Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem
Jeśli nie masz pomysłu, jaką zupę przygotować na obiad, wypróbuj przepis na zupę marchewkowo-pomarańczową z imbirem. To propozycja dla miłośników zup o delikatnej, kremowej, konsystencji, którzy lubią poznawać nowe smaki.

Opublikowano: czwartek, 27 lutego 2014 12:40
Reklama
Reklama

Składniki:
- 700 g marchwi;
- 400 ml bulionu warzywnego;
- 200 ml soku pomarańczowego;
- 2 cm imbiru;
- 1 łyżka oliwy;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- szczypta cynamonu;
- 100 g ryżu basmati (np. Kupiec);
- sól, cukier, biały pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy. Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama