klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Alergeny w diecie
materiały PR
Styl życia

Książka kucharska dla małych alergików! „Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje.”

23go kwietnia na półki w księgarniach trafiła książka Katarzyny Jankowskiej pt.: „Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje.”. Poznaj wyjątkowe przepisy dla małych alergików!
Lena Grabowska
kwiecień 27, 2015
Książka kucharska Katarzyny Jankowskiej

Książka to zbiór przepisów dla alergików na wyjątkowe okazje i rodzinne uroczystości. Można w niej odszukać receptury zarówno na pieczywo, urodzinowe torty jak również słodkie przekąski. Dla nastoletnich alergików powstał dział „Domowy Fast Food”, gdzie można znaleźć przepisy na burgery, tortille, frytki czy pizzę. „Mama alergika gotuje” podpowiada też jak zrobić zakupy dla osób na diecie bezglutenowej.

Książka zawiera 106 przepisów z czego 71 dotyczy dań bezglutenowych, 96 wegańskich a 75 jest bez cukru. Każda receptura posiada adnotację od dietetyka.

Autorka inspiruje, podpowiada i udowadnia, że każda tradycyjna potrawa może być zrobiona smacznie, zdrowo i przede wszystkim antyalergicznie.

Książka dostępna na stronie hitsalonik.pl. Wydawnictwo: Edipresse-Kolekcje Sp. z o.o. 
Cena od 32,99 zł.

Adres bloga: www.mamaalergikagotuje.pl

Sprawdź dlaczego błonnik jest ważny w diecie dziecka oraz poznaj przepisy na zdrowe, słodkie przekąski. Dowiedz się też czy Twój noworodek ma alergię pokarmową?

Komentarze
Styl życia Chcesz schudnąć na wiosnę? Mamy 8 sprawdzonych (i bardzo skutecznych!) sposobów
Do lata, a tym bardziej do wiosny, wcale nie zostało tak wiele czasu. Jeżeli nadal trwasz w postanowieniach noworocznych i trzymasz dietę oraz regularnie ćwiczysz - serdeczne gratulacje! U nas nie wygląda to tak kolorowo, więc na pewno skorzystamy z co poniektórych poniższych sposobów na przyśpieszenie spalania zbędnego tłuszczyku. No bo dlaczego by nie, skoro jest tyle fajnych, nowoczesnych i wygodnych metod? Sprawdźcie koniecznie! :)
Agata Olejniczak
luty 08, 2017

1. Dieta to (nie)stety podstawa! Jeśli chcemy schudnąć, to bez odpowiedniej diety na pewno nie uda nam się przejść spektakularnej metamorfozy. Słynna metoda pt. "MŻ" ("Mniej Żreć") też może nie wystarczyć. Do diety odchudzającej trzeba podejść odpowiedzialnie. Tak, tak, ile razy już to słyszałaś? Zamiast biadolić, próbować postów i pozornie efektownych diet opisywanych w internecie - po prostu skonsultuj się z dietetykiem. Nie masz kasy? Wstydzisz się spotkać "face to face", albo szkoda ci na to czasu? Skorzystaj z niedrogich i wygodnych programów dietetycznych, np. takich jak oferuje Diet Map . 2. Po(ćwicz) sobie Nawet jeśli będziesz (w miarę) regularnie ćwiczyć z Chodakowską, to bez odpowiedniego planu treningowego, może się okazać, że zamiast schudnąć... przybierzesz na wadze. Ale od czego jest przecież ten słynny i niezawodny internet. Wpadnij na serwis typu trener.pl , gdzie uzyskasz dopasowany do swoich potrzeb plan treningowy. Potem pozostaje już "tylko" trzymać się zaleceń. Ale co to dla ciebie, prawda? :) 3. A może by tak... siłownia w domu? Ceny sprzętów sportowych, które z powodzeniem możemy stosować w domu, są coraz bardziej atrakcyjne. Po co masz tracić czas na dojazd na siłkę, by skorzystać tylko z orbitreku czy rowerka? Kup sobie takie urządzenie do domu i ćwicz podczas oglądania ulubionych seriali. Nawet nie wiesz, kiedy czas treningu minie! Sklepów online ze sprzętem sportowym nie brakuje, sprawdź np.  sport-shop.pl , gdzie znajdziesz akurat promocję na fajny orbitrek .  4. Znajdź swój czas na sport Ciągle nie masz siły albo na ćwiczenia? Może zabierasz się za nie w nieodpowiednim momencie. Jeśli jesteś rannym ptaszkiem, spróbuj wstawać nawet pół godziny wcześniej, by potrenować z YouTube'em. A może jesteś śpiochem i w grę wchodzi późny wieczór? To też świetna pora! Bo każda pora jest dobra na sport :)...

