klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
materiały PR
Styl życia

Kawowe ABC - popularne rodzaje kawy

Sprawdź, jak właściwie przygotowywać popularne napoje kawowe, np. latte macchiato, cappuccino, americano czy café au lait i zachwyć się różnorodnością smaków, które możesz przygotować w swoim domu.
Materiał partnera
grudzień 07, 2017

Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Parząc kawę w różny sposób i z różnym wykorzystaniem mleka jako dodatku, możesz otrzymać rozmaite zestawienia smakowe. Energetyczne espresso lub mocne ristretto naturalnie sprawdzi się o poranku, łagodniejsze americano będzie idealne na przerwę kawową, a cappuccino jako popołudniowa kawa. Sprawdź, czym różnią się popularne rodzaje kaw napoje kawowe, poeksperymentuj i znajdź swój ulubiony napój lub zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych. I już nigdy więcej nie popełnisz gafy i nie pomylisz latte macchiato i café au lait czy espresso lungo i double espresso.

Kawy czarne

Podstawnym napojem kawowym zdecydowane jest espresso. Powstaje ono w wyniku przepuszczenia niewielkiej ilości gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez powierzchnię odpowiednio zmielonej kawy. Najpopulraniejsza objętość espresso to ok. 30ml. Napój o podwójnie mniejszej objętości i podwójnej mocy to z kolei ristretto, czyli kawa przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym tak jak espresso, ale przy użyciu mniejszej ilości wody. Ristretto jest zatem dużo bardziej skoncentrowane niż zwykłe espresso i pozwala wydobyć z małej filiżanki bardzo dużo smaku i aromatu.

Espresso może wystąpić też w wariancie przedłużonym, tzn. espresso lungo. - Zamiast przerywać parzenie przy 30ml, w tym przypadku kontynuuje się je aż do uzyskania ok. 60ml, jednak nadal przy użyciu jednej porcji zmielonej kawy - mówi barista, Marcin Kozicki, Head Trainer Warsaw School of Coffee. Espresso lungo różni się jednak od double espresso, które jest przygotowywane z podwójnej porcji zmielonych ziaren kawy. Jego idealna objętość to ok. 60ml.

Osoby, które lubią kawy bez mleka, ale wolą je w większej filiżance i łagodniejszym smaku, często wybierają kawy czarne o większej objętości, czyli americano i caffé crema. Czym się one różnią? Americano to espresso, do którego dolewa się gorącej wody. Wbrew pozorom americano nie powstało w Stanach Zjednoczonych, ale we Włoszech. Nazwę rzeczywiście zawdzięcza jednak Amerykanom, którzy chętnie wybierali kawę w większym kubku i o łagodniejszym niż espresso smaku - Americano zachowuje charakterystyczny smak kawy, ale dzięki gorącej wodzie jednocześnie staje się on łagodniejszy – dodaje Marcin Kozicki. Z kolei caffé crema pierwotnie w niektórych krajach była nazwą dla espresso. - Jednak tak naprawdę jest to rodzaj kawy parzonej wodą pod ciśnieniem aż do uzyskania ok. 180-240ml objętości, bez dolewania wody (jak to się robi w przypadku americano). Przez taki zabieg z kawy wydobywa się inne substancje, a napar smakuje inaczej niż americano - opowiada barista.

Napoje mleczne

W Polsce najwięcej fanów mają napoje mleczne, a wśród nich króluje cappuccino. Jak powinno ono powstawać? - Jest to po prostu espresso połączone ze spienionym mlekiem o kremowej teksturze. Technicznie piana powinna zajmować więcej niż 1cm całości napoju - mówi Marcin Kozicki. Inny popularnym wyborem jest latte macchiato. To z kolei składa się z gorącego spienionego mleka, do którego wlewa się porcję espresso. - Prawidłowo zrobione latte macchiato ma 3 warstwy: mleko na dole szklanki, mleko zmieszane z espresso pośrodku i mleczną piankę na szczycie. Ma ono minimum 200 ml pojemności i często podawane jest w przezroczystej szklance, dzięki czemu widać ułożone warstwy – tłumaczy barista. Macchiato znaczy w języku włoskim splamiony, stąd też wzięła się nazwa innego napoju kawowego, czyli espresso macchiato. Jest to espresso z niewielką ilością spienionego mleka, czyli splamione mlekiem. Niesłusznie latte macchiato bywa też mylone z café au lait, czyli kawą na bazie espresso przedłużonego wodą z dodatkiem ciepłego mleka.

