klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
iStock
Styl życia

Jesteś na diecie? Spróbuj... aquafaby! Jest bardzo tania i skutecznie pomaga w odchudzaniu :)

Do tej pory wylewałaś ją do zlewu i zapewne nie wiedziałaś nawet, ile wartości odżywczych ma aquafaba. Tymczasem okazuje się, że może ona wywołać prawdziwą rewolucję w odchudzaniu!
Milena Majak
luty 02, 2017

Jej fenomen najlepiej rozumieją wegetarianie i weganie. Bo choć nie ma nic wspólnego z mięsem, z powodzeniem może je zastąpić. Białko, które zawiera, jest niezwykle cenne dla naszego organizmu. Aquafaba to świetny sprzymierzeniec w walce z nadprogramowymi kilogramami. Włączona do diety szybko pomoże ci się wcisnąć w ulubione dżinsy.

Co to jest aquafaba?

Nazwa aquafaba jest połączeniem dwóch łacińskich słów, aqua=woda, a faba=fasola. To woda ze słoika lub puszki z ciecierzycą. Teraz już nigdy więcej nie przyjdzie ci do głowy wylanie jej do zlewu. Dlaczego aquafaba jest dla nas ważna? Zalewa jest połączeniem skrobi oraz białka. Właściwości tej mieszaniny przypominają białko kurzego jaja. To oznacza, że bez problemu możesz wodę po ciecierzycy ubić na sztywną pianę i przygotować jeden z posiłków, na przykład poranny omlet.

Aquafaba ma niewiele kalorii i podczas badań nie wykryto w niej cholesterolu. Dowiedziono tego w Norweskim Instytucie Badań Żywnościowych. Podobne właściwości do aquafaby ma zresztą woda, w której były gotowane rośliny strączkowe. I okazuje się, że taka mętna ciecz rzeczywiście nadaje się do używania na co dzień w kuchni.

Pomysł narodził się w grupie wegan i wegetarian, gdzie stale poszukuje się alternatywy żywieniowej dla wielu produktów. Przełom miał miejsce, kiedy amerykański programista, weganin Goose Wohl, wykorzystał jedynie aquafabę oraz cukier, aby przygotować... wegańską bezę :)

Jak przyrządzić  aquafabę?

Proces jest całkiem prosty i przyjemny, a nawet nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Jedyne o czym należy pamiętać, jest pewna zależność – jedna łyżka aquafaby jest równa jednemu żółtku jaja, dwie łyżki odpowiadają białku jaja, a trzy łyżki to całe jajo. Koniecznie spróbujcie tego przepisu:

Przepis na mus czekoladowy z aquafabą

Składniki na około 3-4 porcje:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml aquafaby
  • Odrobina soli
  • Opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Kiedy konsystencja będzie gładka, odstawiamy na bok do wystudzenia. Aquafabę przelewamy do miski i doprawiamy solą, a następnie ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie należy powoli dosypywać cukru.

Kiedy piana nie będzie skapywać po odwróceniu miski na blat, mieszamy ją ostrożnie i powolnymi ruchamy z ostudzona czekoladą (nie może być za ciepła, bo piana opadnie). Tak przygotowany deser należy przełożyć do pucharków i ochłodzić w lodówce przez około godzinę. Czekoladowe słodkości będą najlepiej smakować ze świeżymi owocami. 

Spróbujecie?

Zdjęcie główne: pinterest.com/pin/72339137741552026

Komentarze
Przepisy 3 pomysły na szybkie i proste desery, od których nie przytyjesz
Przed przejściem na niskokaloryczną dietę powstrzymuje Cię jedynie myśl o całkowitym odstawieniu ukochanych słodyczy? Wobec tego mam dla Ciebie dobrą wiadomość – zdrowe odchudzanie nie polega na umartwianiu się i ciągłych wyrzeczeniach! Oczywiście, torty z bitą śmietaną i czekoladowe batoniki nie należą do sprzymierzeńców smukłej sylwetki. Są jednak desery, które możesz pałaszować bez poczucia winy i obaw, że przysporzą Ci dodatkowych kilogramów.
Agata Olejniczak
sierpień 30, 2016

