klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Styl życia

Główne przyczyny trądziku u dorosłych

Powszechnie uważa się, że trądzik jest domeną wieku nastoletniego. Niestety, w wieku dorosłym często znów musimy walczyć z tym problemem. Mimo, że objawy są bardzo podobne, przyczyny są zupełnie inne.
Agata Olejniczak
październik 04, 2017

Trądzik w wieku dorosłym

Przyczyn trądziku u dorosłych jest znacznie więcej. Na stan naszej skóry wpływa praktycznie wszystko. Otoczenie w jakim codziennie przebywamy, zła dieta czy siedzący tryb życia.

Nic nie jest naszej skórze obojętne. Można śmiało powiedzieć, że trądzik to przypadłość związana z postępem cywilizacyjnym. Cera buntuje się przeciwko nam, dając nam widocznie do zrozumienia,  że należy zmienić coś w swoim życiu. Do głównych przyczyn, powstawaniu trądziku u dorosłych możemy zaliczyć:

  • Spożywanie nadmiernej ilości mleka.

Mleko i produkty mleczne są zalecane w żywieniu, zwłaszcza w czasie dorastania. Hormony zawarte w mleku krowim, przyczyniają się do prawidłowego wzrostu organizmu dziecka. U dorosłych, te hormony nie przynoszą już takich korzyści - powodują między innymi nadmierne wydzielanie łoju a ten przyczynia się do namnażania bakterii odpowiedzialnymi za powstawanie trądziku.

Warto więc ograniczyć spożywanie mleka do minimum i sięgnąć po przetwory mleczne fermentowane które, mają lepsze korzyści dla nas niż zwykłe mleko. Być może, przyczyną jest brak tolerancji laktozy - może ona pojawić się wraz z wiekiem.

  • Trądzik spowodowany kosmetykami.

Niewłaściwy dobór kosmetyków a nawet złe stosowanie. Kosmetykami zarówno możemy sobie pomóc jak i zaszkodzić.

  • Spożywanie produktów spożywczych zawierających tłuszcze trans.

Te niezdrowe tłuszcze dla organizmu, mogą przyczyniać się do powstawania wielu chorób. Są często dodawane do różnego rodzaju żywności, jako tani zamiennik. Mimo że ich dodawanie do żywności obecnie jest zakazane w wielu krajach, niestety możemy je ciągle spotkać na naszych półkach sklepowych. Żywność fast food, kremy czekoladowe i wiele innych smacznych rzeczy kryją w sobie ten ,,dodatek”

  • Stosowanie używek między innymi papierosów czy alkoholu.

  • Różnego rodzaju alergie pokarmowe.

Między innymi nietolerancja glutenu

  • Trądzik spowodowany zmianami hormonalnymi.

Spowodowanych między innymi nieprawidłowym działaniem tarczycy czy stosowaniem źle dobranych tabletek antykoncepcyjnych

  • Nadmierne korzystanie z solarium

Solarium może powodować nadmierne przesuszanie się skóry. Ta broniąc się, produkuje większe ilości łoju a ten stanowi idealną pożywkę dla bakterii trądzikowych

  • Stres

Hormon stresu kortyzol działa na gruczoły łojowe

  • Uwarunkowania genetyczne

Najczęściej odziedziczone po przodkach

Co robić, gdy się ma trądzik w wieku dorosłym ?

Trądziku w wieku dorosłym, nie warto leczyć kosmetykami dla nastolatków. Jeśli borykasz się z tym problemem od dłuższego czasu, warto udać się do dermatologa. Lekarz pomoże ustalić przyczynę i dobrać odpowiednie leki i kosmetyki. Być może, objawy trądzikowe mogą świadczyć o chorobie w zupełnie innym położeniu i wymagane są dalsze badania lekarskie.

Naprawdę nie warto, leczyć się na własną kieszeń tylko zaufać specjaliście.

A czy Wy macie problemy z trądzikiem?

Komentarze
Pielęgnacja Znalazła świetny sposób na pozbycie się trądziku. Wystarczyło, że wyeliminowała z diety jeden składnik!
Dzięki drobnej zmianie diety, ta blogerka cieszy się nieskazitelną cerą. I wcale nie chodzi o czekoladę, kawę, ani cukier…
Urszula Jagłowska
marzec 19, 2018

