|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Czy ktos uczy sie hiszpańskiego?
hej dziewczyny, mam pyytanie, czy ktoras z Was uczy sie bądz uczyła hiszpanskiego? Na studia musze wybrac sobie jakis język dodatkowy no i waham ise pomiedzy niemieckim a hiszpanskim, no i chciałabym aby tak przy angielskim proste bylo do nauczenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy ktos uczy sie hiszpańskiego?
jeszcze nie, ale zamierzam od wrzesnia - namowila mnie przyjaciolka, ktora zaledwie po 3 latach nauki dostala sie na stypendium do hiszpanii. ja przez kilka lat uczylam sie fransukiego i teraz zwyczajnie mam ochote na prostszy jezyk, a takim hiszpanski podobno jest.
tylko ze ja juz nie studiach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jeśli bym miała do wyboru niemiecki i hiszpański bez wątpienia wybrałabym hiszpański
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Uczylam sie obu jezykow i wydaje mi sie, ze dla wielu Polakow hiszpanski jest latwiejszy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Ja osobiscie przez 4 lata liceum uczylam sie jezyka niemieckiego (oprocz angielskiego oczywiscie) i znienawidzilam ten jezyk. Zupelnie mi nie podpasowal. Wiedzialam, ze na studiach na pewno nie bede uczyc sie go dalej i wybralam hiszpanski. Nigdy nie pozalowalam swojej decyzji. Pokochalam ten jezyk - jest prosty, ma w sobie cos, przyjemnie sie w nim wypowiada. Teraz juz niestety skonczylam jego nauke (na studiach tylko 3 lata jezykow) ale gdy tylko bede miec kase, to na pewno pojde sie gdzies prywatnie go pouczyc, bo jak dla mnie warto.
Ale to oczywiscie tylko moje zdanie i inni moga sadzic inaczej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
zdecydowanie hiszpański, raz :ten język to poezja, mam zamiar sie go uczyc w przyszłym roku, dwa: jest bardzo łatwy...i jeszcze Hiszpania.....moje marzenie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
ja rowniez polecam Ci hiszpanski, mam z nim juz rok do czynienia na studiach i nie zaluje mojego wyboru, jest prosty a do tego ma "cos" w sobie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
w tym roku zdaje na iberystyke więc zgadnij co ci dotradzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
dzieki dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
HISZPAŃSKI !!!
1.moja kumpela się uczy i jest zadowolona ![]() 2. jest to mniej popularny język niż niemiecki (przynajmniej we wschodniej i środkowej Europie ![]() 3.ucze się niemca w liceum i jak dla mnie jest to paskudny język (sorry jeśli kogoś uraziłam, ale straaaasznie mi się nie podoba, a ja nie miałam tego szczęscia wyboru jakiego języka chce się uczyć, bo wybrałabym włoski ![]() Ja na twoim miejscu bym się nie wahała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
ha ha
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
ja kocham niemiecki i zamierzam sie go dalej uczyc, a w szkole jezykowej chcialabym rozmpoczac szewdzki ..
![]() widze ze juz zdecydowałas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Uczę się obu języków. Żaden nie jest trudny, ale na twoim miejscu wybrałabym hiszpański.
Pzdr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Claro que si!
![]() Znajac angielski łatwiej nauczyc sie hiszpanskiego. Gdy poznasz podstawowe zwroty juz dogadasz sie z Hiszpanem. Ma fantastyczną melodię - w przeciwienstwie do niemieckiego.. Jest stosunkoow łatwy, ale..jest trudny tak samo na poczatku jak i na koncu..choc mowię teoretycznie i na podstawie relacji innych - mnie do konca jeszcze dalekooo Z niemieckim odwrotnie..Gdy sie pozna podstawy idzie juz z gorki ![]() Niemiecki bardziej sie przyda przy szukaniu pracy - niestety hiszpanski na mało kim robi wrazenie w cv ![]() No i..na studiach za duzo sie nie nauczysz..chyba, ze to studia kierunkowe..na innych lektoraty lezą.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Bo sprawa jest taka ze ja wybieram sie na fililogie angielska i musze wybrac sobie jeszcze jeden przedmiot dodatkowo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja studiuję hiszpański więc.....
![]() Salu2!
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
hiszpański!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Killing me softly
|
W tamtym roku zaczęłam kurs j.hiszpańskiego i niedawno zapisałam się na drugi rok. Zawsze podobał mi się ten język- jest melodyjny, cudownie brzmi, to jeden z piękniejszych języków świata
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
dzieki za wszystkie odpowiedzi, a powiedzcie mi jak to jest gramatycznie z tymi jezykami, podobno w niemieckim nie ma duzo czasow i grama jest prosta, prawda to? a jak jest w hiszpanskim?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Nie wiem, jak jest w niemieckim, ale w hiszpanskim gramatyka (dla mnie) nie sprawia większych trudności. Owszem, jest kilka czasów (ale nie aż tyle co w angielskim
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
ja uczę się języka niemieckiego, ale chyba zacznę także hiszpańskiego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Ja kocham hiszpański, słucham hiszpańskiej muzyki, jakieś tam zwroty znam, ale uczę się niemieckiego. Niestety, niemiecki bardziej przyda Ci się w życiu, ponieważ wiele firm robi interesy z niemieckimi przedsiębiorstwami. Ja bym polecała ze wzgledów praktycznych niemiecki lub jeśli masz do wyboru rosyjski, a hiszpański kiedyś dla satysfakcji
![]()
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Co do niemieckiego to z czasami nie ma problemów, bo żeby porozumiewać się wystarczy czas teraźniejszy i jeden przeszły. W teraźniejszym można mówić o przyszłości. NIestety sprawa komplikuje się przy odmianie przymiotników i przez przypadki - to jest prawdziwa mordęga
![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
oj z ta praktycznoscia niemieckiego to nie za bardzo bym sie zgodzila: przynajmniej w pld polsce jest to dosc popularny 2nd jezyk ergo wiecej osob go zna ergo jest wieksza konkurencja. zreszta - skoro agateczka zamierza byc filolozka - opanowanie 3rd jez. w przyszlosci nie powinno sprawic jej problemu.
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
musze sie dowiedziec czy mozna uczeszczać na dwa języki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Polecam hiszpański Piękny a do tego jeden z najczęściej używanych języków Świata
![]() A na marginesie tematu pozwolę sobie zadać pytanie Lukrecji...Gdzie chodzisz na hiszpański w Katowicach? Może przypadkiem do pana Krzysztofa w Empik-u ![]() Edytowane przez Baubo Czas edycji: 2005-07-11 o 17:45 Powód: lit. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Hiszpański
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
BAN stały
|
ojej dziewczyny, coraz bardziej nabieram ochoty na ten język
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Killing me softly
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:29.