klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
zielona kawa na odchudzanie do picia w kapsułkach tabletkach metabolizm wchłanianie cukry i tłuszczu antyoksydanty
Styl życia

Zielona kawa na odchudzanie - działanie oraz efekty

Zielona kawa pomaga w odchudzaniu, neutralizuje wolne rodniki i obniża poziom cukru we krwi. Sprawdź, dlaczego warto ją stosować!
Matylda Nowak
kwiecień 17, 2020

Zielona kawa od tradycyjnej różni się stopniem przetworzenia. Ziarna tej kawy nie są poddawane prażeniu. I właśnie dzięki rezygnacji z prażenia zielona kawa zachowuje duże ilości kwasu chlorogenowego, którego jedną z zalet jest zmniejszanie wchłaniania cukru. W związku z tym swoim działaniem zielona kawa jest polecana osobom zmagającym się z cukrzycą i walczącym z nadwagą.   

Fot.: iStock

Przepis na detoks: zielony koktajl owocowo-warzywny

Zielona kawa – działanie 

Zielona kawa pomaga w odchudzaniu głównie dzięki wspomnianemu kwasowi chlorogenowemu. Kwas ten jest antyoksydantem, który chroni organizm przed przyspieszającymi jego starzenie się wolnymi rodnikami. Według badań cytowanych przed portal Medical News Today, kwas chlorogenowy zmniejsza także wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, obniżając w ten sposób poziom cukru i skoki insuliny.

Za to z badań przeprowadzonych na myszach i szczurach wynika, że kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie tłuszczów dostarczanych organizmowi z pokarmem oraz ich ilość zgromadzoną w wątrobie. Zawarty w zielonej kawie kwas pozytywnie wpływa też na poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia choroby serca.

Odchudzające właściwości kwasu chloregonowego wzmacnia dodatkowo zawarta w zielonej kawie kofeina. Z przeprowadzonych w 2012 roku badań wynika, że kofeina przyspiesza metabolizm, zmuszając organizm do spalania zapasów kalorii odłożonych w tkance tłuszczowej

Zielona kawa – do picia, w tabletkach

Można kupić ziarna zielonej kawy, są one jednak wyjątkowo twarde i w związku z tym trudne do zmienienia. Zdecydowanie lepiej zaopatrzyć się w zmielona zieloną kawę. Dwie czubate łyżeczki tego jasnozielonego proszku zalewamy wodą w temperaturze 85-90 stopni Celsjusza i parzymy przez maksymalnie 10 minut.

Zielona kawa ma ona dość specyficzny smak – ziemisty i gorzki. Na szczęście można go złagodzić, dodając do niej trochę mleka lub szczyptę cynamonu. Zalecana dzienna dawka zielonej kawy to dwie filiżanki. Zieloną kawę można też spożywać w postaci suplementu – zazwyczaj kapsułek zawierających jej ekstrakt.

Zobacz także: Płatki owsiane pomogą zrzucić zbędne kilogramy, obniżyć poziom cholesterolu i skupić się. Sprawdź, jak je przyrządzać!

Choć pojawia się coraz więcej dowodów na odchudzające i prozdrowotne działanie zielonej kawy, jej skuteczność nie została jeszcze w stu procentach potwierdzona. Dlatego, chcąc zrzucić zbędne kilogramy dobrze jest nie tylko polegać na zielonej kawie, ale odpowiednio się odżywiać i regularnie ćwiczyć. ;-)

Zdjęcie główne: iStock

Komentarze
biegunka czy rotawirus
Fotolia
Styl życia Błonnik w diecie dziecka - dlaczego jest ważny?
Błonnik pokarmowy jest ważnym składnikiem posiłków małych dzieci. Dlaczego jest tak istotny w ich diecie? Jak działa na organizm maluszka i gdzie go szukać?
Katarzyna Brasiak
październik 01, 2012

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją Nutricia, zawartość błonnika w diecie aż 52% dzieci w wieku 1-3 lata w Polsce jest zdecydowanie poniżej normy! To oznacza, że małe dzieci spożywają za mało produktów z pełnego ziarna, warzyw czy owoców. Dlaczego błonnik jest ważny w diecie dzieci i gdzie go szukać?  Błonnik w diecie dziecka Błonnik, nazywany włóknem pokarmowym, to mieszanina substancji, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Odgrywa bardzo istotną rolę w procesie trawienia, ponieważ dzięki niemu: reguluje się rytm wypróżnień , a dziecko nie ma problemów z zaparciami , w układzie pokarmowym rozwijają się korzystne bakterie jelitowe (pebiotyki), dzięki którym maluszka nie boli brzuch, z organizmu  usuwane są substancje szkodliwe  - toksyny i metale ciężkie, następuje  mniejsze wchłanianie cholesterolu  i trójglicerydów, które w dużym stężeniu są niekorzystne dla zdrowia, zmniejsza się uczucie głodu , a dziecko ma mniejszą ochotę na słodycze. Dzienne spożycie błonnika po pierwszym roku życia dziecka, zgodnie z najnowszymi normami żywienia, powinno wynosić około 19 g (to np. 300 g zielonego groszku, 110 g fasoli białej lub 250 g malin). Gdzie szukać błonnika? Najwięcej znajdziemy go  w produktach zbożowych  - dużo błonnika ma pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasze, ryż, amarantus, proso, tapioka. Sporo jest go również w warzywach i roślinach strączkowych. Jeśli maluch ukończył 6. miesiąc życia, można rozpocząć podawanie zupek zawierających  bogate w błonnik warzywa:  marchew, korzeń pietruszki, seler, czerwonego buraka, dynię, patisona, brokuły, kalafiora, ziemniaki, a nawet odrobinę fasolki szparagowej. W jadłospisie dziecka powinny też pojawić się  bogate w błonnik owoce:  maliny, jeżyny, porzeczki, żurawina, agrest –...

Przeczytaj
Co ulubiona kawa mówi o twoim charakterze?
Styl życia Jeśli na randce on zamawia taką kawę uważaj – w związku będzie egoistą!
To nie żart! Najnowsze badania dowodzą, że wybierany przez nas rodzaj kawy mówi wiele o naszym charakterze.
Urszula Jagłowska
kwiecień 24, 2019

Dodajesz do kawy mleko, słodzisz, a może wolisz mocne aromaty? Teraz zapewne odpowiesz, że wszystko zależy od pory dnia i humoru, ale czy aby na pewno? Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Leopolda i Franciszka w Innsbrucku, wybór kofeinowego przysmaku zdradza cechy naszego charakteru . To właśnie na podstawie naszych kawowych preferencji można stwierdzić, jakim partnerem będziemy. Przeczytaj także:  To, po której stronie łóżka śpisz, mówi wiele o twoim charakterze!  Co ulubiona kawa mówi o twoim charakterze? Naukowcy z Innsbrucka postanowili przebadać, jaki związek z cechami charakteru mają nasze preferencje smakowe. W tym celu poddali grupę tysiąca dorosłych kobiet i mężczyzn (o zróżnicowanym wieku, wykształceniu oraz poziomie zadowolenia z życia i związku) szeroko zakrojonej ankiecie badającej ich gusta smakowe oraz zachowania społeczne i antyspołeczne. Jak się okazało, osoby wybierające smaki gorzkie , jak np.  czarna kawa bez cukru , mają większe tendencje do  manipulacji, narcyzmu , egoizmu oraz sadyzmu. Co ciekawe, również miłośnicy ginu z tonikiem, selera, czy rzodkiewek także charakteryzują się zachowaniami antyspołecznymi i lubią ranić innych. Przeczytaj także:  Jak rozpoznać samolubnego kochanka? Te zachowania go zdradzają! Dlatego też jeśli na pierwszej randce twój obiekt westchnień zamówi kawę bez mleka i cukru, uważaj – zamiast księcia z bajki możesz mieć przed sobą zadufanego i lubiącego łamać serca mężczyznę - przynajmniej według badań;) Zdjęcie: iStock

Przeczytaj
Free
Pielęgnacja Obalamy mity. Czy kawa rzeczywiście szkodzi urodzie?
Nasila trądzik, przesusza skórę, wypłukuje magnez, a pobudza tylko na chwilę – opinie na temat kawy bywają różne. Kilkutygodniowy detoks może przełożyć się na zmniejszenie suchości skóry, ale czy to rzeczywiście powód, by rezygnować z kawy raz na zawsze?
Monika Orzechowska
marzec 04, 2016

