Wejdź
jak zrobić masę solną
123rf
Styl życia

Masa solna dla dzieci - zobacz jak ją zrobić

W czasie deszczu dzieci się nudzą – to prawda dobrze znana. Niestety, jesienna aura za oknem zabrała malcom możliwość zabawy na świeżym powietrzu, dlatego warto ciekawie im organizować czas w domu. Kiedy twojemu dziecku znudziły się puzzle, klocki i malowanie – zrób masę solną! Maluch będzie zachwycony tym, co może z niej stworzyć. Zobacz przepis na masę solną!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 28, 2013

jak zrobić masę solną

Szukasz szminki idealnej? Zrób ją sama! To banalnie proste :)

Masa solna - zabawa dla całej rodziny!

Masa solna to rewelacyjny sposób na zwalczenie nudy w chłodne, jesienne popołudnie. Już samo wyrabianie „ciasta” będzie frajdą dla malucha, a późniejsze modelowanie figurek to zajęcie, które pochłonie dziecko na kilka dobrych godzin!

Jednak zarówno podczas wspólnego wyrabiania masy, jak i tworzenia figurek solnych przez dziecko – nie spuszczaj malca z oczu, zwłaszcza, jeśli ma tendencję do wkładania do buzi wszystkiego co znajduje się w zasięgu jego rączek.

Masa solna jest banalna w przygotowaniu, a gwarantuje mnóstwo dobrej zabawy dla całej rodziny – przekonaj się sama!

Masa solna – sprawdzony przepis

Do zrobienia masy solnej potrzebujesz zaledwie 4 składników w odpowiednich proporcjach. Są to:

  • sól – szklanka;
  • mąka (najlepiej typ 450) – szklanka;
  • mąka ziemniaczana – pół szklanki;
  • letnia woda – ok. pół szklanki.

Przygotowanie: w głębokiej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i ugniataj ciasto. Należy wyrabiać je około 10 minut, gdyż masa musi zrobić się elastyczna – powinna przypominać ciasto na pierogi (lub inaczej: mieć konsystencję plasteliny). 

Rada: Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj odrobinę mąki pszennej. 

Jeśli chcesz nadać masie solnej piękny kolor, wykorzystaj naturalne barwniki – podczas wyrabiania ciasta do masy możesz dodać odrobinę kakao czy kurkumy. Może to być również cynamon, papryka lub dowolnie wybrany przez ciebie barwnik.

Z przygotowanego ciasta można tworzyć przeróżne figurki: samochód, zwierzaki, słoneczka, serduszka – tu wszystko zależy od wyobraźni malca.

Jeśli dziecku nie przypadnie do gustu modelowanie, możecie rozwałkować ciasto i wykrawać z niego przeróżne wzory wykorzystując zwykłe foremki do ciasteczek.

Radajeśli zostanie wam niewykorzystana masa solna, nie wyrzucaj jej! Wystarczy, że owiniesz ją folią spożywczą i włożysz do szczelnego pojemnika. Przechowywana w chłodnym miejscu nie straci swoich właściwości jeszcze przez kilka dni.

Gotowe dzieła małego artysty należy pozostawić do wyschnięcia – możesz położyć je na kaloryferze lub w innym ciepłym miejscu. Takie suszenie wymaga sporo cierpliwości – może to trwać nawet dwa dni. Dla niecierpliwych dobrym pomysłem jest wstawienie blachy z figurkami do rozgrzanego piekarnika (max. 100 stopni) na około półtorej godziny. Figurki będą gotowe, gdy zmienią kolor (delikatnie zbrązowieją). 

Ozdabianie figurek

Do ozdabiania można wykorzystać farbki, brokat, a nawet koraliki czy flamastry – możliwości jest naprawdę sporo!

Modelowanie z masy solnej jest nie tylko urozmaiceniem tradycyjnych zabaw, ale również świetną formą rozwijania kreatywności u dziecka, dlatego gorąco zachęcamy do takiego spędzania wolnego czasu :)

Jakie są Wasze sposoby na kreatywne zabawy z dziećmi? 

 

Szukasz nowych rzeczy dla dziecka? Zajrzyj na stronę SHOWROOM kupony rabatowe.
Komentarze
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015

Ptysie z bitą śmietaną Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;) Składniki: Pół szklanki wody Pół szklanki mleka Szklanka mąki pszennej 125g margaryny 5 jajek Przygotowanie: Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą. Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną . Proste i szybkie babeczki Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe! Składniki: Pół szklanki cukru Szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 jajka ¾ szklanki mleka 5 łyżek oleju Kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na...

Przeczytaj

Nasze akcje