
Jesienna edycja Restaurant Week - gdzie warto pójść?
Zastanawiacie się, które miejsca na mapie Polski warto odwiedzić w ramach Restaurant Week? Przychodzimy do was z propozycją topowych lokali. W cenie 49 złotych, na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl.
Cucina Mia
Miejsce, które warto odwiedzić podczas jesiennej edycji to zdecydowanie Cucina Mia – nowa włoska restauracja w hotelu Sheraton. Jej założeniem jest stworzenie miejsca z prostą kuchnią, ale ze składnikami z górnej półki. Jeśli lubicie przytulne wnętrza w dobrym stylu to zdecydowanie będzie dobry wybór. W festiwalowym menu znajdziecie popisowe culurgiones, czyli pierożki w stylu sardyńskim z ziemniakami, serem Pecorino i miętą! Przy okazji możecie udać się w kulinarną podróż do Toskanii i spróbować na deser Zupy Inglese – biszkopt cytrynowy z kremem, kakao i likierem Alchermes.

Ceviche Bar
Warto również zastanowić się nad wyborem tego miejsca. Ceviche Bar to koncept kulinarny utrzymany w klimacie Ameryki Południowej. To pierwsza restauracja w Warszawie specjalizująca się w Ceviche, daniu o wyraźnych smakach, właściwościach i przemyślanej kompozycji od przygotowania aż do podania. Może to jest ten moment aby spróbować filet z MOWI z sosem pad thai, piklowanym szpinakiem i purée kalafiorowym. Dajcie się porwać wyszukanym smakom, a na pewno nie będziecie żałować.
Four
Kolejna propozycja to klimatyczna restauracja Four w samym sercu Krakowa. Tutaj możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane są przez szefa kuchni - Wita Wojasa, który doskonalił swoje umiejętności w słynnej Akademii Kulinarnej Kurta Schellera. Podczas Festiwalu będziecie mieli okazję spróbować sajgonki z liści winogron z bobem, fenkułem, tofu oraz konfiturą z kiszonych pomidorów i smażonym papierem ryżowym. Na mięsożerców natomiast czeka polędwica cielęca z chrustem z salsefii, groszkiem cukrowym, ketchupem marchewkowym i czerwoną kaszą pęczak.

Craftova
Czas na Wrocław! W Craftovej grilluje się prawdziwe steki, leje się kraftowe piwo i parzy się mocną kawę. Tu rodzą się przyjaźnie. Dlatego bez dwóch zdań, warto zarezerwować stolik właśnie w tym miejscu. Szef kuchni przygotował rump steak z krewetkami podany z makaronem Udon oraz warzywami stir fried. Natomiast osoby, które od mięsa stronią będą miały szanse poddać degustacji kaszę pęczak z pieczoną marchewką, grzybami sezonowymi, parmezanem i tymiankiem.
Papieroovka
Jeśli chodzi o Trójmiasto, to polecamy restaurację w samym sercu Gdańska, w pobliżu Długiego Targu i Starówki, która miłośników świetnego jedzenia urzeka pogodzeniem tradycji kuchni regionalnej z oryginalnością. Wszystkie dania serwowane i przyrządzane są ze składników najwyższej jakości. Podczas Festiwalu Restaurant Week jako danie główne w wersji mięsnej będzie serwowana polędwica z dorsza marynowana w buraku z czarną soczewicą, czekoladą i porem w śmietanie. Naszym faworytem jest zdecydowanie deser - mleko gdańskie a la Papieroovka z prażonymi migdałami, które smakuje obłędnie! To idealna okazja by odkryć smaki gdańskiej kuchni regionalnej w nadzwyczajnej postaci.
Aby zarezerwować stolik na wyjątkowy wieczór z jednej w wybranych przez Was restauracji wejdźcie na stronę www.RestaurantWeek.pl. Każdy posiadacz rezerwacji festiwalowej w Warszawie otrzyma kod uprawniający do przejazdu BMW i3, wszystko to dzięki inngoGo.
Do zobaczenia przy stole!