klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Styl życia

Jakie ryby jeść w ciąży?

Ryby i owoce morza to nieodzowny składnik diety przyszłej mamy. Czy wiesz dlaczego warto jeść ryby w ciąży i jakie gatunki wybierać, aby dieta była bezpieczna dla dziecka?
Łucja Zbieniewska
marzec 08, 2012
jakie ryby jeść w ciązy

Warto jeść ryby będąc w ciąży! Ryby i owoce morza są źródłem łatwostrawnego białka, witaminy D3, dostarczają wielu niezbędnych aminokwasów (tzw. egzogennych), których nasze organizmy nie wytwarzają samodzielnie.

Wspomagają one przyswajanie wapnia oraz wykorzystanie białko w procesie wzrostu, co ma ogromny wpływ na rozwój dziecka w czasie ciąży.

Dlaczego warto jeść ryby w ciąży?

  • Ryby i owoce morza są doskonałym źródłem składników mineralnych: jodu, selenu i fluoru. Zwłaszcza jod jest niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i pełni zarazem ważną rolę w procesie wzrostu dziecka.
  • Największe znaczenie jod ma w pierwszych tygodniach ciąży - jego niedobór może hamować rozwój układu nerwowego płodu.
  • Jednym z najważniejszych składników dostarczanych nam przez ryby i owoce morza to kwasy tłuszczowe Omega 3: najważniejszy z nich jest kwas DHA - który wspomaga rozwój płodu, może także zapobiec małej masie urodzeniowej dziecka i przedwczesnemu porodowi.
  • Kwasy Omega 3 mają również właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe, przez co mogą ochronić przyszłą mamę przed cukrzycą oraz nadciśnieniem ciążowym. 

Które ryby jeść w ciąży?

  • Najwięcej pożądanych kwasów z grupy Omega – 3 zawartych jest w morskich rybach tłustych i półtłustych takich jak łosoś, szprot, makrela, tuńczyk i śledź. Ze względu na zanieczyszczenie wód mogą one jednak, zawierać dioksyny i metale ciężkie, dlatego warto w diecie uwzględniać różne gatunki ryb.
  • Lekarze zalecają jedzenie ryb lub owoców morza minimum dwa razy w tygodniu. Najlepiej, aby były to ryby pieczone, grillowane lub gotowane, raczej nie smażone i na pewno nie surowe. Dlatego tak lubiane przez nas sushi lepiej zastąpić np. pieczonym łososiem czy kotlecikami rybnymi.
  • Jeśli nie lubisz ryb, warto pomyśleć o suplementacji diety, w ścisłym porozumieniu z lekarzem, wybranym preparatem zawierającym DHA.

Zobacz sprawdzone przepisy na dania z ryb!

Komentarze
Ryby
Fotolia
Styl życia Czy warto jeść ryby będąc w ciąży?
O tym, dlaczego warto jeść ryby będąc w ciąży, opowiada kliniczny dietetyk rodzinny, psychodietetyk Katarzyna Błażejewska. Dowiedz się jakie korzyści dla mamy i dziecka płyną ze spożywania ryb, gdy jesteś w ciąży.
Lena Grabowska
listopad 25, 2015

Czy warto jeść ryby będąc w ciąży?  Bardzo warto! :) Od kilkunastu lat publikowane są badania pokazujące jak korzystny wpływ na rozwój płodu, ale i potem dalsze życie dziecka, ma spożywanie dużej ilości kwasów tłuszczowych DHA, które naturalnie występują w rybach.   Dotyczy to przede wszystkim rozwoju oka, mózgu, ale zabezpiecza także przed występowaniem alergii u potomka. Ryby są również dobrym źródłem witaminy D , której niedobory są powszechnie obserwowane w naszym społeczeństwie. A ma ona wpływ na prawidłową budowę kości - zarówno mamy jak i dziecka. Czy ryby wędzone w ciąży są bezpieczne? Lepiej ich unikać. Można czasami wybrać je dla urozmaicenia, ale nie powinny być głównym źródłem ryb w diecie przyszłej mamy. Podczas procesu wędzenia (zwłaszcza w wysokiej temperaturze, ale która z nas wie, jak była wędzona ryba?) powstają różne związki chemiczne mogące prowadzić do uszkadzania komórek. Jeżeli ktoś nie może się oprzeć rybie wędzonej, należy wybierać części znajdujące się z dała od skórki. Jakie ryby najlepiej jeść w ciąży? W zasadzie wszystkie. Urozmaicenie jest ważne w każdej grupie pokarmów. Z przesadnej ostrożności ograniczyłbym ryby z puszki i wędzone, a decydowała się na pieczone, gotowane, grillowane. Tu również przypominam o sushi i niewielkim, ale istniejącym zagrożeniu mikrobiologicznym - lepiej powstrzymać się przed jedzeniem surowych ryb w ciągu ciążowych miesięcy.   Sprawdź także: Urządzenia dla kobiet w ciąży

