Maskara AA
Chcę testować
Pomadki Lip Me Up
Chcę testować
Produkty Dr Skin Clinic
Chcę testować
Serum Lirene
Laureaci
Bourjois
Laureaci
Kosmetyki Rosie
Laureaci
Kosmetyki Neutrogena
Laureaci
kosmetyki Marc Anthony
Laureaci
Kosmetyki Rimmel London
Chcę testować
Kosmetyki Eveline Cosmetics
Laureaci
Kosmetyki Vegaya
Laureaci
Produkty Inveo
Laureaci
Kosmetyki Syoss
Wyniki testu
Kosmetyki Bielenda
Laureaci
kosmetyki Lift4Skin
Laureaci
kosmetyki Pomegrace
Laureaci
Kosmetyki Neboa
Laureaci
Kosmetyki AA
Laureaci
Fluid Lirene
Laureaci
Vianek
Laureaci
Styl życia

Zupa fit po której szybko nie zgłodniejesz!

Kiedyś wolałam ją omijać. Nie było jej nigdy w domu rodzinnym, więc nie miałam pojęcia, do czego mogę ją wykorzystać. Mówiono mi, że jest mdła, że w sumie to pożytek z niej marny i o wiele bardziej nadaje się na lampion. Ale chcąc nie chcąc, w końcu stała się niekwestionowaną królową jesieni. Także w mojej kuchni. Ona, czyli dynia. Moja ulubienica, odkąd tylko przyrządziłam najlepszą zupę-krem na świecie.

Odwiedzam Agnieszkę. Aga pracuje na targu, handluje warzywami, kaszami i bakaliami. Choć nie mieszkam już tak blisko, nie odpuszczam. Potrzeba mi orzechów włoskich, soli himalajskiej i oleju kokosowego. U niej wszystko dostanę od ręki. Zanim jednak dopcham się do kasy, muszę stać w długiej kolejce. Mam czas, żeby sobie pooglądać, co tam ciekawego na straganie się prezentuje. I nagle widzę dynię. Piękną, pomarańczową, dorodną.  Postanawiam dać jej szansę. Ciężka jest straszliwie, ale biorę kawałek. W domu obieram ze skórki i kroję na kawałki. I co dalej?
Krem ma być fit. A fit-zupy mają to do siebie, że szybko po nich głodnieję. Zobaczymy, jak będzie tym razem. W końcu w głowie rodzi się przepis. Składniki niezbyt wyszukane:

• Dynia, ok. 700 gram albo i więcej (Hokkaido, prowansalska lub piżmowa)
• 1 duża cebula
• Pół czerwonej papryki
• Zagotowana woda, może być wrzątek
• Sól
• Sok z cytryny lub ocet jabłkowy

Piekarnik już włączony, grzeje się do 200 stopni. Dynia rozczłonkowana, ułożona na blasze, a obok ląduje cebula, pokrojona na ćwiartki oraz papryka.
I tak warzywa wędrują do pieca – bez oliwy, dodatków. Muszą się piec tak długo, aż brzegi dyni delikatnie się osmolą, podobnie jak cebula. Zajmuje to ok. 15-20 minut. Przyda się termoobieg.

Warzywka wychodzą z pieca miękkie i rumiane. Papryka pozbywa się skóry. Wrzucam ją do garnka. Z cebuli zdejmuję warstwę wierzchnią. Razem z dynią również idzie do gara. I co dalej? Zalewam całość wodą. Tak, by nie przykryło warzyw. Dodaję łyżeczkę soli i biorę się za miksowanie ręcznym blenderem.
Krem staje się niesamowicie gęsty. Dolewam więc znów wody. Ogólnie trzeba dodać jej tyle, ile się lubi. Ja wolę, kiedy moja zupa dyniowa przypomina jogurt naturalny. Całość musi być bardzo dokładnie zblendowana, aksamitna, bez grudek.

