klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Jak zrobić drożdże w domu?
Styl życia

Jak zrobić drożdże w domu? Szybki przepis z trzech składników

Jak zrobić drożdże w domu, kiedy półki w sklepach świecą pustkami? Wystarczą ci cukier, piwo i ziemniaki.
Marta Średnicka
kwiecień 07, 2020

Koronawirus sprawił, że w sklepach zaczęło brakować drożdży. W rzeczywistości swoją domową wersję możemy zrobić w kilka minut. Musimy liczyć się jednak z oczekiwaniem na efekt. Leżakowanie domowych drożdży od momentu wykonania do czasu zdatności do spożycia wynosi nawet kilka dni. Niemniej jednak, do wykonania np. domowego chleba stworzyć można "ekspresową" wersję drożdży z użyciem mąki. Taki przepis na domowe drożdże przewiduje ich gotowość w ok. 12 godzin.

Zobacz także: Drożdże na włosy - jakie dają efekty i jak je stosować?

Nie tylko Siwiec i Rozenek-Majdan! Te gwiazdy podczas kwarantanny chętnie pozują z dziećmi

Przygotowanie drożdży w domu krok po kroku

Składniki na domowe drożdże:

  • łyżka piwa (jasnego),
  • łyżka cukru,
  • dwa ziemniaki (średniej wielkości).

Sposób przygotowania domowych drożdży:

  1. Ugotuj ziemniaki.
  2. Obierz je ze skóry i rozdrobnij je przy pomocy widelca lub zblenduj na gładką masę. 
  3. Do ziemniaków dodaj łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj.
  4. Do domowych drożdży dodaj łyżkę stołową piwa.
  5. Mieszankę przełóż do naczynia o małej pojemności, przykryj ścierką i odłóż w ciepłe miejsce.
  6. Odczekaj kilka dni - drożdże będą gotowe!

Zobacz także: Drożdże w pielęgnacji - jak je stosować?

Szybka wersja domowych drożdży na chleb

Jeśli nie chcemy czekać kilku dni, a drożdże są nam potrzebne np. do wypieku chleba, można stworzyć ich wersję z użyciem mąki. Należy pamiętać jednak, że nie są one przeznaczone do wszystkich wypieków w przeciwieństwie do ziemniaczanej wersji. Takie drożdże jesteśmy w stanie wykonać w 12 godzin.

Składniki na szybkie drożdże w domu:

  • 100 g piwa (jasnego, niepasteryzowanego),
  • łyżka mąki typu OO (jak do wykonania pizzy),
  • łyżka cukru.

Przygotowanie szybkiej wersji drożdży w domu:

  1. Do miski lub słoika wlej 100 g piwa.
  2. Do piwa dodaj łyżkę cukru.
  3. Do mieszanki dodaj łyżkę mąki.
  4. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 12 godzin.

Źródło: iStock

Jak przechowywać domowe drożdże?

Drożdże mają krótki termin przydatności i dość szybko się psują. W lodówce możemy zwykle trzymać je przez ok. tydzień. Żeby wydłużyć czas ich zdatności do spożycia, najlepiej zawinąć je w wilgotną gazę lub papier. Najlepszym sposobem jest jednak ich zamrożenie w foliowym woreczku. W taki sposób mogą być przechowywane nawet przez rok. Rozmrozić je można np. poprzez zamoczenie ich w mleku, ciepłej wodzie lub przełożenie do lodówki (metoda wymaga jednak więcej czasu).

Jak rozpoznać, że drożdże są zepsute? Zwykle produkt ma gorzki i jednocześnie kwaśny zapach, dodatkowo może pojawić się na nim pleśń. Nienadające się do spożycia drożdże są też twarde i silnie popękane. 

Właściwości domowych drożdży

Niepozorne drożdże są źródłem witamin z grupy B, biotyny (witaminy H), ale także ryboflawinów, czy kwasu foliowego, a także składników odżywczych jak sód, potas, selen, czy fosfor, magnez i wapń. Mają więc zastosowanie w przyspieszaniu wzrostu paznokci i włosów, pomagają w walce z trądzikiem, a także wpływają na regulację ciśnienia krwi, czy walkę ze stresem. Dodatkowo, wzmacniają kości.

Źródło zdjęcia głównego: iStock

Komentarze
międzynarodowy dzień pizzy
Przepisy Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.
Katarzyna Mordalska
luty 08, 2013

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño . Przepis na ciasto do pizzy: 500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Przepis na pizzę hawajską: 2 łyżki TABASCO ® Habanero 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich...

Przeczytaj
pączki
123rf
Przepisy Przepis na pączki... ziemniaczane!
Tłusty Czwartek coraz bliżej! Dla łasuchów, którzy chcą sobie urozmaicić menu w ten pyszny dzień, mamy niespodziankę – przepis na pączki z ziemniaków. Nie bójcie się nazwy – gwarantujemy, że smakują wyśmienicie!
Łucja Zbieniewska
luty 20, 2014

