klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
dietetyczne śniadanie
iStock
Styl życia

Dietetyczne śniadanie, które zapewni ci energię i pomoże schudnąć

Dietetyczne śniadanie powinno być pożywne, niemałe i smaczne. Odpowiednio przygotowany pierwszy posiłek dnia uruchomi metabolizm i pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy.
Matylda Nowak
listopad 19, 2020

Dietetyczne śniadanie to nie tylko dobry sposób na rozpoczęcie dnia, ale też pierwszy krok w kierunku utraty zbędnych kilogramów. Jak pokazują badania, osoby dbające o zdrowie i będące "w formie" nigdy nie rezygnują z tego posiłku. I mają ku temu dobre powody!

Chcesz mieć piękne włosy? Zapomnij o... diecie!

Czy trzeba jeść śniadanie?

Jest kilka powodów, dla których nie powinno się rezygnować ze śniadania. Jednym z nich jest nasz metabolizm. Noc to dla organizmu czas odpoczynku i regeneracji, ale też... głodówki. Gdy śpimy, nasza przemiana materii spowalnia. Jedząc rano pożywne śniadane, ponownie ją rozkręcamy. A przyspieszając sobie metabolizm sprawiamy, że nasz organizm nie zaczyna gromadzić zapasów i... tkanki tłuszczowej

Regularne jedzenie śniadania chroni nas też przed cukrzycą. Bo jeśli z niego rezygnujemy, spada nam poziom insuliny. A kiedy w końcu coś zjemy, niebezpiecznie nam ten poziom skacze. Takie regularne wahania prowadzą do zaburzeń metabolizmu glukozy i cukrzycy typu 2.

I to nie koniec zalet śniadania! W 2017 roku American Heart Association – organizacja pozarządowa finansująca badania dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego – opublikowała raport, z którego wynikało, że osoby, które jedzą śniadania rzadziej chorują na serce oraz rzadziej mają za wysokie ciśnienie krwi lub za wysoki poziom cholesterolu.  

Czy śniadanie pomaga schudnąć?

Jeszcze do niedawna popularna była opinia, że jedzenie śniadania ułatwia utratę wagi. Niestety, nie jest to takie proste. Jednym z naukowców, którzy obalili ten mit, jest Flavia Cicuttini z Uniwersytetu Monash University w Melbourne. Australijska profesor zwróciła uwagę na fakt, że osoby, które jedzą śniadania przyjmują codziennie więcej kalorii (około 260 kcal) i przekłada się to też na większą masę ich ciała.

Nie znaczy to jednak, że Cicuttini zachęca do rezygnacji z tego posiłku! Pani profesor podkreśla, że nasz stosunek do śniadania powinien zależeć od naszego indywidualnego metabolizmu i trybu życia. I jeżeli czujemy rano głód, powinniśmy zjeść śniadanie. My za to zachęcamy do jedzenia śniadań dietetycznych. Dlaczego? Bo jeśli zjemy odpowiednie śniadanie, jest duże prawdopodobieństwo, że nasz kolejny posiłek będzie mniej kaloryczny i nie będziemy w ciągu dnia podjadać

dietetyczne śniadanie
iStock

Dietetyczne śniadanie – co jeść, jeśli chce się zrzucić zbędne kilogramy?

Śniadanie, żeby było pożywne i sycące, powinno zawierać zarówno białko, które zapewnia uczucie sytości, jak i węglowodany. Polecamy zwłaszcza zadbanie o to, żeby w naszym dietetycznym śniadaniu było jak sporo błonnika. Błonnik bowiem nie tylko opóźnia wchłanianie węglowodanów i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmy, ale – pęczniejąc w żołądku – sprawia, że czujemy się najedzeni.

Dietetyczne śniadanie – jogurt z dodatkami

Naturalny jogurt to doskonałe źródło białek, tłuszczu i witamin oraz soli mineralnych – wapnia i fosforu. Za to zawarte w nim bakterie – Lactobacillus casei i Lactobacillus acidophilus – to tak zwane probiotyki, które odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit. Dzięki nim mamy lepszą odporność, nie dokuczają nam wzdęcia, poprawiają się trawienie tłuszczy oraz wchłanianie fosforu, wapnia i żelaza.   

