klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
płatki owsiane błyskawiczne górskie właściwości działanie dieta odchudzanie kalorie kcal
Styl życia

Płatki owsiane – na odchudzanie i na koncentrację

Płatki owsiane pomogą zrzucić zbędne kilogramy, obniżyć poziom cholesterolu i skupić się. Są tanie, a przepisów na ich przygotowywanie jest mnóstwo!
Matylda Nowak
marzec 31, 2020

Płatki owsiane powinny znaleźć się w kuchni i jadłospisie każdej dbającej o zdrowie osoby! Ich wszechstronne działanie (także pielęgnacyjne) i przystępna cena oraz zaskakująco ilość sposobów, na jakie można je przygotowywać, sprawiają, że płatki owsiane są bezkonkurencyjne. Dzięki nim łatwiej jest zrzucić zbędne kilogramy, poradzić sobie z depresją, zapanować nad cukrzycą czy chorobami serca oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.  

Fot.: iStock

Chcesz mieć piękne włosy? Zapomnij o... diecie!

Płatki owsiane – właściwości 

Płatki owsiane są wytwarzane z ziaren owsa, które są oczyszczane, obłuskiwane, krojone, prasowane i czasem także poddawane działaniu pary wodnej. Ziarno owsa to zboże bogate w najróżniejsze składniki doskonale wpływające na ludzki organizm. Znajdziemy w nim między innymi:

  • witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy), od których zależy prawidłowe działanie naszego układu nerwowego,
  • magnez, który – przyczyniając się do rozszerzenia naczyń krwionośnych – zapobiega atakom serce i udarom, a którego niedobory skutkują problemami z koncentracją i pamięcią oraz skurczami mięśni,
  • fosfor, który uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych oraz od którego zależy stan naszych kości,
  • mangan, który uczestniczy w syntezie cholesterolu, wchłanianiu węglowodanów, tłuszczów i białek, wpływa na funkcjonowanie układu kostno-stawowego, podwyższa libido i zwiększa płodność oraz działa antyoksydacyjnie,
  • witaminę E, która spowalnia procesy starzenia się komórek,
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które pozytywnie wpływają na stan skóry i zapobiegają miażdżycy,
  • błonnik, który obniża poziom cholesterolu, zabezpiecza śluzówkę układu pokarmowego, spowalnia przyswajanie cukrów, wiąże kwasy tłuszczowe i substancje toksyczne, ułatwiając ich wydalanie oraz wzmacnia układ odpornościowy. 

Płatki owsiane – rodzaje

W sklepach dostępne są trzy rodzaje płatków owsianych, które różnią się stopniem przetworzenia i w konsekwencji – ilością zachowanych wartości odżywczych.

  • Najmniej przetworzone są płatki owsiane zwykłe, które są otrzymywane są z całego ziarna, które jest nawilżane i zgniatane.
  • Płatki owsiane górskie, które są rozdrabniane, odtłuszczane, poddawane działaniu pary, a następnie zgniatane.
  • Płatki owsiane błyskawiczne, które – przed dalszą obróbką – są nawadniane (poddawane hydracji), dzięki czemu są bardziej miękkie i łatwiej wchłaniają wodę w czasie gotowania. Ten rodzaj płatków owsianych jest lekkostrawny, dlatego poleca się je osobom, które mają wrażliwy żołądek.

Fot.: iStock

Płatki owsiane – kalorie, dieta i przepisy

Jeśli chodzi o kaloryczność, rodzaje płatków nie różnią się między sobą. 100 g każdego typu płatków owsianych to około 370 kcal. To nie mało, ale i tak – pomimo swojej dość dużej kaloryczności – płatki owsiane sprzyjają odchudzaniu.

Przede wszystkim nie trzeba używać ich zbyt wiele, bo po dodaniu wody, mleka czy jogurtu, pęcznieją. Są także bardzo sycące – nie tylko wypełniają żołądek, ale też dość wolno go opuszczają. Ponadto, jak już wspominaliśmy, zawarty w płatkach owsianych błonnik obniża poziom cholesterolu i spowalnia przyswajanie cukrów.

