klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Styl życia

Ta książka to hit wśród miłośniczek urody i zdrowego stylu życia! Poznaj "Beauty Food"!

Marzysz o pięknej cerze i smukłej sylwetce? Dzięki temu poradnikowi to możliwe! Bez drakońskich diet i wyrzeczeń!
Materiał partnera
listopad 19, 2019

Zaskórniki, zmarszczki, tłusta cera, rozstępy, cellulit czy wreszcie zbędne kilogramy - z tymi problemami zmaga się wiele z nas. Niestety, drogie kosmetyki to nie wszystko. Twoje starania i godziny spędzone przed lustrem mogą na niewiele się zdać, jeśli nie zmienisz swoich nawyków żywieniowych. Nadal nie wiesz, co jeść, by na co dzień zachwycać świetnym wyglądem? Z pomocą przychodzi Maria Ahlgren - autorka książki "Beauty Food". Gwarantujemy - po przeczytaniu kilku stron zmienisz swoje nastawienie do odżywiania. 

"Beauty Food" czyli wszystko, co powinnaś wiedzieć o książce Marii Ahlgren

To nietypowy beauty-poradnik stworzony z myślą o wszystkich, dla których piękno i zdrowy styl życia są niezwykle ważne. Książka składa się z 14 rozdziałów, w których znajdziesz garść porad z dziedziny urody, a także 85 przepisów na smaczne, zdrowe i pełnowartościowe dania. Autorka zaczyna od omówienia budowy skóry, po czym wyjaśnia, na co warto zwracać uwagę podczas zakupów kosmetycznych, by wybierać produkty z dobrym składem. W książce znajdziemy też odpowiedź na pytanie, czym różni się serum od kremu, a także dlaczego retinol to tak ważna substancja. Dalej przeczytasz o "urodowych sabotażystach", którzy mogą pozbawić cię naturalnego blasku i młodości. Kolejne rozdziały to bogata opowieść o składnikach odżywczych, porady kulinarne i wreszcie przepisy, które zachwycają nie tylko wyglądem, ale i niesamowitym składem. 

Autorka książki - Maria Ahlgren - szwedzka redaktorka i ekspertka w dziedzinie zdrowia oraz urody już we wstępie rozprawia się z mitami na temat piękna. Dziennikarka ma niezwykle bogate doświadczenie. Pisze dla magazynu "Elle" i przez kilka lat pracowała jako dziennikarka w Tokio, gdzie zetknęła się z koncepcją beauty food. To dzięki temu doskonale wie, że odpowiednio dobrane kosmetyki są ważne, ale nigdy nie zastąpią właściwego odżywiania, które wpływa na stan zdrowia, samopoczucie i przede wszystkim wygląd naszej skóry, włosów, i paznokci. Autorka przekonuje, że dzięki dobrze zbilansowanym potrawom, żadne suplementy diety nie będą potrzebne. Książka pełna jest receptur na zdrowe i odżywcze śniadania, przekąski, soki, smoothies, pyszne desery i koktajle. Wszystko odpowiednio dobrane, by zapewnić różnorodność składników odżywczych.

Stan twojej skóry to wynik skomplikowanych zależności pomiędzy genami, hormonami, środowiskiem i stylem życia. Łączenie beauty food z wybraną przez siebie pielęgnacją, może jednak skutecznie dyrygować urodową orkiestrą 
- czytamy we wstępie książki "Beauty Food".

Zastanawiasz się pewnie, skąd pomysł na książkę? Maria, pisze, że "ma fioła na punkcie pielęgnacji skóry". Jako 35-latka może pochwalić się nie tylko bogatym doświadczeniem zawodowym, ale i tym, że nadal wygląda bardzo młodo, a w sklepach monopolowych nadal jest proszona o dowód! Jak sama twierdzi, w kuchni można wyczarować prawdziwy eliksir piękna, którym po prostu chce się podzielić. 

Pragnę podzielić się z tobą moimi ulubionymi przepisami, dzięki którym zwycięsko przetrwasz poranek, przygotujesz szybki lunch i elegancką kolację, zorganizujesz maraton przed telewizorem i wieczorną imprezę 
- pisze Maria Alhgren. 

Przepisy dla zdrowia i urody!

Książka "Beauty Food" to aż 85 przepisów, które zostały podzielone na tematyczne rozdziały. Co dokładnie znajdziemy w poradniku?

  • Pielęgnacja w płynie, czyli przepisy na soki, koktajle, milkshake'i i inne "eliksiry piękna"
  • Glow in a bowl - propozycje na smoothie bowl, pianki, zupy raw i inne dania na zimno
  • Kolejny rozdział to sycące beauty bowl, sałatki i rozgrzewające dania
  • W poradniku pojawiają się też przepisy z kuchni japońskiej - miso, soba i soul food
  • Miłośnicy słodkości znajdą też coś dla siebie. Maria Alhgren proponuje innowacyjne gofry, naleśniki, desery, a także ciasta i lody

 

Dlaczego warto, czyli pierwsze wrażenie po przeczytaniu "Beauty Food"

Ten poradnik po prostu zachwyca. To połączenie ogromnej wiedzy, doświadczenia i dbałości o detal. 

Gdy "Beauty Food" pojawiło się na moim biurku, to od razu pomyślałam sobie: "Wow! Ale to ładne". Książka jest niezwykle estetyczna, kobieca i przemyślana w każdym calu. W środku znajdziemy nie tylko mnóstwo mądrych porad i inspirujących przepisów, ale także dużo pięknych zdjęć, które przykuwają wzrok i pokazują, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne. Wręcz przeciwnie - jest kolorowe, modne i bardzo apetyczne. Na docenienie zasługuje też język, którym posługuje się autorka. Nawet o rzeczach z pozoru trudnych i biologicznych (jak budowa skóry), autorka pisze w sposób zrozumiały, lekki, ale i merytoryczny. Podczas lektury kilkakrotnie zdarzyło mi się roześmiać, zdziwić i zaznaczyć  najważniejsze informacje oraz ulubione dania. Książka Marii Ahlgren to pozytywna dawka dobrej energii i zbiór przepisów, które niebawem zagoszczą w mojej kuchni
- mówi Gosia.

Nasz ulubiony przepis - Chrupkie gofry gryczane 

To prawdziwa gwiazda branchu i leniwych niedzielnych poranków. Idealnie chrupiące, odrobinę słodkie, pełne dobrych składników, które między innymi opóźniają powstawanie zmarszczek. Podstawą przepisu jest mąka gryczana - bogate źródło witamin, minerałów i wolno przyswajalnych węglowodanów. 

Oto przepis na 5 gofrów. 

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki syropu z jakonu lub syropu klonowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Włącz gofrownicę, żeby się nagrzała.

W dużej misce połącz mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, wanilię, sól, mleko, syrop, jajko i ocet jabłkowy. Podgrzej olej kokosowy w garnku, a gdy się rozpuści, połacz do z ciastem. Zamieszaj porządnie, żeby nie było grudek. Piecz gofry na złoty kolor.

Podawaj z jagodami, dżemem z chia i śmietaną kokosową. 

A ty, czytałaś już "Baeuty Food" Marii Ahlgren? 

Artykuł powstał z udziałem wydawnictwa Prószyński i S-ka.

Zdjęcia: Adobe Stock i archiwum prywatne. 

desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
  • Polecane
  • Najnowsze
  • Wybrane dla Ciebie