klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Styl życia

Supertłuszcze nowymi superfoods. Pomagają schudnąć?

Dawniej tłuszczu unikało się w diecie za wszelką cenę. Obarczano go winą za nadprogramowe kilogramy, a nawet za pomarańczową skórkę na udach i pośladkach. Za sprawą dr. Atkinsa i jego kultowego planu odżywiania nasza niechęć przeniosła się na węglowodany. Efekt? Dzisiaj wybrane tłuszcze określa się mianem tzw. superfoods.
Monika Orzechowska
czerwiec 20, 2016

Od początku roku można zaobserwować, że dietetycy zalecają włączanie do diety zdrowych tłuszczów pochodzenia roślinnego. Blogerzy zajmujący się tematyką zdrowego odżywiania zaczęli nawet używać określenia supertłuszczów, klasyfikując je jako produkty należące do kategorii superżywności.

Powód? Dieta bogata w tłuszcze jest bardziej sycąca i chroni przed podjadaniem np. słodyczy. W rzeczywistości więc pomaga schudnąć, a nie jak zwykło się uważać – przytyć.

Czytaj też:  Przedwakacyjny detoks, czyli plażowa sylwetka w cztery tygodnie

Wybrane tłuszcze sprzyjają utrzymaniu organizmu we właściwej kondycji – zwalczają stany zapalne, opóźniają pojawianie się oznak starzenia, a do tego mogą wspomóc pracę serca, mózgu (który składa się w 60 proc. właśnie z tłuszcz) i oczu.

Dieta pozbawiona tłuszczu powoduje problemy z pamięcią i nauką oraz pogłębia stany depresyjne. Dodatkowo sprzyja ona wysokiemu poziomowi cukru we krwi i nieprawidłowej pracy układu odpornościowego.

Czytaj też:  Co jeść, żeby spalić tłuszcz z brzucha?

Jaka przekonują dietetycy, omijanie tłuszczu w diecie może nam się odbić czkawką. Ryzykujemy bowiem nie tylko wymienionymi wyżej objawami, ale i bólami stawów, łamaniem się paznokci, problemami skórnymi i wreszcie stanami zapalnymi prowadzącymi do chorób nowotworowych.

Pamiętajmy jednak, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Do grona tych najzdrowszych zalicza się na pewno bijący rekordy popularności olej kokosowy, który dzięki zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT) dodaje nam energii i przyspiesza przemianę materii.

Do supertłuszczów zalicza się także olej z siemienia lnianego, będący źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9 zapobiegających powstawaniu stanów zapalnych i poprawiających pracę układu nerwowego.

Coraz większą popularność zdobywa także olej z awokado, który swoje właściwości odżywcze – poprawę pracy układu sercowo-naczyniowego oraz układu nerwowego i immunologicznego – zawdzięcza kwasom tłuszczowym jednonienasyconym, skwalenowi oraz witaminom A, B, D, E, H, K i PP.


Dietetycy przekonujący o dużej roli tłuszczu w diecie zalecają dodawanie jednej porcji tłuszczu – z nasion, orzechów, w postaci ryb czy awokado – do każdego posiłku. Co nam stoi na przeszkodzie, by do surówki na obiad dodać łyżkę lub dwie oleju lub raz na jakiś czas zjeść awokado, a raz w tygodniu tłustą rybę, np. łososia?

Czytaj też:  Najgorętszy trend żywnościowy z Instagrama. Kanapki z awokado

Komentarze
Fotolia
Styl życia Jakie ryby jeść w ciąży?
Ryby i owoce morza to nieodzowny składnik diety przyszłej mamy. Czy wiesz dlaczego warto jeść ryby w ciąży i jakie gatunki wybierać, aby dieta była bezpieczna dla dziecka?
Łucja Zbieniewska
marzec 08, 2012

