klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
materiały PR
Styl życia

Niezawodny Jamie Oliver radzi, jak zdrowo nakarmić rodzinę i przyjaciół

Do polskich księgarń trafiła właśnie nowa książka Jamiego Olivera "Gotuj zdrowo dla całej rodziny". Słynny szef kuchni proponuje ponad 100 przepisów na znane i lubiane potrawy, które zmodyfikował tak, by były zdrowe i zbalansowane, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu. Przeczytaj, co o nowej książce mówi sam Jamie Oliver!
Agnieszka Pulikowska
październik 25, 2016

Skąd pomysł na książkę "Gotuj zdrowo dla całej rodziny"?

Nie planowałem jej. Dopiero kiedy ukazała się moja poprzednia książka "Superfood na co dzień", zdałem sobie sprawę, że ani ona, ani program telewizyjny nie wyczerpały tematu. A ludzie najbardziej na świecie chcą sprawdzonych przepisów na pyszne i zdrowe posiłki. Jeszcze nigdy nie dostałem tylu listów z podziękowaniami, co w zeszłym roku. Właśnie dlatego musiała powstać część druga: "Gotuj zdrowo dla całej rodziny". Na pewno pomoże Wam ona jeść bardziej różnorodnie. Są to dania na co dzień i to jest w tym wszystkim najpiękniejsze – jecie więcej warzyw i owoców, dostarczacie organizmowi wartościowego paliwa, a ja przemycam je w znanych i lubianych potrawach. Pewnie są wśród nich Wasze ulubione, znajdziecie też kilka niespodzianek – wszystkie z mnóstwem składników odżywczych. To takie proste!
Dla mnie rodzinna kuchnia to potrawy, którymi można się dzielić, łatwe w przygotowaniu, popularne dania. Chciałem jednak, żeby każde z nich było wyjątkowe, pyszne i apetyczne. Zadbałem o to, żeby składniki były niewyszukane i łatwo dostępne w zwykłym supermarkecie. Książki kucharskie przydają się, żeby wzbudzić w dzieciach entuzjazm do jedzenia – wystarczy raz w tygodniu usiąść z dzieciakami i razem zaplanować jadłospis. Można je w to zaangażować, pozwolić im wybrać danie z książki – na pewno im się to spodoba, a potem chętniej zjedzą obiad.

Masz jakiś sposób na to, żeby moja rodzina jadła więcej warzyw?

To bardzo proste. Dodatkową porcję warzyw można podać do każdego posiłku albo nawet wcześniej – jeśli na stole stoi miska z sałatą czy warzywa na talerzu, domownicy zaczną je podjadać, jeszcze zanim zaserwujesz im główne danie, bo pewnie są głodni. To się świetnie sprawdza, codziennie stosuję ten trik na własnych dzieciach. Dobrym pomysłem jest też podawanie sałat do dań z makaronem czy serwowanie rodzinie potrawek z warzyw, bo łatwo napakować do nich dodatkową jarzynkę. U mnie w zamrażarce nigdy nie brakuje też sosu pomidorowego z siedmiu warzyw, który świetnie sprawdza się do zup, gulaszy, makaronów i lazanii. W książce proponuję też inne pomysły na dania na zapas: kiedy widzę w sklepie ładny filet z łososia, kupuję go i robię paluchy rybne. Przygotowujemy też domowe nuggetsy z kurczaka – nie jestem fanem nuggetsów, ale dzieci je uwielbiają i nic na to nie poradzę. Dlatego zamiast im je kupować, robię je w domu – są pyszne i wiem, co mają w środku.

Czemu warto częściej gotować?