Łyżka lub dwie soku z cytryny dodają całości charakteru. Czas spróbować.

Wow. Szok. Zupa jest słodka, przypomina mi w smaku pieczone ziemniaczki. Nie jest mdła, ale delikatna, przyjemna, rozkoszna.
Nakładam porcję do miseczki, posypuję prażonymi pestkami słonecznika i skraplam oliwą. Odrobinę.
Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, najadam się do syta! I co więcej, przez kolejne trzy godziny wcale nie czuję się głodna.

Zupa-cud. Dyniowy krem to przebój! A jeżeli ktoś chce zgrzeszyć, niech sobie zaprawi porcję odrobiną śmietany. Na pewno polubią się z dynią.

zupa krem
materiały PR
Przepisy
Zupy krem z mrożonek Hortex
Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu. Zobacz przepisy!

Krem z groszku Składniki: groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex), 1/2 selera, 2 cebule czerwone, 2 łyżki oliwy, 100 ml białego Porto, 1/3 pora, 0,5l bulionu drobiowego, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka soku z cytryny, przyprawy: szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz. Przygotowanie: W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając, przesmażamy wszystko razem. Zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka”, które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki, całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. Wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem. Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy Składniki : 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex), 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex), otarta skórka z jednej pomarańczy, 2 plastry imbiru, 2 plastry jabłka, 1l mleka kokosowego, 100 ml Marshali czerwonej, sok z jednej cytryny, masło, sól, pieprz. przygotowanie: marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i...

bonduelle sosy
materiały PR
Przepisy
Sosy Bonduelle - z dużymi kawałkami warzyw
Bogactwo warzyw w pysznym sosie - doskonały sposób na szybki, a jednocześnie smaczny i zdrowy obiad!

To pierwsze na rynku sosy pełne tak dużych kawałków warzyw – skomponowane z najwyższej jakości naturalnych składników, bez użycia konserwantów i sztucznych barwników. Wystarczy połączyć sos z makaronem, ryżem czy mięsem, by wyczarować swoje ulubione danie. Pyszne sosy na bazie aromatycznego sosu pomidorowego dostępne są w 4 unikalnych smakach, inspirowanych kuchniami świata - na miłośników witamin czekają: Pikantny Meksyk, Węgierska Uczta, Aromatyczna Prowansja i Słoneczna Italia. Co wyróżnia sosy Bonduelle? To pierwsze sosy w słoikach z tak dużymi kawałkami warzyw . Zatopione w aromatycznym pomidorowym sosie, starannie wyselekcjonowane i pyszne warzywa, zapewnią Ci prawdziwą porcję witamin! Przygotowane z najwyższej jakości składników, nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaku, czy barwników. Doskonale komponują się z makaronem, ryżem, kaszą oraz mięsem . Można je przygotować na wiele sposobów – każdy może wyczarować swoje ulubione danie! Bonduelle przygotowało propozycję aż 4 pysznych smaków , inspirowanych tradycjami różnych zakątków świata - Francji, Meksyku, Włoch i Węgier. Uzupełnieniem ciekawych mieszanek warzywnych i pomidorowego sosu jest właściwy dobór przypraw charakterystycznych dla każdego kraju. Pikantny Meksyk Aromatyczny, pikantny sos i warzywa, zainspirowane kuchnią meksykańską. Pyszna czerwona fasola, kukurydza, pieczarki i papryka, w sosie pomidorowym z nutką kuminu i ostrego pieprzu kajeńskiego. Pomysł na szybkie i aromatyczne danie z kuchni meksykańskiej – można go podać jako chilli con carne (wystarczy dodać mielone mięso i ryż) lub np. jako sos do tortilli. Węgierska Uczta Unikalna na rynku receptura z oryginalnym dodatkiem ogórka konserwowego i papryki, inspirowana kuchnią węgierską. Duże kawałki warzyw w aromatycznym, smacznym sosie pomidorowym z dodatkiem prawdziwej ostrej musztardy. Wystarczy...

Ciasto na pizzę
Fotolia
Styl życia
Sprawdź jak zrobić domową pizzę (nie tylko) dla dzieci!
Dzieci uwielbiają pizzę! Domowa pizza jest pyszna, a co najważniejsze, zdrowa. Sprawdź jak zrobić ciasto, sos do pizzy i jak dobrać dodatki!

Domowa pizza Domowa pizza ma wiele zalet. Jedną z nich jest fakt, że sama decydujesz jakie składniki będzie zawierać . To szczególnie ważne, gdy masz w domu małego alergika. Jednak największą zaletą pizzy domowej jest możliwość zrobienia jej wspólnie z dzieckiem. Zaangażuj malucha, niech ugniata z Tobą ciasto, albo układa wcześniej pokrojone składniki. Takie wspólne gotowanie nie tylko zacieśnia więź między Wami i uczy współpracy, ale też pozwala dziecku obcować z nowymi składnikami. Do zrobienia ciasta będziemy potrzebować: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody (można użyć też ciepłego mleka) 0,5 łyżeczki cukru 225g mąki 0,5 łyżeczki soli Z podanych składników wyjdzie jedna, średnia pizza na cienkim cieście. Do szklanej miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie 5 minut dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę i ugniatamy podsypując mąką w razie potrzeby. Zagniecione ciasto polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy ponownie na stolnicę i formujemy z niego placek. Można to zrobić ręcznie lub wspomóc się wałkiem czy butelką. Domowy sos do pizzy Do zrobienia sosu do pizzy będziemy potrzebować: ząbek czosnku 50g przecieru pomidorowego 100ml wody 25ml oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano szczyptę pieprzu Przecier, wodę i oliwę mieszamy w miseczce. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną wody. Całość przekładamy do słoiczka. Jeśli nie zużyjemy całego...

dieta grejpfrutowa
iStock
Styl życia
Dieta grejpfrutowa - zasady, efekty, jadłospis
Dieta grejpfrutowa polega na dość rygorystycznym obcięciu kalorii i spożywaniu grejpfruta minimum 2 razy dziennie. Podczas takiej diety możecie schudnąć kilka kilogramów w miesiąc, jednak nie jest ona zbyt zdrowa.

Dietę grejpfrutową możemy stosować maksymalnie dwa tygodnie. W innym przypadku trzeba ją trochę zmodyfikować i zwiększyć ilość kalorii, którą będziemy przyjmować każdego dnia. Przygotowaliśmy dla przykładowy 3-dniowy jadłospis na posiłki w diecie grejpfrutowej. Zasady diety grejpfrutowej Dieta grejpfrutowa należy do diet rygorystycznych o bardzo niskiej kaloryce. Zakłada się w niej spożywanie nie więcej niż 1000 kcal dziennie. Dodatkowo do minimum dwóch posiłków dziennie należy spożywać grejpfruty. Warto wiedzieć, że jest to dieta głodówkowa, która nie jest polecana przez lekarzy. W żadnym przypadku nie powinno się jej stosować dłużej niż dwa tygodnie, gdyż może negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Dodatkowo dieta ta zakłada stosowanie podstawowych zasad zdrowej diety: unikanie smażenie potraw,  używanie soli w drobnych ilościach, picie minimum 2 litry wody dziennie, spożywanie dużej ilości warzyw i niskokalorycznych owoców. Zobacz także: Dieta jajeczna - jak szybko schudnąć w tydzień? Efekty stosowania diety grejpfrutowej Z pewnością można uznać, że dieta grejpfrutowa przynosi oczekiwane efekty. Podczas takiej diety możemy chudnąć nawet 4-5 kg w ciągu miesiąca. Wynika to z faktu bardzo niskiej kaloryki, a nie samego faktu jedzenie grejpfrutów. Niestety, taka dieta nie zapewni nam minimalnej ilości kalorii, jaki powinien przyjmować organizm. Prowadzi więc do dużego osłabienia i innych niepożądanych skutków ubocznych. Dodatkowo jest bardzo duże ryzyko wystąpienia efektu jojo . Przez spożywanie małej ilości pożywienia nasz metabolizm spowolni, a po zakończeniu diety wrócimy do poprzedniej wagi. Przykładowy jadłospis diety grejpfrutowej Poniżej znajdziecie przykładowy jadłospis diety grejpfrutowej. Pamiętajcie jednak,...