Warto jeść ryby będąc w ciąży! Ryby i owoce morza są źródłem łatwostrawnego białka, witaminy D3,  dostarczają wielu niezbędnych aminokwasów  (tzw. egzogennych), których nasze organizmy nie wytwarzają samodzielnie. Wspomagają one przyswajanie wapnia oraz wykorzystanie białko w procesie wzrostu, co ma ogromny wpływ na rozwój dziecka w czasie ciąży. Dlaczego warto jeść ryby w ciąży? Ryby i owoce morza są doskonałym źródłem składników mineralnych:  jodu, selenu i fluoru . Zwłaszcza jod jest niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i pełni zarazem ważną rolę w procesie wzrostu dziecka. Największe znaczenie jod ma w pierwszych tygodniach ciąży - jego  niedobór może hamować rozwój układu nerwowego płodu . Jednym z najważniejszych składników dostarczanych nam przez ryby i owoce morza to  kwasy tłuszczowe Omega 3 : najważniejszy z nich jest kwas DHA - który wspomaga rozwój płodu, może także zapobiec małej masie urodzeniowej dziecka i przedwczesnemu porodowi. Kwasy Omega 3 mają również  właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe , przez co mogą ochronić przyszłą mamę przed cukrzycą oraz nadciśnieniem ciążowym.  Które ryby jeść w ciąży? Najwięcej pożądanych kwasów z grupy Omega – 3 zawartych jest w morskich rybach tłustych i półtłustych takich jak  łosoś, szprot, makrela, tuńczyk i śledź . Ze względu na zanieczyszczenie wód mogą one jednak, zawierać dioksyny i metale ciężkie, dlatego warto w diecie uwzględniać różne gatunki ryb. Lekarze zalecają jedzenie ryb lub owoców morza  minimum dwa razy w tygodniu . Najlepiej, aby były to ryby pieczone, grillowane lub gotowane, raczej nie smażone i na pewno nie surowe. Dlatego tak lubiane przez nas sushi lepiej zastąpić np. pieczonym łososiem czy kotlecikami rybnymi. Jeśli nie lubisz ryb, warto pomyśleć o suplementacji diety, w ścisłym porozumieniu z lekarzem, wybranym...

Przeczytaj
olej z awokado działanie łuszczyca atopowe zapalenie skóry Nacomi Hebe promocja cena
Pielęgnacja Olej z awokado – właściwości i cena
Olej z awokado to ratunek dla skóry suchej, popękanej i chorej. Polecany jest zwłaszcza osobom cierpiącym na egzemę i łuszczycę.
Matylda Nowak
kwiecień 01, 2020

Awokado to nie tylko pyszny owoc niezbędny do przygotowania guacamole, ale też doskonały kosmetyk. Jesteśmy wielkimi fankami przyrządzanych z jego miąższu maseczek , które przywracają blask i elastyczność przesuszonej skórze . Ale bardzo cenimy też pozyskiwany z awokado olej, który przysłuży się prawie każdemu rodzajowi cery, a szczególnie sprawdzi się w łagodzeniu objawów dermatoz zapalnych o podłożu autoimmunologicznym – łuszczycy i atopowego zapalenia skóry. Fot.: iStock Olej z awokado – właściwości i cena Olej z awokado, wytłaczany z miąższu tego owocu, jest szczególnie ceniony ze względu na swoje wielokierunkowe działanie kosmetyczne . Doskonale pielęgnuje on skórę za sprawą zawartych w nim: nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwasu oleinowego), które obniżają przeznaskórkową utratę wody, aktywizują procesy regeneracyjne uszkodzonej bariery lipidowej naskórka oraz zmniejszają stany zapalne, wapnia , który stymuluje regenerację komórek aktywujących syntezę lipidów (zwłaszcza  ceramidów ), dzięki czemu wzmacnia funkcje barierowe skóry, pozwala jej zachować odpowiednie napięcie i nawilżenie oraz koi podrażnioną skórę i zmniejsza stany zapalne, fosforu wykazującego właściwości regenerujące, potasu , który wzmacniając barierę hydrolipidową skóry, zapewnia jej lepsze nawilżenie, witaminy A , która normalizuje rogowacenie skóry, witaminy E , która działa antyoksydacyjnie oraz witaminy PP ( niacyny ), która zmniejsza przetłuszczanie się skóry, chroni ją przed wolnymi rodnikami i łagodzi stany zapalne.  Kto może używać oleju z awokado? Ze względu na swoje regenerujące, regulujące i przeciwzapalne właściwości olej z awokado doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry suchej lub odwodnionej, dojrzałej oraz z dermatozami zapalnymi takimi jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry. Nie jest to...

