klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
koktajle odchudzające odchudzanie
Styl życia

Przepisy na skuteczne koktajle odchudzające

Koktajle odchudzające pomogą ci schudnąć, poprawią twoją odporność, opóźnią starzenie się skóry i oczyszczą ją z krostek. Ich podstawą jest jarmuż i szpinak. Co jeszcze do nich dodać? Sprawdź skuteczne przepisy.
Matylda Nowak
marzec 09, 2020

Koktajle odchudzające pozwolą ci przejść metamorfozę w stylu Adele, która w sumie schudła aż 45 kg. Kluczem do sukcesu jest dobór odpowiednich składników do przyrządzenia koktajlu. Oczywiście, jeżeli zależy ci na naprawdę spektakularnych efektach, nie obejdzie się bez treningu oraz rezygnacji z ze słodkich i słonych przekąsek... Ale wprowadzając do swojego jadłospisu odchudzające koktajle będziesz nie tylko stopniowo i konsekwentnie chudła, ale też zyskasz energię i piękną cerę.

Fot.: iStock

Koktajl, którym gwiazdy Hollywood zaczynają swój dzień

Jak przygotować koktajl odchudzający? 

Każdy koktajl powinien mieć bogatą w błonnik bazę i najlepiej, żeby był to jarmuż - oprócz błonnika - zawiera także witaminy C i K, sole mineralne oraz silny przeciwutleniacz - sulforafan. Dobrze jest dodać do niego kilka liści młodego szpinaku, który zawiera przyspieszające metabolizm oraz uczestniczące w spalaniu węglowodanów i tłuszczów potas i witaminy z grupy B.

Naukowcy odkryli też w szpinaku obecność tylakoidów - substancji, które przedłużają uczucie sytości. Dodatkowym źródłem błonnika oraz pozytywnie wpływających na zdrowie antyoksydantów może być także brokuł - surowy lub gotowany na parze nie dłużej niż 4 minuty.

Zdrowy tłuszcz do koktajlu odchudzającego

Wbrew dość powszechnemu przekonaniu, tłuszcze nie są samym złem (i przyczyną nadwagi). Dzięki nim mamy energię, nasz organizm jest w stanie wchłaniać witaminy, a my czujemy się bardziej syci. Dlatego nawet w odchudzającym koktajlu nie powinno ich zabraknąć!

Chcąc dostarczyć sobie zdrowy tłuszcz, dobrze jest dodać do koktajlu:

  •  1/4 awokado, które zawiera nienasycone kwasy tłuszczow, potas, fosfor, żelazo i witaminę E,
  • kilka orzechów włoskich, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu i działają przeciwzapalnie albo
  • czubatą łyżkę zmielonego siemienia lnianego, które zawiera między innymi kwasy omega-3, błonnik i witaminę E.

Jakie owoce do koktajlu odchudzającego?

Koktajl odchudzający będzie zdrowszy i smaczniejszy, jeżeli dodamy do niego owoce. Polecamy zwłaszcza banany (jeden dojrzały banan średniej wielkości na koktajl), które zawierają:

  • witaminy A, C, E, K i te z grupy B,
  • błonnik,
  • magnez,
  • fosfor,
  • wapń,
  • potas.

Oprócz banana do odchudzającego koktajlu można dodać trochę bogatych w witaminę C i obniżających poziom choleterolu truskawek, działających przeciwzapalnie jagód oraz bogatych w witaminy i minerały malin. Uwaga, wszystkie te owoce mogą być mrożone.

Żeby koktajl zmielił nam się w blenderze i nadawał się do picia, trzeba dodać do niego jakiś płyn. Może to być przegotowana woda w temperaturze pokojowej albo tak zwane mleko roślinne (np. migdałowe).

Zobacz także: Dieta selfie - na czym polega i kto powinien ją stosować?