Gotowanie to bardzo przydatna umiejętność, która pozwala nam osiągnąć pełnię zdrowia. Prawda jest taka, że wszyscy powinniśmy odżywiać się bardziej różnorodnie. Nie chodzi o drogie produkty, z reguły wystarczy po prostu zjadać więcej warzyw i owoców. Potrzeba nam więc takich przepisów, które – bez szkody dla smaku – pozwolą nam włączyć do jadłospisu składniki, których nasze ciało potrzebuje. Wiele osób uważa, że aby jeść zdrowo, trzeba napychać się komosą i jarmużem – jasne, to wspaniałe produkty, ale na nich świat się nie kończy! W mojej książce są też zapiekanki, są burgery, są przepyszne dania z makaronu. I wszystkie są superzdrowe. Jestem przekonany, że jeśli przez cztery i pół dnia w tygodniu będziesz jeść zdrowo, to naprawdę poczujesz różnicę. A jak potem w weekend chcesz sobie pofolgować, zrób to w wielkim stylu.

Zobacz, jak zrobić owsiankę czekoladową według Jamiego Olivera!

Książkę możesz zamówić tutaj!

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj zdrowo dla całej rodziny" wydanej przez Wydawnictwo Insignis Media 2016 @ Jamie Oliver Ltd. Przekład książki i wywiadu: Dorota Malina. Zdjęcie Jamiego Olivera: David Loftus.

Komentarze
Pielęgnacja dr Nigma Talib: dzięki niej gwiazdy zachowują młodość na dłużej
Dr Nigma Talib w książce "Młoda bez skalpela" udowadnia, że odstawiając alkohol, cukier, gluten i nabiał, można wręcz odwrócić skutki starzenia się. Na co dzień dba o skórę takich gwiazd kina jak Penélope Cruz, Sienna Miller i Gwyneth Paltrow. Jej metoda to tylko sezonowa moda z Hollywood, czy może źródło wiecznej młodości?
Monika Orzechowska
kwiecień 19, 2016

Na ile lat twoim zdaniem wyglądam? Na 27-28 lat. Za trzy miesiące kończę 32 Czyli udało ci się przechytrzyć starość o kilka lat. Ale pamiętaj, że wszystko, co robisz teraz - to jak jesz, jak ćwiczysz i jak żyjesz - będzie miało wpływ na to, jak będziesz wyglądać w moim wieku. Skończyłam 43 lata i czuję się lepiej niż kiedykolwiek. Ludzie, których spotykam, zawsze obstawiają, że jestem młodsza. Wiek to tylko cyfra. Nie chciałabym znów mieć 16 lat, bo dojrzewanie to koszmar, nie tylko ze względu na trądzik. Bycie kobietą jest łatwiejsze niż bycie dziewczynką. Wreszcie wiesz, kim naprawdę jesteś.  Urodę odziedziczyłaś po mamie? Tak, i odebrałam od niej lekcję piękna. Wpoiła mi na przykład, że podstawa to dokładne oczyszczanie skóry . Zmieniam też poszewki poduszek co tydzień. Wszystkie kobiety w twojej rodzinie wyglądają młodo? Tak. Czyli masz dobre geny? Ale przecież nie wszystko jest w genach! Pomagają zachować młodość, jasne, ale jeśli źle traktujesz swoje ciało, ono ci się prędzej czy później sprzeciwi. W książce pokazujesz, jak po twarzy rozpoznać, czego jest za dużo w diecie. Cukier powoduje worki pod oczami i zmarszczki, nabiał opuchliznę i trądzik, gluten wypryski. Czy z mojej twarzy można wyczytać, co jem? Widać, że jesz za dużo nabiału, glutenu i cukru, które powodują zapalenia skóry. Każda twarz jest dla mnie jak otwarta księga. Mogę z niej wyczytać, z jakimi organami możesz mieć problemy. Jeśli masz więcej zmarszczek pod oczami, mogą szwankować ci nerki, jeżeli na czole - newralgicznym organem jest jelito cienkie, a jeśli wokół ust, zbadaj sobie okrężnicę. Zaczynasz książkę od tego, że musimy zajrzeć w głąb w siebie. Głęboko. Aż po jelita. A potem spojrzeć na to, co jelita produkują. W książkach o urodzie efekty przemiany materii nie były do tej pory głównym tematem. Nie...

