klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Styl życia

Przedwakacyjny detoks, czyli plażowa sylwetka w cztery tygodnie

Niejedna z nas już pewnie odlicza dni do wakacji. Choć lato za oknem trwa w najlepsze, prawdziwy sezon na nadmorskie wypady rozpocznie się w lipcu. Wniosek? Jeśli marzy nam się wakacyjna sylwetka, mamy jeszcze na tyle dużo czasu, by wypróbować czterotygodniowy plan dietetyczki dr Simone Laubscher i modelki Elle Macpherson.

Na kilka tygodni przed planowanym urlopem zabieramy się za diety-cud, bieganie, jazdę na rowerze i jakiekolwiek aktywności, które przybliżyłyby nas do realizacji marzeń o plażowej sylwetce. A gdyby tak spróbować czegoś nowego?

Przyjrzyjmy się propozycji modelki Elle Macpherson, która utrzymuje, że swoją sylwetkę zawdzięcza m.in. suplementom alkalizującym organizm. Założycielka firmy WelleCo specjalizującej się w sprzedaży alkalizujących suplementów i dietetyk dr Simone Laubscher podpowiadają – wypróbuj 4-tygodniowy program dietetyczny i ciesz się iście plażową sylwetką.

Według dietetyczki dr Simone Laubscher wiele problemów zdrowotnych wynika z zakwaszenia organizmu, dlatego u źródeł firmy WelleCo stoi przekonanie, że bardziej zasadowe pH równa się zdrowsze ciało. Czterotygodniowy detoks ciała w dużej mierze bazuje więc na suplemencie diety w postaci zielonego proszku, który składa się z 45 alkalizujących składników, w tym chińskich ziół, enzymów trawiennych i grzybów witalnych maitake.

Pierwszy tydzień diety zakłada zatem codzienne spożywanie suplementu Super Elixir rozpuszczonego w 500 ml wody, a także wykluczenie węglowodanów po godz. 17 (warzywa i owoce są jednak jak najbardziej wskazane) oraz picie co najmniej dwóch litrów filtrowanej wody dziennie.

Kolejne tygodnie programu to już następne „wyrzeczenia”. W drugim tygodniu należy dodatkowo jeden posiłek zamienić na smoothie z 400 ml mleka migdałowego, z owocami (np. z borówkami i bananem) i mieszanką proteinową WelleCo.

W następnych siedmiu dniach do co najmniej jednego posiłku powinno się dodawać pieprzu cayenne, który poprawia metabolizm. Najcięższy i prawdopodobnie najbardziej skuteczny wydaje się ostatni, czwarty tydzień detoksu, kiedy trzeba zrezygnować z cukru, nabiału i przetworzonych węglowodanów skrobiowych. Jednocześnie, według zaleceń dietetyczki powinno się zwiększyć spożycie zielonych warzyw.

Program nawiązuje oczywiście do diety zasadowej mającej przywrócić równowagę zasadowo-kwasową w organizmie. W cztery tygodnie w talii może podobno ubyć nam nawet kilka centymetrów, jednak plan specjalistek stojących za firmą WelleCo ma służyć także dobremu samopoczuciu i – co chyba przed wakacjami jest jeszcze ważniejsze – zaszczepieniu w nas zdrowszych nawyków.

Dietę możecie przeprowadzić bez konkretnych, firmowych preparatów - zastąpicie je np. mieszankami proteinowymi dostępnymi w sklepach ze zdrową żywnością, proszkiem z zielonego jęczmienia lub kaszą jaglaną.

Podczas urlopu warto chociażby pamiętać o piciu wody, która wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i zapobiega odwodnieniu. O tym, że odwodnienie może być brzemienne w skutkach, wspominałyśmy już wcześniej.

Zobaczcie:  Pij wodę, będziesz wielka! Skutki odwodnienia organizmu

A wy jak przygotowujecie się do wakacji? Pracujecie nad plażową sylwetką, a może cieszycie się takową przez cały rok?

Komentarze
kobieta z czekoladą i jabłkiem
Fotolia
Styl życia Węglowodany proste i złożone w diecie - co warto wiedzieć?
Czym właściwie są węglowodany, jak je dzielimy i jaka jest ich rola w diecie? Sprawdźcie wszystko, co powinnyście wiedzieć o węglowodanach!
Katarzyna Mordalska
sierpień 18, 2015

