klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
jogurt produkty light
Fotolia
Styl życia

„Lekkie”, „light”, „fit”, 0% tłuszczu lub cukru – czy takie produkty są zdrowe?

Czym tak właściwie są produkty light i jak się je klasyfikuje? Czy „lekki”, „light” i „fit” oznacza to samo? Sprawdź, czy produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu lub cukru są zdrowe!
Katarzyna Mordalska
sierpień 07, 2015

Kwestie związane z nazewnictwem i klasyfikacją produktów „light”, czyli produktów „o zmniejszonej zawartości” szczegółowo reguluje rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.

jogurt kobieta
TOP 5 kremów BB na lato. Przykryją nie tylko przebarwienia

Co to znaczy, że produkt jest „lekki”?

Zgodnie z rozporządzeniem, oświadczenie, że produkt jest „lekki”, oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, musi spełniać takie same warunki jak te, które ustalono dla terminu „obniżona zawartość”. Takiemu oświadczeniu musi ponadto towarzyszyć wskazanie na właściwość lub właściwości, które sprawiają, że produkt staje się produktem „lekkim”.

Czym jest produkt „o obniżonej zawartości”?

Produkty o obniżonej zawartości danego składnika można opatrzeć stosownym napisem tylko wówczas, gdy obniżenie zawartości tego składnika wynosi co najmniej 30% w porównaniu z podobnym produktem. Wyjątek stanowią mikroskładniki odżywcze, w przypadku których dopuszczalna jest różnica 10% oraz sól, gdzie dopuszczalna jest różnica 25%.

Zgodnie z rozporządzeniem, czym innym jest produkt o „niskiej”, a czym innym o „zmniejszonej zawartości”.

Produkty light – niska a zmniejszona wartość energetyczna

Oświadczenie, że produkt ma niską wartość energetyczną (oraz każde inne oświadczenie, które może być interpretowane przez konsumenta w ten sam sposób) oznacza, że produkt nie zawiera więcej niż 40 kcal/100g dla produktów stałych lub nie więcej niż 20 kcal/100 ml dla produktów płynnych.

Jeśli chodzi o produkty o zmniejszonej wartości energetycznej, oświadczenie takie może być stosowane tylko wówczas, gdy wartość energetyczna jest zmniejszona o przynajmniej 30 %, ze wskazaniem na cechę lub cechy, które sprawiają, że dany środek spożywczy ma zmniejszoną ogólną wartość energetyczną.

Ową cechą, ze względu na którą można uznać, że dany produkt jest produktem o zmniejszonej wartości energetycznej jest najczęściej obniżenie zawartości tłuszczu lub zastąpienie cukru.

Produkty light – niska zawartość tłuszczu lub cukru

Niska zawartość tłuszczu oznacza, że produkt zawiera nie więcej niż 3g tłuszczu na 100g dla produktów stałych lub 1,5g tłuszczu dla produktów płynnych (oraz 1,8g tłuszczu dla 100ml mleka półtłustego).

Natomiast oznaczenie o niskiej zawartość cukrów jest dla konsumenta sygnałem, że produkt zawiera nie więcej niż 5g cukrów na 100g dla produktów stałych lub 2,5g cukrów na 100 ml dla produktów płynnych.

Czym zastępuje się cukier?

Zmniejszenie zawartości cukru w produkcie wiąże się z koniecznością zastąpienia go innym, słodkim dodatkiem tak, by produkt nie zmienił lub w nieznacznym stopniu zmienił swoje walory smakowe. W tym celu stosuje się sztuczne substancje słodzące, w skład których wchodzą m.in. aspartam i sacharyna. Dzięki temu, że słodziki mają mało kalorii i są nawet stukrotnie słodsze od cukru, do produktów dodaje się ich niewiele, nie powodując tym samym zwiększenia kaloryczności.

W niewielkiej ilości substancje słodzące nie są szkodliwe, ale ich stała obecność w diecie może powodować rozdrażnienie, pobudzenie, problemy z zasypianiem, a także dawać objawy zatrucia.

Czym zastępuje się tłuszcz?

Po obniżeniu zawartości tłuszczu w produktach light również trzeba go czymś zastąpić, by produkt nie stracił swojej konsystencji. Najczęściej jest to woda i zagęstniki, których nie ma konieczności stosowania w pełnotłustych produktach. Dodanie wody powoduje zmniejszenie trwałości produktu, a co za tym idzie, rodzi się potrzeba dodania także substancji konserwujących.