Gdyby zapytać o to naukowców, ich opinie byłyby różne, ale sprowadziłyby się do jednego wniosku – kawa nie jest wcale taka zła, jak ją malują. Jej wpływ na skórę jest nie do podważenia, ale liczne badania dowodzą, że nie należy doszukiwać się w tym niczego negatywnego, a wręcz przeciwnie. Kofeina służy cerze bardziej niż nam się wydaje. Zmniejsza ryzyko raka skóry Bez względu na to, jak kawa wpływa na stan skóry, warto zdać sobie sprawę z tego, że jej spożycie ma związek również z tym, co dzieje się pod jej powierzchnią. Z badań opublikowanych w „Journal of the National Cancer Institute” wynika, że wypijanie dużej ilości czarnej kawy chroni przed czerniakiem. Analiza nawyków żywieniowych 450 tys. osób, trwająca ok. 10,5 roku, dała zaskakujące wnioski. Okazało się, że wśród osób, które wypijają od czterech filiżanek kawy dziennie wzwyż, ryzyko zachorowania na czerniaka było mniejsze o 20 proc. w porównaniu do badanych, którzy kawy nie pili w ogóle. Badania wprawdzie wymagają kontynuacji, ale już obecne doniesienia pozwalają stwierdzić, że kofeina w pewnym stopniu chroni przed rakiem skóry. Może „zestresować” skórę Nie od dziś wiadomo, że w okresach wzmożonego stresu problemy ze skórą, w tym ropne wykwity, wybitnie się nasilają. W wyniku działania kortyzolu, czyli hormonu stresu, organizm wydziela więcej insuliny, co prowadzi m.in. do stanów zapalnych oraz przetłuszczania się skóry (nadmiar sebum jest pożywką dla bakterii powodujących trądzik). Niestety, jedne z badań wykazały, że wypicie kawy przed stresującym wydarzeniem powoduje wzrost poziomu kortyzolu o 211 proc. w porównaniu do tych, którzy kawy nie piją. Innymi słowy, kawa może podnieść poziom stresu , co jest nie najlepszą wiadomością dla tych, którzy zmagają się z trądzikiem. Aby ograniczyć ryzyko, najlepiej pić małą czarną, ponieważ mleko zawiera hormony...

Przeczytaj
peeling z kawy na twarz włosy cellulit
Pielęgnacja Peeling z kawy - jak stosować na twarz, na ciało i na włosy
Peeling z kawy stosowany na twarz nie tylko wygładzi cerę i zapobiegnie powstawaniu zaskórników. Sprawdź, jak maksymalnie wykorzystać kawę w pielęgnacji skóry ciała i włosów.
Matylda Nowak
grudzień 05, 2019

Okazuje się, że wyrzucając fusy po zaparzeniu porannej kawy, popełniamy grzech potwornego marnotrawstwa. Bo kawowe fusy, po wystygnięciu i wymieszaniu z odpowiednio dobranymi składnikami, są doskonałym kosmetykiem do pielęgnacji całego ciała . I na złuszczaniu martwego naskórka ich zalety się nie kończą! Sprawdź, jak przygotować sobie kawowy peeling na twarz, skórę ciała i skórę głowy. Fot.: iStock Peeling kawowy - właściwości Zmielona kawa - przed lub po zaparzeniu - przede wszystkim doskonale sprawdza jako zdzierak. Wmasowanie tych granulek w ciało skutkuje starciem z niego zrogowaciałego naskórka. I kawa lepiej sprawdza się w tej roli niż często wykorzystywany w peelingach cukier. Dlaczego? Bo jej drobinki są mniejsze i - w przeciwieństwie do kryształków cukru - mają bardziej regularne kształty, dzięki czemu  złuszczają skórę bez ryzyka jej uszkodzenia . Ale kawa użyta do przygotowania domowego peelingu nie tylko złuszcza, ale też pielęgnuje skórę . Zawarta w niej kofeina jest antyoksydantem i chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Podobnie działa znajdujący się w kawie kwas chlorogenowy, który hamuje tworzenie się generowanych promieniami ultrafioletowymi wolnych rodników.  Ponadto kawa stosowana w pielęgnacji: pobudza w skórze mikrokrążenie, przyczyniając się do jej lepszego dotlenienia i odżywienia, hamuje lipogenezę (syntezę komórek tłuszczowych) i aktywuje lipolizę (naturalny proces metaboliczny, efektem którego jest wydalenie z organizmu tłuszczu), dzięki zawartości polifenoli działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Wszystkie te właściwości sprawiają, że peeling z kawą nie tylko zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, ale też sprzyja jej odżywieniu i dotlenieniu oraz wygładza ją, zmniejsza cellulit , przyspiesza gojenie się stanów zapalnych i zapobiega powstawaniu nowych . Peeling z kawy do...

Przeczytaj