klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Styl życia

Emocje chcą jeść - kiedy sięgasz po jedzenie?

Jedzenie już dawno przestało spełniać funkcję zaspokajania głodu - jak grzyby po deszczu powstają niezwykle popularne programy kulinarne, modne knajpy czy akcesoria kuchenne, które chcemy mieć. Jedzenie stało się istotnym elementem kultury i pełni dziś wiele istotnych funkcji, które z punktu widzenia psychologii mogą być jednak niebezpieczne.
Agata Kufel
listopad 24, 2014
kobieta obok lodówki

Aleksandra Więcka w grudniowym numerze Urody Życia przygląda się trudnemu w obecnych czasach tematowi - jedzeniu.

Kuchnia stała się nowym salonem, bazary ze zdrową żywnością – miejscem towarzyskich spotkań, a blogi kulinarne mają więcej odsłon niż serwisy informacyjne. Właściwy jadłospis wydaje się lekiem na wszystko – od raka po złamane serce. Chociaż coraz pilniej wyłapujemy kolejne niebezpieczne E ukryte w opakowaniach z jogurtem czy serem, to równocześnie zdajemy się wierzyć, że lodówka jest naszą najlepszą przyjaciółką. Co trzecia Polka ma nadwagę, a co druga chciałaby schudnąć. Dlaczego jedzenie przestało po prostu zaspokajać głód i stało się naszą nagrodą, pocieszeniem, lekiem i obsesją?

O jedzeniu "bez śladów", przyjaźni ze słodyczami i utożsamianiu miłości z pokarmem przeczytasz w magazynie Uroda Życia.

TOP 5 kremów BB na lato. Przykryją nie tylko przebarwienia

Czym dla Was jest jedzenie? Jak często sięgacie po nie z powodów innych niż głód? Piszcie!

Komentarze
Fotolia, materiały PR
Styl życia Podjadanie między posiłkami - co zamiast słodyczy?
Intensywny tryb życia i szybkie tempo, jakie narzucamy sobie w ciągu dnia potrafią utrudnić próby zdrowego odżywiania. Czasem dopada nas głód, który przeszkadza w codziennych zajęciach i budzi irytację. Aby się go pozbyć, często sięgamy po przekąski, które akurat mamy pod ręką – smaczne i szybkie, ale niekoniecznie wartościowe.
Materiał partnera
kwiecień 17, 2015

Szybko ale czy właściwie? Wieczny pośpiech i duża ilość zadań do wykonania każdego dnia sprawiają, że prowadzenie zdrowego trybu życia bywa trudne. Gdy wieczorem zmęczeni wracamy po pracy, zdarza się, że nie mamy już siły na przygotowywanie drugiego śniadania do pracy. W efekcie, gdy następnego dnia dopada nas głód między posiłkami, sięgamy po kupione w pośpiechu słodycze lub inne, pełne pustych kalorii, przekąski. Problem dotyczy wielu kobiet, które zwierzają się: „Był okres, że nie wyobrażałam sobie dnia w biurze bez co najmniej dwóch batoników między posiłkami. Od jakiegoś czasu staram się z tym walczyć, ale w niektórych momentach naprawdę trudno mi się powstrzymać. Gdy nie mam czasu, bo np. muszę iść na spotkanie, zazwyczaj sięgam po to, co mam pod ręką.” - Agnieszka „Wiem, że nie powinnam podjadać, ale to silniejsze ode mnie – nie umiem wytrzymać od posiłku do posiłku bez żadnej przekąski. Najlepszym rozwiązaniem byłaby zamiana słodyczy na coś zdrowego.” - Karolina Pożywna alternatywa W takich sytuacjach najlepszym rozwiązaniem będzie przekąska, która pozwoli na dłużej zaspokoić mały głód. W tej roli doskonale sprawdzi się Danio - kremowy i pożywny serek, który dostarczy białko potrzebne w codziennej diecie. Do produkcji jednego kubeczka (140g) wykorzystywana jest cała szklanka mleka – pożywny serek Danio stanowi świetną alternatywę dla słodkich przekąsek, których pełno na sklepowych półkach. Danio jest produkowany w Polsce w fabryce w Bieruniu, ze 100% polskiego mleka i nie zawiera konserwantów.  Więcej informacji szukaj na stronie www.danio.com.pl materiał sponsorowany