Do jogurtu naturalnego lub greckiego warto dodać płatki owsiane lub błonnik oraz:

  • owoce sezonowe,
  • pół banana,
  • pół gruszki lub pół jabłka,
  • pestki słonecznika,
  • kilka migdałów.  

Dietetyczne śniadanie – jajka w różnej postaci

Nie bez powodu jedną z bardziej skutecznych diet odchudzających jest dieta jajeczna. Jajka są nie tylko cennym źródłem białka, witamin i składników mineralnych, ale są też bardzo sycące. Dietetyczne śniadanie z nimi w roli głównej to na przykład:

  • dwa jajka na twardo i mała sałatka z jarmużu, drobno pokrojonego pomidor i dressingu z oliwy z oliwek z pieprzem cayenne,
  • jajko na miękko z połówką awokado i kromką pełnoziarnistego chleba.

Dietetyczne śniadanie – owsianka na słodko lub na słono

Zdrowe i pyszne dietetyczne śniadanie przygotujemy też z płatków owsianych, których odchudzające właściwości poznaliśmy już dzięki diecie owsiankowej. Olbrzymią zaletą przygotowanego na bazie płatków owsianych dietetycznego śniadania jest jego różnorodność. Bo owsiankę można przygotowywać zarówno na słono, jak i na słodko.

  • Owsianka na słono – płatki owsiane gotujemy w posolonej wodzie, następnie dodajemy do nich pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, świeżą bazylię, pół łyżeczki oliwy z oliwek oraz przyprawy – ostrą paprykę i kolorowy pieprz (jest mnie ostry i bardziej aromatyczny od pieprzu czarnego).
  • Owsianka na słodko – płatki owsiane gotujemy na wodzie, odtłuszczonym mleku lub tak zwanym mleku owsianym. Pod koniec gotowania, kiedy płatki będą już miękkie, dodajemy do nich szczyptę cynamonu, rodzynki oraz kilka posiekanych orzechów włoskich lub migdałów.

Zobacz także:  Brakuje ci motywacji do ćwiczeń? Sprawdź, co zrobić, żeby trenować w domu!

Komentarze
dieta grejpfrutowa
iStock
Styl życia Dieta grejpfrutowa - zasady, efekty, jadłospis
Dieta grejpfrutowa polega na dość rygorystycznym obcięciu kalorii i spożywaniu grejpfruta minimum 2 razy dziennie. Podczas takiej diety możecie schudnąć kilka kilogramów w miesiąc, jednak nie jest ona zbyt zdrowa.
Aneta Zygmuntowicz
październik 19, 2020

Dietę grejpfrutową możemy stosować maksymalnie dwa tygodnie. W innym przypadku trzeba ją trochę zmodyfikować i zwiększyć ilość kalorii, którą będziemy przyjmować każdego dnia. Przygotowaliśmy dla przykładowy 3-dniowy jadłospis na posiłki w diecie grejpfrutowej. Zasady diety grejpfrutowej Dieta grejpfrutowa należy do diet rygorystycznych o bardzo niskiej kaloryce. Zakłada się w niej spożywanie nie więcej niż 1000 kcal dziennie. Dodatkowo do minimum dwóch posiłków dziennie należy spożywać grejpfruty. Warto wiedzieć, że jest to dieta głodówkowa, która nie jest polecana przez lekarzy. W żadnym przypadku nie powinno się jej stosować dłużej niż dwa tygodnie, gdyż może negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Dodatkowo dieta ta zakłada stosowanie podstawowych zasad zdrowej diety: unikanie smażenie potraw,  używanie soli w drobnych ilościach, picie minimum 2 litry wody dziennie, spożywanie dużej ilości warzyw i niskokalorycznych owoców. Zobacz także: Dieta jajeczna - jak szybko schudnąć w tydzień? Efekty stosowania diety grejpfrutowej Z pewnością można uznać, że dieta grejpfrutowa przynosi oczekiwane efekty. Podczas takiej diety możemy chudnąć nawet 4-5 kg w ciągu miesiąca. Wynika to z faktu bardzo niskiej kaloryki, a nie samego faktu jedzenie grejpfrutów. Niestety, taka dieta nie zapewni nam minimalnej ilości kalorii, jaki powinien przyjmować organizm. Prowadzi więc do dużego osłabienia i innych niepożądanych skutków ubocznych. Dodatkowo jest bardzo duże ryzyko wystąpienia efektu jojo . Przez spożywanie małej ilości pożywienia nasz metabolizm spowolni, a po zakończeniu diety wrócimy do poprzedniej wagi. Przykładowy jadłospis diety grejpfrutowej Poniżej znajdziecie przykładowy jadłospis diety grejpfrutowej. Pamiętajcie jednak,...

