Maskara AA
Chcę testować
Pomadki Lip Me Up
Chcę testować
Produkty Dr Skin Clinic
Chcę testować
Serum Lirene
Laureaci
Bourjois
Laureaci
Kosmetyki Rosie
Laureaci
Kosmetyki Neutrogena
Laureaci
kosmetyki Marc Anthony
Laureaci
Kosmetyki Rimmel London
Chcę testować
Kosmetyki Eveline Cosmetics
Laureaci
Kosmetyki Vegaya
Laureaci
Produkty Inveo
Laureaci
Kosmetyki Syoss
Wyniki testu
Kosmetyki Bielenda
Laureaci
kosmetyki Lift4Skin
Laureaci
kosmetyki Pomegrace
Laureaci
Kosmetyki Neboa
Laureaci
Kosmetyki AA
Laureaci
Fluid Lirene
Laureaci
Vianek
Laureaci
Jak zrobić drożdże w domu?
Styl życia

Jak zrobić drożdże w domu? Szybki przepis z trzech składników

Jak zrobić drożdże w domu, kiedy półki w sklepach świecą pustkami? Wystarczą ci cukier, piwo i ziemniaki.

Koronawirus sprawił, że w sklepach zaczęło brakować drożdży. W rzeczywistości swoją domową wersję możemy zrobić w kilka minut. Musimy liczyć się jednak z oczekiwaniem na efekt. Leżakowanie domowych drożdży od momentu wykonania do czasu zdatności do spożycia wynosi nawet kilka dni. Niemniej jednak, do wykonania np. domowego chleba stworzyć można "ekspresową" wersję drożdży z użyciem mąki. Taki przepis na domowe drożdże przewiduje ich gotowość w ok. 12 godzin.

Zobacz także: Drożdże na włosy - jakie dają efekty i jak je stosować?

Nie tylko Siwiec i Rozenek-Majdan! Te gwiazdy podczas kwarantanny chętnie pozują z dziećmi

Przygotowanie drożdży w domu krok po kroku

Składniki na domowe drożdże:

  • łyżka piwa (jasnego),
  • łyżka cukru,
  • dwa ziemniaki (średniej wielkości).

Sposób przygotowania domowych drożdży:

  1. Ugotuj ziemniaki.
  2. Obierz je ze skóry i rozdrobnij je przy pomocy widelca lub zblenduj na gładką masę. 
  3. Do ziemniaków dodaj łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj.
  4. Do domowych drożdży dodaj łyżkę stołową piwa.
  5. Mieszankę przełóż do naczynia o małej pojemności, przykryj ścierką i odłóż w ciepłe miejsce.
  6. Odczekaj kilka dni - drożdże będą gotowe!

Zobacz także: Drożdże w pielęgnacji - jak je stosować?

Szybka wersja domowych drożdży na chleb

Jeśli nie chcemy czekać kilku dni, a drożdże są nam potrzebne np. do wypieku chleba, można stworzyć ich wersję z użyciem mąki. Należy pamiętać jednak, że nie są one przeznaczone do wszystkich wypieków w przeciwieństwie do ziemniaczanej wersji. Takie drożdże jesteśmy w stanie wykonać w 12 godzin.

Składniki na szybkie drożdże w domu:

  • 100 g piwa (jasnego, niepasteryzowanego),
  • łyżka mąki typu OO (jak do wykonania pizzy),
  • łyżka cukru.

Przygotowanie szybkiej wersji drożdży w domu:

  1. Do miski lub słoika wlej 100 g piwa.
  2. Do piwa dodaj łyżkę cukru.
  3. Do mieszanki dodaj łyżkę mąki.
  4. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 12 godzin.

Źródło: iStock

Jak przechowywać domowe drożdże?