Nasze akcje
Zapachy Police
PIELĘGNACJA

Wygraj nowe zapachy z linii GOODVIBES od Police To Be!

STYL ŻYCIA

Rossmann wspiera Niebieską Linię

Pielęgnacja skóry suchej
PIELĘGNACJA

Jak wykonać makijaż przy skórze suchej?

Maciej Zień Beauty
MAKIJAŻ

Kolekcja Maciej Zień Beauty jest już dostępna!

Polecane
Najnowsze
Wybrane dla Ciebie
modne buty na jesień 2021
Moda

Modne buty na jesień 2021 - TOP 6 modeli, które będą hitem sezonu [Przegląd z sieciówek]

Aneta Zygmuntowicz
modne sukienki na jesień 2021 z sieciówek
Moda

Modne sukienki na jesień 2021 od 60 złotych. 5 propozycji z sieciówek, które musicie mieć w szafie!

Aneta Zygmuntowicz
efekty stosowania retinolu
Pielęgnacja

Retinol – efekty na trądzik i zmarszczki. Kiedy się pojawią i jakie są skutki uboczne?

Aneta Zygmuntowicz
odżywki emolientowe do włosów
Fryzury

Odżywki emolientowe do włosów - jaką wybrać i jak je stosować? [ranking najlepszych]

Laura Osakowicz
AZS na szyi
Pielęgnacja

Atopowe zapalenie skóry - przyczyny, objawy i sposoby leczenia

Julia Cichocka
fryzura z długich włosów
Fryzury

Fryzury z długich włosów, które zrobisz samodzielnie w 5 minut. TOP 15 inspiracji [Zdjęcia]

Aneta Zygmuntowicz
kurtka przejściowa na jesień 2021
Moda

Kurtki przejściowe na jesień 2021. Przegląd z sieciówek od 60 zł [Sinsay, Bershka, Zara, House, H&M]

Aneta Zygmuntowicz
płaszcze w kratę
Moda

Najmodniejsze płaszcze w kratę na jesień 2021 z sieciówek [Sinsay, Stradivarius, H&M, Tatuum, Mango]

Paulina Wierzchowiecka
pełne usta
Pielęgnacja

Pełne usta - jak uzyskać, jak dbać i jak malować?

Aneta Zygmuntowicz
nakładanie henny do brwi
Pielęgnacja

Henna do brwi - jak zrobić ją w domu, ile kosztuje i którą wybrać?

Paulina Wierzchowiecka
depilacja cukrowa
Pielęgnacja

Depilacja cukrowa - jak ją wykonać w domu? Przepis na pastę cukrową do depilacji

Katarzyna Dobrzyńska
jak używać roller do twarzy
Pielęgnacja

Jak używać rollera do twarzy, aby pozbyć się opuchlizny? [Krok po kroku]

Laura Osakowicz
bakuchiol najlepsze kosmetyki z roślinnym zamiennikiem retinolu
Pielęgnacja

Bakuchiol, czyli roślinna alternatywa retinolu. Jak działa i jak stosować?

Milena Majak
Dziewczyna z naturalnym makijażem
Makijaż

Naturalny makijaż - jak go zrobić krok po kroku?

Julia Cichocka
Kobieta ze zniszczonymi w
Fryzury

Zniszczone włosy - domowe sposoby i kosmetyki na przywrócenie im blasku

Milena Majak Julia Cichocka