Jedzenie płatków owsianych w celu zrzucenia zbędnych kilogramów jest tak skuteczne, że sporą popularność zyskała tak zwana dieta owsiankowa. Żeby jednak wykorzystać dietetyczne właściwości płatków owsianych, nie trzeba wcale stosować rygorystycznych diet. Wystarczy na stałe wprowadzić płatki owsiane do swojego jadłospisu – najlepiej jedząc je na pierwsze lub drugie śniadanie

My najbardziej lubimy jeść płatki w postaci owsianki lub dodawanej do jogurtu granoli. 

Fot.: iStock

Owsianka na słono lub słodko

Chcąc przygotować sobie szybkie, pożywne i pyszne śniadanie, zalewamy trzy łyżki płatków owsianych niewielką ilością gorącej wody. A kiedy już napęcznieją i zmiękną, dodajemy do nich trochę mleka. Jeżeli chcemy, żeby owsianka była bardziej kremowa, po dolaniu do niej mleka podgrzewamy ją na małym ogniu, cały czas mieszając. Do gotowej owsianki dodajemy jagody goji i drobno pokrojonego banana.

Dla urozmaicenia, czasem przygotowujemy też sobie wytrwaną owsiankę. Wtedy płatki owsiane zalewamy gorącą wodą, a po tym jak już zmiękną i spęcznieją, dodajemy do nich łyżeczkę oliwy z oliwek oraz szczyptę soli i pieprzu. Następnie mieszamy ją z posiekanymi suszonymi pomidorami.

Granola do mleka lub jogurtu

W dużej misce mieszamy płatki owsiane, pokrojone migdały i orzechy włoskie, wiórki kokosowe oraz rodzynki namoczone wcześniej w połowie szklanki wody. W wodzie, która została nam po namoczeniu rodzynek, rozpuszczamy trzy łyżki miodu lub syropu z agawy i dodajemy do niej szczyptę cynamonu. Następnie wlewamy tę mieszaninę do miski z płatkami owsianymi, orzechami i rodzynkami.

Na koniec, rozkładamy zawartość miski na wyścielonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w piekarniku, w 150 stopniach, przez 10-15 minut. Gotową granolę, po przestudzeniu, przekładamy do dużego słoika. Jemy ją razem z mlekiem lub naturalnym jogurtem.   

Zobacz także: Dieta ubogoresztkowa przeznaczona jest dla osób, które chcą poprawić swój stan zdrowia i zadbać o jelita. To idealny patent na domowy detoks!

Zdjęcie główne: iStock

Komentarze
dieta owsiankowa dieta owsiana jednodniowa jak szybko schudnąć przepisy owsianka płatki owsiane
Styl życia Dieta owsiankowa – efekty i przepisy
Dieta owsiana pozwala szybko zrzucić zbędne kilogramy. Fani tej metody odchudzania przekonują, że nawet jednodniowa dieta owsiankowa pozwala pozbyć się 1 kg!
Matylda Nowak
kwiecień 03, 2020