Dietetyczne raffaello Składniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej, - 1 1/4 szklanki mleka 0%, - banan, - wiórki kokosowe, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 1/2 łyżki miodu, - migdały (ok. 15-20 szt.). Kaszę ugotuj z miodem i mlekiem (czas podany jest na opakowaniu). Do ugotowanej kaszy dodaj banana, cynamon i wiórki. Następnie zblenduj składniki na gładką masę. Kiedy wystygnie, lep z niej kuleczki, do środka wkładając migdał bez skórki. Powstałe pralinki obtocz w wiórkach kokosowych. Lekki mus czekoladowy Składniki: - 80g gorzkiej czekolady , - 1 jajko, - 1 białko , - 1,5łyżki ksylitolu, -  40 ml mleka 0,5%. Jajka dobrze umyj i sparz wrzątkiem. Czekoladę połam na kawałki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Do czekolady dodaj podgrzane mleko oraz ksylitol i dobrze wymieszaj (mleko lepiej dodawać partiami). Następnie do masy dodaj żółtko i znowu wymieszaj. Do rozpuszczonej czekolady dodaj połowę ubitych białek, lekko wymieszaj, a następnie dodaj drugą część piany. Gotowy mus (będzie w wersji płynnej) wlej do 2-3 naczyń i odstaw na do lodówki na ok. 2 godziny. Jogurtowa panna cotta Składniki: - 330g jogurtu naturalnego, - 2 łyżki ulubionego dżemu bez cukru, - 2 łyżeczki żelatyny, - łyżka ksylitolu, - świeże owoce sezonowe (np. borówki amerykańskie, truskawki, maliny). Żelatynę rozpuść w 50ml ciepłej wody. Do miski wlej jogurt, dżem, ksylitol, ostudzoną żelatynę i zmiksuj na gładką masę. Przelej ją do silikonowej foremki i odstaw do lodówki na 5-6 h. Po upływie tego czasu foremkę zanurz na chwilkę w gorącej wodzie, następnie wyłóż deser na talerzyk. Posyp świeżymi owocami lub polej musem powstałym z owoców zmiksowanych z odrobiną ksylitolu. Smacznego! :) Sprawdź także: Zatrzymanie wody w organizmie - objawy

Przeczytaj
ciasto kokosowe
materiały PR
Przepisy Przepis na kokosowe ciasto kremowe Miss Kay
Jeśli szukamy słodkiego, a zarazem wyrazistego smaku, warto sięgnąć po kokos. Owoc ten przywodzi na myśl ciepłe kraje, relaks i zabawę, a od wielu lat wykorzystuje się jego zalety w sztuce kulinarnej. Można dzięki niemu uzyskać niespotykane efekty smakowe. Poniżej propozycja Kay Robertson znanej z serialu kanału History „Dynastia kaczorów” na kokosowe ciasto kremowe.
marzec 03, 2014

Składniki na nadzienie: 250g masła lub margaryny 200-250g cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1,3 litra mleka 1 opakowanie wiórek kokosowych (250g) 6 dużych jaj 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 spody z kruchego ciasta Składniki na bezę: 6 białek z dużych jaj 1 szklanka cukru (155g) 1-6 łyżeczek ekstraktu z wanilii Przygotowanie nadzienia: Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier, mąkę oraz sól. Wlej do garnka mleko. Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to zająć nawet ok. 30 minut. Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj żółtka. Rób to powoli - dzięki temu będą się wolniej gotować. Następnie dodaj je do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez około minutę. Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz wiórki kokosowe (nie zapomnij odsypać 1 filiżanki na posypkę). Przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej spodów z kruchego ciasta. Przygotowanie bezy: Rozgrzej piekarnik do około 140 stopni. Oddzielone białko od żółtek ubijaj mikserem przez około 3-4 minuty, aż uzyskasz sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli, by szybciej osiągnąć pożądany efekt. W trakcie miksowania do białek dodawaj powoli ekstrakt z wanilii oraz cukier. Gdy masa na bezę będzie już gotowa, ułóż ją równomiernie na cieście. Włóż ciasto do piekarnika i pozostaw w nim dopóki bezy nie zbrązowieją. Na końcu posyp całość wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)

Przeczytaj
poncz
123rf
Przepisy Owocowe orzeźwienie
Wraz z czerwcem przychodzi lato, a z latem słońce i chyba nikt nie potrafi się oprzeć zimnym orzeźwiającym napojom i deserom. Cała gama barw kusi nas w przepysznych ponczach, sorbetach czy kruszonach.
Łucja Zbieniewska
czerwiec 04, 2011

