klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Styl życia

Drzewo sandałowe sposobem na uporczywy trądzik

Trądzik stał się zmorą nie tylko nastolatków, ale także i kobiet dorosłych. Spośród wielu sposobów na usunięcie niechcianego problemu, Ajurweda – starożytna Indyjska medycyna naturalna, znalazła rozwiązanie w postaci drzewa sandałowego.
Agata Olejniczak
czerwiec 09, 2017

Drzewo sandałowe i skóra tłusta

Podróżując po Indiach zapach tego świętego drzewa roznosi się wszędzie. W sklepach, restauracjach, świątyniach i domach podąża za nami słodkawo – ciężkawy zapach sandału.

Drzewo sandałowe rośnie w Indiach Południowych, a gdy przekroczy 60-ty rok życia, jego drewno jest ścierane na proszek, który jest używany w kosmetykach i lekach. Idąc dalej z proszku drzewa wytwarzany jest olej sandałowy.

To właśnie ze względu na swoje chłodzące i antybakteryjne właściwośc, popularne stało się dodawanie drzewa sandałowego do produktów pielęgnacji skóry. W szczególności posiadacze skóry tłustej, skłonnej do powstawania trądziku zyskują wiele używając sandału.

Główne właściwości drzewa sandałowego:

  • antyzapalne – pomaga w leczeniu zaczerwień i drobnych alergii skórnych
  • antybakteryjne - walczy z trądzikiem, pojedynczymi krostkami i zapobiega powstawaniu nowych wyprysków
  • oczyszczające – oczyszcza pory przez co bród oraz martwy naskórek nie zalega na naszej skórze, dzięki czemu skóra pozostaje czysta
  • chłodzące – drzewo sandałowe ochładza skórę podczas gorących dni i zapobiega jej przegrzewaniu
  • przeciwstarzeniowe – zmniejsza widoczność porów, przez co skóra staje się bardziej wyrównana oraz przeciwdziała jej zwiotczeniu
  • rozjaśniające – drzewo sandałowe rozjaśnia delikatnie cerę i dodaje jej blasku, przez co skóra przestaje być szarawa i bez życia

Jak używać drzewa sandałowego?

Możemy używać drzewa sandałowego w postaci sproszkowanej, olejku sandałowego albo szukać go jako składnika w kosmetykach drogeryjnych, takich jak remach i maseczkach do twarzy.

Drzewo sandałowe najlepiej sprawdza się jako natychmiastowy ratunek, gdy na twarzy pojawi się nam pryszcz. Wystarczy szczyptę proszku drzewa sandałowego zmieszać z odrobinką wody, tak aby otrzymać pastę, a następnie położyć ją na krostkę. Zostawiamy na noc, a rano zmywamy i cieszymy się, że nasz nieproszony gość zniknął.

Drugą opcją jest olejek sandałowy, który możemy zakupić w sklepie. Niewielką ilość olejku kładziemy na krostkę, zadrapanie lub wysypkę. Na drugi dzień widzimy jak wygląd naszej skóry ulega poprawie.

Gdzie kupić? Sklepy ekologiczne i sklepy z suplementami - najłatwiej w opcjach online'owych. Koszt: od kilkunastu złotych za olejek do kilkudziesięciu złotych za proszek. 

Co sądzicie o drzewie sandałowym w walce z trądzikiem? Dajcie znać, czy skorzystacie z cudownych właściwości świętego drzewa sandałowego. 

Komentarze
olejek z drzewa sandałowego
iStock
Pielęgnacja Olejek z drzewa sandałowego – jak działa i jak stosować?
Olejek z drzewa sandałowego zniweluje przebarwienia i blizny, pomoże w walce cellulitem, łupieżem i przetłuszczaniem się skóry. To również bardzo silny afrodyzjak! Jak działa i jak stosować olejek sandałowy?
Aneta Zygmuntowicz
kwiecień 21, 2020