Drożdże mają krótki termin przydatności i dość szybko się psują. W lodówce możemy zwykle trzymać je przez ok. tydzień. Żeby wydłużyć czas ich zdatności do spożycia, najlepiej zawinąć je w wilgotną gazę lub papier. Najlepszym sposobem jest jednak ich zamrożenie w foliowym woreczku. W taki sposób mogą być przechowywane nawet przez rok. Rozmrozić je można np. poprzez zamoczenie ich w mleku, ciepłej wodzie lub przełożenie do lodówki (metoda wymaga jednak więcej czasu).

Jak rozpoznać, że drożdże są zepsute? Zwykle produkt ma gorzki i jednocześnie kwaśny zapach, dodatkowo może pojawić się na nim pleśń. Nienadające się do spożycia drożdże są też twarde i silnie popękane. 

Właściwości domowych drożdży

Niepozorne drożdże są źródłem witamin z grupy B, biotyny (witaminy H), ale także ryboflawinów, czy kwasu foliowego, a także składników odżywczych jak sód, potas, selen, czy fosfor, magnez i wapń. Mają więc zastosowanie w przyspieszaniu wzrostu paznokci i włosów, pomagają w walce z trądzikiem, a także wpływają na regulację ciśnienia krwi, czy walkę ze stresem. Dodatkowo, wzmacniają kości.

Źródło zdjęcia głównego: iStock

domowy chleb
123rf
Przepisy
Prawdziwy domowy chleb na zakwasie
Próbowałaś kiedyś prawdziwego, domowego pieczywa? Wykorzystaj przepis na chleb na zakwasie i przekonaj się, jaki jest pyszny!

Zalety domowego chleba Chrupiąca skórka, aromatyczne wnętrze - domowy chleb to prawdziwa uczta dla podniebienia! Przede wszystkim chleb wypieczony w domu jest zdrową i ekonomiczną alternatywą dla chleba ze sklepu czy piekarni. Wykonany wyłącznie z naturalnych składników, na zakwasie, bez żadnych chemicznych ulepszaczy, dopasowany do indywidualnych upodobań - możesz eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami, np. dorzucić do chleba ulubione zioła (rozmaryn, tymianek, majeranek), ziarna słonecznika, suszoną żurawinę, migdały, a nawet - w wersji bardziej kalorycznej – pokruszoną czekoladę. Jak zrobić zakwas do chleba Zrobienie zakwasu jest bardzo proste – ale wymaga trochę cierpliwości. Zakwas do chleba robimy z połączenia - w tych samych proporcjach (np. 100g mąki i 100ml wody) - mąki żytniej i letniej wody. Mieszankę należy odstawić w ciepłe miejsce, w którym powinna dojrzewać przez co najmniej 5 dni . Codziennie należy ją przemieszać i ewentualnie dodać kolejne porcje mąki i wody – zachowując te same proporcje. Przepis na domowy chleb Po 5 dniach, gdy zakwas jest gotowy można przystąpić do pieczenia chleba. Oczywiście zakwasu nie zużywamy całego – część możemy włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce jako gotowy zaczyn. Do przygotowania około 1 kg bochenka chleba potrzebujemy  350g zakwasu, 100g mąki żytniej razowej (typ 2000), 300g mąki żytniej chlebowej (typ 720), 300g letniej wody, łyżeczkę soli i ulubione dodatki . Mąkę należy przesiać i połączyć z wodą, solą, zakwasem i wybranymi dodatkami. Po dokładnym wyrobieniu ciasta należy je odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia, a następnie piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 230 st. C. W przypadku, gdy ręczne wyrobienie chleba sprawia nam trudność, możemy zastanowić się nad maszyną do chleba, która ułatwi...

Fotolia
Styl życia
Świąteczna babka w wersji light. Babki odchudzone i bezglutenowe
Przygotowania do Wielkanocy trwają. Dziś lub jutro dzień upłynie zapewne na pieczeniu ciast. Jeśli któraś z was przebywa na diecie, pewnie wie, jak ciężko przygotować coś tradycyjnego, a jednocześnie niskokalorycznego czy odpowiadającego naszym nietolerancjom pokarmowym. Na szczęście nie ma sytuacji bez wyjścia.