Przeczytaj
Styl życia Lewandowska poleca olej kokosowy, Chodakowska twierdzi, że jest... niezdrowy. Kto ma rację?
Ulubiony olej kokosowy Anny Lewandowskiej znalazł się pod ostrzałem krytyki Ewy Chodakowskiej. O wady i zalety tego modnego produktu pytamy dietetyka.
Milena Majak
marzec 16, 2018

Czyżby olej kokosowy miał się stać kością niezgody między Ewą Chodakowską a Anną Lewandowską ? Najpopularniejsze trenerki twierdzą, że wcale ze sobą nie rywalizują, jednak co jakiś czas pojawia się między nimi pewien medialny zgrzyt. Najnowszy dotyczy modnego "superfood". Post udostępniony przez Ewa Chodakowska Fitness Expert (@chodakowskaewa) Mar 12, 2018 o 3:47 PDT Spór o olej kokosowy Tych dwóch trenerek nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Obie codziennie motywują tysiące Polek, promują zdrowy tryb życia i przygotowują plany treningowe. Jednak ich poglądy na zdrową dietę znacząco się różnią . Podczas gdy Anna Lewandowska zachęca w swoich przepisach do regularnego używania oleju kokosowego , Ewa Chodakowska bardzo go ogranicza. I ma sporo argumentów przemawiających za tym, że warto wykluczyć go z diety... Zobacz także:   Ludzie mówią, że wygląda jak 'beczka ze smalcem', a ona nie zamierza schudnąć! Jej argumenty zaskakują Olej kokosowy przez wiele osób uważany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów , ale spożywanie go w dużych ilościach nadal jest dyskusyjne. Spór trwa od dłuższego czasu i przy okazji wzbudza wiele kontrowersji. Anna Lewandowska jest wielką zwolenniczką kokosów. W jej sklepie z produktami Foods by Ann można znaleźć nie tylko sam olej (nierafinowany), ale również mus kokosowy oraz sproszkowaną wodę kokosową . Kokos jest także jednym ze składników jej batonów energetycznych .  Post udostępniony przez Anna Lewandowska (@annalewandowskahpba) Sty 27, 2018 o 3:33 PST Trenerka poleca również picie kawy kuloodporne j, która ostatnio również znajduje się pod ostrzałem mediów i nawet dietetycy odradzają jej picie. Podobno na dłuższą metę może nawet zaszkodzić... I właśnie w tej sprawie wypowiedziała się Ewa Chodakowska .  Nieprawdą jest to, co proponują firmy sprzedające, że wystarczą...

Przeczytaj
Fotolia
Styl życia Co jeść, żeby spalić tłuszcz z brzucha?
W oczekiwaniu na rychłe nadejście lata uzupełniacie garderobę o strój kąpielowy i krótkie topy, ale boicie się, że i tak nie będziecie miały odwagi ich założyć? Oponka na brzuchu może skutecznie zniechęcić do zrzucania ubrań, ale bez względu na trwającą porę roku nie warto się poddawać.

Nadmiar tłuszczu w obszarze brzucha to niestety nie tylko problem estetyczny, ale też sygnał, że naprawdę należy o siebie zadbać. Otyłość wiąże się bowiem z większym ryzykiem chorób serca i cukrzycy typu 2 . To zdecydowanie dobry powód, by o rozmiar talii dbać przez cały rok! Trudno jednak pozbyć się oponki, jeśli ograniczymy się do treningów na siłowni , a zamiast zróżnicowanego jadłospisu wybierzemy modną monodietę. Oto cztery wskazówki dietetyczne dla chcących pozbyć się oponki na brzuchu. Zdrowe tłuszcze Pracując nad sylwetką często błędnie wychodzimy z założenia, że wszystkie tłuszcze są złe. Owszem, wszystkie są kaloryczne, dlatego nie wolno z nimi przesadzać, jednak pozbawiając organizm tłuszczu sprawimy, że nie będzie on prawidłowo działać. W diecie, zwłaszcza jeśli próbuje się schudnąć w okolicach brzucha, niezbędne są tzw. zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom złego cholesterolu we krw i. Wskazane są m.in. tłuste ryby , rośliny strączkowe, słodkie ziemniak i, awokado i orzechy, które podkręcają metabolizm. Pamiętajcie, że tłuszcze to też zapasy energii – kiedy ich brakuje, organizm poszukuje ich m.in. w mięśniach. Kapusta kiszona Nie zachęcamy was do jadania ciężkostrawnego bigosu, ale łyżka surowej kapusty kiszonej raczej wam nie zaszkodzi. Otóż, jest ona naturalnym probiotykiem, który reguluje florę bakteryjną w jelitach , przyspieszając tym samym na przemianę materii i trawienie. Nie da się nie wspomnieć także o dobroczynnym działaniu błonnika , którego dostarcza nam właśnie kapusta kiszona. Błonnik wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i usprawnia pracę jelit, a jak już wspomniałyśmy odpowiednia flora bakteryjna jelit wpływa na metabolizm. Produkty pełnoziarniste Jeśli nadal preferujecie pieczywo pszenne, a pracujecie nad zgubieniem oponki, czas przerzucić się na produkty pełnoziarniste,...

Przeczytaj