Olejek sandałowy bardzo silnie oddziałuje zarówno na nasze ciało, jak i zmysły. Możemy go stosować na twarz i ciało, należy jednak pamiętać, aby najpierw rozcieńczyć go w innym produkcie. Dzięki swoim właściwościom regeneracyjnym i przeciwzapalnym oraz dużej zawartości antyoksydantów świetnie sprawdzi się na cerze dojrzałej, tłustej oraz problematycznej. Wykorzystywany w aromaterapii relaksuje, koi stres oraz pobudza libido. Właściwości i działanie olejku z drzewa sandałowego Olejek sandałowy ma silne właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i pielęgnacji. Orientalny zapach tego naturalnego olejku eterycznego ma równie silne, choć nieco odmienne właściwości. Olejek sandałowy działa holistyczne na twarz, ciało i zmysły, między innymi: niweluje przebarwienia i blizny, reguluje działanie gruczołów łojowych, regeneruje skórę, ujędrnia i napina skórę, opóźnia procesy starzenia się skóry, usuwa cellulit, zwalcza trądzik, zwalcza łupież, wspomaga walkę z łuszczycą i egzemą, relaksuje i koi nerwy, jest naturalnym afrodyzjakiem. Olejek z drzewa sandałowego na przebarwienia i blizny Olejek sandałowy ma  działanie stymulujące regenerację skóry po uszkodzeniach, ranach i stanach zapalnych. Jego regularne stosowanie znacznie zmniejszy widoczność plam i przebarwień po trądziku czy oparzeniach słonecznych. Jego działanie regeneracyjne i rozjaśniające jest tak intensywne, że zniweluje nawet blizny. Jak stosować olejek sandałowy na przebarwienia i blizny? Aby zniwelować przebarwienia i blizny, należy nakładać olejek na skórę w połączeniu z innym olejem bazowym, na przykład arganowym. Kosmetyk nakładamy punktowo, w miejsce gdzie potrzebne jest rozjaśnienie i regeneracja. Bardzo ważna jest regularność, olejek nakładamy raz dziennie. Możemy to zrobić na...

Przeczytaj
promocja na kosmetyki Orientana naturalne kosmetyki naturalny krem do twarzy trądzik tłusta cera Drzewo sandałowe i kurkuma drogerie Natura
Newsy Naturalny krem na niedoskonałości jest przeceniony w Drogerii Natura
Polecany przez Wizażanki naturalny krem Orientana pięknie pachnie i intensywnie nawilża. A dzięki zawartości kurkumy leczy trądzik i zmniejsza przetłuszczanie się skóry.
Matylda Nowak
kwiecień 23, 2020

Jeśli jesteś wielbicielką naturalnych kosmetyków i szukasz idealnego naturalnego kremu do twarzy , powinnaś zajrzeć do sklepu internetowego drogerii Natura. Właśnie trwa tam promocja na kosmetyki marki Orientana, która tworzy swoje produkty w oparciu o certyfikowane surowce roślinne. Jednym z kosmetyków Orientana, które można kupić taniej jest polecany przez Wizażanki krem do twarzy "Drzewo sandałowe i kurkuma". Ten kosmetyk będzie zwłaszcza wyjątkową niespodzianką dla posiadaczek cery mieszanej i trądzikowej .  Krem Orientana "Drzewo sandałowe i kurkuma" – skład i działanie  Krem Orientany "Drzewo sandałowe i kurkuma" ma piękny, ale dość intensywny zapach i żółtawy kolor. Pomimo swojej dość bogatej konsystencji świetnie się wchłania. Można go stosować zarówno na noc, jak i na dzień. Ma zadanie nie tylko nawilżać cerę, ale też wspierać jej regenerację, wyrównywać jej koloryt i zmniejszać wszelkie jej niedoskonałości . Jego najważniejszymi składnikami jest olejek z drzewa sandałowego , który działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i kojąco oraz kurkuma, która zapobiega nadmiernemu wydzielaniu sebum, przyspiesza gojenie się stanów zapalnych i zmniejsza widoczność porów skóry . Ponadto w składzie tego kremu znajdziemy także:   masło shea , które działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie oraz jest antyoksydantem, glicerynę , która nawilża skórę, olej z nason słonecznika , który zapobiega wysychaniu skóry, wygładza ją i wspomaga jej regenerację, olejek z grejpfruta , który działa odświeżająco, ściągająco, antybakteryjnie i antyoksydacyjne, olej ze słodkich migdałów , który pośrednio nawilża skórę, zmiękcza ją i wygładza. Krem Orientana "Drzewo sandałowe i kurkuma" – opinie Krem Orientany "Drzewo sandałowe i kurkuma" ma w bazie Kosmetyk Wszech Czasów 85 recenzji. Większość Wizażanek bardzo dobrze...