Przeczytaj
Dziecko
Fotolia
Styl życia Jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka?
O tym jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka opowiada kliniczny dietetyk rodzinny, psychodietetyk Katarzyna Błażejewska. Sprawdź jakie produkty powiiny obowiązkowo znaleźć się w jadłospisie Twojego dziecka.
Lena Grabowska
listopad 26, 2015

Jak powinna wyglądać dieta rocznego dziecka? Roczne dziecko może jeść wszystkie produkty. Mam tu na myśli wszystko co jest zdrowe - nie mówię oczywiście o frytkach, chipsach i słodyczach. Nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących razowego pieczywa, kasz, ryb, roślin strączkowych nabiału, mięsa czy warzyw i owoców. Jedyna wątpliwość pojawia się w związku z miodem u dzieci skłonnych do alergii . Mówiąc o diecie małych dzieci warto przytoczyć badania pokazujące, że dzieci które nie jedzą słodyczy do drugiego roku życia, mają o wiele mniejszą ochotę na nie gdy są starsze. Łatwo jest nam ochronić malucha przed tymi produktami, a zaowocuje to w przyszłości.   Jakie produkty obowiązkowo powinny znaleźć się w menu rocznego dziecka? Tu chcę uświadomić, że potrzeby szybko rozwijającego dziecka są dość duże, a pojemność jego żołądka niewielka - dlatego wszystkie produkty, które dajemy dziecku, powinny być dobrej jakości i dostarczające witamin oraz minerałów.  Unikajmy tzw. pustych kalorii i produktów mocno przetworzonych.  Najlepszym  źródłem składników odżywczych są warzywa i one powinny być niemal w każdym posiłku. Owoce 2 razy dziennie, pełnoziarniste produkty zbożowe - kasze, ciemny ryż, brązowy makaron - nie bójmy sie podawać dzieciom tych rzeczy. Dzieci jedząc je od początku przyzwyczają się do smaku, polubią je lub wręcz rozsmakują się w nich - za to ciężko bedzie je przekonać do odzwyczajania sie od białych bułek gdy dorosną. Ważne w diecie dziecka są również ryby i kwasy omega 3. Jak wskazują badania - poprawiają one funkcjonowanie układu nerwowego dzieci oraz ich rozwój. To moment, gdy kształtujemy nawyki żywieniowe i uczymy smaków, dlatego bądźmy rozważni.

Przeczytaj
jesień
Fotolia
Styl życia 5 produktów, które warto jeść jesienią
Niska temperatura, działanie wiatru i brak słońca silnie oddziałują na nasz organizm. Jesienne menu powinno być tak skonstruowane, by równoważyć skutki zmienionej aury. Sprawdźcie, w co powinna obfitować dieta na jesień!
Katarzyna Mordalska
listopad 06, 2015