Płatki owisiane to jeden z najtańszych i najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych i pielęgnacyjnych. Maseczka z płatków owsianych działa łagodząco, regulująco i przeciwzapalnie, zmniejszając uciążliwość trądzika. Za to wprowadzenie płatków owsianych na stałe do swojej diety – najlepiej w postaci sycącej owsianki zjadanej na śniadanie – pozwala zapanować nad poziomem cholesterolu i wspiera koncentrację .  Ale na tym zalety płatków owsianych się nie kończą! Okazuje się, że opierająca się na nich dieta pozwala w ekspresowym tempie pozbyć się dodatkowych kilogramów . W wersji ekstremalnej dieta owsiankowa trwa nawet dwa miesiące. My jednak polecamy także bardzo skuteczną, ale za to dużo bardziej "znośną" jednodniową dietę owsianą. Fot.: iStock Płatki owsiane – kalorie i wartości Płatki owsiane, choć dość kaloryczne, są bardzo sycące. Przede wszystkim pęcznieją, wypełniając żołądek. Regulują też trawienie. Choć 100 g płatków owsianych to około 370 kcal, żeby przygotować z nich pożywny posiłek, wystarczy użyć ich zaledwie 50 g. Płatki owsiane zawieraj sporo węglowodanów, białko i niewielką ilość tłuszczu . Znajdziemy w nich także:  duże ilości błonnika , który zapewnia uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru w organizmie, fosfor , od którego zależy między innymi stan naszych kości, magnez , który stabilizuje funkcje układu nerwowego, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, działa uspokajająco oraz pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, mangan , który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, wpływa na płodność i libido oraz chroni przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników , witaminy z grupy B (tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy), od których zależy między innymi prawidłowe...

Przeczytaj
płatki owsiane na trądzik domowa maseczka na trądzik maseczka z płatków owsianych na trądzik przepisy działanie
Pielęgnacja Płatki owsiane – maseczka na trądzik
Płatki owsiane jako główny składnik maseczki na twarz działają przeciwzapalnie, wspomagają regenerację skóry i łagodzą jej podrażnienia. Regularnie stosowana maseczka z płatków owsianych w ciągu miesiąca zdecydowanie zmniejsza uciążliwość trądziku.
Matylda Nowak
marzec 23, 2020

Nie trzeba inwestować w drogeryjne kosmetyki, żeby zadbać o swoją cerę. Żeby poradzić sobie z krostkami, zmarszczkami czy suchymi skórkami często wystarczy zajrzeć do kuchennej szafki lub lodówki. Przekonałyśmy się już o doskonałym działaniu maseczek z kurkumą , miodem czy awokado ... Teraz czas sięgnąć po cenione przez nasze babcie płatki owsiane, które sprawdzają się nie tylko jako składnik diety odchudzającej, ale też maseczek przeciwtrądzikowych . Fot.: iStock Płatki owsiane – składniki, działanie Ziarno owsa to jedno ze zbóż najbogatszych w białko i witaminy. Płatki owsiane spożywane z jogurtem czy mlekiem są nie tylko sycące, ale też pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy (poprawiają koncentrację i pamięć, działają antydepresyjnie) , obniżają poziom cholesterolu i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Płatki owsiane warto nie tylko jeść, ale też nakładać na skórę . A to dlatego, że znajdziemy w nich szereg składników, które doskonale na nią działających – między innymi: witaminę E , która (jako jeden najsilniejszych przeciwutleniaczy ) opóźnia starzenie się skóry, działa przeciwzapalnie, łagodząco i nawilżająco,   witaminę B1 , czyli tiaminę działającą przeciwzapalnie i regulującą wydzielanie sebum, witaminę B3 , czyli niacynę zmniejszającą wydzielanie sebum, zwężającą rozszerzone pory i wzmacniającą naturalną barierę ochronną skóry, witaminę B6 , która łagodzi stany zapalne nienasycone kwasy tłuszczowe , które wzmacniają ochronny płaszcz hydrolipidowy skóry , kwas pantotenowy , który działa regenerująco,  magnez , który wspomaga regenerację skóry oraz substancje śluzowe , które ją wygładzają. Maseczki antytrądzikowe z płatkami owsianymi Płatki owsiane nakładane na twarz przysłużą się każdemu rodzajowi cery. Jednak szczególnie polecamy je osobom...