Poza tym, pełnowartościowe produkty pełnotłuste tracą większość właściwości odżywczych, gdyż często zawarte  nich witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach. Przy jego całkowitej eliminacji, np. w żółtym serze, nie będzie możliwe ich przyswojenie.

Uważam, że te produkty, od czasu do czasu mogą troszkę zmniejszyć liczbę kalorii w naszym jadłospisie, ale trzeba bardzo uważać, bo niektóre mogą nawet być bardziej kaloryczne niż "normalne", choć to paradoks. Nie należy jednak nastawiać się, że możemy zjeść, ile chcemy, bo jest to produkt light. Raczej wtedy się przejedziemy na tym.

zielonykotek

Sięgacie w sklepach po produkty typu "light"?

Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
kobieta na plaży
Fotolia
Przepisy Co nawadnia, a co odwadnia organizm?
W okresie lata przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów jest szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie samą wodą człowiek żyje, zatem po jakie produkty sięgnąć, które pomogą uzupełnić poziom płynów? Sprawdźcie, co jeść oraz jaką wodę wybrać, a także listę produktów, które odwadniają organizm!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 26, 2015

Nie ulega wątpliwości, że produktem najlepiej nawadniającym organizm jest to, co najbliższe budowie naszego organizmu, czyli woda. Nasze ciało w ponad 65% składa się właśnie z wody. Picie dużej ilości wody jest ważne nie tylko w przypadku osób walczących o utratę kilogramów, ale o prawidłowe nawodnienie powinien dbać każdy. Jeśli macie z tym problem, podejmijcie nasze wyzwanie 8 szklanek wody dziennie! Źródlana czy mineralna, czyli jaką wodę wybrać? Woda wodzie nierówna, zwłaszcza woda mineralna zasadniczo różni się od wody źródlanej. Pewnie każdemu zdarzyło się sięgnąć po wodę ze sklepowej półki bez refleksji, co tak naprawdę pijemy. Woda, niezależnie od rodzaju, pozwala nam na utrzymanie prawidłowego nawodnienia organizmu oraz wspomaga proces jego oczyszczania z toksyn. Woda mineralna dodatkowo dostarcza większej ilości naturalnych składników mineralnych , takich jak wapń, magnez i sód , wspierających funkcje fizjologiczne naszego organizmu. Wodę źródlaną możemy pić bez ograniczeń , natomiast wody mineralnej, szczególnie wysokozmineralizowanej, nie powinniśmy wypijać codziennie w dużej ilości. Warto więc pić wodę mineralną i źródlaną naprzemiennie. Co nawadnia organizm? W skutecznym nawodnieniu organizmu pomocne będą nie tylko płyny, ale także niektóre warzywa i owoce , które w okresie lata warto włączyć do diety. Co jeść, żeby nawodnić organizm? Przede wszystkim produkty zawierające dużo wody w swoim składzie, czyli np. soczyste pomidory, które dodatkowo są bogatym źródłem potasu. Kolejnym „wodnym” warzywem są świeże ogórki, które w aż 95% składają się z wody , a co za tym idzie, są niskokaloryczne. Jeśli przy naturalnym wspomaganiu nawadniania wolałybyście sięgnąć po słodszy smak, idealnym rozwiązaniem będzie melon, który dostarczy naszemu organizmowi dużej dawki potasu. Oprócz...

Przeczytaj
kobieta usta
Fotolia
Styl życia 5 produktów, których nie jem lub nie piję na diecie
Dieta odchudzająca to szereg wyrzeczeń, ale także zdroworozsądkowe podejście i unikanie wybranych produktów, które z pozoru mogą się wydawać niegroźne dla sylwetki. Sprawdźcie listę rzeczy, których lepiej nie jeść na diecie!
Katarzyna Mordalska
listopad 18, 2015

