klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Mama z córką
Fotolia
Styl życia

Jak w naturalny sposób wzmocnić odporność dziecka jesienią?

Katarzyna Błażejewska, dietetyk przygotowała dla Was 6 przepisów na koktajle owocowo-warzywne, które wspomogą naturalną odporność dziecka jesienią.
Lena Grabowska
wrzesień 22, 2015
Gruszka i pietruszka – sprawdź, jak możesz wykorzystać to połączenie

Jak wzmocnić naturalną odporność dziecka jesienią?

Jesień, to okres w którym nasze pociechy szczególnie łatwo "łapią" infekcje. Nie od dziś wiadomo, że prawidłową dietą można wzmocnić odporność organizmu. Nasz ekspert, dietetyk dziecięcy, Katarzyna Błażejewska przygotowała dla Was 6 przepisów na koktajle wzmacniające odporność. Zaproponowane koktajle są proste w wykonaniu, nie wymagają dużych nakładów finansowych, wzmacniają odporność, a co najważniejsze są smaczne! Można je podać dziecku w ramach drugiego śniadania lub na deser. Koktajle owocowo-warzywne mogą być doskonałą alternatywą dla sztucznych witamin i suplementów, które nigdy nie działają na nasz organizm tak, jak naturalne składniki.

Macie swoje ulubione koktajle?

Sprawdź także:  Preparaty zwiększające odporność

1 z 6

Zielono mi

Zielono mi
  • natka pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 jabłko
  • odrobina trawy cytrynowej
  • szklanka wody

Koktajl jest bombą witaminy C. Dodatkowo trawa cytrynowa, a w szczególności zawarty w niej olejek eteryczny o nazwie cytral, wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne.

2 z 6

soSok z kiszonych braków

soSok z kiszonych braków

Do litrowego słoika wrzuć:

  • pokrojone w kostkę pół kilograma buraków
  • pół łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie- 2 ziarenka
  • przekrojony na pół ząbek czosnku
  • skórkę chleba na zakwasie

Wszystkie składniki zalej, do pełna letnią, przegotowaną wodą. Na wierzch połóż mały spodeczek, a na nim kubek z wodą (aby płyn zakrywał zupełnie buraki). Po tygodniu sok z buraków można zlać i przechowywać w lodówce.

Zawarte w nim naturalnie bakterie kwasu mlekowego wspomagają prawidłową mikroflorę jelitową i oczyszczają organizm.

3 z 6

Koktajl z kapusty i jabłka

Koktajl z kapusty i jabłka
  • 2 jabłka
  • 120 g czerwonej kapusty

Wyciśnij sok z kapusty i jabłka. 

Kapuście modrej przypisuje się silne działanie przeciwutleniające. 

4 z 6

Pom - pa

Pom - pa
  • 1 pomarańcza
  • 1 czerwona papryka

Wyciśnij sok ze składników.

Piorunująca dawka witaminy C szybko i skutecznie wspomoże układ odpornościowy. Naturalna witamina jest znacznie lepiej przyswajalna, niż ta z tabletek, a po nie najczęściej sięgamy, gdy dopada nas przeziębienie.

5 z 6

Barszcz z jarmużem

Barszcz z jarmużem
  • 2 liście jarmużu
  • pomarańcza
  • jabłko
  • 50 ml soku z kiszonych buraków

Wyciskamy sok z jarmużu i jabłka w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Dodajemy sok z pomarańczy i kiszonych buraków. Mieszamy.

Kiszone buraki są znane, od wielu dziesięcioleci, jako pokarm wpierający układ odpornościowy, dostarczających cennych witamin, minerałów i antyoksydantów, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo bakterie, które odpowiadają za kiszenie wspierają układ immunologiczny przewodu pokarmowego.

6 z 6

Owocowy jarmuż

Owocowy jarmuż
  • garść jarmużu
  • gruszka
  • garść fioletowych winogron
  • pomarańcza

Zmiksuj wszystkie składniki.

Jarmuż, dzięki zawartej witaminie C, wzmacnia odporność organizmu. W medycynie niekonwencjonalnej powstał nawet dział o nazwie ampeloterapia – leczenie winogronami – mają one tyle właściwości leczniczych i odżywczych. Hamują rozwój nowotworów, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają wrażliwość komórek na insulinę.

Komentarze