Przeczytaj
jak schudnąć z twarzy
iStock
Styl życia Jak schudnąć z twarzy – dieta i ćwieczenia
Chyba każda kobieta przynajmniej raz w życiu zastanawia się, jak schudnąć z twarzy. I walkę o szczuplejsze wyraźnie zarysowane kości policzkowe najlepiej rozpocząć od usunięcia z organizmu nadmiaru wody.
Matylda Nowak
październik 12, 2020

Kombinujesz, jak schudnąć z twarzy? Możesz tak jak Blanka Lipińska wyciąć sobie z policzków poduszeczki tłuszczowe lub poddać się zabiegowi wolumetrii . Są jednak mniej kosztowne i bolesne sposoby na wyszczuplenie twarz! Krótkotrwały, ale za to szybki efekt uzyskasz opanowując do perfekcji sztukę konturownia . Jeśli jednak chcesz schudnąć z twarzy na dłużej, zmień dietę, zacznij ćwiczyć i regularnie masuj sobie buzię . Dieta na wyszczuplenie twarzy Kanadyjscy naukowcy obliczyli, że osoby średniego wzrostu – żeby mieć szczuplejszą twarz – muszą schudnąć około 4 kg . Można zrobić to w dowolny, byle tylko zdrowy sposób. Sprawdzoną metodą jest wykluczenie z diety słodkich i słonych przekąsek, jedzenie pięciu niskokalorycznych posiłków dziennie oraz regularne ćwiczenie (zwłaszcza trening interwałowy ). Osobom, które poważnie myślą o tym, jak schudnąć z twarzy, polecamy także dietę owsiankową  lub jajeczną .  Jednak samo tylko zrzucenie dodatkowych kilogramów nie wystarczy. Warto też zmienić jadłospis tak, żeby zapobiegać odpowiedzialnemu za obrzęk twarzy gromadzeniu się wody w organizmie. Przede wszystkim należy jeść warzywa i owoce, które zawierają duże ilości wody oraz ograniczyć ilości spożywanej soli . Bo sól w nadmiarze przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie. Powinniśmy spożywać maksymalnie 5 g soli kuchennej dziennie, tymczasem w przeciętnym polskim menu jest jej dwa-trzy razy więcej! – wyjaśnia dietetyczka,  Ewa Bakota – To dlatego, że jest ona dodawana do żywności w celach jej konserwacji i poprawy walorów smakowych. Rekordzistami wśród zasolonych produktów są wędliny, sery i pieczywo, nie mówiąc już o fast foodach i daniach gotowych oraz instant. Sól kryje się nawet w słodyczach!...

Przeczytaj
dieta kopenhaska sposoby na szybkie schudnięcie
iStock
Styl życia Dieta kopenhaska – zasady i efekty
Dieta kopenhaska to rygorystyczna dieta trwająca przez 13 dni. Przestrzegając jej zasad i jedząc głównie mięso, jajka i wybrane warzywa, można zrzucić od 4 do 8 kg.
Matylda Nowak
wrzesień 02, 2020