25-letnia Teagan Gambin-Johnson jeszcze do niedawna zmagała się z trądzikiem, który skrzętnie starała się ukryć pod licznymi warstwami makijażu. Niestety kamuflowanie niedoskonałości wiele nie dawało, a wręcz uwypuklało nieestetyczną „kaszkę”, pokrywającą jej policzki oraz „strefę T”. Pomimo zmiany pielęgnacji twarzy oraz stosowania rozmaitych produktów mających pomóc jej w pozbyciu się trądziku, na twarzy matki dwójki dzieci wciąż pojawiały się kolejne wypryski . Wszystko zmieniło się, kiedy kobieta postanowiła drastycznie zmienić swoją dietę i wyeliminować z niej zaledwie jeden element – produkty mleczne . Przeczytaj także:  Ten kosmetyk na trądzik i rozstępy poleca ponad 3 tys. osób. On naprawdę działa!   Jak eliminacja produktów mlecznych pomogła w walce z trądzikiem? Jak stwierdza Gambin-Johnson w rozmowie z „Daily Mail Australia", dopiero gdy wyeliminowała produkty mleczne ze swojego jadłospisu, stan jej cery zaczął się poprawiać . Na początku aż trudno było jej uwierzyć, że rezygnacja z nabiału aż tak pozytywnie wpłynąć na skórę. By potwierdzić swoją tezę, postanowiła po raz kolejny wprowadzić produkty mleczne do swojej diety. Kiedy ponownie wprowadziłam nabiał do swojej diety, od razu zauważyłam, że na moim czole niemal natychmiast pojawiły się małe guzki i pryszcze – mówi Teagan Gambin-Johnson rozmowie z „Daily Mail Australia". Ten eksperyment utwierdził ją w przekonaniu, że znalazła genialny sposób na idealnie gładką skórę. Przeczytaj także:  TOP 5 produktów do oczyszczania i demakijażu twarzy  Źródło: blog Teagan Gambin-Johnson Czy produkty mleczne naprawdę źle wpływają na stan cery? Nietolerancja laktozy może pojawić się w każdym wieku, dlatego też warto uważnie obserwować stan swojej skóry. Jednym z  głównych objawów tej przypadłości są widoczne cienie pod oczami, opuchnięta twarz czy...

Przeczytaj
mleko
Pielęgnacja Rezygnacja z mleka może wcale nie przysłużyć się twojej cerze! Wszystko przez...
Istnieje ryzyko, że napój roślinny, który miał nam zastąpić krowie mleko, przyczyni się do pogorszenia stanu naszej cery. Dlaczego?
Matylda Nowak
wrzesień 24, 2019

Coraz częściej słyszy się o tym, że napoje roślinne, które miały pomagać w odzyskaniu pięknej cery, mogą przyczyniać się do pogarszania jej stanu. Okazuje się bowiem, że zawarte w nich substancje budową i działaniem bardzo przypominają hormony i tak jak one wpływają na funkcjonowanie organizmu. W efekcie na skórze mogą pojawiać się krostki. Fot.: iStock Jak napoje roślinne wpływają na stan cery? Walcząc o czystą skórę wolną od stanów zapalnych i zaskórników - często z pozytywnym efektem - zmieniamy dietę, wykluczając z niej pewne produkty, a inne do niej wprowadzając . Pisaliśmy już o Amerykance, które jest pewna, że swoją czystą i gładką cerę zawdzięcza piciu soku z selera oraz o Australijce, która pozbyła się trądziku rezygnując między innymi z mleka . Zwłaszcza patent tej ostatniej stał się popularny i coraz więcej osób rezygnuje z nabiału, zastępując na przykład mleko krowie którymś z napojów roślinnych. Okazuje się jednak, że pite w dużej ilości tak zwane mleko kokosowe, migdałowe czy ryżowe, może przyczynić się do pogorszenia stanu skóry. A dzieje się tak przez zawarte w tych napojach substancje, które wyglądają i zachowują się trochę jak żeńskie hormony płciowe . Fitoestrogeny to związki pochodzenia roślinnego, które wzorem strukturalnym przypominają estrogeny. Jak wiadomo, trądzik zwykle jest efektem rozregulowanej gospodarki hormonalnej - najczęściej nadmiaru hormonów płciowych, czyli androgenów lub estrogenów. Te ostatnie przyczyniają się zwykle do powstania trądziku różowatego . Przypominających estrogeny fitoestrogenów najwięcej jest w napoju sojowym , ale znajdziemy je także w mleku kokosowym, migdałowym, ryżowym i owsianym. I choć fitoestrogeny wykazują działanie słabsze od estrogenów, spożywane w dużych ilościach, mogą wpływać na gospodarkę hormonalną organizmu i stan skóry. Najlepszym dowodem na to są...

Przeczytaj
Pielęgnacja Picie odtłuszczonego mleka powoduje trądzik?
Każdy, komu przyszło walczyć z trądzikiem, prawdopodobnie usłyszał, że przyczyną problemu może być nabiał. Zwykle wolimy wybierać kolejne, polecane przez znajomych diety-cud, których efekt nierzadko jest po prostu znikomy. Innym razem słyszymy, że nabiał nie ma tutaj nic do rzeczy. Chociaż kwestia nie jest do końca rozstrzygnięta, ostatnie badania dają nam pewną wskazówkę.
Monika Orzechowska
czerwiec 19, 2016

