klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Styl życia

Polskie zamienniki drogich superfoods

Czy superżywność to produkty jedynie dla wybranych? Niekoniecznie. Zobaczcie, jak łatwo zamienić choćby drogie nasiona chia...
Agata Olejniczak
styczeń 16, 2017

Nasiona chia, algi, kasza quinoa, jagody goji i wiele wiele innych - to tak zwane superfoods, czyli superżywność. Zaliczamy do niej produkty zawierające dużą ilość wartości odżywczych. Atakują nas z każdej strony - informacje o nich znajdziemy na każdym szanującym się blogu o zdrowym stylu życia, przewijają się na zdjęciach na Instagramie, na Facebooku piszą o nich największe autorytety w dziedzinie fitnessu. Nic dziwnego, że produkty te krzyczą do nas potem ze sklepowych półek. Oczywiście jeśli masz to szczęście i mieszkasz w większym mieście, bo niestety mimo że superfoods są bardzo popularne, to wciąż niedostępne dla mieszkańców małych miasteczek czy wsi. Do kwestii dostępności dochodzi jeszcze jeden spory minus – dla niektórych są po prostu za drogie. Dlatego przedstawiamy tanie zamienniki drogiej superżywności. 

Nasiona chia kontra siemię lniane

Oba rodzaje nasion mają podobne właściwości – są dużym źródłem kwasów OMEGA 3, białka i błonnika, obniżają poziom złego cholesterolu, dbają o nasze jelita, a także przyspieszają przemianę materii. Zawierają też lignany, które regulują gospodarkę hormonalną, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zachorowania nowotwory takie jak rak piersi, jajnika czy macicy. Jeśli przyjrzymy się naszym nasionom z bliska, to zauważymy jednak kilka różnic, które być może pomogą nam podjąć decyzję, które z nich są dla nas bardziej odpowiednie. Siemię lniane zawiera więcej Omega 3 oraz lignanów, nasiona chia wybijają się za to większą zawartością błonnika. Dokonując wyboru warto też zwrócić uwagę na cenę i dostępność – w tej kwestii zdecydowanie wygrywa siemię lniane – jest dużo tańsze i łatwiej dostępne, bez problemu dostaniemy je w każdym sklepie spożywczym.

Algi kontra szpinak i pietruszka

W internecie głośno także o algach (m.in. spirulina i chlorella), które stosowane są przede wszystkim jako składnik zdrowych zielonych koktajli. Algi dodają bardzo dużo energii, na pewno są więc dobre dla sportowców, którzy tak bardzo zachęcają, by wprowadzić te do naszej codziennej diety. Jednak jeśli nie zajmujemy się sportem zawodowo to bez wyrzutów sumienia możemy zrezygnować z alg na rzecz szpinaku czy pietruszki! Mają bowiem te same witaminy w składzie (A, E, B), są również bogatym źródłem tych samych minerałów – m.in. magnezu, żelaza, cynku, fosforu, potasu i selenu. Zarówno algi jak i szpinak i pietruszka mają też działanie antywirusowe, przeciwdziałają powstawaniom nowotworów i chronią naszą wątrobę. Jednak i w tym zestawieniu lokalne propozycje wygrywają pod względem ceny i dostępności – w porównaniu z algami kosztują grosze i są dostępne dosłownie wszędzie – nawet w babcinym ogródku – pomyślałabyś kiedyś, że i tam znajdziesz superfoods?

Kasza quinoa kontra kasza gryczana

Nie od dziś wiadomo, że kasze są bardzo zdrowe i warto włączyć je do naszego jadłospisu. Wśród miłośników zdrowego odżywiania bardzo znana jest ostatnimi czasy kasza quinoa, znana także jako komosa ryżowa. Czy słusznie jednak wyparła dobrze znaną wszystkim kaszę gryczaną? Obie wspomniane kasze nie zawierają glutenu, zawierają te same, dobroczynne mikroskładniki: wapń, żelazo, fosfor i mangan. Kasza quinoa ma nieco więcej białka (13,8g) w 100 gramach niż kasza gryczana (12,6g), z kolei jeśli chodzi o ilość błonnika w 100 gramach produktu, przoduje kasza gryczana (5,9g), quinoa ma go troszkę mniej (5g). Są to jednak jak widać nieznaczne różnice, obie kasze są bardzo zbliżone pod względem wartości odżywczych. Różnicy nie da się niestety nie zauważyć jeśli chodzi o dostępność i cenę – kilogram łatwo dostępnej kaszy gryczanej może być nawet 8 razy tańszy niż kilogram kaszy quinoa.