Dieta odchudzająca zwykle kojarzy się z odstawieniem ziemniaków i pieczywa. Pamiętacie swoją pierwszą walkę o utratę kilogramów? Kiedy miałam kilkanaście lat i niewielką wiedzę na temat zdrowego odżywiania i odchudzania, moje przejście na dietę polegało na tym, że odstawiłam chleb, który zastąpiłam niesmakującym mi pieczywem chrupkim. Większość obiadów stanowiły natomiast mieszanki warzyw przygotowywane saute, bez żadnych przypraw. Myślałam, że przecież dieta nie może smakować i, że trzeba kupować i jeść te wszystkie dietetyczne produkty typu serki light. Oczywiście, że na diecie należy poczynić pewne odstępstwa i zrezygnować z jedzenia tłustych potraw, fast foodów, słodyczy na rzecz chudego mięsa, zdrowych owoców i warzyw oraz niskokalorycznych przekąsek. Wyboru jednak trzeba dokonywać świadomie – w trosce o swoje zdrowie, ale też kubki smakowe. Oto lista produktów, których nigdy nie jem i nie piję, będąc na diecie, oczywiście oprócz standardowych „produktów zakazanych”, jak słodzone soki i napoje, słodycze, kaloryczne przekąski itd. Pieczywo typu wasa Po przejściu na dietę, staram się szukać zamienników pieczywa lub sięgam po pełnoziarnisty chleb z mąki razowej. Chrupkie pieczywo znajduje się u mnie na szarym końcu listy produktów, po które sięgnęłabym, chcąc przygotować kanapkę. Śniadanie powinno dostarczyć energii na cały dzień – nie tylko w związku ze zdrowym ładunkiem kalorycznym, ale także dzięki przyjemności jedzenia. Suche i płaskie kawałki, które przyklejają się do podniebienia, to po prostu nie są tym, co lubię. Jogurty light Choć kuszą opakowania z krzykliwymi informacjami „fit”, „light”, „0% tłuszczu” , warto chwycić za taki produkt i przyjrzeć się etykiecie. Szybko przekonamy się, że ograniczenie poszczególnych składników uczyniło oszczędność raptem kilkunastu, w porywach do...

Przeczytaj
materiały PR
Pielęgnacja Pozbądź się cellulitu! Zobacz, jak walczyć z pomarańczową skórką i wygraj zestaw dermokosmetyków Elancyl!
Cellulit jest zmorą ponad 80 proc. kobiet, przy czym objawy zaawansowanego cellulitu – bruzdy, grudki i wgłębienia, obserwuje przeszło 60 proc. pań. Zważając na powszechność problemu, niejednokrotnie zaleca się nam, aby się z nim pogodzić, a czasami wręcz go pokochać. Naszym zdaniem – nie warto. Zobacz, jak możesz z nim walczyć i wygraj dermokosmetyki Elancyl!
Materiał partnera
czerwiec 06, 2016

Pomarańczowa skórka może, ale nie musi wynikać z przyczyn genetycznych. Bardzo często same jesteśmy mu winne: niezdrowo się odżywiamy, prowadzimy siedzący tryb życia, a o masażu nawet nie chce nam się myśleć. Nie tędy droga. Cellulit jest efektem zaburzeń krążenia, a więc walcząc z nim – wspomagamy także działanie całego swojego organizmu. Co więcej, któż nie chciałby na plaży zachwycać jędrną skórą? Działania antycellulitowe wymagają pracy, cierpliwości i systematyczności, ale to nie powód, by ich zaniechać. Trening Jedną z głównych przyczyn cellulitu jest siedzący tryb życia. Brak aktywności fizycznej nie sprzyja prawidłowemu krążeniu, aby więc zmaksymalizować efekty walki z pomarańczową skórką, w planie codziennych zajęć powinny znaleźć się treningi. Poprawie metabolizmu sprzyja przede wszystkim trening interwałowy. Wbrew pozorom najefektywniejszy jest nie trening brzucha, a nóg. Popularne brzuszki niestety na niewiele się zdadzą. - Nasze mięśnie są jak elektrownia. Im więcej mięśni jest zaangażowanych podczas ćwiczeń tym więcej energii wydajemy w każdej minucie treningu. Największą grupą mięśniową jaką dysponuje człowiek są nogi. Dlatego trening nóg jest tak wysoce efektywny w kontekście utraty tkanki tłuszczowej – mówi fizjoterapeuta i trener personalny Hubert Pawlin. Aby doczekać się zamierzonych efektów, wystarczy 15 minut wysiłku. Jak tłumaczy trener, intensywny wysiłek o charakterze interwałowym powinien trwać maksymalnie 10-20 minut. Trening interwałowy spala kalorie nawet po jego zakończeniu. Intensywne ćwiczenia powodują bowiem, że aby powrócić do stanu równowagi, organizm pracuje jeszcze przez kilkanaście godzin po zakończeniu wysiłku. Co więcej, wpływa to również na układ hormonalny, a jak wiadomo, u podłoża cellulitu leżą także związane z jego pracą problemy. Najlepszym dowodem na skuteczność takiego...

Przeczytaj