Jeszcze innym napojem mlecznym jest flat white. - To kawa pochodząca z Australii lub Nowej Zelandii - cały czas trwają spory o to, gdzie zaczęto serwować ją po raz pierwszy. Tradycyjnie przygotowuje się ją z podwójnego espresso, które zalewa się delikatnie spienionym, ciepłym mlekiem - opowiada Marcin Kozicki. Jak nazwa wskazuje, flat white powinna być płaska na powierzchni, bez dużej piany.

Różnorodne napoje kawowe w Twoim domu

Do przygotowania idealnego kawowego napoju nie potrzebujesz wizyty w kawiarni i profesjonalnego baristy. Kawę w wybranym wariancie możesz przygotować też samemu w domu w ekspresie automatycznym. Nowy w pełni automatyczny ekspres do kawy Saeco Xelsis SM7685 oferuje aż 15 światowej klasy napojów - od mocnego ristretto po doskonałe cappuccino, flat white czy café au lait. W dodatku kolorowy, dotykowy ekran z Coffee Equalizer™ umożliwia dostosowanie parametrów napoju takich jak: ilość, temperatura, moc oraz smak kawy, objętość mlecznej pianki, a nawet kolejność dozowania kawy i mleka. Ekspres zapamięta też do 8 profili użytkowników, na których każdy z domowników będzie mógł przechowywać spersonalizowane przepisy kawowe. To dopiero wygoda!

materiał sponsorowany

kawa w filiżance
123rf
Przepisy Kawowe wariacje na jesienną chandrę
Czy kawa jest zdrowa? Zdaje się, że niezależnie od naszego stanowiska w tej sprawie – chętnie ją pijamy. I słusznie! Okazuje się, że ma ona nie tylko właściwości zdrowotne, ale jest również świetnym antydepresantem. Jeśli jednak znudziły ci się latte, espresso i cappuccino – zobacz nietypowe przepisy na kawę, która pokona jesienną chandrę!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 13, 2013

Czy kawa jest zdrowa? Badania uczonych wykazują, że choć kawa (a właściwie pokaźna dawka kofeiny, którą zawiera) często przyczynia się do nadciśnienia i chorób serca, to  w ilościach zdroworozsądkowych –  jest zdrowa! Okazuje się, że zawarte w kawie polifenole zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu  zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca.  Co więcej – polifenole opóźniają procesy starzenia! Kawa może nam również skutecznie pomóc w walce z migreną, a fińscy naukowcy przekonują, że picie 2-5 filiżanek kawy dziennie, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera czy demencję starczą – i to nawet o 65%! Kawa na dobry humor! Już jedna filiżanka kawy może sprawić, że nawet pochmurny, jesienny poranek wyda nam się piękniejszy – mała czarna  nie tylko pobudza nasz umysł i poprawia  koncentrację, ale również – nastrój . A to wszystko jest zasługą  kofeiny, która aktywizuje w organizmie dopaminę, serotoninę i endorfinę – czyli  tzw. hormony szczęścia. Ile filiżanek kawy dziennie można wypić? Najlepiej jeśli nie przekracza się umownej granicy 1-3 filiżanek kawy dziennie. Większe ilości mogą powodować rozdrażnienie, bezsenność, problemy  sercowe i żołądkowe. Co więcej – kawa spożywana w nadmiernych ilościach może uzależnić! Warto też pamiętać, że jest to napój bogaty w szczawiany, które niechlubnie słyną z tego, że wypłukują wapń. Delektując się kawą zachowujmy zdrowy umiar. Nietypowe przepisy na kawę Jeśli jesteś kawoszem i nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej koniecznie zobacz przepisy, które pozwolą ci odkryć zupełnie nowy smak kawy i pomogą zwalczyć jesienną chandrę! Kawa z… jajkiem! A właściwie z… żółtkiem – wystarczy utrzeć je z cukrem (2 łyżki) na puszystą masę i delikatnie wlać do...

