleźć się w jadłospisie Twojego dziecka.
Lena Grabowska
listopad 26, 2015

Jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka? Roczne dziecko może jeść wszystkie produkty. Mam tu na myśli wszystko co jest zdrowe - nie mówię oczywiście o frytkach, chipsach i słodyczach. Nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących razowego pieczywa, kasz, ryb, roślin strączkowych nabiału, mięsa czy warzyw i owoców. Jedyna wątpliwość pojawia się w związku z miodem u dzieci skłonnych do alergii . Mówiąc o diecie małych dzieci warto przytoczyć badania pokazujące, że dzieci które nie jedzą słodyczy do drugiego roku życia, mają o wiele mniejszą ochotę na nie gdy są starsze. Łatwo jest nam ochronić malucha przed tymi produktami, a zaowocuje to w przyszłości.   Jakie produkty obowiązkowo powinny znaleźć się w menu rocznego dziecka? Tu chcę uświadomić, że potrzeby szybko rozwijającego dziecka są dość duże, a pojemność jego żołądka niewielka - dlatego wszystkie produkty, które dajemy dziecku, powinny być dobrej jakości i dostarczające witamin oraz minerałów.  Unikajmy tzw. pustych kalorii i produktów mocno przetworzonych.  Najlepszym  źródłem składników odżywczych są warzywa i one powinny być niemal w każdym posiłku. Owoce 2 razy dziennie, pełnoziarniste produkty zbożowe - kasze, ciemny ryż, brązowy makaron - nie bójmy sie podawać dzieciom tych rzeczy. Dzieci jedząc je od początku przyzwyczają się do smaku, polubią je lub wręcz rozsmakują się w nich - za to ciężko bedzie je przekonać do odzwyczajania sie od białych bułek gdy dorosną. Ważne w diecie dziecka są również ryby i kwasy omega 3. Jak wskazują badania - poprawiają one funkcjonowanie układu nerwowego dzieci oraz ich rozwój. To moment, gdy kształtujemy nawyki żywieniowe i uczymy smaków, dlatego bądźmy rozważni.

Przeczytaj
Dieta NFZ
Styl życia Dieta NFZ – darmowy generator jadłospisu. Co musisz wiedzieć?
Dieta NFZ jest darmową formą jadłospisu dla użytkowników w wersji online. Zawiera spersonalizowane i ogólne menu na 7 lub 14 dni. Generuje również listę zakupów. Przepisy opierają się na diecie DASH. Brzmi interesująco?
Marta Średnicka
styczeń 08, 2020

Dieta NFZ jest w ostatnim czasie hitem wśród osób dbających o linię i starających się zdrowo odżywiać. Umieszczona została na otwartym w lutym, nowym portalu Narodowego Funduszu Zdrowia i jest całkowicie darmowa. Jak zaznaczają twórcy, jest jednak przykładowym jadłospisem dla osób zdrowych i pozbawionych alergii pokarmowych. Skomponowane przez specjalistów menu to przełożenie założeń diety DASH (planu żywieniowego chroniącego przed nadciśnieniem) na posiłki spożywane w ciągu dnia.  Przedstawione propozycje diet mają na celu poprawę zdrowia, samopoczucia i wyglądu, osób w wieku powyżej 18 lat - czytamy na stronie NFZ. Dieta NFZ – zasady Dieta DASH (z ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension) jest  dietą zdrowotną , choć ze względu na niewielkie wyrzeczenia jest niezwykle popularna również jako ta, która pomaga zrzucić kilogramy. Od dawna figuruje w czołówce rankingu jako jedna z najzdrowszych diet. Jest bogata w  warzywa i owoce , jednocześnie posiadając obniżoną zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (cholesterolu). Dieta kieruje się zasadą o mniejszej ilości soli i przetworzonego jedzenia. W skład produktów preferowanych w diecie NFZ, czyli DASH są ryby, drób, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, czy nasiona roślin strączkowych. Do tych, które ulegają ograniczeniu należą natomiast czerwone mięso, cukier (również w napojach) i słodycze. W jakich ilościach należy spożywać produkty w diecie DASH? Pełnoziarniste w ilości ok. 6-7 porcji dziennie, warzywa i owoce - 4-5, chudy nabiał - 2-3 porcje. Dieta NFZ – rejestracja i wersja bez logowania Dieta NFZ bez logowania Dieta NFZ bez logowania dostępna jest na stronie po kliknięciu opcji "wypróbuj", która znajduje się tuż pod okienkami do logowania i rejestracji. Bez wpisywania jakichkolwiek danych, użytkownik otrzyma dietę na 7 dni (również w opcji wegetariańskiej). Zostaje ona pobrana na...

