Reklama

Składniki na babeczki:

  • 3/4 szkl. migdałów w płatkach + 1/2 szkl. na masło migdałowe np. Bakalland;
  • 1/4 szkl. płatków owsianych;
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego;
  • 1,5 łyżki miodu płynnego;
  • 1/4 łyżeczki cynamonu;
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • szczypta soli.

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki oleju kokosowego;
  • 3 łyżki miodu płynnego;
  • 2 łyżki kakao;
  • szczypta soli.
Reklama

Przygotowanie: 1/2 szklanki płatków migdałów zmielić w blenderze. Robić często przerwy, zeskrobując drobinki migdałów ze ścianek i znowu mielić. Przerwać, kiedy konsystencja będzie przypominała gęste masło. W młynku do kawy zmielić 3/4 szklanki migdałów w płatkach i płatki owsiane na drobną mąkę i wsypać do miski. Dodać resztę składników (masło migdałowe, olej kokosowy, miód płynny, cynamon, ekstrakt waniliowy i sól) i dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Masą wylepić silikonowe foremki. W misce umieścić wszystkie składniki polewy (olej kokosowy, miód płynny, kakao i sól). Wymieszać dokładnie trzepaczką. Łyżką nakładać polewę na wierzch babeczek. Wstawić do zamrażalnika na min. 45 min. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama