klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
materiały PR
Styl życia

Płatki jęczmienne – właściwości lecznicze i odchudzające

Chcesz zjeść zdrowe, lekkie, ale sycące śniadanie? Sięgnij po płatki jęczmienne.
Materiał partnera
październik 19, 2017

Oferta płatków śniadaniowych na sklepowych półkach jest tak bogata, że w ich rodzajach oraz nazwach producentów można się łatwo pogubić. Kiedy wybierasz jakieś dla siebie, na początek odrzuć te, które zawierają składniki inne niż w 100% naturalne. Czytając etykietę, warto również zwrócić uwagę na zawartość cukru (najlepiej, by w ogóle nie miały takiego dodatku) i błonnika (dietetycy zalecają, by na 100 g płatków przypadały przynajmniej 3 g błonnika), zapewniającego poczucie sytości, a tym samym wspomagającego odchudzanie.

A co z podstawowymi rodzajami płatków śniadaniowych? Do wyboru mamy płatki jęczmienne, ryżowe, owsiane, żytnie, gryczane, kukurydziane oraz jaglane. Wszystkie są naturalnym źródłem składników odżywczych, ale w poniższym artykule przyjrzymy się pierwszym z nich. Płatki jęczmienne mają bowiem szczególne właściwości lecznice i odchudzające.

Wartości odżywcze płatków jęczmiennych

Płatki jęczmienne to doskonałe źródło węglowodanów (aż 69 g na 100 g płatków!), które dostarczają nam energii na cały dzień. Węglowodany złożone, zawarte w produktach zbożowych, trawimy dłużej niż proste – tym samym dłużej czujemy się najedzone i rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski, na przykład w czasie pracy. Przygotuj płatki na mleku, dodaj do nich kawałki owoców, na przykład banana – zbilansowane śniadanie gotowe!

Płatki jęczmienne spełniają również wspomniane wyżej zalecenie dietetyków – w ważącej 100 g porcji znajdziemy 9 g błonnika.

Jedząc płatki jęczmienne, dostarczamy naszemu organizmowi także:

  • fosforu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego tempa metabolizmu oraz pomaga w utrzymaniu kości w dobrym zdrowiu;
  • żelaza sprzyjającego detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wspomagającego prawidłową pracę systemu odpornościowego;
  • cynku, który wzmacnia nasze włosy i paznokcie, wspomaga leczenie niedoczynności tarczycy oraz chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • chromu stymulującego produkcję insuliny, a tym samym regulującego poziom glukozy.

Płatki jęczmienne na piękne włosy i paznokcie

Zawarta w płatkach jęczmiennych niacyna (witamina B3) poprawia stan naszych włosów i paznokci. Odpowiada między innymi za dostarczenie energii potrzebnej do wzrostu włosów oraz za prawidłową budowę łodygi włosa. Jeśli więc dokucza ci nadmierne wypadanie włosów, tym bardziej warto sięgnąć po płatki jęczmienne – naturalne źródło niacyny. Za pomocą witaminy B3 możesz walczyć również z łamliwymi paznokciami lub zniekształconymi płytkami. Poza tym, niacyna wpłynie pozytywnie na wygląd twojej skóry.

Właściwości odchudzające płatków jęczmiennych

Płatki jęczmienne są polecane przez dietetyków w diecie odchudzającej. To zasługa zawartego w nich błonnika, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Jeśli więc liczysz kalorie, zjedz na śniadanie porcję płatków jęczmiennych. Możesz połączyć je z owocami równie bogatymi w błonnik – malinami, żurawiną czy jagodami. W przypadku diety odchudzającej najlepsze będą oczywiście płatki jęczmienne bez dodatku cukru, na przykład Sante FIT, które oprócz płatków jęczmiennych i ryżowych, zawierają już kawałki liofilizowanych owoców. Płatki mają delikatny słodki smak (są oblane sokami owocowymi) i zawierają wyłącznie naturalnie występujące cukry. Doceniają je konsumentki – aż 8 na 10 kobiet deklaruje, że sięgnie ponownie po płatki Sante FIT*.