Cały rok czekamy na świeże owoce z naszych rodzimych sadów i poza wspaniałymi wypiekami warto odbiec z utartej ścieżki i sporządzić kuszące napoje z dodatkiem (lub bez) alkoholu. Kuszą nas one swoimi bąbelkami i przynoszą lekkie orzeźwienie w upalne dni. Napoje na bazie owoców świetnie nadają się na przyjęcia np. te w ogrodzie. Wbrew pozorom ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, choć często czasochłonne.  A to ze względu na czas oczekiwania, jaki musimy poświęcić np. sorbetom, aż osiągną właściwą konsystencję. Warto jednak czekać, bo efekty będą satysfakcjonujące. Podstawowymi składnikami każdego ponczu, kruszonu czy sorbetu są świeże owoce, cukier, woda mineralna oraz dodatek alkoholu. Dla osób dbających o linię miłą wiadomością jest to, iż takie zimne napoje mają mniej kalorii niż klasyczne desery lodowe, a chłodzą tak samo albo jeszcze bardziej! Przygotowując sorbet musimy poświęcić mu około trzech, czterech godzin na mrożenie, a dodatkowo należy mieszać go, co 30 minut, aby nie powstały grudki (kryształki lodu), dzięki czemu sorbet będzie gładki. Podstawą sorbetu są zmiksowane owoce (te z pestkami należy przetrzeć) lub świeżo wyciśnięty sok np. z cytryny lub limonki. Przed podaniem można go zmiksować lub nakładać łyżką (wcześniej polaną gorąca wodą) do pucharków, miseczek czy szklanek. Poncze i kruszony zwykło się podawać w szklanych wazach oraz szklaneczkach do drinków z uszkiem, lub bez. Ze specjalnej szklanej wazy nalewa się kruszon lub poncz za pomocą szklanej łyżki, lecz możemy ten zestaw zastąpić dzbankiem do kompotu. Poncze można podawać zarówno schłodzone jak i na gorąco. Kruszony zaś, najlepsze są z kawałkami lodu, dobrze schłodzone. Koniecznym dodatkiem jest to alkohol, wino i/lub rum. Zapraszamy do przygotowania pysznego ponczu truskawkowego i sorbetu z gruszek! Poncz truskawkowy 50 dag truskawek...

Przeczytaj
batoniki proteinowe białkowe
Przepisy Ćwiczysz? Wypróbuj ten prosty przepis na batoniki proteinowe!
Przekąska po treningu, która smakuje i wygląda jak batonik, dostarcza solidną porcję białka, jest tania i… możesz ją zrobić sama w 10 minut? To możliwe! Sprawdź nasz przepis!
Ela Żywiczyńska
wrzesień 20, 2016

Kiedy zaczynałam swoją przygodę z siłownią w osłupienie wprawiła mnie cena batoników proteinowych na bazie białka. Smaczna, szybka i wartościowa przekąska okazała się zgubna dla studenckiego wówczas portfela. Szczęśliwie szybko trafiłam w sieci na przepisy na białkowe przekąski. Przez ostatnie lata metodą prób i błędów wypracowałam przepis na batoniki , które nie tylko dają porządnego kopa energetycznego po siłowni, uzupełniają zapotrzebowanie na białko, ale również cudownie wyglądają. Poniżej znajdziesz przepis na 5 porcji (batoników). Każdy batonik zawiera około 20 g białka, 25 g węglowodanów i 15 g tłuszczy. Jedna porcja to około 300 kcal. Tylko pamiętaj, jest to przekąska potreningowa, nie deser . Składniki: 100 gram odżywki białkowej (polecam zakup czystego białka wołowego, bez dodatku cukru) 60 gram płatków owsianych 60 gram orzechów, do wyboru:  włoskie, laskowe i/lub pestki słonecznika, dyni 50 gram suszonych owoców (suszone morele i/lub żurawina) 60 gram gorzkiej czekolady 50 ml mleka (u mnie z obniżoną zawartością laktozy) 1 łyżka serka mascarpone #homemade #proteinbars are ready! #healthyeating #healthyfood #chocolate #fitness #fitnesscook #przepis #batoniki proteinowe #Receipe in polish here: www.rzeklam.pl A photo posted by Elszka (@jatutylkojem) on Oct 19, 2015 at 7:19am PDT Sposób przygotowania: Posiekaj suche składniki: orzechy, suszone owoce. Wrzuć do miski. Do miski dodaj płatki owsiane i białko. W rondelku roztop połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Czekoladę rozpuszczaj na małym ogniu, żeby jej nie przypalić. Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko i mascarpone. Zadbaj o to, aby zarówno mleko jak i serek mascarpone były w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku będzie ci trudno połączyć składniki w jednolitą (i smaczną) masę. Tak przygotowaną masę odstaw do ostudzenia. Połącz...

Przeczytaj