Przeczytaj
dania jednogarnkowe
Fotolia
Przepisy 3 proste przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami
Lubisz gotować i jeść, ale zmywanie to dla Ciebie najmniej przyjemna część przygotowywania posiłków? Na szczęście "smacznie i zdrowo" nie musi oznaczać sterty brudnych naczyń. Przygotowałyśmy 3 przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami, które zainspirują Cię jesienią! Sprawdź!
Sylwia Kazimierczuk
październik 23, 2015

Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kiełbasą Składniki: pół kilo fasolki szparagowej kilogram ziemniaków kilogram kiełbasy jałowcowej lub śląskiej 4 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego 1 cebula puszka kukurydzy szczypta soli szczypta pieprzu (w wersji pikantniejszej pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu) Do dużego rondla lub szybkowaru włóż pokrojoną wcześniej kiełbasę i delikatnie podsmaż wraz z cebulą. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. W przypadku rondla, gotuj potrawę na wolnym ogniu pod przykryciem prze około 30 minut. W przypadku użycia szybkowaru wystarczy 20 minut. Przepis na danie jednogarnkowe z ziemniakami w wersji wege Jednogarnkowe posiłki, często kojarzą się z tłustymi, mięsnymi kawałkami. My przygotowaliśmy lekkostrawną i dietetyczną wersję, wykorzystując sezonowe superfoods, czyli jarmuż ( sprawdź 6 powodów, dla których warto jeść jarmuż ). Składniki: 2 bataty pokrojone w drobną kostkę pół cebuli 2 ząbki czosnku (posiekane) 2 łyżki masła 6 liści jarmużu (postrzępionych na drobne kawałki) 8 listków szałwii pół szklanki orzechów włoskich szczypta soli szczypta pieprzu Na dużej patelni lub garnku roztop masło i podsmaż pokrojone wcześniej w kosteczkę bataty i cebulę. Gdy lekko się przyrumienią, dodaj resztę składników. Co jakiś czas mieszaj delikatnie do momentu, aż bataty zmiękną. Należy uważać, by nie doprowadzić do ich rozgotowania. Dania jednogarnkowe z mięsem i ziemniakami Sycące danie dla całej rodziny, które zaspokoi głód i rozgrzeje w każde jesienne lub zimowe popołudnie. Przy małym nakładzie pracy zyskamy obiad, który z każdym dniem będzie coraz smaczniejszy! Składniki: 2 papryki słodkie (pokrojone w plasterki) pół kilograma piersi z kurczaka lub udźców pozbawionych kości (możesz wymiennie...

Przeczytaj
iqchnia
materiały PR
Styl życia IQuchnia - kulinarna uczta dla duszy i ciała
Znana wokalistka i producentka muzyczna Anna Jurksztowicz odsłania swoje drugie oblicze. Od lat praktykuje jogę, dużo podróżuje, od lat jej pasją jest gotowanie, a urządzane przez nią przyjęcia ponoć nie mają sobie równych! Już w marcu ukaże się jej książka IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić, w której zdradza swoje kulinarne sekrety i udziela praktycznych wskazówek jak mądrze i zdrowo kupować, gotować i pić.
Magdalena Borucińska
marzec 11, 2016