Dieta kopenhaska, nazywana inaczej dietą trzynastodniową lub szwedzką, to sposób na stosunkowo szybkie zrzucenie wagi. Dieta jednak jest na tyle restrykcyjna i niskokaloryczna, że zbyt często powtarzana może doprowadzić do anemii oraz negatywnie wpłynąć na stan włosów czy paznokci. Jest też z nią związane duże ryzyko efektu jojo. Dieta kopenhaska – ile można dzięki niej schudnąć i jakie są zasady? Dieta kopenhaska ma bardzo restrykcyjne reguły, określające nie tylko ilość przyjmowanych dziennie kalorii czy rodzaje dozwolonych pokarmów, ale też dokładne godziny ich  spożywania. Zwolennicy tej diety przekonują, że na sukces mogą liczyć tylko osoby rygorystycznie stosujące się jej zasad , czyli: Przestrzegające jej przez 13 dni. Dostarczające swojemu organizmowi dziennie od 500 do 900 kcal. Spożywające trzy posiłki dziennie o konkretnych godzinach (śniadanie 8.00-9.00, obiad 13.00-14.00, kolacja do 18.00). Wypijające minimum 2 litry wody dziennie. Pijące czarną kawę bez mleka, ale za to z dozwoloną ilością cukru. Unikające soli i innych przypraw. Stosując się do tych zasad można w ciągu 13 dni zrzucić od 4 do 8 kg (a według niektórych dietetyków nawet do 11 kg). Diecie kopenhaskiej towarzyszą jednak dość nieprzyjemne efekty uboczne i nie jest ona odpowiednia dla każdego. Dieta kopenhaska – przeciwwskazania Dietę kopenhaską mogą stosować tylko osoby całkowicie zdrowe i dorosłe (najlepiej będące w średnim wieku). W związku z deficytem energetycznym (dostarczaniem organizmowi zbyt małej ilości kalorii), w trakcie diety kopenhaskiej można czuć się znużonym i ospałym. W związku z ryzykiem omdlenia, zaleca się także w trakcie trwania tej diety unikać wysiłku fizycznego, w tym uprawiania sportów. Osoby stosujące dietę kopenhaską często...

Przeczytaj
Dieta ujemnych kalorii
Styl życia Dieta ujemnych kalorii - zasady. Ile można na niej schudnąć?
Dieta ujemnych kalorii to dieta odchudzająca, którą stosuje się przez okres ok. dwóch tygodni. Jest idealna na sezon wiosenno - letni. Opiera się na spożywaniu niskokalorycznych warzyw i owoców.
Marta Średnicka
kwiecień 24, 2020

Dieta ujemnych kalorii jest oparta na deficycie kalorycznym. Oznacza to, że w jej założeniu, żeby osiągnąć rezultaty w postaci zrzucenia zbędnych kilogramów, powinniśmy jeść produkty, których kaloryczność jest niższa niż energia, jakiej potrzebujemy do ich spalenia. Podczas stosowania diety zjada się surowe warzywa i owoce, które są bogate w witaminy i błonnik. To właśnie on sprawia, że wydaje nam się, że jesteśmy najedzeni. Zobacz także: Dieta CRAM na płaski brzuch - na czym polega? Zasady diety ujemnych kalorii Dieta ujemnych kalorii to sposób odżywiania, który zakłada posiłki składające się z produktów, które w naturalny sposób pobudzają nasz metabolizm i spalają tłuszcz. Zakłada ona spożywanie surowych warzyw, owoców, ale także ziół i produktów lekkostrawnych.  Oznacza to, że spożywając np. świeżego ogórka o wartości 14 kcal, nasz organizm musi spalić 16 kcal, żeby go strawić, co sprawia, że uzyskujemy ujemne kalorie.  Stosując dietę ujemnych kalorii warto pamiętać, że zakładany dzienny limit energetyczny wynosi od 1000 do 1200 kcal . Nie jest to wiele. Zasadne jest więc, by dieta nie trwała dłużej niż dwa tygodnie. Nie oznacza to, że nie można do niej wracać.  Źródło: iStock Po jakie produkty sięgać stosując dietę ujemnych kalorii? Ze względu na produkty, które wskazane są do spożycia w trakcie diety ujemnych kalorii, zaleca się jej przeprowadzanie w okresie wiosenno - letnim, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest większy a ich ceny niższe. Dieta zakłada również wybór jak największej ilości produktów z dużą zawartością błonnika, ale też wody, czy składników ułatwiających spalanie tkanki tłuszczowej. Warzywa w diecie ujemnych kalorii: zielone warzywa (np. brokuły, szpinak, szparagi, sałata), kukurydza, cukinia,  buraki,  cebula, marchew, kalafior. Owoce w diecie ujemnych kalorii:...

Przeczytaj