Przeczytaj
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na zdrowe i dietetyczne śniadanie
Wstajesz rano, włączasz ekspres lub nastawiasz wodę na herbatę i zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Podrzucamy kilka pomysłów, jak tradycyjne śniadania przeobrazić w zdrowe i dietetyczne posiłki!
Katarzyna Mordalska
listopad 02, 2015

Zdrowy omlet na śniadanie Omlet to jedno z chętniej wybieranych dań na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Takie śniadanie to doskonałe źródło białka i składników mineralnych, a w wersji z płatkami owsianymi i ulubionymi dodatkami w postaci owoców, warzyw, ziół i przypraw to przepis na śniadanie idealne! Składniki: 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych łyżka mąki pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć) łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem zalewamy płatki owsiane gorącą wodą i pozostawiamy do rana. Do tak przygotowanych płatków wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. W wersji wytrawnej, do masy polecamy dodać liście szpinaku, które są bogatym źródłem żelaza. Średniej wielkości patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Smażymy z obu stron. W wersji na słodko, do gotowego omletu polecamy dodać trochę serka wiejskiego z musem jabłkowym i cynamonem. Zdrowe kanapki na śniadanie Prawidłowo zbilansowane śniadanie powinno być bogate we wszystkie składniki odżywcze – zdrowe tłuszcze, węglowodany, białko oraz witaminy pochodzące z warzyw lub owoców. Takich substancji dostarczą nam odpowiednio skomponowane, zdrowe kanapki. Tylko co to znaczy zdrowe? Bazę takiej kanapki powinno stanowić pełnoziarniste pieczywo z mąki razowej. Zamiast masła czy margaryny, lepiej użyć pasty z awokado, które jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na takiej kanapce możemy położyć plastry grillowanej piersi kurczaka lub łososia. W drugim wypadku, możemy kanapkę nieco zmodyfikować i pieczywo posmarować twarożkiem, na którym położymy plastry awokado i na nim łososia, który doskonale skomponuje się z serkiem. Dodatek do tak przyrządzonych kanapek może stanowić całe bogactwo warzyw...

Przeczytaj
Dziewczynka pijąca mleko
Fotolia
Styl życia Czym zastąpić mleko krowie w diecie dziecka?
Jedynym z głównych sposobów leczenia alergii na mleko krowie jest dieta eliminacyjna. Sprawdź 5 sposobów na zastąpienie mleka krowiego w diecie dziecka.
Lena Grabowska
październik 05, 2015

Objawy alergii na mleko  Alergia na mleko często mylona jest z nietolerancją laktozy , nietolerancja laktozy to zaburzenie ze strony układu pokarmowego spowodowane niedoborem laktazy, alergia na mleko jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego na białka zawarte w mleku. Wśród objawów alergii na mleko znajdują się: kolka brzuszna refluks żołądkowo-jelitowy wymioty cuchnące biegunki (czasem z domieszką krwi) u dużej części niemowląt można zaobserwować bark przyrostu masy ciała alergie skórne w postaci czerwonej wysypki w zgięciach łokciowych, pod kolanami i na dłoniach u starszych dzieci może pojawić się atopowe zapalenie skóry nawracające zapalenia oskrzeli, gardła i uszu katar sienny Czym zastąpić mleko krowie? 1. Mleko owsiane   Do zrobienia mleka owsianego potrzebujemy:  200g płatków owsianych 1,5 l gorącej wody Płatki rozdrabniamy blenderem, wsypujemy do dużego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Po upływie 30 minut przelewany zawartość naczynia przez sitko, dociskając łyżką. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce, nadaje się do spożycia przez około 3 dni. 2. Mleko sojowe  Do zrobienia mleka sojowego potrzebujemy: 400g ziaren soi wodę do moczenia 3l wody do przygotowania mleka cukier np. brzozowy (opcjonalnie) Ziarna soi wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do odmoczenia. Rano wylewamy wodę i płuczemy ziarna wodą. Soję rozdrabniamy blenderem dolewając stopniowo 3l wody. Całość gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Po wystygnięciu przelewamy soję przez sitko wyłożone gazą. Na końcu dodajemy cukier. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce.   3. Mleko ryżowe Do zrobienia mleka ryżowego potrzebujemy:  100g ryżu laskę wanilii 4 szklanki wody Ryż z laską wanilii gotujemy około 40 minut. Należy pamiętać, aby uzupełniać wodę która...

Przeczytaj