Umiejętności kulinarne Anny Jurksztowicz są znane w gronie jej rodziny, przyjaciół i współpracowników. Każde urządzane przez nią przyjęcie jest kulinarną ucztą dla duszy i ciała, co, jak zapewnia, może potwierdzić „co najmniej kilkuset wiarygodnych świadków”. To właśnie za ich namową postanowiła napisać książkę. Zamieściła w niej swoje autorskie przepisy na co dzień i od święta, a także wiele cennych, wręcz podstawowych zasad, które znały nasze babcie, a dziś już się o nich nie pamięta. Całość okraszona jest anegdotami z licznych podróży i życia towarzyskiego autorki oraz doprawiona szczyptą filozofii jogicznej i doświadczeń duchowych. Podróże nie tylko kulinarne Piosenkarka zdradza, że jej ulubiona metodą zwiedzania nowego miejsca jest wizyta na targu i w restauracji: Mam też jeszcze jeden nawyk. W nowym miejscu w restauracji zawsze zaglądam do kuchni (czasem niby przez przypadek, udaję że się pomyliłam, szukając toalety). No cóż, jestem ciekawska baba, ale prawie zawsze to, co widzę, jest fascynujące. I czasem żałuję, że muszę wracać do stolika, czuję się rozdarta, bo mój drugi świat, do którego tęsknię to kuchnia. W krajach arabskich nie raz, nie dwa narażałam życie doczesne, a nawet i wieczne, próbując dowiedzieć się, co aktualnie przygotowuje do jedzenia dwunastu krzątających się po kuchni facetów. Jej kuchnię śmiało można nazwać kosmopolityczną i nowoczesną, ale nie brak w niej tradycyjnych polskich akcentów i ciekawostek m.in. ponadstuletnich przepisów z książki kucharskiej Montanowej. Zdrowo, smacznie i z głową Zdrowie i równowaga są dla Anny Jurksztowicz najważniejsze, a jako joginka (mimo iż nie zrezygnowała z jedzenia mięsa i picia wina) do podróży kulinarnych dodaje sporą dawkę jogicznych mądrości, dzięki którym zachowujemy dobrą kondycję ciała, umysłu i duszy. Jej przepisy charakteryzuje prostota i dbałość...

Przeczytaj
Styl życia Ta książka to hit wśród miłośniczek urody i zdrowego stylu życia! Poznaj "Beauty Food"!
Marzysz o pięknej cerze i smukłej sylwetce? Dzięki temu poradnikowi to możliwe! Bez drakońskich diet i wyrzeczeń!
Materiał partnera
listopad 19, 2019

Zaskórniki, zmarszczki, tłusta cera, rozstępy, cellulit czy wreszcie zbędne kilogramy - z tymi problemami zmaga się wiele z nas. Niestety, drogie kosmetyki to nie wszystko. Twoje starania i godziny spędzone przed lustrem mogą na niewiele się zdać, jeśli nie zmienisz swoich nawyków żywieniowych. Nadal nie wiesz, co jeść, by na co dzień zachwycać świetnym wyglądem? Z pomocą przychodzi Maria Ahlgren - autorka książki "Beauty Food". Gwarantujemy - po przeczytaniu kilku stron zmienisz swoje nastawienie do odżywiania.  "Beauty Food" czyli wszystko, co powinnaś wiedzieć o książce Marii Ahlgren To nietypowy beauty-poradnik stworzony z myślą o wszystkich, dla których piękno i zdrowy styl życia są niezwykle ważne. Książka składa się z 14 rozdziałów, w których znajdziesz garść porad z dziedziny urody, a także 85 przepisów na smaczne, zdrowe i pełnowartościowe dania. Autorka zaczyna od omówienia budowy skóry, po czym wyjaśnia, na co warto zwracać uwagę podczas zakupów kosmetycznych, by wybierać produkty z dobrym składem. W książce znajdziemy też odpowiedź na pytanie, czym różni się serum od kremu, a także dlaczego retinol to tak ważna substancja. Dalej przeczytasz o "urodowych sabotażystach", którzy mogą pozbawić cię naturalnego blasku i młodości. Kolejne rozdziały to bogata opowieść o składnikach odżywczych, porady kulinarne i wreszcie przepisy, które zachwycają nie tylko wyglądem, ale i niesamowitym składem.  Autorka książki - Maria Ahlgren - szwedzka redaktorka i ekspertka w dziedzinie zdrowia oraz urody już we wstępie rozprawia się z mitami na temat piękna. Dziennikarka ma niezwykle bogate doświadczenie. Pisze dla magazynu "Elle" i przez kilka lat pracowała jako dziennikarka w Tokio, gdzie zetknęła się z koncepcją beauty food. To dzięki temu doskonale wie, że odpowiednio dobrane kosmetyki są ważne, ale nigdy nie zastąpią właściwego odżywiania, które wpływa...

Przeczytaj