Węglowodany – co to takiego? Węglowodany, inaczej zwane sacharydami lub cukrami, to związki chemiczne zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Związki te występują w postaci przyswajalnej przez organizm oraz nieprzyswajalnej (błonnik). Obecność odpowiednich węglowodanów w diecie jest niezwykle ważna i często przesądza o powodzeniu lub porażce w odchudzaniu. Węglowodany proste i złożone Ze względu na zawartość jednostek cukru, węglowodany dzielimy na proste, czyli monosacharydy oraz węglowodany złożone, czyli polisacharydy. To właśnie cukry złożone powinny stanowić podstawę zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Węglowodany proste Do węglowodanów prostych należy glukoza (inaczej cukier gronowy lub trzcinowy), który występuje w owocach i warzywach. Im bardziej dojrzały i słodki owoc, tym więcej zawiera cukru. Jeśli więc dbamy o linię, warto sięgać po niezbyt dojrzałe owoce. Kolejnym cukrem prostym jest fruktoza , którą znajdziemy w owocach i miodzie. To składnik wykorzystywany w produkcji substancji słodzących, jak powszechnie stosowany syrop fruktozowy.   Glukoza wraz z fruktozą stanowią składniki sacharozy , która w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest głównie do słodzenia napojów. Dlatego na diecie zaleca się zrezygnowanie z ich picia na rzecz wody . Sacharoza wpisuje się w poczet dwucukrów, jednak potocznie często nazywa się ją po prostu cukrem. Węglowodany złożone Węglowodany złożone to przede wszystkim występująca głównie w ziemniakach i produktach zbożowych skrobia oraz występujący w organizmach zwierzęcych glikogen . Produkty zawierające skrobię, dla umożliwienia ich strawienia przez organizm, należy uprzednio ugotować, usmażyć lub poddać innemu działaniu wysokiej temperatury. Dzięki temu skrobia rozpadnie się na łatwe do strawienia dekstryny.   Glikogen jest nazywany skrobią zwierzęcą, gdyż - podobnie jak...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Dieta źródłem sukcesu sportowca
Nawet amatorskie uprawianie sportu sprawia, że organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze i regeneracyjne. Bez tego nie tylko trudno osiągnąć dobre wyniki sportowe, ale także można narazić się na utratę zdrowia lub kontuzje. Dlatego kluczowe znaczenie dla aktywnej osoby ma odpowiednia dieta.
Materiał partnera
listopad 14, 2017

Przestrzeganie reguł popłaca Aż 44% Polaków deklaruje, że uprawia sport. Najczęściej jeżdżą oni na rowerze (45%), biegają (25%), grają w piłkę nożną (17%), uprawiają trening siłowy (16%) lub pływają (14%). Niestety, większość naszych rodaków czyni to bez właściwego przygotowania się do treningów, przestrzegania odpowiedniej diety i suplementacji. – Sport zawodowy rządzi się swoimi prawami, już na kilka tygodni przed zawodami konieczna jest całkowita zmiana żywienia – zauważa siatkarz Andrzej Wrona.  – Ci, którzy uprawiają sport dla własnej satysfakcji i zdrowia, nie muszą trzymać się tak restrykcyjnych reguł. Wystarczy znajomość harmonogramu dnia, mechanizmów działania organizmu, istotnych składników żywności i stosowanie się do prostych wzorów – co jeść przed treningiem, co w trakcie, a co po nim – dodaje . Niestety często nawet tej wiedzy nam brakuje. Tymczasem, uzyskanie odpowiedniej formy, kondycji i sylwetki wymaga systematyczności i przestrzegania pewnych zasad. Oprócz odpowiedniego harmonogramu treningów ważna jest także dieta. Dieta przed treningiem Kluczowe jest to, czym zasilimy organizm – zarówno przed treningiem. Im intensywniej uprawiamy sport, tym dokładniej powinniśmy dopasować do niego swoją codzienną dietę. Najważniejsze dla aktywnych osób są węglowodany złożone. W zależności od uprawianej dyscypliny nasze zapotrzebowanie na nie wynosi od 50% do 65% zapotrzebowania na energię całkowitą. Ważne jest, aby przyjmować węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, dzięki którym organizm pozyskuje stopniowo energię, która wystarczy mu na cały czas trwania treningu. Ich doskonałym źródłem są produkty pełnoziarniste, warzywa oraz niektóre gatunki owoców (np. jabłka, pomarańcze, śliwki). Tego rodzaju posiłki najlepiej spożywać przed treningami, ponieważ zwiększają naszą wytrzymałość i opóźniają zmęczenie...