Koktajle odchudzające - działanie

Taki koktajl odchudzający zastępujący jeden z posiłków (lub dwa posiłki) zapewnia sytość i zmniejsza ochotę na podjadanie między posiłkami. Ponadto, regularnie spożywany, poprawia metabolizm i zmniejsza prawdopodobieństwo odkładania się tkanki tłuszczowej.

W przeciwieństwie do popularnych (i stosowanych przez Adele) zielonych soków, odchudzające koktajle mają znacznie bogatszy skład i wszechstronne działanie. Zawarte w nich witaminy, składniki mineralne, węglowodany, białka, antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają odporność organizmu, opóźniają jego starzenie i stymulują regenerację. Jednak tajemnica skuteczności odchudzających koktajli kryje się w dużej ilości zawartego w nich błonnika, który:

  • oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii,
  • zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi,
  • zwiększa wydalanie tłuszczu i opóźnia wchłanianie triglicerydów (tłuszczy będących budulcem tkanki tłuszczowej) oraz
  • zapewnia ułatwiające odchudzanie uczucie sytości.

Najlepszym dowodem na to, że odchudzające koktajle działają są historie ludzi, którzy regularnie je pijąc schudli nawet kilkadziesiąt kilogramów. Kimś takim jest na przykład Katherine Kyle, która w sumie zrzuciła 52 kg zastępując jeden lub dwa posiłki koktajlami z zielonych warzyw liściastych i owoców.

Piję zielony koktajl na śniadanie, a czasami też na lunch. On dostarcza i mnóstwo energii i usuwa wszelką ochotę na niezdrowe jedzenie - przekonuje Katherine.

Fanką koktajli jest także Ewa Chodakowska, która poświęciła im książkę, w której możemy miedzy innymi znaleźć jej przepis na "koktajl spalający kalorie".

A jeżeli uczynimy z koktajlu odchudzającego stały element naszego jadłospisu możemy się spodziewać, że dzięki zawartym w nim witaminom (a zwłaszcza witaminie C i witaminie E) poprawi nam się stan skóry - krostki będą szybciej się goiły, a nowe rzadziej pojawiały. Same zalety:)

Zdjęcie główne: iStock

Komentarze
jarmuż
Fotolia
Przepisy 6 powodów, dla których warto jeść jarmuż
Jarmuż to coraz bardziej popularne zielone warzywo, po które warto sięgać ze względu na wiele właściwości odżywczych. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, można go jeść zarówno na surowo, jak i gotowany czy nawet pieczony w formie chipsów. Sprawdź 6 powodów, dla których warto jeść jarmuż!
Katarzyna Mordalska
kwiecień 14, 2015

1. Jarmuż opóźnia procesy starzenia Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia w organizmie. Także zawarte w nim witaminy i minerały wpływają na zachowanie zdrowego i młodego wyglądu. W jarmużu znajdziemy m.in. kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, potas i fosfor. 2. Jarmuż to doskonałe źródło witaminy młodości Skoro już o witaminach mowa, to nie tylko hamują one procesy starzenia, ale także wzmacniają odporność organizmu (za co odpowiada witamina C) oraz poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci – dzięki  zawartości witaminy młodości A oraz witaminy K. 3. Jarmuż wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn Jarmuż , jako roślina kapustna, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Świetnie poprawia trawienie, a dzięki zawartości błonnika, posiada właściwości odchudzające. Błonnik nie tylko wspomaga przemianę materii, ale działa także przeciwzawałowo, pomagając obniżyć poziom złego cholesterolu. 4. Jest smaczny! Przepadasz za kapustą czy sałatą, ale już Ci się znudziły? Jarmuż stanowi doskonałe urozmaicenie diety! Świetnie komponuje się z dressingami na bazie cytryny i oliwy z oliwek oraz… 5. …daje nieograniczone możliwości kulinarne! Na bazie jarmużu przygotujemy pyszne sałatki, zupy czy koktajle. Dobrze sprawdza się jako dodatek do kaszy jaglanej czy zapiekanek. Z jarmużu przygotujemy także zdrową przekąskę w postaci chipsów. Wypróbuj przepis na koktajl z jarmużem oraz przepis na zupę z jarmużem . 6. Ma mało kalorii Jarmuż jest pożywny, a jednocześnie niskokaloryczny, gdyż w aż 80% składa się z wody . W 100g liści znajduje się 29kcal i, co oczywiste, 0g tłuszczu. Czujecie się zachęceni, żeby włączyć jarmuż do codziennej diety? Sprawdźcie także najlepsze przepisy z jarmużem!