Jagody goji kontra żurawina

W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć uwielbianych jagód goji. Są dobrym dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, mikroelementów takich jak: cynk, potas, żelazo, selen, zawierają także antyoksydanty i mają zdolności regeneracji wątroby i nerek. Zanim jednak jagody goji trafią na półki naszych sklepów, muszą przebyć długą drogę, dlatego najpierw przechodzą obróbkę termiczną, przez co niestety tracą część swoich magicznych właściwości. Z tego powodu warto rozejrzeć się za czymś lokalnym, o podobnych właściwościach. Świetnie sprawdzi się żurawina. Najlepiej wybrać żurawinę świeżą, którą możemy zamrozić i cieszyć się jej właściwościami potem przez cały rok. Jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy ostatecznie zdecydować się na tą suszoną. Żurawina to źródło witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminę C, zawiera także dużo przeciwutleniaczy. Posiada dodatkowo jeszcze jedną bardzo ważną zaletę – pomaga zwalczać infekcje układu moczowego, więc warto po nią sięgać. Nie będzie też zaskoczeniem, że kolejny raz lokalny superfood jest tańszy od modnej zagranicznej propozycji.

Powyższe porównania to tylko kilka przykładów na to, że wcale nie musimy wydawać ogromnej sumy pieniędzy na modne, zagraniczne produkty, ponieważ wokół nas znajdziemy wiele lokalnej superżywności, która w niczym nie jest gorsza od popularniejszych, droższych propozycji. Wybór należy jednak do Ciebie, choć w tym przypadku cokolwiek wybierzesz, masz pewność że jest to zdrowy wybór, a to jest przecież najważniejsze :)

Komentarze
Styl życia Wojna o śniadanie na Instagramie Lewandowskiej. Fani: 'Chyba Pani sufit spadł na łeb'
Anna Lewandowska znowu naraziła się fanom. Burzę na jej Instagramie wywołał przepis na zdrową jaglankę. Jeden składnik kosztuje aż kilkadziesiąt złotych!
Milena Majak
maj 09, 2018

Anna Lewandowska bardzo często publikuje przepisy na zdrowe dania oraz desery . Jej blog pęka od nich w szwach. I jak nietrudno się domyślić, oczywiście nie wszystkim odpowiadają składniki, z których trenerka przyrządza potrawy. Ich cena niejednokrotnie przewyższa możliwości przeciętnie zarabiającej osoby. Zobacz także:   Anna Lewandowska ma nową fryzurę! Zupełnie jak z lat 90. Niedawno dodany przepis na zdrową jaglankę o poranku przelał jednak czarę goryczy. Tym razem fanki nie zostawiły na Lewandowskiej suchej nitki. Post udostępniony przez Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba) Maj 6, 2018 o 12:46 PDT Przepis Lewandowskiej na jaglankę Śniadanie, które zaproponowała Lewandowska, jest proste, smaczne, pożywne i zapewnia sporo energii na bardzo długo . Gwarantujemy, że nie poczujecie się po nim głodne. Ale nie to było przedmiotem rozmowy sfrustrowanych internautek . W komentarzach pod zdjęciem jaglanki z jagodami goji pojawiło się wiele krytycznych wpisów. - Niestety, chciałabym jeść te wszystkie potrawy, o których mówi Ania, ale nie stać mnie na większość produktów lub po prostu nie są dostępne w moim mieście, a z przesyłką wychodzi jeszcze drożej. Szkoda, że jak się jest bogatym, to się nie myśli o biedniejszych. Biedny schudnie z głodu, bo nie jest mu potrzebna dieta? Błędne założenie. - Chyba pani sufit na łeb upadł?! Dla kogo są te śniadania? Chyba nie dla przeciętnego Polaka… - Pewnie śledzą panią same celebrytki, które stać na takie coś. Czy rzeczywiście jest o co się kłócić? Słoiczek masła ghee o pojemności  500 g kosztuje w sklepie Foods by Ann 49,99 zł . Ten o pojemności 300 g już 34,99 zł . Wydanie jednorazowo takich pieniędzy rzeczywiście może troszeczkę nadszarpnąć nasz miesięczny budżet. Ale masła ghee używa się podczas gotowania bardzo oszczędnie , więc jest bardziej wydajne niż to zwykłe....

