klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Styl życia

Jak jeść pizzę i... chudnąć? Jest na to (naukowy) dowód!

Kochasz słodycze, białe pieczywo, makarony i cierpisz już na samą myśl, że mogłabyś odmówić sobie tych przyjemności? A jeśli powiemy Ci, że jedząc takie pyszności też można schudnąć?
Agnieszka Pulikowska
październik 09, 2016

Chudnąć mimo jedzenia pizzy? Brzmi jak marzenie... Tymczasem nie jest to wcale niemożliwe. Badacze wzięli pod lupę mężczyzn, których posiłki zmniejszono do 10500 kalorii na tydzień i podzielono na 2 grupy. Jedna z nich mogła przez jeden dzień złamać zasady odżywiania i jeść swoje ulubione przysmaki. Druga natomiast sztywno trzymała się swojej diety.

Po 2 tygodniach zbadano, jak się zmieniła masa ciała badanych. Okazało się, że schudli oni podobną ilość kilogramów, jednak ci, którzy mieli przysłowiowy "dzień dziecka", byli bardziej szczęśliwi i zmotywowani do dalszej walki o lepszą figurę.
Zobaczcie także:  Oto tajniki diety najseksowniejszej kobiety świata

Jak to tłumaczą naukowcy? Badacze z Portugalii twierdzą, że jednorazowe odstępstwo od diety może wspomóc odchudzanie poprzez zwiększenie motywacji do zdrowego odżywiania w pozostałe dni. W ten jeden dzień także należy żywić się ze zdrowym rozsądkiem. Uczestnicy badania zachowywali swoją dzienną sumę kalorii, tj. 1500, tylko mogli wybrać produkty, do których mają słabość, np. pizzę.

Według naukowców, z kolei ciągłe samoograniczanie skutkuje gorszym nastrojem i zwiększa prawdopodobieństwo, że szybko rzucimy dietę. Zresztą, pewnie wiele z Was zna to uczucie. Co prawda w badaniach brali udział jedynie mężczyźni, ale ich wyniki nas całkiem przekonują. Co więcej, inne badania pokazują, że jeżeli przed godz. 9 rano zjemy kawałek czekolady, wpłynie to pozytywnie na wagę

Zamawiamy pizzę?:)

Zobaczcie także:  Ciało jak u... modelki! Kinga Rusin na okładce "Be Active" wygląda zjawiskowo
Źródło: Men's Health

Komentarze
dieta sirtfood
Fotolia
Styl życia Nowy hit w odżywianiu: dieta sirtfood, czyli czekolada i czerwone wino w służbie młodego wyglądu
Chociaż to jedyny zalecany plan żywieniowy, który obejmuje spożywanie czekolady i picie czerwonego wina, nazywanie go dietą-cud byłoby sporym nadużyciem. Jak podkreślają jego twórcy, nie koncentruje się on bowiem na odchudzaniu, ale na wykształcaniu zdrowych nawyków żywieniowych.
Magdalena Borucińska
marzec 02, 2016

Najnowszy hit w dziedzinie odżywiania nie bez powodu nazywany jest dietą długowieczności. Produkty sirtfoods są bogate w polifenole aktywujące w organizmie białka zwane sirtuinami (stąd nazwa diety), które chronią komórki przed śmiercią i stanami zapalnymi. Już kilka lat temu pokładano w nich wielką nadzieję. Sirtuiny wykazują w końcu działanie odmładzające – opóźniają starzenie tak organizmu, jak i skóry. Jednocześnie, jak wskazują na to wciąż trwające badania, zapewniają lepszy sen i wzrost energii, a do tego regulują metabolizm, sprzyjają wzrostowi mięśni oraz poprawiają koloryt skóry. Dieta sirtfood , której swoją najnowszą publikację poświęcili Aidan Goggins i Glen Matten, nie obiecuje cudów, ale wydaje się idealną propozycją dla osób, które lubią jeść i nie wyobrażają sobie stosować długich głodówek. Składa się z dwóch faz , przy czym pierwsza – najbardziej dokuczliwa – trwa zaledwie tydzień. W pierwszych trzech dniach spożycie kalorii ogranicza się do 1000 dziennie, których dostarczać mają trzy zielone soki i jeden posiłek bogaty w sirtfoods. W kolejnych dniach zwiększa się ono do 1500 kalorii. Przez cztery dni jadłospis tworzą dwa zielone koktajle oraz dwa pełne posiłki. Kolejne dwa tygodnie to już faza podtrzymująca. Skąd pomysł na ograniczenie spożycia kalorii na początku diety ? Badania pokazują, że podobnie jak wskazane produkty aktywuje ono sirtuiny. Chociaż w pierwszym tygodniu można stracić nawet trzy kilogramy, docelowo dietę mają tworzyć trzy posiłki i jeden zielony koktajl dziennie. Autorzy diety podkreślają, że nie chodzi o to, by myśleć, co usunąć z talerza, lecz o to, by nałożyć na niego produkty bogate w polifenole. Wysoką pozycję w jadłospisie powinny zająć m.in. czerwona cebula, truskawki, kakao, orzechy włoskie, przyprawy curry i kurkuma, jarmuż, jabłka, cytrusy, borówki amerykańskie, oliwa z oliwek, rukola, kawa,...

Przeczytaj
Fotolia
Przepisy Sprawdziłyśmy na sobie! Odchudzający koktajl z kurkumą jest pyszny i... skuteczny. Mamy przepis!
Nie masz pomysłu na jutrzejsze śniadanie? Kup dziś... kurkumę. A my podajemy przepis na odchudzjący i pyszny koktajl. Spróbujesz?
Marta Tabiś-Szymanek
wrzesień 12, 2016

Kurkuma , inaczej szafran indyjski, to orientalna przyprawa, która przywędrowała do nas z Indii. Stanowi jeden ze składników bardzo popularnego na całym świcie curry. Jej smak bez żadnych dodatków jest dość mdły i mało intensywny. Po co więc ją stosować? Kurkuma - baturalny antybiotyk W kurkumie znajduje się kurkumina – to właśnie jej przyprawa ta zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. W dodatku może być pomocna podczas niestrawności, ponieważ stymuluje pęcherzyk żółciowy do produkcji żółci, a także łagodzi wzdęcia . Niektórzy badacze sugerują także, że może pomagać w zapobieganiu miażdżycy oraz nowotworom . Zobacz: Kosmetyk na bazie kurkumy Kurkuma jest również naszym sprzymierzeńcem podczas walki ze zbędnymi kilogramami . Zawarta w niej kurkumina nie tylko nadaje potrawom intensywnie żółty kolor, ale również ułatwia spalanie tłuszczu . Przyspiesza proces trawienia, poprawia metabolizm, hamuje dojrzewanie (adipogenezę) komórek tłuszczowych oraz wspomaga ich likwidację (apoptozę). Dlatego jeśli dbasz o zdrowie i wagę, warto zacząć dzień właśnie od koktajlu z kurkumą.  Odchudzający koktajl z kurkumą Składniki: - 2 szklanki mleka kokosowego, - 1 banan, - 1/4 awokado, - 1/2 mango, - 1 cytryna, - kawałek imbiru, - 2 szklanki jarmużu, - łyżeczka kurkumy. Owoce i imbir obieramy ze skórki, jarmuż dokładnie kroimy. Do miksera wlewamy mleko kokosowe i dodajemy pokrojone na kawałki składniki. Miksujemy wszystko aż do uzyskania jednolitej masy. Smacznego! :) Foto: Fotolia / Instagram Autor: Alicja Skibińska Zobacz także: Ile kalorii ma koktajl z truskawek i bananów?

Przeczytaj
Dieta sokowa
Styl życia Dieta sokowa – przepisy + kiedy, jak długo i co powinnaś pić
Dieta sokowa, która określana jest też jako detoks, jest niezwykle popularna w mediach społecznościowych. Czy w rzeczywistości przynosi korzyści dla organizmu, czy jest tylko niepotrzebną modą?
Marta Średnicka
grudzień 20, 2019