Przeczytaj
Dieta śródziemnomorska
Styl życia Dieta śródziemnomorska – zasady najzdrowszej diety świata
Dieta śródziemnomorska wspomaga odchudzanie i przynosi efekty dla naszego zdrowia. To w niej tkwi sekret dobrego samopoczucia Włochów, Greków i Hiszpanów.
Marta Średnicka
grudzień 30, 2019

Dieta śródziemnomorska to nic innego, jak czerpanie ze stylu życia osób mieszkających w basenie Morza Śródziemnego. Każdy posiłek wchodzący w skład diety opartej na sposobie odżywiania Włochów, Greków, Hiszpanów i Francuzów powinien przestrzegać prostych zasad, które sprawiają, że mieszkańcy tych krajów mogą cieszyć się długowiecznością i zmniejszonym ryzykiem chorób serca . Radość, którą czerpią bierze się bowiem nie tylko ze zwiększonej obecności słońca i liczby ciepłych dni w roku, ale również sposobu żywienia. Dieta śródziemnomorska – zasady Dieta śródziemnomorska choć brzmi odlegle, jest oparta na produktach łatwo dostępnych w naszym kraju.  Nie wymaga skomplikowanych działań i realizacji egzotycznych przepisów . Żeby ściśle jej przestrzegać, należy trzymać się jasno określonych zasad. Co zakłada dieta śródziemnomorska? zmniejszenie ilości spożywania czerwonego mięsa, zwiększenie ilości spożywanych ryb i owoców morza, spożywanie warzyw i owoców do każdego posiłku, używanie oliwy z oliwek i naturalnych ziół, rezygnację ze składników smażonych w wysokich temperaturach, spożycie słodyczy ograniczone do trzech razy w tygodniu lub zastąpione owocami (np. suszonymi), delektowanie się czerwonym winem (z umiarem i do posiłków). Dieta śródziemnomorska – piramida Piramida diety śródziemnomorskiej odzwierciedla wszystkie zasady, jakimi należy kierować się podczas jej stosowania i uzmysławia,  czego potrzebujemy w dużych, a czego w niewielkich ilościach . Tym sposobem na jej szczycie znajdują się np. czerwone mięso i słodycze, które nie należą do często spożywanych w tej diecie. Podstawę dla diety śródziemnomorskiej tworzą natomiast nie potrawy, a wspólne cieszenie się nimi z innymi ludźmi, aktywność fizyczna i umysłowa i pogoda ducha. Wyświetl ten post na Instagramie....

Przeczytaj
Dieta ubogoresztkowa
Styl życia Dieta ubogoresztkowa - zasady detoksu dla poprawy kondycji organizmu
Dieta ubogoresztkowa przeznaczona jest dla osób, które chcą poprawić swój stan zdrowia i zadbać o jelita. Polega na ograniczeniu błonnika w codziennym jadłospisie. Jest idealna jako domowy, zdrowy detoks.
Marta Średnicka
marzec 23, 2020

Dieta ubogoresztkowa nie jest dietą odchudzającą, a leczniczą, będącą swojego rodzaju formą detoksu dla organizmu. Opiera się na wyeliminowaniu produktów z wysoką zawartością błonnika lub ograniczeniu ich obecności w codziennych posiłkach ze względu na ich drażniące na jelita działanie. Dieta ubogoresztkowa przewiduje go jedynie 10 g dziennie. Zobacz także: Dieta na odporność - co jeść, by ją wzmocnić? Zasady diety ubogoresztkowej Dieta tego typu zaliczana jest do lekkostrawnych. Powinna posiadać od 2000 do 3000 kcal i składać się z pięciu lub sześciu posiłków dziennie. Zakłada ona 10 g błonnika (standardowo zjadamy ok. 30 g), 60-70 g tłuszczu i 80-120 g białka dziennie. Ilość posiłków ma być większa, a porcje mniejsze niż dotychczas. Podczas stosowania diety ubogoresztkowej ważny jest również sposób przygotowywania produktów. Każdy z nich powinien zostać poddany obróbce termicznej, jednak nie być smażony na tłuszczu. Najlepiej jeśli będzie gotowany na wodzie lub parze, ale również pieczony w folii lub duszony. Dieta ubogoresztkowa rozpoczyna się zwykle od trzech dni diety płynnej, która opiera się na spożywaniu np. słabej herbaty czy produktów w postaci półpłynnej, jak marchwiowe puree. Jeśli organizm nie przejawia dokuczliwych, silnych objawów problemów przewodu pokarmowego, taki wstęp nie jest jednak konieczny.  Zobacz także: Dieta NFZ - darmowy generator jadłospisu Kto powinien stosować dietę ubogoresztkową? Dieta ubogoresztkowa przeznaczona jest dla osób posiadających problemy z przewodem pokarmowym, głównie jelitami (np. przy zespole jelita drażliwego), ale również chcą poprawić ogólny stan zdrowia organizmu.  Jakie produkty dopuszcza dieta ubogoresztkowa? Na diecie ubogoresztkowej dopuszcza się i dobrze sięgać m.in. po: makaron, mąkę pszenną, banany, jabłka, owoce jagodowe, herbatę, chude mleko i sery twarogowe,...

Przeczytaj