Przeczytaj
Dieta sokowa
Styl życia Dieta sokowa – przepisy + kiedy, jak długo i co powinnaś pić
Dieta sokowa, która określana jest też jako detoks, jest niezwykle popularna w mediach społecznościowych. Czy w rzeczywistości przynosi korzyści dla organizmu, czy jest tylko niepotrzebną modą?
Marta Średnicka
grudzień 20, 2019

Dieta sokowa jest sposobem na oczyszczenie organizmu i metodą na odchudzanie, którą stosują kobiety (i nie tylko) na całym świecie. Dobrze przygotowana i stosowana może przynieść korzyści dla organizmu. Należy jednak trzymać się ściśle określonych zasad, żeby zamiast sobie pomóc, nie zaszkodzić swojemu ciału. Pamiętajmy również, że dieta sokowa, to nie tylko świeżo wyciskany sok z danego owocu , ale również koktajle, które są płynnymi bombami witaminowymi. Dieta sokowa – zasady Dieta sokowa ma formę płynną i w rzeczywistości powinna być traktowana jako detoks , a nie sposób odżywiania, który ma prowadzić do zrzucenia kilogramów w krótkim czasie, choć odchudzanie z pewnością jest jednym z efektów spożywania soków. Kiedy pić soki i koktajle? Dieta sokowa oparta jest na zasadzie 5 soków, każdy co trzy godziny. W takiej formie powinniśmy przyjmować przygotowane wcześniej napoje. Do obiadu powinno się przyjmować soki owocowe, które posiadają niezbędne dla funkcjonowania mózgu cukry, a popołudniu i wieczorem warzywne. Przed snem należy unikać owoców. Detoks sokowy powinien trwać ok. 2-3 dni lub w niektórych przypadkach odrobinę dłużej, jednak nie należy przesadzać z ich ilością i usilnie go wydłużać. Po dłuższym czasie prawidłowe funkcjonowanie organizmu zostaje zaburzone. Posiłki bogate np. w białko nie mogą zostać na stałe zastąpione sokami. Utrzymujący się stan głodu sprawi, że proces odchudzania zostanie spowolniony i uzyskamy efekt odwrotny do oczekiwanego. Taki stan jest również niebezpieczny dla zdrowia. Pamiętaj, że wracając do normalnego odżywiania musisz zachować ostrożność. Sięgnięcie po ciężkostrawne potrawy po detoksie sokowym, kiedy organizm przyzwyczajony został do płynów może poważnie ci zaszkodzić i doprowadzić do ostrego bólu żołądka czy jelit. Diety sokowej nie powinny stosować dzieci i młodzież poniżej 18. roku...

Przeczytaj
porady dietetyka na jesień
Przepisy Dietetyk radzi: co jeść jesienią
Jesienne obniżenie nastroju? Dietetyk radzi jakie produkty wybierać jesienią, aby podnieść odporność, wspomóc przemianę materii i poprawić koncentrację.
Katarzyna Mordalska
listopad 02, 2012