Proste i smaczne śniadanie z płatkami jęczmiennymi

Płatki jęczmienne, podobnie jak popularne owsiane, możesz przygotować na mleku (roślinnym lub krowim) lub na wodzie. Liczba dodatków, które możesz z nimi łączyć jest tak duża, że twoje śniadanie na pewno będzie każdego dnia inne. Oryginalny pomysł to przygotowanie płatków jęczmiennych na herbacie – tak przygotowane będą się świetnie komponowały z kawałkami jabłka oraz cynamonem. Wielbicielki orzechów zachwycą się płatkami jęczmiennymi z dodatkiem odrobiny masła orzechowego (najlepiej sięgnijmy po takie bez dodatku cukru).

Poza wymienionymi właściwościami, płatki jęczmienne sprawdzą się również jako naturalny środek na problemy żołądkowe. Mają także właściwości antywirusowe i przeciwnowotworowe. Słowem – płatki jęczmienne są jednym z najlepszych produktów śniadaniowych! Spróbuj i sprawdź sama, jaki wpływ będą one miały na twoje zdrowie i urodę.

*Badanie przeprowadzone na grupie 723 Ambasadorek Sante FIT. 

materiał sponsorowany

muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na zdrowe i dietetyczne śniadanie
Wstajesz rano, włączasz ekspres lub nastawiasz wodę na herbatę i zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Podrzucamy kilka pomysłów, jak tradycyjne śniadania przeobrazić w zdrowe i dietetyczne posiłki!
Katarzyna Mordalska
listopad 02, 2015

Zdrowy omlet na śniadanie Omlet to jedno z chętniej wybieranych dań na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Takie śniadanie to doskonałe źródło białka i składników mineralnych, a w wersji z płatkami owsianymi i ulubionymi dodatkami w postaci owoców, warzyw, ziół i przypraw to przepis na śniadanie idealne! Składniki: 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych łyżka mąki pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć) łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem zalewamy płatki owsiane gorącą wodą i pozostawiamy do rana. Do tak przygotowanych płatków wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. W wersji wytrawnej, do masy polecamy dodać liście szpinaku, które są bogatym źródłem żelaza. Średniej wielkości patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Smażymy z obu stron. W wersji na słodko, do gotowego omletu polecamy dodać trochę serka wiejskiego z musem jabłkowym i cynamonem. Zdrowe kanapki na śniadanie Prawidłowo zbilansowane śniadanie powinno być bogate we wszystkie składniki odżywcze – zdrowe tłuszcze, węglowodany, białko oraz witaminy pochodzące z warzyw lub owoców. Takich substancji dostarczą nam odpowiednio skomponowane, zdrowe kanapki. Tylko co to znaczy zdrowe? Bazę takiej kanapki powinno stanowić pełnoziarniste pieczywo z mąki razowej. Zamiast masła czy margaryny, lepiej użyć pasty z awokado, które jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na takiej kanapce możemy położyć plastry grillowanej piersi kurczaka lub łososia. W drugim wypadku, możemy kanapkę nieco zmodyfikować i pieczywo posmarować twarożkiem, na którym położymy plastry awokado i na nim łososia, który doskonale skomponuje się z serkiem. Dodatek do tak przyrządzonych kanapek może stanowić całe bogactwo warzyw...