Przeczytaj
młody jęczmień działanie cena
Pielęgnacja Dzięki młodemu jęczmieniowi masz szansę schudnąć, pozbyć się pryszczy i uniknąć przeziębienia!
Młody jęczmień polecany jest osobom z problemami skórnymi, cukrzycą, chorobami naczyniowo-sercowymi i tym, które się odchudzają. Sprawdź, jak stosować ten suplement diety!
Matylda Nowak
styczeń 08, 2020

Coraz modniejszą metodą na przedłużenie sobie młodości oraz poprawienie stanu cery i odporności jest regularne stosowanie suplementów i jedzenie tak zwanych superfoods . Łykamy tabletki z kolagenem i biotynę, jemy kanapki z awokado , pijemy matchę i zielone koktajle z selerem i jarmużem oraz dosypujemy do wszystkiego nasiona chia i jagody goji . Modne jest też stosowanie młodego jęczmienia, który ma nie tylko opóźniać starzenie się organizmu, ale też leczyć trądzik i nadciśnienie tętnicze oraz zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę lub nowotwór. Fot.: iStock Młody jęczmień - właściwości Przede wszystkim młody jęczmień zawiera duże ilości witamin (między innymi witaminy z grupy B, prowitaminę A, czyli beta-karoten oraz witaminy C i E) oraz minerałów (żelaza, wapnia, cynku i magnezu). Młody jęczmień jest także doskonałym źródłem cennych aminokwasów i błonnika. Ma on właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe oraz sprzyja odkwaszeniu organizmu. Regularnie spożywany młody jęczmień: chroni skórę przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników i opóźnia jej starzenie się, łagodzi objawy trądziku i bóle stawów, obniża poziom cholesterolu w organizmie, ułatwia odchudzanie, wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, choroby układu krwionośnego lub nowotwór oraz łagodzi przebieg tych chorób. Młody jęczmień - jak go stosować, cena Młody jęczmień można kupić w postaci tabletek lub sproszkowanego soku. Ten ostatni wypija się po  rozpuszczeniu jednej jego łyżeczki w chłodnej wodzie lub soku owocowym . Można też dodać młody jęczmień w proszku do koktajlu owocowo-warzywnego. Najlepiej wypijać taką porcję młodego jęczmienia na czczo, około pół godziny przed jedzeniem. Młody jęczmień w tabletkach można kupić za około 20 zł. A za...

Przeczytaj
Fotolia
Styl życia 10 powodów, dla których warto spróbować weganizmu
Hummus, curry z pieczarek, a może burgery z buraka? Te trzy przysmaki to wystarczające już powody, by spróbować kuchni roślinnej – aromatycznej, lekkiej i przede wszystkim bardzo zdrowej. Nie, nie chodzi o to, byś od razu rezygnowała z mięsa i nabiału. Spróbuj zostać weganką na minimum tydzień, a najlepiej na miesiąc – wtedy w pełni poznasz zalety roślinnego jedzenia, które potem zagości w Twojej diecie na co dzień, czyniąc Cię zdrowszą, piękniejszą i co za tym idzie – szczęśliwszą.
Monika Orzechowska
marzec 19, 2016