Przeczytaj
kasza manna
Fotolia
Przepisy Dlaczego warto jeść kaszę mannę?
Kasza manna chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Dla niektórych to rarytas, do którego chętnie wracają, dla innych – trauma z przedszkola. Czego by nie mówić o kaszy mannie, jest zdrowa i można z niej wyczarować niesamowite dania. Zobaczcie same!
Katarzyna Mordalska
maj 28, 2015

Czym jest kasza manna? Kasza manna jest produktem pszenicznym. Powstaje w procesie przemiału ziaren tego najpopularniejszego zboża na mąkę. W efekcie otrzymujemy drobnoziarnistą kaszę zwaną kaszą manną lub grysikiem. Dlaczego warto jeść kaszę mannę? Wartości odżywcze Kasza manna jest przede wszystkim lekkostrawna, jednak musimy pamiętać, że jako produkt pszeniczny, także dość kaloryczna. Zawarte w niej właściwości odżywcze zdecydowanie przemawiają za tym, by włączyć ją do diety. Kasza manna jest bogata  w witaminy z grupy B oraz witaminę PP oraz szereg pierwiastków  – żelazo, potas, magnez i jod. Jak gotować kaszę mannę? Kasza manna ma wiele zastosowań w kuchni. Sprawdza się świetnie w postaci zupy mlecznej, ale także jako dodatek do wytrawnych zup, zamiast makaronu. W zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć, inny będzie czas i sposób gotowania kaszy. Przed gotowaniem kaszę mannę należy wypłukać. Co do objętości, zasada jest taka, że 1 szklankę kaszy manny gotujemy w 3 szklankach wody. Mokrą kaszę możemy rozprowadzić w odrobinie wody, aby łatwiej było ją wydobyć ze szklanki. Po wsypaniu kaszy do wrzącej wody, czekamy do ponownego wrzenia i gotujemy przez ok. 3 minuty. Kaszę można lekko posolić do smaku. Kasza manna – przepisy Z dzieciństwa chyba najlepiej pamiętamy smak kaszy manny z cukrem. Zamiast dużej ilości kalorycznego cukru, lepiej sięgnąć po naturalnie słodkie, owocowe dodatki. Wypróbujcie kultowy  przepis na mannę z bananami oraz przepis na grysik z cynamonem. Smak dzieciństwa pozostał mi do teraz. Mój mąż się ze mnie śmieje ze będę dziecku wyjadała z talerza. Uwielbiam taki grysik, nagroda dla mej duszy na chandrę, zamiast lodów. daget Kasza manna daje niezliczone możliwości. Świetnie sprawdza się w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Na naszej...