Przeczytaj
Musli chrupiące Bakalland
materiały PR
Przepisy Chrupiące śniadanie z musli Bakalland
Bakalland proponuje kilka wariantów płatków śniadaniowych i musli na szybki i zdrowy poranny posiłek. Mamy do wyboru 6 rodzai z owocami i bakaliami.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 17, 2012

Musli i płatki śniadaniowe Bakalland są także cennym źródłem błonnika, żelaza, magnezu oraz witamin B1 i E – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Musli chrupiące Bakalland to owoce, prażone ziarna owsa i pszenicy oraz bakalie zmiksowane na trzy różne sposoby: Owoce tropikalne - to połączenie egzotycznych owoców papai, banana, ananasa, daktyli i orzechów kokosowych. Nasz Ogród - mieszanka polskich owoców. W opakowaniu znajdziemy duże kawałki suszonego jabłka, śliwki i moreli oraz pestki dyni. 5 Bakalii – żurawina, migdał, morela, orzech laskowy i rodzynki idealnie współgrają ze smakiem chrupiących musli. Pełnoziarniste płatki Bakalland to mieszanka płatków zbożowych, owoców oraz płatków w polewie, także w trzech rodzajach: Truskawka i płatki w polewie jogurtowej idealne dla tych, którzy chcą się cieszyć smakiem truskawek przez cały rok. Migdał i płatki w polewie czekoladowej to czekolada z delikatnymi płatkami migdałowymi, które dostarczą nam energii na cały dzień. Jabłko i żurawina to mieszanka dla osób, które nie wyobrażają sobie pożywnego śniadania bez dodatku owoców. Z mlekiem lub jogurtem tworzą sycący i pełny witamin posiłek, którego przygotowanie zajmuje chwilę! Cena chrupiących musli i pełnoziarnistych płatków Bakalland: 4,30zł / 200g

Przeczytaj
kobieta usta
Fotolia
Styl życia 5 produktów, których nie jem lub nie piję na diecie
Dieta odchudzająca to szereg wyrzeczeń, ale także zdroworozsądkowe podejście i unikanie wybranych produktów, które z pozoru mogą się wydawać niegroźne dla sylwetki. Sprawdźcie listę rzeczy, których lepiej nie jeść na diecie!
Katarzyna Mordalska
listopad 18, 2015

Dieta odchudzająca zwykle kojarzy się z odstawieniem ziemniaków i pieczywa. Pamiętacie swoją pierwszą walkę o utratę kilogramów? Kiedy miałam kilkanaście lat i niewielką wiedzę na temat zdrowego odżywiania i odchudzania, moje przejście na dietę polegało na tym, że odstawiłam chleb, który zastąpiłam niesmakującym mi pieczywem chrupkim. Większość obiadów stanowiły natomiast mieszanki warzyw przygotowywane saute, bez żadnych przypraw. Myślałam, że przecież dieta nie może smakować i, że trzeba kupować i jeść te wszystkie dietetyczne produkty typu serki light. Oczywiście, że na diecie należy poczynić pewne odstępstwa i zrezygnować z jedzenia tłustych potraw, fast foodów, słodyczy na rzecz chudego mięsa, zdrowych owoców i warzyw oraz niskokalorycznych przekąsek. Wyboru jednak trzeba dokonywać świadomie – w trosce o swoje zdrowie, ale też kubki smakowe. Oto lista produktów, których nigdy nie jem i nie piję, będąc na diecie, oczywiście oprócz standardowych „produktów zakazanych”, jak słodzone soki i napoje, słodycze, kaloryczne przekąski itd. Pieczywo typu wasa Po przejściu na dietę, staram się szukać zamienników pieczywa lub sięgam po pełnoziarnisty chleb z mąki razowej. Chrupkie pieczywo znajduje się u mnie na szarym końcu listy produktów, po które sięgnęłabym, chcąc przygotować kanapkę. Śniadanie powinno dostarczyć energii na cały dzień – nie tylko w związku ze zdrowym ładunkiem kalorycznym, ale także dzięki przyjemności jedzenia. Suche i płaskie kawałki, które przyklejają się do podniebienia, to po prostu nie są tym, co lubię. Jogurty light Choć kuszą opakowania z krzykliwymi informacjami „fit”, „light”, „0% tłuszczu” , warto chwycić za taki produkt i przyjrzeć się etykiecie. Szybko przekonamy się, że ograniczenie poszczególnych składników uczyniło oszczędność raptem kilkunastu, w porywach do...

Przeczytaj