Dieta sokowa jest sposobem na oczyszczenie organizmu i metodą na odchudzanie, którą stosują kobiety (i nie tylko) na całym świecie. Dobrze przygotowana i stosowana może przynieść korzyści dla organizmu. Należy jednak trzymać się ściśle określonych zasad, żeby zamiast sobie pomóc, nie zaszkodzić swojemu ciału. Pamiętajmy również, że dieta sokowa, to nie tylko świeżo wyciskany sok z danego owocu , ale również koktajle, które są płynnymi bombami witaminowymi. Dieta sokowa – zasady Dieta sokowa ma formę płynną i w rzeczywistości powinna być traktowana jako detoks , a nie sposób odżywiania, który ma prowadzić do zrzucenia kilogramów w krótkim czasie, choć odchudzanie z pewnością jest jednym z efektów spożywania soków. Kiedy pić soki i koktajle? Dieta sokowa oparta jest na zasadzie 5 soków, każdy co trzy godziny. W takiej formie powinniśmy przyjmować przygotowane wcześniej napoje. Do obiadu powinno się przyjmować soki owocowe, które posiadają niezbędne dla funkcjonowania mózgu cukry, a popołudniu i wieczorem warzywne. Przed snem należy unikać owoców. Detoks sokowy powinien trwać ok. 2-3 dni lub w niektórych przypadkach odrobinę dłużej, jednak nie należy przesadzać z ich ilością i usilnie go wydłużać. Po dłuższym czasie prawidłowe funkcjonowanie organizmu zostaje zaburzone. Posiłki bogate np. w białko nie mogą zostać na stałe zastąpione sokami. Utrzymujący się stan głodu sprawi, że proces odchudzania zostanie spowolniony i uzyskamy efekt odwrotny do oczekiwanego. Taki stan jest również niebezpieczny dla zdrowia. Pamiętaj, że wracając do normalnego odżywiania musisz zachować ostrożność. Sięgnięcie po ciężkostrawne potrawy po detoksie sokowym, kiedy organizm przyzwyczajony został do płynów może poważnie ci zaszkodzić i doprowadzić do ostrego bólu żołądka czy jelit. Diety sokowej nie powinny stosować dzieci i młodzież poniżej 18. roku...

Przeczytaj
Dieta ujemnych kalorii
Styl życia Dieta ujemnych kalorii - zasady. Ile można na niej schudnąć?
Dieta ujemnych kalorii to dieta odchudzająca, którą stosuje się przez okres ok. dwóch tygodni. Jest idealna na sezon wiosenno - letni. Opiera się na spożywaniu niskokalorycznych warzyw i owoców.
Marta Średnicka
kwiecień 24, 2020

Dieta ujemnych kalorii jest oparta na deficycie kalorycznym. Oznacza to, że w jej założeniu, żeby osiągnąć rezultaty w postaci zrzucenia zbędnych kilogramów, powinniśmy jeść produkty, których kaloryczność jest niższa niż energia, jakiej potrzebujemy do ich spalenia. Podczas stosowania diety zjada się surowe warzywa i owoce, które są bogate w witaminy i błonnik. To właśnie on sprawia, że wydaje nam się, że jesteśmy najedzeni. Zobacz także: Dieta CRAM na płaski brzuch - na czym polega? Zasady diety ujemnych kalorii Dieta ujemnych kalorii to sposób odżywiania, który zakłada posiłki składające się z produktów, które w naturalny sposób pobudzają nasz metabolizm i spalają tłuszcz. Zakłada ona spożywanie surowych warzyw, owoców, ale także ziół i produktów lekkostrawnych.  Oznacza to, że spożywając np. świeżego ogórka o wartości 14 kcal, nasz organizm musi spalić 16 kcal, żeby go strawić, co sprawia, że uzyskujemy ujemne kalorie.  Stosując dietę ujemnych kalorii warto pamiętać, że zakładany dzienny limit energetyczny wynosi od 1000 do 1200 kcal . Nie jest to wiele. Zasadne jest więc, by dieta nie trwała dłużej niż dwa tygodnie. Nie oznacza to, że nie można do niej wracać.  Źródło: iStock Po jakie produkty sięgać stosując dietę ujemnych kalorii? Ze względu na produkty, które wskazane są do spożycia w trakcie diety ujemnych kalorii, zaleca się jej przeprowadzanie w okresie wiosenno - letnim, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest większy a ich ceny niższe. Dieta zakłada również wybór jak największej ilości produktów z dużą zawartością błonnika, ale też wody, czy składników ułatwiających spalanie tkanki tłuszczowej. Warzywa w diecie ujemnych kalorii: zielone warzywa (np. brokuły, szpinak, szparagi, sałata), kukurydza, cukinia,  buraki,  cebula, marchew, kalafior. Owoce w diecie ujemnych kalorii:...

Przeczytaj