|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
|
Narzędzia |
2017-02-05, 10:16 | #1 |
Przyczajenie
|
Tonik z kwasem migdałowym, jak mieszać?
Witam,
Mam pytanko, zastanawiam się nad samoróbką toniku z kwasem migdałowym, korzystałam z produktu Apis Home Terapis z kwasem migdałowym, niestety szału nie robił... coś tam niby się działo, lecz zauważalne dopiero przy bliższym spotkaniu z lustrem, dobrym oświetleniem, i po zużyciu prawie całej zawartości buteleczki 200 ml. I oto pytania - Czy mogę mieszać kwas migdałowy w proszku, z gotowcem, tonik np. Tołpa, chcę uzyskać stężenie 20 % ph 4.0? - Jeżeli nie, to czy mieszając w wodzie do iniekcji, lub wodzie demineralizowanej, by ułatwić rozpuszczalność kwasu migdałowego, etanol, lub spirytus, liczyć z gramaturą wody jako jedność, czy osobno np. Roztwór 20%: - 20 g kwasu migdałowego + 80 g wody + ileś tam etanolu ? - Często czytam, że kwasu migdałowego nie trzeba neutralizować produktem do tego dostosowanym, wystarczy przemyć dużą ilością zimnej wody miejsce poddane jemu działaniu, czy to prawda? - Jeżeli nie, czy można neutralizować kwas na skórze, roztworem z sody oczyszczonej, zwykłej sklepowej stosowanej do wypieków? Sama nie wiem czy to ma być tonik, czy jednak peeling. Sądząc po 20% stężeniu, na pewno będzie ktoś negował, gdybym miała nazwać to tonikiem, więc nazwę to peelingującym tonikiem. Z góry dziękuję za porady |
2017-03-06, 16:07 | #2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Tonik z kwasem migdałowym, jak mieszać?
Podłączam się pod post. Sama myślałam właśnie o takiej metodzie wymieszania kwasu migdałowego z tonikiem. Może ktoś doświadczony się wypowie Chciałabym spróbować jakoś wygładzić blizny potrądzikowe, ale mam dosyć wrażliwą cerę.
|
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:04.