Zrezygnujmy z lukru, zapomnijmy o babce z majonezem , mąkę pszenną zastąpmy pełnoziarnistą i stosujmy zdrowsze zamienniki białego cukru, a nasz żołądek będzie nam wdzięczny. Jeśli po świętach nie zamierzacie wskakiwać na wagę , w najbliższych dniach warto wziąć na wstrzymanie. Nie oznacza to jednak, że trzeba z wszystkiego rezygnować. Jako że raczej łatwiej darować sobie mazurka niż babkę, poniżej znajdziecie przepisy na nieco odchudzone bądź bezglutenowe baby wielkanocne. Dietetyczne ciasto jogurtowe Kto powiedział, że babka w wersji light musi być niesmaczna? Postaw na stole babkę jogurtową, a przekonasz się, że zniknie w mgnieniu oka. Ubij białka z czterech jajek, dodaj pół szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego oraz żółtka i dalej ubijaj. Do masy dorzuć po dwie łyżki mąki kukurydzianej i zmielonych otrębów z płatków owsianych oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj i wlej 150 g jogurtu naturalnego. Po połączeniu składników przelej masę do formy i piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masę można podzielić na dwie części i do mniejszej dodać dwie łyżeczki kakao. Babka bezglutenowa W dziedzinie wypieków największe trudności sprawia przygotowanie ciasta bezglutenowego . Jednak jak to niektórzy mawiają, nie ma rzeczy niemożliwych. Wielkanocną babkę można zrobić z mąki jaglanej. 150 g roztopionego masła należy zmiksować z połową szklanki cukru oraz pięcioma żółtkami , a następnie dodać 60 g mąki jaglanej , proszek do pieczenia oraz 150 g zmielonych migdałów i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę i wylać do formy. Piec do 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do przygotowania ciasta bezglutenowego można użyć także mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Dietetyczna babka piaskowa Mąka ziemniaczana nadaje...

pączki
123rf
Przepisy
Przepis na pączki... ziemniaczane!
Tłusty Czwartek coraz bliżej! Dla łasuchów, którzy chcą sobie urozmaicić menu w ten pyszny dzień, mamy niespodziankę – przepis na pączki z ziemniaków. Nie bójcie się nazwy – gwarantujemy, że smakują wyśmienicie!

W ostatnich dniach karnawału pachnie oczywiście Tłustym Czwartkiem! W tym roku dzień ten przypada 27. lutego. Wówczas w cukierniach, zatłoczonych autobusach, sklepach, miejscach pracy i oczywiście naszych domach w powietrzu będzie unosić się zapach świeżych pączków i faworków. Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka , w innym wypadku – nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. Wygląda na to, że każdy z nas wziął sobie ten przesąd do serca – statystyki wskazują, że przeciętny Polak w ubiegłoroczny Tłusty Czwartek zjadł 2,5 pączka. ;) Inny przesąd głosi, że w ten kaloryczny dzień nic nie idzie w biodra! ;) Dlatego, Drogie Panie, zajadajmy się pączkami bez wyrzutów sumienia – zwłaszcza, że kolejny Tłusty Czwartek przypada dopiero na 12 lutego 2015 roku! Dla osób lubiących eksperymenty kulinarne mamy świetny i bardzo prosty  przepis na pączki ziemniaczane . Gwarantujemy, że posmakują Wam tak samo, jak tradycyjne pączki, a niektórzy nawet stwierdzą, że są jeszcze lepsze. Sceptycznych zapewniamy, że nie czuć w nich ziemniaków, a od zwykłych pączków są może nieco bardziej wilgotne i cięższe. Podpowiadamy jak zrobić drożdżowe pączki z ziemniaków – udanego smażenia! ;) Drożdżowe pączki ziemniaczane Składniki: 0,5kg ugotowanych ziemniaków; pół kostki roztopionego masła; 50g drożdży; 3 szklanki mąki; 7-8 łyżek cukru; opakowanie cukru wanilinowego; 3 całe jajka (opcjonalnie można dodać jeszcze 1 żółtko); 2 łyżeczki octu lub spirytusu; szczypta soli. Przygotowanie : Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jeśli będą jeszcze ciepłe – możesz wrzucić do nich pół kostki masła, dzięki czemu rozpuści się samo. Jeśli natomiast ziemniaki będą już chłodne, musisz rozpuścić masło w garnuszku i dopiero wówczas dodać je do ziemniaków. Pokruszone drożdże rozpuść w...

