Prosty przepis na kokosową botwinkę
Botwinkę każdy zna i lubi. Zwykle nie możemy doczekać się pierwszych pęczków na targowiskach, aby przyrządzić z niej ulubioną zupę. Dzisiaj jednak botwinka w nieco innej, orientalnej wersji, w której odnajduje się równie doskonale!

Opublikowano: czwartek, 14 maja 2015 12:36
Reklama
Reklama

Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 pęczek botwinki
- 2 marchewki
- 5 małych ziemniaków
- sok z połowy cytryny lub z całej limonki
- garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- pół łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
- puszka mleka kokosowego
- pieprz, sól

Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie płuczemy, obieramy buraczki, a liście drobno siekamy.W bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w kostkę marchew i ziemniaki. Po 15 minutach dodajemy także botwinę.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mleko kokosowe, a następnie sok z cytryny, posiekaną kolendrę i przyprawy.

Wypróbujecie przepis na orientalną botwinkę? :)
Reklama
Więcej przepisów znajdziesz na blogu Kitchen Vibe.
Zobacz także przepis na pastę z ciecierzycy oraz przepis na zupę z buraczków z białą fasolą.
Reklama
Reklama
Reklama