Przeczytaj
Styl życia Kawiarnia w domu – poznaj niezawodny sposób na dobre rozpoczęcie dnia
Zastrzyk energii na cały dzień, czyli dlaczego zainteresował mnie ekspres do kawy Philips 3200.
Materiał partnera
kwiecień 28, 2020

Mija piąty tydzień (poprawcie mnie, jeżeli się mylę, bo zaczynam tracić rachubę), odkąd większość z nas swoją pracę wykonuje z domu. Marzy wam się już powrót do firmy? Za czym tęsknicie najbardziej? Za codzienną rutyną? Za ludźmi? Nie uwierzycie, ale mi brakuje kawy. Tak, kawy! Dotychczas piłam ją tylko w pracy. Pierwszym, co robiłam przychodząc do biura, było zawsze uruchomienie ekspresu i rozmowy z zespołem przy kawie. Przez kwarantannę uświadomiłam sobie, że w domu też potrzebuję takiego urządzenia. W weekendy korzystam z tradycyjnej kawiarki. Natomiast na co dzień, szczególnie w obecnej sytuacji, kiedy ważna jest samodyscyplina i odpowiednie zarządzanie czasem, nie mogę pozwolić sobie na mielenie ziaren. Dlatego już po kilku dniach pracy zdalnej zaczęłam robić research automatycznych ekspresów do kawy. Jakie urządzenie warto według mnie wybrać i dlaczego polecam je także wam? Sprawdźcie koniecznie! Ekspres do kawy do domu - jaki wybrać? Wybór ekspresu idealnego wcale nie jest tak prosty, jak się wydaje. To wbrew pozorom skomplikowany proces, w którym pojawia się wiele pytań, dotyczących jego specyfikacji, dodatkowych funkcji i oczywiście wyglądu. Na kapsułki czy ziarna? Prosty, czy taki, który zaserwuje nam więcej niż klasyczne, małe espresso? No właśnie... Automatyczny ekspres do kawy Philips 3200 Po wielu dniach poszukiwań urządzenia idealnego i picia kawy, która niekoniecznie mi smakowała podjęłam decyzję: stawiam na ekspres automatyczny! Dlaczego? Po prostu uwielbiam urządzenia, które obsługuje się szybko, sprawnie, a przede wszystkim intuicyjnie. Automatyczne ekspresy właśnie do takich należą - mają wbudowane młynki, dlatego smakiem i aromatem świeżo zmielonej kawy można delektować się już po naciśnięciu jednego przycisku. Brzmi super, prawda? :) Automatyczny ekspres do kawy Philips 3200   to urządzenie tak dobre (albo nawet...

Przeczytaj
latte art
materiały PR
Przepisy Latte art, czyli obrazy mlekiem malowane
Co łączy rozetę, serce i tulipan? Czym jest kawowa crema, a co kryje nazwa corto? Dlaczego polerowanie może kojarzyć się z mlekiem, a baristów śmiało określimy także artystami? Czy charakterystyczny stukot blaszanego dzbanka uderzanego o blat to wyłącznie kawiarniany harmider, czy dźwięk ten skrywa jakąś tajemnicę? Poznaj sekrety latte art, czyli sztuki tworzenia mlekiem wzorów i rysunków na tafli perfekcyjnie zaparzonej kawy. Sztuki, którą bariści COSTA COFFEE opanowali do… ostatniej kropli mleka.
Katarzyna Mordalska
luty 03, 2016

