klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
gluten
Fotolia
Styl życia

Jak wprowadzić gluten do diety dziecka?

W którym miesiącu życia zacząć podawać dziecku gluten? W jakich dawkach? Sprawdź, jak w bezpieczny sposób wprowadzić gluten do diety niemowlaka.
Lena Grabowska
listopad 05, 2015
Chcesz mieć piękne włosy? Zapomnij o... diecie!

Czym jest gluten?

Gluten to wspólna, umowna nazwa dla białek zawartych w zbożach. Według badań opublikowanych pod koniec 20141 roku zachorowanie na celiakię, chorobę immunologiczną która charakteryzuje się nietolerancją glutenu, jest zależne od genetycznych predyspozycji. Najnowsze zalecenia dotyczące obecności glutenu w diecie dziecka, mówią że powinien być on wprowadzany do jadłospisu malca, tak jak pozostałe produkty uzupełniające.

Kiedy zacząć wprowadzać gluten do diety dziecka?

Ekspert ds. żywienia marki HiPP, Izabela Wójcik informuje, że : "Nowe posiłki, w tym również te zawierające gluten, należy wprowadzić w okresie pomiędzy ukończonym 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Rodzice nie muszą w tej kwestii trzymać się sztywnych zasad. Należy jednak pamiętać by robić to stopniowo, wprowadzając pojedynczo każdą nowość i zaczynając zawsze od niewielkich porcji. Takie postępowanie pozwala zaobserwować m.in. czy wprowadzane produkty nie wywołują u maluszka reakcji alergicznych oraz przyzwyczaić malutki organizm do nowych składników w diecie".

karmienie piersią

W jaki sposób wprowadzać gluten do diety dziecka?

Dzieciom karmionym piersią pierwsze dawki glutenu można podawać łącząc je z mlekiem matki. Pół łyżeczki ugotowanej wcześniej kaszy manny należy dodać do odciągniętego wcześniej z piersi mamy mleka, następnie dokończyć karmienie przystawiając dziecko do piersi.

Dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym włączamy gluten w podobny sposób, dodając niewielkie ilości kaszy manny do butelki z mlekiem.

Jeśli po kilku dniach od wprowadzenia glutenu nie zauważymy objawów alergii, można spokojnie włączać gluten do kolejnych dań oraz stopniowo zwiększać jego ilość.

1. Sabine L. Vriezinga, M.D., Renata Auricchio, M.D I et al. “Randomized Feeding Intervention in Infants at High Risk for Celiac Disease” N Engl J Med 2014; 371:1304-1315 October 2, 2014. 

Sprawdź także: Jedzenie i napoje dla niemowląt i dla dzieci

Komentarze
Styl życia 7 kg w 5 tygodni? To właśnie tej diecie Rihanna zawdzięcza seksowną sylwetkę
To nie żadna dieta cud, a jeden z najprostszych i najszybszych sposobów, aby skutecznie schudnąć. Rihanna od lat stosuje 5 Factor Diet i to właśnie jej zawdzięcza piękne ciało.
Milena Majak
kwiecień 25, 2017

Rihanna ma od lat wahania wagi. Kiedy zbliża się chłodny sezon zawsze tyje kilka kilogramów, a potem na wiosnę je zrzuca i znów cieszy się piękną figurą. Takie coroczne metamorfozy wymagają nie tylko samozaparcia, ale również dobrej diety i planu treningowego , które pozwolą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Wokalistka zawsze wraca do sprawdzonej 5 Factor Diet, czyli Diety 5 Czynników , którą opracował  Harley Pasternak . Zajmuje się on również sylwetkami  Lady Gagi, Katy Perry czy Megan Fox . Pobierz Trendbook Wizaz.pl – pierwszy taki w Polsce! Dieta Rihanny Wokalistka wielokrotnie przyznawała, że szalony tryb życia, jaki prowadzi, uniemożliwia jej zaangażowanie się w dietę z prawdziwego zdarzenia . Mimo że nie wstydzi się swoich kobiecych kształtów, kiedy przychodzi czas koncertów, zawsze buduje formę. To właśnie dzięki Diecie 5 Czynników (zwanej również dietą Pasternaka) w kryzysowym momencie potrafi szybko wrócić do dawnej figury. Na zdjęciu od lewej Rihanna w 2017 roku, 2015 roku i 2014 roku Zdjęcia: Ons.pl; Ons.pl; Sandy Pitt/Splash News/EAST NEWS W jednym z wywiadów wokalistka przyznała, że stosuje dietę przez nieco ponad miesiąc, a później nie musi martwić się o wagę . Je to, na co ma ochotę, ale oczywiście z umiarem. Okazuje się, że 5 Factory Diet ma długofalowe działanie.   Zobacz także:   Nie wszystko złoto co się świeci... Ale po te kozaki jest już kolejka. Mają ASTRONOMICZNĄ cenę! Dieta Pasternaka, czyli Dieta 5 Czynników Zacznijmy od tego, że czas stosowania diety trwa tylko pięć tygodni . Warto jednak wprowadzić obowiązujące podczas stosowania jej zasady na stałe. Po pewnym czasie nie będziemy musiały zastanawiać się zbyt długo nad tym, jak prawidłowo skomponować posiłek . Poza tym regularne spożywanie ich pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi . Jakie są założenia 5 Factory Diet? Przede...