Przeczytaj
dieta sirtfood
Fotolia
Styl życia Nowy hit w odżywianiu: dieta sirtfood, czyli czekolada i czerwone wino w służbie młodego wyglądu
Chociaż to jedyny zalecany plan żywieniowy, który obejmuje spożywanie czekolady i picie czerwonego wina, nazywanie go dietą-cud byłoby sporym nadużyciem. Jak podkreślają jego twórcy, nie koncentruje się on bowiem na odchudzaniu, ale na wykształcaniu zdrowych nawyków żywieniowych.
Magdalena Borucińska
marzec 02, 2016

Najnowszy hit w dziedzinie odżywiania nie bez powodu nazywany jest dietą długowieczności. Produkty sirtfoods są bogate w polifenole aktywujące w organizmie białka zwane sirtuinami (stąd nazwa diety), które chronią komórki przed śmiercią i stanami zapalnymi. Już kilka lat temu pokładano w nich wielką nadzieję. Sirtuiny wykazują w końcu działanie odmładzające – opóźniają starzenie tak organizmu, jak i skóry. Jednocześnie, jak wskazują na to wciąż trwające badania, zapewniają lepszy sen i wzrost energii, a do tego regulują metabolizm, sprzyjają wzrostowi mięśni oraz poprawiają koloryt skóry. Dieta sirtfood , której swoją najnowszą publikację poświęcili Aidan Goggins i Glen Matten, nie obiecuje cudów, ale wydaje się idealną propozycją dla osób, które lubią jeść i nie wyobrażają sobie stosować długich głodówek. Składa się z dwóch faz , przy czym pierwsza – najbardziej dokuczliwa – trwa zaledwie tydzień. W pierwszych trzech dniach spożycie kalorii ogranicza się do 1000 dziennie, których dostarczać mają trzy zielone soki i jeden posiłek bogaty w sirtfoods. W kolejnych dniach zwiększa się ono do 1500 kalorii. Przez cztery dni jadłospis tworzą dwa zielone koktajle oraz dwa pełne posiłki. Kolejne dwa tygodnie to już faza podtrzymująca. Skąd pomysł na ograniczenie spożycia kalorii na początku diety ? Badania pokazują, że podobnie jak wskazane produkty aktywuje ono sirtuiny. Chociaż w pierwszym tygodniu można stracić nawet trzy kilogramy, docelowo dietę mają tworzyć trzy posiłki i jeden zielony koktajl dziennie. Autorzy diety podkreślają, że nie chodzi o to, by myśleć, co usunąć z talerza, lecz o to, by nałożyć na niego produkty bogate w polifenole. Wysoką pozycję w jadłospisie powinny zająć m.in. czerwona cebula, truskawki, kakao, orzechy włoskie, przyprawy curry i kurkuma, jarmuż, jabłka, cytrusy, borówki amerykańskie, oliwa z oliwek, rukola, kawa,...

Przeczytaj
Fotolia
Styl życia Jak szybko schudnąć kilka kilogramów?
Razem z nadejściem ciepłych dni odsłaniamy coraz więcej ciała i pragniemy, aby wyglądało ono nienagannie, lecz nie zawsze mamy czas na zrzucenie odpowiedniej ilości kilogramów. Wtedy z pomocą przychodzą szybkie diety.

Czasem niespodziewanie nadarza się okazja do wakacyjnego wyjazdu, na którym będziemy chciały pokazać się w bikini, ale humor skutecznie nam psuje nasza waga. Są jednak sposoby na szybkie zrzucenie kilku kilogramów. Oto skuteczne diety.  Szybka dieta odchudzająca 5 kg  Jeżeli chcesz w tydzień zrzucić 5 kg, wypróbuj dietę jajeczną , która została opracowana przez amerykańskich diabetyków . Jest ona bardzo restrykcyjna i łatwo potem o efekt jo-jo . Nie mogą z niej korzystać osoby z chorą wątrobą oraz mające problem z cholesterolem. Jej podstawą są jajka. Dlaczego? Mają wiele witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych , potasu i pełnowartościowego białka, dzięki któremu odczuwamy sytość. W tej diecie spożywamy 4-6 jajka dziennie ugotowane na twardo, urozmaicając ją owocami i warzywami. Obowiązkowo należy pić dużo wody, czy herbat.  Szybka dieta odchudzająca 10 kg 10 kilogramów to baaardzo dużo. Aby ich się pozbyć w 2 tygodnie, można sięgnąć po dietę norweską , która należy do najbardziej rygorystycznych. Nie można sobie w niej pozwolić na jakiekolwiek "grzeszki". W diecie norweskiej je się głównie gotowane jajka i grejpfruty. Włącza się do niej również surówki, chleb razowy , mięso i ryby(gotowane). Do tego oczywiście należy pić bardzo dużo płynów, od wody po herbatki . Jeżeli któregoś dnia odstąpimy od zasad diety, na kolejne podejście do niej możemy się zdecydować dopiero za rok.  Pomimo tego, że tego rodzaju diety niebywale kuszą szybkimi efektami, to trzeba mieć na uwadze, że bywają one groźne dla organizmu . Przed ich zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem. Warto też mieć na uwadze, że często po nich występuje efekt jo-jo. Jakie jest wasze zdanie na temat szybkich diet? Korzystałyście z nich? Zobaczcie także:   Co jeść, żeby spalić tłuszcz z brzucha?  

Przeczytaj