Owoce wzmacniają odporność Do jednych z najbardziej popularnych owoców w sezonie jesiennym należą jabłka . Z uwagi na różnorodność odmian i smaku są nie tylko dobrą przekąską, np. na drugie śniadanie, ale również składnikiem wielu potraw polskiej kuchni. Zawierają m.in.: witaminę C, A, B1 i B2. Ponadto są źródłem magnezu, który wzmacnia układ nerwowy oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Kolejną zaletą rodzimych owoców jest wysoka zawartość błonnika regulującego pracę jelit, redukującego cholesterol i wspomagającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Lubisz słodkie jabłka? Sięgnij po odmiany: Jonagold Lobo Delikates Spartan Ligol Gala Golden Delicious Rubin Macintosh Kwaśne odmiany, takie jak Antonówka i Szara Reneta nadają się do jesiennych ciast, dżemów i musów Gruszki również bogate są w witaminy: A, C, E i PP, a także potas, wapń, żelazo i cynk. " Owoce te nie wywołują alergii, działają leczniczo w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy nerkowej. Co więcej oczyszczają organizm oraz pomagają w obniżaniu gorączki" – mówi Marietta Bracha, dietetyk z Centrum Naturhouse we Włocławku. W walce z jesiennymi przeziębieniami pomocne są owoce dzikiej róży , z uwagi na dużą zawartość witaminy C wzmacniającej odporność organizmu. Zawierają również żelazo, magnez, karoten, wapń, potas i fosfor. Źródłem cennych witamin oraz minerałów są także przetwory z pigwy , która poprawia odporność i wzmacnia organizm podczas przeziębienia czy grypy. Warto również pamiętać o korzystnych dla zdrowia właściwościach żurawiny , uznawanej za naturalny antybiotyk. Warzywa oczyszczają organizm W naszym jadłospisie powinny się także znaleźć jesienne warzywa. Najbardziej charakterystyczne dla tej pory roku są dynie , będące źródłem witaminy: A, C, E, B1, B2, PP oraz potasu, żelaza, magnezu i...

Przeczytaj
koktajl owocowy
123rf
Przepisy HIT! Przepis na lekarstwo idealne, czyli koktajl na odporność
Kto z was już zdążył złapać jesienne przeziębienie? Kaszel, ból gardła, katar – jesień to prawdziwe wyzwanie dla odporności organizmu! Nie wiesz, jak wzmocnić odporność? Wypróbuj łatwy przepis na pyszny koktajl na odporność!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 17, 2014

Co jeść na odporność? 1. Cytryna (i inne cytrusy) To moc witaminy C , która ma działanie odkażające. Cytryna poprawia odporność organizmu i świetnie podkręca metabolizm . Jak każdy cytrus, cytryna  spowalnia proces starzenia się organizmu i co więcej – jest panaceum na gorączkę i silne bóle głowy. Warto więc pić wodę z cytryną lub koktajle z dodatkiem wyciśniętego soku z tego cytrusa. Oprócz cytryny polecamy również koktajle na bazie takich owoców jak grejpfrut czy mandarynki . 2. Miód Doskonale wzmacnia odporność , pod warunkiem, że odpowiednio go wykorzystamy – miód w temperaturze powyżej 40 stopni, traci swoje właściwości , dlatego, jeśli używasz go jako zamiennika cukru do herbaty, pamiętaj, by dosłodzić ją dopiero po jakimś czasie. Jednak bez obaw możesz dosładzać nim wszelkie koktajle owocowe czy warzywne, nawet te na bazie jogurtu czy mleka. 3. Ananas Okazuje się, że ten owoc jest w stanie obniżyć wysoką temperaturę ciała podczas gorączki , a także może pomóc złagodzić ból . Ananas ma działanie przeciwzapalne – znajduje się w nim moc witamin z grupy B, witamina C i A. Owoc ten stanowi również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Najlepszy jest oczywiście ten świeży :) 4. Banan Jest to naturalny antydepresant ! Oprócz tego, że banan zawiera mnóstwo witamin (m. in. wit. C i witaminy z gr. B) i składników mineralnych (m. in. potas, żelazo , cynk), jest również wyjątkowo słodkim owocem, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i dodaje energii na cały dzień. 5. Kiwi Kiwi ma więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które są naprawdę ważne dla naszego organizmu - koją nasze nerwy , "pielęgnują" skórę, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację . Kiwi ponadto jest bogate w kwas foliowy oraz...

Przeczytaj