Zdrowa dieta na jesień Jesień pogodą raczej nie rozpieszcza, a im bliżej zimy, tym dni niestety coraz krótsze. Spada energia i chęć do działania. Głównie dlatego, że w tym okresie organizm pochłania więcej energii, a my nie zawsze pamiętamy o tym, by nieco zwiększyć kaloryczność posiłków, a także, by włączyć do diety produkty rozgrzewające, jak np. ostre przyprawy . Dieta na jesień powinna obfitować również owoce i warzywa (te drugie najlepiej na ciepło), które naturalnie zwiększą naszą odporność.   Lista produktów, które warto włączyć do diety na jesienne dni Oliwa z oliwek Najlepiej sięgnąć po oliwę z oliwek extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia, która nadaje się do jedzenia na surowo. Idealna jako baza do dressingów sałatkowych. Wzbogacenie diety o oliwę z oliwek podziała pozytywnie na błonę śluzową gardła, co wspomoże ochronę organizmu przed wirusami. Tłuszcz dobrej jakości to podstawa jesiennej diety. Gruszki To często niedoceniane owoce, a tymczasem stanowią kopalnię właściwości odżywczych. Jesienią szczególnie ważna jest obecność w tych owocach jodu, który nie tylko pozytywnie wpływa na działanie gruczołu tarczycy, ale także wspiera naturalną odporność poprzez „kontrolę” temperatury ciała. Mało kto wie, że gruszki – jako jedne z nielicznych owoców, gdyż głównym źródłem tego pierwiastka są ryby morskie – zawierają jod. Żal nie skorzystać w czasie, kiedy owoce te są najsłodsze! Dynia Podobnie jak z sezonu na gruszki, powinniśmy korzystać z sezonu na dynię. Ma działanie odkwaszające, a osoby dbające o linię ucieszy fakt, że dodatkowo wspomaga odchudzanie, gdyż jest całkowicie pozbawiona sodu. Zawarty w niej B-karoten, podobnie jak włączenie do diety marchewki, zrekompensuje nam brak wakacyjnego słońca i zapewni lekką, naturalną opaleniznę. Na dynię powinni jednak uważać diabetycy,...

Przeczytaj
Fotolia
Pielęgnacja Dieta przeciw trądzikowi – jakie produkty jeść, a jakich unikać?
Dbanie o cerę trądzikową to nie tylko pielęgnacja, to przede wszystkim odpowiednia dieta. Z pomocą dietetyka wskazujemy, jakie produkty warto włączyć do codziennego jadłospisu, a jakich należy się wystrzegać.
Ewelina Błeszyńska
kwiecień 01, 2016

Dieta odpowiednio dobrana do stanu cery niejednokrotnie może zdziałać więcej niż same kosmetyki. Bardzo często to właśnie spożywanie nieodpowiednich produktów niekorzystnie wpływa na stan cery, przyczynia się do powstawania problemów skórnych czy stanów zapalnych. Dzięki świadomym wyborom i skomponowaniu jadłospisu uwzględniającego stan cery jesteśmy w stanie pożegnać wiele z tych problemów. Dziś rozwiewamy wątpliwości na temat diety dla cery trądzikowej. Dieta przeciw trądzikowi – jakie produkty warto spożywać? O wskazanie produktów najbardziej polecanych dla osób posiadających cerę trądzikową poprosiłyśmy dietetyk i psychodietetyk Sylwię Leszczyńską, która prowadzi Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „SANVITA” . Zwraca ona uwagę na konieczność włączenia do diety produktów, które są źródłem m.in. cynku, siarki, witamin z grupy B oraz kwasów omega-3. Oto 5 grup produktów, które będą najlepszym źródłem składników pomagających w poprawie stanu cery trądzikowej: Orzechy, pełne ziarna zbóż, pestki dyni - zawierają witaminę E, kwasy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B (ich braki nasilają objawy trądziku), selen, cynk, który jest korzystny w  zwalczaniu trądziku. Czerwone i zielone warzywa i owoce – doskonałe źródło przeciwzapalnej witaminy C, 1 papryka pokryje ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Fasola i soczewica -  źródło cynku i siarki, regulujące wydzielanie sebum i przyśpieszające gojenie się ran. Tłuste ryby - Za pomocą odpowiedniej podaży kwasów EPA i DHA w nich zawartych  można złagodzić stany zapalne skóry. Aby zaspokoić zapotrzebowanie dorosłego organizmu na tego rodzaju kwasy, dobrze uwzględnić w swojej diecie spożywanie tłustych ryb raz lub dwa razy w tygodniu, np. łososia. Znaczną ilość kwasów zawierają także sardynki. Olej krokoszowy, z pestek winogron, z kiełków...

Przeczytaj