Przeczytaj
tymbark fruktajl
materiały PR
Przepisy Fruktajl – owocowa rewolucja Tymbarku
Na rynku przekąsek pojawiła się zupełna nowość od Tymbarku – owocowa przekąska Fruktajl. To doskonała alternatywa dla batonów, chipsów oraz fast foodów, które tak często podjadamy w ciągu dnia. Smaczny, pożywny a jednocześnie lekki, owocowy koktajl w poręcznym opakowaniu jest idealnym rozwiązaniem między posiłkami.
marzec 21, 2014

W ciągu dnia często mamy ochotę na przekąszenie czegoś lekkiego, co zaspokoi głód i pozwoli dotrwać do głównego posiłku. Sięgamy wówczas po wysokokaloryczne słodycze albo słone przekąski, które można szybko wrzucić na ząb.   Tymbark przygotował kontrpropozycję dla tego typu przekąsek, wyjątkową nowość w kategorii – Fruktajl . To sycący koktajl owocowy z kawałkami owoców o gęstej konsystencji, w jednym z wariantów dodatkowo wzbogacony w zboża . Fruktajl to propozycja dla konsumentów, którzy od przekąski oczekują czegoś więcej, niż tylko zaspokojenia głodu. Szukają czegoś pożywnego, ale jednocześnie niskokalorycznego i naturalnego. Fruktajl od Tymbarku to idealne kompozycje owoców, które nie tylko dobrze smakują, ale też nie zawierają ani dodatku cukru, ani konserwantów. Produkt dostępny jest w czterech ciekawych wariantach smakowych: ananas i kokos, brzoskwinia i mango, śliwka i jabłko oraz truskawka z bananem. Smaki zostały skomponowane w taki sposób, aby każdy mógł znaleźć Fruktajl idealnie pasujący do jego gustu. Owocowy koktajl można mieć przy sobie w każdej chwili i pić go prosto z butelki, dzięki lekkiemu, wygodnemu opakowaniu w formacie „one-the-go”. Cena : ok. 2,49zł/ 250ml

Przeczytaj
kurs fotografii kulinarnej
Przepisy Jak zrobić ładne zdjęcia jedzenia?
W obecnych czasach jedzenie ma nie tylko smakować, ale także - poprzez podanie w apetyczny sposób - ma także wyglądać. Talerz powinien wabić kolorami i kształtem do... zrobienia zdjęcia i dopiero w dalszej kolejności do skosztowania. Jak fotografować jedzenie, by prezentowało się jak najlepiej?
Katarzyna Mordalska
wrzesień 15, 2015

Współczesnym światem rządzi kultura wizualna. Nic więc dziwnego, że duży naciska kładzie się na fotografowanie jedzenia - nie tylko na potrzeby profesjonalnych kampanii promocyjnych, ale także dla użytku własnego. W internecie pojawia się coraz więcej blogerów i vlogerów kulinarnych, którzy dzielą się swoimi przepisami, ale trend ten dotyczy nie tylko blogosfery. Swoimi popisami kulinarnymi coraz częściej dzielą się młodzi ludzie za pośrednictwem portali społecznościowych. Przyjdź i zobacz, jak dobrze sfotografować jedzenie! Dziś każdy może nauczyć się robić takie zdjęcia jedzeniu, aby widzowi ciekła ślinka. Już w przyszły weekend rusza pierwsza edycja Warsztatów Fotografii Kulinarnej , organizowanych przez Akademię Fotografii we współpracy z warszawską marką Batida , idealnym wręcz partnerem wydarzenia. Dla lokalu serwującego wykwintne wypieki z tradycyjnej belgijskiej czekolady, stawiającego na najwyższą jakość, bardzo istotna jest wizualna strona jedzenia. Mogłoby się zatem wydawać, że fotografowanie pięknych niczym dzieła sztuki ciast Batidy, jest łatwe. Jednak po kilku godzinach w wysokiej temperaturze lub przy ostrym świetle lamp studyjnych nawet najlepsze wypieki rozpływają się i przestają wyglądać apetycznie. Dzięki warsztatom poznamy tajniki fotografowania, które pozwolą nawet najmniej atrakcyjnym potrawom, jak karp w galarecie czy bigos, nabrać smakowitej formy. Organizatorem warsztatów jest Akademia Fotografii. Są one kierowane zarówno do amatorów, jak i profesjonalistów. Zajęcia poprowadzi Rafał Meszka, fotograf współpracujący m.in. z magazynem KUKBUK, specjalizujący się w fotografii kulinarnej, laureat m.in. Grand Press Photo i National–Geographic/MSZ. Partnerem wydarzenia jest, przeżywająca swój jubileusz 25-lecia na polskim rynku, Batida. Cukiernia przygotuje słodkie i słone propozycje do dyspozycji uczestników kursu. Więcej o...