Przeczytaj
Julia Wieniawa opowiada o nietolerancji glutenu
Styl życia Przez takie jedzenie Julia Wieniawa puchła i... miała plamy na skórze. Co musiała wykluczyć z diety?
Julia Wieniawa przyznała, że w ostatnim czasie nie wyglądała najlepiej - puchła, a na jej ciele pojawiły się plamy. Co jej się stało?
Milena Majak
kwiecień 04, 2019

Alergie i nietolerancje pokarmowe stały się ostatnio bardzo "modne" wśród gwiazd. Najczęściej wspominają oczywiście o glutenie , który uważany jest za największą zarazę ostatnich lat. Niedawno również Julia Wieniawa wyznała, że mieszanina białek roślinnych występujących w ziarnach zbóż ewidentnie jej szkodzi. Podobno przez jedzenie pizzy miała nawet małą depresję ... Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Julia Wieniawa-Narkiewicz (@juliawieniawa) Mar 8, 2019 o 1:37 PST Julia Wieniawa opowiada o glutenie Figura Julii Wieniawy to dla wielu osób nie lada zagadka. Młoda gwiazda rzadko chwali się na Instagramie zdjęciami jedzenia i wiadomo jedynie, że chodzi na siłownię . Rzeźbi ciało pod okiem trenera personalnego, który również podpowiada jej, co powinna, a czego nie powinna jeść . Ściśle określona dieta (której jeszcze nigdy nie zdradziła) uległa jednak w ostatnim czasie radykalnej zmianie. W rozmowie z "Faktem" aktorka wyjawiła, że na jeden miesiąc postanowiła przeorganizować menu i przyjąć inny, bardziej restrykcyjny sposób żywienia . Moja trenerka zachęciła mnie jakiś czas temu, żeby wyeliminować gluten na miesiąc i zobaczyć, jak będę się czuła. I jak potem zjadłam pizzę, to miałam małą depresję. Nie wiedziałam, o co mi chodzi! - zdradza Julia Wieniawa w rozmowie z "Faktem". Jak nietrudno się domyślić, na 30 dni porzuciła wszystkie produkty zawierające gluten . I mimo że już po kilku dniach czuła się lepiej, taki eksperyment nie do końca pochwalają lekarze. Dlaczego? Bo jeżeli odzwyczajamy organizm od jedzenia glutenu, nie mając cieliakii, nie przyniesie to nam korzyści, a wręcz może zaszkodzić . W końcu od diagnozowania tego typu problemów są lekarze. A jak powiedziała Julia Wieniawa w rozmowie z "Faktem", u niej jeszcze...

Przeczytaj
Co je Klara Lewandowska? Dwulatka  ma specjalną dietę
Styl życia Klara Lewandowska ma tylko 2 lata, a już jest na diecie. Co je?
Zwyczaje żywieniowe Klary Lewandowskiej mogą niektórych zaskoczyć. Są zdrowe, ale mogą niektórych zaskoczyć. Chodzi o pizzę i lody.
Milena Majak
maj 24, 2019