Jak wynika z badań opublikowanych w „Journal of the American Academy of Dermatology” , picie odtłuszczonego mleka może być przyczyną trądziku u nastolatków. Andrea Zaenglein, profesor dermatologii i dermatologii dziecięcej z Penn State College of Medicine w Hershey (Pensylwania) i zarazem współautorka badań tłumaczy, że przyjrzała się 225 nastolatkom w wieku od 14 do 19 lat, którzy mieli umiarkowany trądzik lub nie mieli go wcale. Okazało się, że dzieci z umiarkowanym trądzikiem piły więcej mleka odtłuszczonego, a dzieci bez trądziku – mleka pełnotłustego. Czytaj też:  O czym świadczy stan Twojej cery? Oto wpływ diety na wygląd twarzy Jak można wytłumaczyć taką zależność? Andrea Zaenglein twierdzi, że w trakcie odtłuszczania mleka usuwanego są z niego dobroczynne witaminy i składniki odżywcze, np. kwasy tłuszczowe wykazujące działanie przeciwzapalne . Dermatolog dochodzi więc do wniosku, iż w swoich staraniach o uczynienie posiłków zdrowszymi zbyt mocno ingerujemy w to, co naturalne. Czytaj też:   5 pokarmów, które niszczą twoją skórę i powodują trądzik! Niestety, badania nie dają pewności, że rezygnacja z chudego mleka na rzecz tłustego zredukuje trądzik . Nie da się jednak nie zauważyć, że nasza dieta ma związek ze zmianami skórnymi. Amerykańscy lekarze tłumaczą, że odtłuszczone mleko ma wyższe stężenie niektórych hormonów. Inne badania wykazują ponadto, że picie pełnotłustego mleka wiąże się z mniejszym ryzykiem występowania cukrzycy i nadwagi. Niewykluczone więc, że z częstością występowania trądziku związana jest insulina, która może powodować namnażanie się komórek odpowiedzialnych za wydzielanie sebum . Czytaj też:  Życie bez trądziku – jak leczyć trądzik u dorosłych Jako że wciąż brakuje jednoznacznych badań dających konkretne i pewne odpowiedzi, można przyjąć, że jedną z...

Przeczytaj
trądzik dieta indeks glikemiczny sól słodycze białe pieczywo witamina E cynk
Pielęgnacja Dieta na trądzik – co jeść, żeby nie mieć krostek i zaskórników
Dieta ma wpływ na trądzik! Pokarmy o wysokim ładunku glikemicznym lub znacząco zwiększające poziom glukozy we krwi powodują pogorszenie stanu cery. Tymczasem dla osób spożywających regularnie kwasy omega-3, cynk czy karotenoidy trądzik nie jest problemem...
Matylda Nowak
luty 06, 2020

Jednym z najważniejszych powodów prawie każdego trądziku – pospolitego, różowatego, grudkowego czy torbielowatego – jest łojotok wywołany przez zaburzenia hormonalne. Ale niezależnie od przyczyn, przebiegu czy metod leczenia tych chorób, mają one jeszcze jedną wspólną cechę – ich nasilenie i często też wyleczenie zależy od spożywanego jedzenia. Bo dieta może zarówno zaostrzyć objawy trądziku, jak i nas przed nimi uchronić! Fot.: iStock Trądzik – czego nie jeść Jedzenie wpływa na naszą gospodarkę hormonalną, skład i ilość wydzielanego łoju, aktywność wywołujących stan zapalny bakterii oraz nasilenie tego stanu. Od lat naukowcy wskazują na grupy pokarmów, które mogą przyczyniać się do zaostrzenia objawów trądziku i znacząco utrudnić jego leczenie.  Mleko i produkty mleczne Spożywanie mleka (zwłaszcza odtłuszczonego) powoduje podniesienie w organizmie poziomu insuliny i insulinopodobnego czynnika wzrostowego (IGF-1). Ich wysoki poziom przyczynia się do nieprawidłowego złuszczania korneocytów (marstwuch komórek naskórka) oraz rozrostu sebocytów – komórek gruczołu łojowego (specyficznych komórek naskórka), które wydzielają sebum. Czyli, przyczyniając się do powiększenia się sebocytów, nabiał powoduje zwiększone wydzielanie łoju i blokowanie ujść gruczołów łojowych.  Ładunek glikemiczny Zaostrzenie objawów trądziku zaobserwowano również przy spożywaniu jedzenia o tak zwanym wysokim ładunku glikemicznym (ŁG). Ładunek glikemiczny to wskaźnik dokładniejszy niż indeks glikemiczny . Określa on wpływ danej żywności na zmiany poziomu cukru we krwi, uwzględniając zarówno rodzaj węglowodanów zawartych w jedzeniu, jak i ich ilość zawartą w jego porcji.  Dieta o wysokim ładunku glikemicznym prowadzi do wysokiego poziomu insuliny, konsekwencją czego jest wzrost insulinopodobnego czynnika wzrostowego (IGF-1) i we efekcie...

Przeczytaj