Przeczytaj
Styl życia Ile wydajemy na jedzenie? Opinie z Forum Wizaż
Zastanawiałaś się kiedykolwiek nad tym, ile miesięcznie wydajesz na jedzenie? Wiele naszych forumowiczek podjęło się dyskusji na ten temat w jednym z wątków. Ciężko dojść do konsensusu i stwierdzić czy 500 zł na osobę to dużo czy mało. Zapewniamy Was jednak, że na wizażowym forum pojawia się też wiele innych, zaskakujących kwot. Sprawdźcie same!
Monika Orzechowska
lipiec 11, 2016

* Wypowiedzi na forum pochodzą z 2012 roku – warto mieć to na uwadze, ponieważ teraz, w związku z podwyżką cen, kwoty wydawane na jedzenie mogą być większe. Temat poruszyła użytkowniczka tyene, którą do tego typu refleksji skłoniły jedne z zakupów ( cały wątek przeczytacie TUTAJ ). Jedzenie wydaje jej się bardzo drogie (zresztą to nie tylko jej opinia). Zastanawia się również czy nie przesadza z kwotą, którą wydaje na produkty spożywcze. - Moja dieta to głównie ryby/mięso z warzywami, sałatkami. Czytaj też:  Pierwsze własne perfumy. Za którymi tęsknimy najbardziej? - opinie użytkowniczek forum Jem też kasze, brązowy ryż. Dzisiaj wydałam 150 zł w Biedronce kupując zapas mięsiwa, trochę warzyw, pomidory w puszce, passatę, mleko sojowe, łososia wędzonego, ciemny chleb, oliwę i tego typu rzeczy. Wydaje mi się, że miesięcznie potrafię wydać nawet 600 zł na jedzenie dla mnie samej jedynie – opowiada. 600 zł na osobę to dużo? Dyskusja rozgorzała na dobre . Dużo czy mało? Ciekawie brzmi opinia użytkowniczki Dotka90, która twierdzi, że wydaje na jedzenie sporo, tymczasem kwota ta to… ok. 700-800 zł miesięcznie na dwie osoby . Co więcej – dziewczyna dodaje, że ona i jej ukochany nie oszczędzają na jedzeniu. W tej kwocie zawiera się też kwota za alkohol – wódka do drinków i wino. Podobnie ma Lusesita23. Przyznaje jednak, że za 700-800 zł (na dwie osoby) kupuje niezbyt zdrowe jedzenie, takie jak chleb + coś do chleba, garmażerkę, fast-foody, piwo i chipsy. Czytaj też:  Kolorowanki dla dorosłych. Co na ich temat sądzą Wizażanki? Lachryma i jej mąż wydają jeszcze więcej. - Jesteśmy tylko we dwoje, a mam wrażenie, że wydajemy fortunę na samo jedzenie . Fakt, staramy się jadać zdrowo i raczej kupuję jedzenie dobrej jakości, ale jak widzę, ile miesięcznie nam idzie na samą spożywkę, to zaczynam się zastanawiać czy...

Przeczytaj