Przeczytaj
Almette z gruszką i jabłkiem
Przepisy Nowy smak puszystego serka Almette - z gruszką i jabłkiem
Aby zadowolić podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy i jednocześnie podążać za aktualnym trendem, na rynku pojawił się nowy wariant smakowy Almette – z gruszką i jabłkiem.
Katarzyna Mordalska
marzec 20, 2013

Połączenie naturalnie puszystej konsystencji z nadzwyczajnym owocowym smakiem to gwarancja pysznego śniadania i owocowo - słodkiej przekąski. Serek zaskakuje smakiem owoców, jak również nutką aromatycznego cynamonu. Jest idealnym dodatkiem do chałki oraz porannych kanapek, tostów czy croissantów . Ze względu na swój niepowtarzalny i delikatny smak doskonale nadaje się również do naleśników, gofrów, placków, racuchów i wielu deserów.  Rano nasz organizm wręcz domaga się węglowodanów i pełnowartościowego białka , dlatego też owocowo – słodkie śniadanie z puszystym serkiem Almette jest najlepszym rozwiązaniem. Serek Almette nie zawiera zagęstników, barwników oraz konserwantów . Powstaje ze świeżego twarogu, co sprawia, że oprócz tego, że jest pyszny i ma delikatną konsystencję jest również bardzo zdrowy. Almette z gruszką i jabłkiem cena: 3,69 zł / 150g

Przeczytaj
iqchnia
materiały PR
Styl życia IQuchnia - kulinarna uczta dla duszy i ciała
Znana wokalistka i producentka muzyczna Anna Jurksztowicz odsłania swoje drugie oblicze. Od lat praktykuje jogę, dużo podróżuje, od lat jej pasją jest gotowanie, a urządzane przez nią przyjęcia ponoć nie mają sobie równych! Już w marcu ukaże się jej książka IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić, w której zdradza swoje kulinarne sekrety i udziela praktycznych wskazówek jak mądrze i zdrowo kupować, gotować i pić.
Magdalena Borucińska
marzec 11, 2016

Umiejętności kulinarne Anny Jurksztowicz są znane w gronie jej rodziny, przyjaciół i współpracowników. Każde urządzane przez nią przyjęcie jest kulinarną ucztą dla duszy i ciała, co, jak zapewnia, może potwierdzić „co najmniej kilkuset wiarygodnych świadków”. To właśnie za ich namową postanowiła napisać książkę. Zamieściła w niej swoje autorskie przepisy na co dzień i od święta, a także wiele cennych, wręcz podstawowych zasad, które znały nasze babcie, a dziś już się o nich nie pamięta. Całość okraszona jest anegdotami z licznych podróży i życia towarzyskiego autorki oraz doprawiona szczyptą filozofii jogicznej i doświadczeń duchowych. Podróże nie tylko kulinarne Piosenkarka zdradza, że jej ulubiona metodą zwiedzania nowego miejsca jest wizyta na targu i w restauracji: Mam też jeszcze jeden nawyk. W nowym miejscu w restauracji zawsze zaglądam do kuchni (czasem niby przez przypadek, udaję że się pomyliłam, szukając toalety). No cóż, jestem ciekawska baba, ale prawie zawsze to, co widzę, jest fascynujące. I czasem żałuję, że muszę wracać do stolika, czuję się rozdarta, bo mój drugi świat, do którego tęsknię to kuchnia. W krajach arabskich nie raz, nie dwa narażałam życie doczesne, a nawet i wieczne, próbując dowiedzieć się, co aktualnie przygotowuje do jedzenia dwunastu krzątających się po kuchni facetów. Jej kuchnię śmiało można nazwać kosmopolityczną i nowoczesną, ale nie brak w niej tradycyjnych polskich akcentów i ciekawostek m.in. ponadstuletnich przepisów z książki kucharskiej Montanowej. Zdrowo, smacznie i z głową Zdrowie i równowaga są dla Anny Jurksztowicz najważniejsze, a jako joginka (mimo iż nie zrezygnowała z jedzenia mięsa i picia wina) do podróży kulinarnych dodaje sporą dawkę jogicznych mądrości, dzięki którym zachowujemy dobrą kondycję ciała, umysłu i duszy. Jej przepisy charakteryzuje prostota i dbałość...

Przeczytaj