Coraz więcej osób próbuje potraw wegańskich głównie ze względu na modę. Jesteśmy jednak pewni, że trendy w końcu przeminą, a zamiłowanie do roślinnego jedzenia pozostanie. Trudno się dziwić! Poniżej przedstawiamy 10 powodów , dla których warto byś została (chociaż na chwilę) weganką! Smak – jeżeli jeszcze nie rozsmakowałaś się w potrawach kuchni roślinnej, to bardzo Ci zazdrościmy! Przed Tobą do odkrycia tyle wspaniałych smaków. Co powiesz na zupę krem z gruszki i pietruszk i, jaglane kotleciki z jarmużem albo pasztet z soczewicy? Potrawy wegańskie, oczywiście właściwie przyrządzone, są naprawdę przepyszne! Zanim spróbujesz sama je upichcić (to wcale nie jest trudne, tym bardziej dzisiaj, gdy pomocą służą Ci tysiące wegańskich blogów), udaj się do wegańskiej restauracji. W większych miastach (ale nie tylko) powstaje coraz więcej knajpek oferujących roślinne jedzenie. Odkrycie nowych smaków, aromatów i produktów – weganizm poszerzy Twoje kulinarne horyzonty. Do niedawna jeszcze, zanim pojawił się trend na roślinne jedzenie, mało kto miał w kuchni soczewicę, o ciecierzycy nie wspominając. Gdy rozsmakujesz się w potrawach roślinny, szafki i lodówka w Twojej kuchni wzbogacą się o tofu , różne kolory fasoli, kasze, mąki bezglutenowe, siemię lniane, nasiona chia, płatki drożdżowe (świetne do tofucznicy, czyli nowej wersji jajecznicy!), aromatyczne przyprawy (papryka wędzona – cudo!) i wiele, wiele innych. Oszczędności – oczywiście kuchnia wegańska może być droga. Jeśli będziesz kupować gotowce w sklepach (a tych coraz więcej na supermarketowych półkach), to Twój portfel szybko się uszczupli. Bazując na warzywach, owocach, kaszach, roślinach strączkowych i ziarnach zauważysz, że Twoje zakupy będą kosztować o wiele mniej niż do tej pory. Zostanie więcej np. na nowe kosmetyki. Świetnie, prawda? Szybkość przyrządzania potraw...

Przeczytaj
bakalie helio
materiały PR
Przepisy Konfigurator dobrego śniadania Helio
Masz ochotę na zdrowe, a zarazem szybkie śniadanie? Zobacz, co proponuje producent pysznych bakalii Helio!
kwiecień 28, 2014

Dobre śniadanie powinno składać się z produktów podstawowych oraz nie mniej ważnych dodatków . Jako produkty podstawowe możemy wybrać np. płatki owsiane, czy kaszę jaglaną. Oba produkty to skarbnice witamin, mikroelementów oraz błonnika, dodatkowo oba mają właściwości detoksykujące oraz nie zawierają glutenu. Dobre śniadanie powinno się także składać z na pozór drobnych uzupełnień, które odegrają niebagatelną rolę w tworzeniu dobrego śniadania. Ich zadaniem jest zarówno dostarczenie cennych składników odżywczych, jak i nadanie posiłkowi wyraźnego: słodkiego lub bardziej wytrawnego smaku. Jako składowe dobrego śniadania propozycją zdrową i smaczną będą bakalie HELIO, w tym: żurawina suszona, pestki dyni oraz płatki migdałowe. Dlaczego? Suszona żurawina HELIO to całe owoce, a nie ich cięte cząstki . Całe owoce żurawiny zachowują więcej korzystnych dla zdrowia właściwości niż owoce, które przed zapakowaniem zostały pokrojone. Jeśli preferujemy bardziej wytrawne smaki to jako składnik dobrego śniadania marka HELIO proponuje pestki dyni , w których znajdują się kwasy nienasycone i dużo aminokwasów (alanina, glicyna, kwas glutaminowy) korzystnych dla zdrowia. Pestka dyni jest też źródłem żelaza i cynku. Nasiona dyni polecane są w leczeniu stanów zapalnych skóry i w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Dobre śniadanie byłoby niekompletne bez płatków migdałowych HELIO . Płatki migdałowe czyli po prostu pokrojone migdały bez skórki to skarbnica witaminy E, przeciwutleniacza zapobiegającego miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się. Witaminy B1, B2, PP i potas mające dodatni wpływ na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację. Zawierają również cynk regulujący działanie systemu odpornościowego. Przy jego niedoborze łatwo się przeziębić, ma wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Dobre...

Przeczytaj