Anna Lewandowska wielokrotnie chwaliła się na swoim Instagramie, że jej dwuletnia córeczka uwielbia zdrowe przekąski Healthy Plan by Ann . Pokazywała również, o jakie produkty stopniowo rozszerza dietę Klary. W najnowszym wywiadzie dla niemieckiej edycji magazynu "Gala" zdradziła szczegóły aktualnej diety jej dziecka. Jadłospis wydaje się dość restrykcyjny . Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Anna Lewandowska ® (@annalewandowskahpba) Maj 18, 2019 o 11:08 PDT Co je Klara Lewandowska? Jadłospis Klary Lewandowskiej to z pewnością same zdrowe przekąski . Ma już dwa lata, więc jej dieta jest zdecydowanie bardziej urozmaicona. Zresztą dzieci w tym wieku uwielbiają poznawać nowe smaki. Zawsze jednak zastanawiałyśmy się czy Anna Lewandowska pozwala jej na wszystko , na co ma ochotę. Okazuje się, że obowiązują restrykcyjne zasady , których cała rodzina stara się przestrzegać. Jeśli jemy w restauracji, a Klara widzi, że inne dziecko dostaje chleb, ona również chce kromkę. Oczywiście może jeść pizzę, ale bez glutenu. I zamiast lodów, jest sorbet. Zawsze staram się wybrać coś zdrowszego - mówi Anna Lewandowska w niemieckim wydaniu "Gali". Zastanawiamy się jednak, czy eliminacja glutenu z jadłospisu tak małego dziecka, to dobry pomysł. Jeśli u Klary nie stwierdzono celiakii albo  nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten , eliminowanie produktów zbożowych z jej diety, może automatycznie prowadzić do uczulenia na nie . Nie ulega wątpliwości, że dieta bezglutenowa to dieta lecznicza i jedyny lek na celiakię. Jednak szybkie efekty, które można dzięki niej osiągnąć sprawiły, że stała się bardzo modna - tak, modna to właściwe słowo. Zaczęły ją stosować osoby, u których żaden lekarz ani badania nie stwierdziły nietolerancji na produkty zbożowe. I...

Przeczytaj
Styl życia Chcesz schudnąć na wiosnę? Mamy dietę Karoliny Szostak! Bardzo szczegółowy jadłospis :)
Wciąż nas zachwyca "nowa" Karolina Szostak. Dziennikarka schudła ponad 20 kilogramów, a my chcemy wiedzieć, co dokładnie jadła. Sprawdziłyśmy to dla was. Spróbujecie?
Milena Majak
styczeń 25, 2017

Dieta Karoliny Szostak jest bardzo wymagająca. Tutaj nie można pozwolić sobie nawet na najmniejsze odstępstwo, bo inaczej efekt jo-jo wróci do nas jak bumerang. Cały proces odchudzania odbywa się na przestrzeni dziewięciu tygodni, w ciągu których należy ściśle przestrzegać wszystkich zasad . W tym czasie dziennikarka była pod stałą opieką specjalistów, którzy monitorowali jej wagę, mierzyli ją i sprawdzali stan zdrowia. Pomysłodawczynią diety owocowo-warzywnej jest dr Dąbrowska . #rok#równo#roktemu#zmiana#dobrazmiana#kolorowo#lepiej#?#inaczej#?#można#?#można#motywacja#zdrowie#hormony#głowa#energia Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Karolina Szostak (@karolinaszostak) 24 Sty, 2017 o 8:00 PST Absolutnym zakazem jest objęte oczywiście spożywanie alkoholu oraz palenie papierosów, ale nie tylko. Na czarnej liście znajdują się również kawa, herbata (również zielona) oraz wszelkie napoje słodzone. W trakcie diety wolno pić jedynie herbaty ziołowe oraz owocowe, a także kawę bezkofeinową na bazie cykorii . Należy również pamiętać o odpoczynku. Przesypianie ośmiu godzin to jedna z tych rzeczy, której należy ściśle przestrzegać. Podobnie zresztą jak masaży, których zadaniem jest pobudzenie przepływu limfy. Dieta Karoliny Szostak. Na czym polega? Najpierw przechodzimy przez sześciotygodniowy post. Każdego dnia łączna dawka energetyczna wszystkich posiłków nie może przekraczać 600 kcal . Ale to wcale nie znaczy, że możemy jeść, co nam się podoba. Posiłki są jasno określone. Podczas diety możemy jeść większość warzyw, ale najlepiej wybierać te surowe. Warto przygotowywać z nich również zupy, ale na wodzie i bez oleju. Używanie soli oraz pieprzu nie jest zabronione. Jedyne na co musimy uważać to ziemniaki, bataty i wszystkie warzywa strączkowe .  Rano należy pić zakwas z buraków . Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie...

Przeczytaj