klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
makaron
Fotolia
Styl życia

Zaskakujący sposób na to, by makaron odchudzał!

Zmniejszenie kaloryczności makaronu bez szkody dla jego smaku wydaje się niemożliwe, a jednak jest na to sprytny sposób! Sprawdźcie jaki!
Katarzyna Mordalska
grudzień 29, 2015

makaron

Przepis na detoks: zielony koktajl owocowo-warzywny

Odgrzewanie makaronu sposobem na szczupłą sylwetkę!

Odgrzewasz makaron? To bardzo dobrze! Naukowcy z University of Surrey dowiedli, że pozostawienie makaronu na jakiś czas po ugotowaniu może pomóc w walce o szczuplejszą sylwetkę. Jak to możliwe?

Taki makaron powoduje  mniejsze skoki glukozy we krwi, które są niepożądane szczególnie w trakcie odchudzania. Wahania cukru zostają dzięki temu zniwelowane aż o 50%! Już wystudzony makaron wpływa korzystniej na naszą sylwetkę, a efekt ten zostaje spotęgowany w przypadku odgrzanego dania.

Skrobia oporna na trawienie

Podczas gotowania, studzenia i ponownego podnoszenie temperatury posiłku, skrobia zawarta w makaronie przekształca się w tzw. skrobię oporną na trawienie. Tak zmodyfikowane węglowodany wspomagają proces odchudzania.

Na skutek zachodzących procesów, skrobia oporna na trawienie jest przez nasz organizm w procesie metabolicznym traktowana bardziej jako błonnik niż jako węglowodan. Oto cała tajemnica odchudzających właściwości odgrzewanego makaronu.

Komentarze
makaron penne
materiały PR
Przepisy Przepisy na makarony od Mamma Mia!
Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację! Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł! Zobaczcie kilka przepisów od Mamma Mia na kolację we włoskim stylu...
Katarzyna Mordalska
luty 11, 2014

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą Składniki: 350g makaronu spaghetti Mamma Mia; 50g rukoli; 50g migdałów bez skórki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; oregano; 150g tuńczyka w kawałkach (opcjonalnie). Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu. Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym Składniki: 200g makaronu pióra Mamma Mia; 50 g wędzonego boczku; pół cebuli; 1 ząbek czosnku; oliwa z oliwek; 50 g suszonych pomidorów; 200 g krojonych pomidorów z puszki; sól i pieprz; liście bazylii; ser dojrzewający do podania. Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem. Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii Składniki: 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia! 20 ml oliwy z oliwek extra virgin; 1 ząbek czosnku; 1 papryczka chili; 30 g selera naciowego; 250 g czerwonej papryki; 15 g masła; 2-3 łodyżek pietruszki; ok. 10 listków bazylii; 1 łodyżka mięty; 1-2 łodyżki szczypiorku; 10 ml brandy; sól, pieprz. Przygotowanie: Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je razem z oliwą z oliwek w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało...

Przeczytaj
szpinakowa frittata
materiały PR
Przepisy Makaron Mamma Mia i szpinakowa frittata z kolankami
25 października obchodzić będziemy Światowy Dzień Makaronu, z tej okazji producent makaronu Mamma Mia już dziś podrzuca pyszny przepis na szpinakową frittatę z makaronem typu kolanka. Zobaczcie przepis!
Katarzyna Mordalska
październik 03, 2014

Szpinakowa frittata z kolankami – przepis Składniki: 200 g makaronu kolanka Mamma Mia, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, oliwa z oliwek, 400 g rozdrobnionego szpinaku, 3 jajka, sól i pieprz. Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek na dużej patelni. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 10 minut. Dodać makaron oraz dwa jajka, dokładnie wymieszać. Na środek wybić ostatnie jajko. Patelnię wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piec około 10 minut aż jajka się zetną. Gotowe! :)

Przeczytaj
kobieta z czekoladą i jabłkiem
Fotolia
Styl życia Węglowodany proste i złożone w diecie - co warto wiedzieć?
Czym właściwie są węglowodany, jak je dzielimy i jaka jest ich rola w diecie? Sprawdźcie wszystko, co powinnyście wiedzieć o węglowodanach!
Katarzyna Mordalska
sierpień 18, 2015

Węglowodany – co to takiego? Węglowodany, inaczej zwane sacharydami lub cukrami, to związki chemiczne zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Związki te występują w postaci przyswajalnej przez organizm oraz nieprzyswajalnej (błonnik). Obecność odpowiednich węglowodanów w diecie jest niezwykle ważna i często przesądza o powodzeniu lub porażce w odchudzaniu. Węglowodany proste i złożone Ze względu na zawartość jednostek cukru, węglowodany dzielimy na proste, czyli monosacharydy oraz węglowodany złożone, czyli polisacharydy. To właśnie cukry złożone powinny stanowić podstawę zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Węglowodany proste Do węglowodanów prostych należy glukoza (inaczej cukier gronowy lub trzcinowy), który występuje w owocach i warzywach. Im bardziej dojrzały i słodki owoc, tym więcej zawiera cukru. Jeśli więc dbamy o linię, warto sięgać po niezbyt dojrzałe owoce. Kolejnym cukrem prostym jest fruktoza , którą znajdziemy w owocach i miodzie. To składnik wykorzystywany w produkcji substancji słodzących, jak powszechnie stosowany syrop fruktozowy.   Glukoza wraz z fruktozą stanowią składniki sacharozy , która w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest głównie do słodzenia napojów. Dlatego na diecie zaleca się zrezygnowanie z ich picia na rzecz wody . Sacharoza wpisuje się w poczet dwucukrów, jednak potocznie często nazywa się ją po prostu cukrem. Węglowodany złożone Węglowodany złożone to przede wszystkim występująca głównie w ziemniakach i produktach zbożowych skrobia oraz występujący w organizmach zwierzęcych glikogen . Produkty zawierające skrobię, dla umożliwienia ich strawienia przez organizm, należy uprzednio ugotować, usmażyć lub poddać innemu działaniu wysokiej temperatury. Dzięki temu skrobia rozpadnie się na łatwe do strawienia dekstryny.   Glikogen jest nazywany skrobią zwierzęcą, gdyż - podobnie jak...

Przeczytaj
makaron mamma mia
materiały PR
Przepisy Nowa odsłona makaronów Mamma Mia!
Nadchodzi nowa odsłona makaronu Mamma Mia! Teraz możecie cieszyć się smakiem prawdziwych Włoch zamkniętym w nowych, unowocześnionych opakowaniach!
lipiec 10, 2014

Po prawie roku obecności na polskim rynku Mamma Mia! na dobre zagościła już w naszych domach i wprowadziła do nich jakość, zdrowie i smak, któremu nie oprze się żaden Makaroniarz.   Produkt dedykowany jest wszystkim smakoszom makaronu - dla Makaroniarzy. Ponieważ to właśnie konsument jest najważniejszy, marka ciągle dba o jakość makronu Mamma Mia!, produkowanego w 100% z pszenicy durum , która pod wieloma względami przewyższa zwykłą pszenicę. Zawiera ona więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego, niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę, która chroni przed działaniem wolnych rodników i wspomaga wzrok. Makaron z pełnoziarnistej mąki durum ma też wyraźnie niższy indeks glikemiczny . Mamma Mia! doskonale sprawdzi się w każdym wydaniu, dlatego warto eksperymentować – gotowanie to przecież świetna zabawa! Szczególnie dla prawdziwych Makaroniarzy :)

Przeczytaj