Perfekcyjnie zaparzone espresso – od najsłodszej, bardzo intensywnej w smaku pięciosekundowej cremy, przez 15-sekundowe pobudzające cortissimo, aż do klasycznego, 30-mililitrowego bogatego w smak, aromat i kofeinę espresso – to wyróżnik każdej kawy serwowanej w COSTA COFFEE. Gładkie, pozbawione bąbelków, idealnie spienione mleko jest elementem, którego również nie może zabraknąć, by w fantazyjny sposób wykończyć kawowy napój. Razem tworzą wyjątkową kompozycję smakową, a za sprawą talentu, kreatywnego podejścia oraz precyzji baristów – są także małymi dziełami sztuki, przygotowywanymi na oczach gości. Malowania mlekiem bariści COSTA COFFEE uczą się od pierwszych dni pracy w kawiarni. Poznają tajniki i standardy parzenia kawy, spieniania mleka oraz jego polerowania. Dowiadują się, że im bardziej schłodzone i świeże mleko, tym proces jego spieniania jest łatwiejszy i bardziej efektywny. Metoda tworzenia kawowych arcydzieł poprzez malowanie mlekiem lanym prosto z dzbanka nosi nazwę free pouring . Przy tej technice istotne jest nie tylko precyzyjne narysowanie wzoru, ale też zachowanie proporcji pomiędzy ilością kawy a mleka w filiżance oraz kontrast barw na powierzchni kawy. Ważne, by mleczna piana przełamała intensywny smak kawowej cremy, a wzór latte art wyróżniał się jasnym kolorem na tle złocistej tafli kawy. Z klasycznych mlecznych wzorów słyną przede wszystkim dwie kawy dostępne w kawiarniach COSTA COFFEE – intensywne w smaku, niezwykle trudne do wykonania Corto oraz aromatyczne Flat White.

Przeczytaj
ekspres do kawy GranBaristo Avanti Philips
materiały PR
Styl życia Zrób pyszną kawę... za pomocą telefonu!
GranBaristo Avanti to połączenie nowoczesności i różnorodności smaków! Nowy ekspres marki Saeco możesz obsługiwać za pośrednictwem tabletu albo komórki, a różnorodność napojów kawowych jest tak duża, że przypadnie do gustu wszystkim użytkownikom. Sprawdź, co sądzi o nim nasza redakcja!
Magdalena Borucińska
styczeń 29, 2016

Zrób kawę za pomocą telefonu! Innowacje od dawna wyróżniały Philips i jej markę Saeco. Teraz przyszedł czas na zrewolucjonizowanie rynku ekspresów do kawy.  Elegancki GranBaristo Avanti to pierwszy na świecie wysokiej klasy w pełni automatyczny ekspres do kawy, którym użytkownicy dzięki łączu Blootooth mogą zarządzać tabletem z systemami iOS7, Android 4.4 i wyższymi. Po pobraniu aplikacji na telefon lub tablet należy nawiązać połączenie z urządzeniem przez Bluetooth i można rozpocząć „zabawę w baristę”. Aplikacja udostępnia szereg opcji, a na głównym ekranie mamy podane propozycje różnych kaw. Parametry każdej kawy możemy  dowolnie modyfikować i w ten sposób stworzyć swój ulubiony napój. Mamy możliwość zmiany mocy aromatu, ilość kawy i mleka, a w ustawieniach zaawansowanych temperaturę i smak. Dzięki aplikacji mamy szybki dostęp do swoich ulubionych/zapamiętanych konfiguracji kaw i co najważniejsze, możemy zdalnie wydać polecenie ekspresowi zaparzenia jej. Michał 18 pysznych kaw! GranBaristo pozwala na przygotowanie aż 18 różnych napojów kawowych : od espresso, café crème, przez ristretto, cappuccino, latte macchiato czy café au lait, a łatwa w użyciu aplikacja Avanti powoduje, że wszystkie one są dostępne za dotknięciem palca! Zaawansowana technologia GranBaristo pozwala zdalnie regulować wszystkie parametry kawy jak: temperatura, moc, aromat, ilość kremy czy pianki mlecznej. Za każdym razem GranBaristo oferuje prawdziwą włoską jakość kawy - ceramiczne młynki gwarantują zawsze idealny smak kawy, zintegrowany pojemnik na mleko zapewni idealną piankę, a bojler ThermoSpeed zadba, by perfekcyjna kawa powstała w krótkim czasie. Problemu nie stanowi też przygotowaniu kilku czy kilkunastu kaw pod rząd, dlatego śmiało można zapraszać gości. Ulubioną kawę mieli przed zaparzeniem (to wielki atut ekspresu) i dostosowuje jej parzenie w...

Przeczytaj