międzynarodowy dzień pizzy
Przepisy
Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño . Przepis na ciasto do pizzy: 500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Przepis na pizzę hawajską: 2 łyżki TABASCO ® Habanero 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich...

Nasze akcje
Zapachy Police
PIELĘGNACJA

Wygraj nowe zapachy z linii GOODVIBES od Police To Be!

STYL ŻYCIA

Rossmann wspiera Niebieską Linię

Pielęgnacja skóry suchej
PIELĘGNACJA

Jak wykonać makijaż przy skórze suchej?

Maciej Zień Beauty
MAKIJAŻ

Kolekcja Maciej Zień Beauty jest już dostępna!

Polecane
Najnowsze
Wybrane dla Ciebie
modne buty na jesień 2021
Moda

Modne buty na jesień 2021 - TOP 6 modeli, które będą hitem sezonu [Przegląd z sieciówek]

Aneta Zygmuntowicz
modne sukienki na jesień 2021 z sieciówek
Moda

Modne sukienki na jesień 2021 od 60 złotych. 5 propozycji z sieciówek, które musicie mieć w szafie!

Aneta Zygmuntowicz
efekty stosowania retinolu
Pielęgnacja

Retinol – efekty na trądzik i zmarszczki. Kiedy się pojawią i jakie są skutki uboczne?

Aneta Zygmuntowicz
odżywki emolientowe do włosów
Fryzury

Odżywki emolientowe do włosów - jaką wybrać i jak je stosować? [ranking najlepszych]

Laura Osakowicz
AZS na szyi
Pielęgnacja

Atopowe zapalenie skóry - przyczyny, objawy i sposoby leczenia

Julia Cichocka
fryzura z długich włosów
Fryzury

Fryzury z długich włosów, które zrobisz samodzielnie w 5 minut. TOP 15 inspiracji [Zdjęcia]

Aneta Zygmuntowicz
kurtka przejściowa na jesień 2021
Moda

Kurtki przejściowe na jesień 2021. Przegląd z sieciówek od 60 zł [Sinsay, Bershka, Zara, House, H&M]

Aneta Zygmuntowicz
płaszcze w kratę
Moda

Najmodniejsze płaszcze w kratę na jesień 2021 z sieciówek [Sinsay, Stradivarius, H&M, Tatuum, Mango]

Paulina Wierzchowiecka
pełne usta
Pielęgnacja

Pełne usta - jak uzyskać, jak dbać i jak malować?

Aneta Zygmuntowicz
nakładanie henny do brwi
Pielęgnacja

Henna do brwi - jak zrobić ją w domu, ile kosztuje i którą wybrać?

Paulina Wierzchowiecka
depilacja cukrowa
Pielęgnacja

Depilacja cukrowa - jak ją wykonać w domu? Przepis na pastę cukrową do depilacji

Katarzyna Dobrzyńska
jak używać roller do twarzy
Pielęgnacja

Jak używać rollera do twarzy, aby pozbyć się opuchlizny? [Krok po kroku]

Laura Osakowicz
bakuchiol najlepsze kosmetyki z roślinnym zamiennikiem retinolu
Pielęgnacja

Bakuchiol, czyli roślinna alternatywa retinolu. Jak działa i jak stosować?

Milena Majak
Dziewczyna z naturalnym makijażem
Makijaż

Naturalny makijaż - jak go zrobić krok po kroku?

Julia Cichocka
Kobieta ze zniszczonymi w
Fryzury

Zniszczone włosy - domowe sposoby i kosmetyki na przywrócenie im blasku

Milena Majak Julia Cichocka