Przeczytaj
olejek eukaliptusowy działanie inhalacje aromaterapia ból mięśni ból głowy ból reumatyczny trądzik
Pielęgnacja Olejek eukaliptusowy – właściwości, działanie
Olejek eukaliptusowy działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i regenerująco. Doskonale wpływa też na nastrój!
Matylda Nowak
kwiecień 06, 2020

Olejek eukaliptusowy to – obok olejku herbacianego czy lawendowego – jeden z najpopularniejszych olejków eterycznych . Dzięki swojemu wszechstronnemu działaniu i zaskakującej skuteczności jest on wykorzystywany przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny oraz chętnie stosowany w czystej postaci do aromaterapii.  Fot.: iStock Olejek eukaliptusowy – właściwości i działanie Olejek eukaliptusowy uzyskuje się przez destylację parą wodną liści i świeżych wierzchołków gałęzi drzew rosnących w Australii, Indonezji, Nowej Zelandii, Brazylii, Chinach, Indiach, Hiszpanii, Portugalii i Kalifornii. Jest on bezbarwny i ma charakterystyczny zapach, który jest tak intensywny, że odstrasza komary, mole i pchły .  Głównym składnikiem olejku eukaliptusowego jest eugenol. Ponadto zawiera on terpeny, aldehydy i ketony. Eugenol i monoterpeny działają przeciwdrobnoustrojowo, niszcząc bakterie, grzyby drożdżopodobne i pleśniowe, wirusy i pierwotniaki .  Ze względu na swoje działanie przeciwzapalne olejek eukaliptusowy jest wykorzystywany do leczenia chorób dróg oddechowych (kaszel, katar, zapalenie zatok, krtani i gardła). Stosuje się go do inhalacji przy nieżycie oskrzeli. Olejek eukaliptusowy działa także przeciwbólowo, przez co sprawdza się przy bólach reumatycznych i mięśniowych, przy artretyzmie oraz jako środek łagodzący swędzenie po ukąszeniu przez owady. Aplikowany na skórę działa chłodząco. Rozpylany w powietrzu czy dodawany do kąpieli ułatwia rozluźnienie się, koi nerwy, odświeża . Dzięki niemu zarówno łatwiej będzie nam zasnąć, jak i zmobilizować się do działania. Jest zalecany przy bólach głowy, niskim ciśnieniu tętniczym i nadmiernej senności. Olejek eukaliptusowy na trądzik Olejek eukaliptusowy jest wykorzystywany do produkowania perfum i kosmetyków – najwięcej znajdziemy go w pastach do zębów i płynach do płukania jamy ustnej. Ale ze...

Przeczytaj
olejek z drzewa herbacianego na twarz
iStock
Pielęgnacja Olejek z drzewa herbacianego na twarz – jak działa i jak stosować?
Olejek z drzewa herbacianego to skuteczny kosmetyk na zniwelowanie trądziku i wyświecania się skóry. Należy go jednak stosować ostrożnie, aby nie podrażnił delikatnej skóry. Sprawdźcie, jak dokładnie działa olejek herbaciany i jak go prawidłowo stosować.
Aneta Zygmuntowicz
czerwiec 30, 2020

Olejek z drzewa herbacianego jest naturalnym kosmetykiem o bardzo dużym stężeniu składników aktywnych. Może więc powodować podrażnienia i zaczerwienienie skóry. Możemy go stosować na dwa sposoby - dodawać do kosmetyków pielęgnacyjnych i nakładać na całą twarz lub używać punktowo bezpośrednio na zmiany skórne. Jak działa olejek z drzewa herbacianego? Olejek z drzewa herbacianego ma bardzo silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne . Zwalcza również bakterię podskórne, beztlenowe, które są najczęstszą bezpośrednią przyczyną trądziku . Dodatkowo olejek z drzewa herbacianego: reguluje wydzielanie sebum, nie wysusza skóry, działa regenerująco i pobudza produkcję naskórka, z łatwością wchłania się w głąb skóry. Zazwyczaj kosmetyki o działaniu antybakteryjnym mają właściwości wysuszające. To duże utrudnienie w leczeniu zmian skórnych. Gdy skóra jest przesuszona i podrażniona, produkuje jeszcze większą ilość sebum, przez co pory mogą być ponownie zatkane. W przypadku olejku herbacianego nie mamy takiego problemu, dlatego jest to jeden z najskuteczniejszych kosmetyków do cery problematycznej, trądzikowej. Olejek z drzewa herbacianego nie sprawdzi się na wszystkich typach cery , między innymi suchej i normalnej . Nie ma on działania silnie nawilżającego i pielęgnującego, a polecany jest przede wszystkim do stosowania na zmiany skórne. Jak stosować olejek z drzewa herbacianego na twarz? Olejek z drzewa herbacianego jest naturalnym kosmetykiem o dużej koncentracji składników aktywnych. Z tego względu nie poleca się go nakładać bezpośrednio na całą twarz. Lepiej sprawdzi się dodany do produktu bazowego, dzięki czemu nie podrażni delikatnej skóry. Możemy więc kilka kropel naturalnego olejku dodać do naszego ulubionego kremu lub serum . W takiej formie możemy stosować go nawet 2 razy dziennie. Ma on trochę niższe stężenie, więc będzie...

Przeczytaj