W ostatnich dniach karnawału pachnie oczywiście Tłustym Czwartkiem! W tym roku dzień ten przypada 27. lutego. Wówczas w cukierniach, zatłoczonych autobusach, sklepach, miejscach pracy i oczywiście naszych domach w powietrzu będzie unosić się zapach świeżych pączków i faworków. Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka , w innym wypadku – nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. Wygląda na to, że każdy z nas wziął sobie ten przesąd do serca – statystyki wskazują, że przeciętny Polak w ubiegłoroczny Tłusty Czwartek zjadł 2,5 pączka. ;) Inny przesąd głosi, że w ten kaloryczny dzień nic nie idzie w biodra! ;) Dlatego, Drogie Panie, zajadajmy się pączkami bez wyrzutów sumienia – zwłaszcza, że kolejny Tłusty Czwartek przypada dopiero na 12 lutego 2015 roku! Dla osób lubiących eksperymenty kulinarne mamy świetny i bardzo prosty  przepis na pączki ziemniaczane . Gwarantujemy, że posmakują Wam tak samo, jak tradycyjne pączki, a niektórzy nawet stwierdzą, że są jeszcze lepsze. Sceptycznych zapewniamy, że nie czuć w nich ziemniaków, a od zwykłych pączków są może nieco bardziej wilgotne i cięższe. Podpowiadamy jak zrobić drożdżowe pączki z ziemniaków – udanego smażenia! ;) Drożdżowe pączki ziemniaczane Składniki: 0,5kg ugotowanych ziemniaków; pół kostki roztopionego masła; 50g drożdży; 3 szklanki mąki; 7-8 łyżek cukru; opakowanie cukru wanilinowego; 3 całe jajka (opcjonalnie można dodać jeszcze 1 żółtko); 2 łyżeczki octu lub spirytusu; szczypta soli. Przygotowanie : Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jeśli będą jeszcze ciepłe – możesz wrzucić do nich pół kostki masła, dzięki czemu rozpuści się samo. Jeśli natomiast ziemniaki będą już chłodne, musisz rozpuścić masło w garnuszku i dopiero wówczas dodać je do ziemniaków. Pokruszone drożdże rozpuść w...

Przeczytaj
Ciasto na pizzę
Fotolia
Styl życia Sprawdź jak zrobić domową pizzę (nie tylko) dla dzieci!
Dzieci uwielbiają pizzę! Domowa pizza jest pyszna, a co najważniejsze, zdrowa. Sprawdź jak zrobić ciasto, sos do pizzy i jak dobrać dodatki!
Lena Grabowska
lipiec 28, 2015

Domowa pizza Domowa pizza ma wiele zalet. Jedną z nich jest fakt, że sama decydujesz jakie składniki będzie zawierać . To szczególnie ważne, gdy masz w domu małego alergika. Jednak największą zaletą pizzy domowej jest możliwość zrobienia jej wspólnie z dzieckiem. Zaangażuj malucha, niech ugniata z Tobą ciasto, albo układa wcześniej pokrojone składniki. Takie wspólne gotowanie nie tylko zacieśnia więź między Wami i uczy współpracy, ale też pozwala dziecku obcować z nowymi składnikami. Do zrobienia ciasta będziemy potrzebować: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody (można użyć też ciepłego mleka) 0,5 łyżeczki cukru 225g mąki 0,5 łyżeczki soli Z podanych składników wyjdzie jedna, średnia pizza na cienkim cieście. Do szklanej miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie 5 minut dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę i ugniatamy podsypując mąką w razie potrzeby. Zagniecione ciasto polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy ponownie na stolnicę i formujemy z niego placek. Można to zrobić ręcznie lub wspomóc się wałkiem czy butelką. Domowy sos do pizzy Do zrobienia sosu do pizzy będziemy potrzebować: ząbek czosnku 50g przecieru pomidorowego 100ml wody 25ml oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano szczyptę pieprzu Przecier, wodę i oliwę mieszamy w miseczce. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną wody. Całość przekładamy do słoiczka. Jeśli nie zużyjemy całego...

Przeczytaj
muffiny bananowe
Fotolia
Przepisy Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?
Jeśli czasami zdarza Wam się za długo przechowywać banany, do tego stopnia, że robią się brązowe, mamy na nie sposób! Zobaczcie, co możecie zrobić ze zbyt dojrzałych bananów!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 21, 2015

Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie musimy martwić się poziomem cukru we krwi, warto wykorzystać naturalną słodycz dojrzałych, brązowych bananów i użyć ich podczas przygotowywania smakowitych deserów. Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą Ten pyszny deser z użyciem bananów to pomysł Wizażanki La Monica. Skoro w przepisanie używamy bardzo dojrzałych i tym samym słodkich bananów, proponujemy ograniczyć nieco ilość użytego cukru. Składniki (na 12-16 sztuk): 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 banany 0,5 szklanki brązowego cukru 80g posiekanej czekolady Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich ¾ szklanki oleju ¼ szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry). W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka, aby ciasto nie było bardzo gęste. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka). Ciasteczka owsiane bez mąki, jajek i mleka Zdjęcie: Instagram @wizazpl Sekretem tego przepisu jest właśnie dojrzały banan, który skutecznie scala masę, więc podczas robienia ciasteczek nie używamy jajek. Są idealne do pracy na drugie śniadanie, ale mnie często zastępują pierwszy posiłek w ciągu dnia. :) Czego potrzebujemy do ich przygotowania? Składniki (na ok. 6 dużych ciastek): 1 dojrzały banan 75g płatków owsianych 50g suszonej żurawiny 25g pestek dyni Przygotowanie: Oczywiście dodatki do dowolnej modyfikacji....

Przeczytaj