Migreny (mam w głowie krasnoludka) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-02, 16:49   #1
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Migreny (mam w głowie krasnoludka)

A właściwie dwa krasnale - ćwiczą kopy o moje skronie, czasem wyżywają się na gałkach ocznych... Czasem co kilka dni, czasem przez kilka dni pod rząd mam okropną migrenę. Kiedyś brałam tabletki przeciwbólowe ale nie służą mi i dorobiłam się uczulenia na wiekszość (poza ibuprofenem). Nie mogę zapijać migren Jaki lekarz może to zbadać? Neurolog? Ogólny? Jakie badania powinnam zrobić, żeby poznać przyczynę?

PZDR Natalia

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-02, 16:56   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Migreny (mam w głowie krasnoludka)

na szczescie nie miewam ,natomiast byl okres jakies 6 lat temu gdy mój TŻ miewal koszmarne bóle głowy taki migrenowy ,od tamtego czasu nie powtórzylo sie to na szczescie.

http://www.resmedica.pl/migrena.html

trzymaj sie
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-02, 17:00   #3
Anett_
Wtajemniczenie

Smile Dot.: Migreny (mam w głowie krasnoludka)

Przykro mi Natalko, niestety i mnie nie jest ten bół obcy.
"Przyczyny migreny nie są znane. Przypuszcza się, że powodują ją zakłócenia wydzielania i przemiany niektórych amin biogennych, np. serotoniny i tyraminy, prowadzące do zaburzeń naczyniowych dużych tętnic głowy.

Leczenie objawowe polega na stosowaniu indywidualnie dobranych środków - bądź zażywanych doraźnie w celu przerwania lub złagodzenia zaczynającego się ataku migreny, bądź stosowanych stale (nawet codziennie) w celu zapobiegania napadom lub zmniejszania ich częstotliwości."

Metodę taka dobiera lekarz neurolog,po wykonaniu wywiadu, może zlecić on badania ambulatoryjne, tomografie komputerowa, w niekórych przypadkach rezonans magnetyczny.

Zamieszczam linki do artykułów na temat sposobów radzenia sobie z migrena oraz innych informacji na jej temat.

Pozdrawiam ciepło

http://www.resmedica.pl/ffxart3003.html
http://www.resmedica.pl/ffxart1008.html
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-02, 17:22   #4
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Paula, Anett - dziękuję ogromnie

PZDR Natalia

Legite aut Perite!
Stary 2005-09-02, 17:41   #5
ka.si
Wtajemniczenie

Thumbs down Dot.: Migreny (mam w głowie krasnoludka)

MIgRENA ....MOJA ZMOOOORA. zna ktos jakies porady jak szybko jej sie pozbyć... nie stać mnie na drogie leki które oferują mi w szpitalu... może jakieś masaże-w okolicach skroni ? ? ? pomóżcie...ostatnio było przesadnie źle , 5 DNI BOLAŁA MNIE GŁOWA ..... no i "żeniłam " sie z WC . buuuuuuuu
ka.si jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-02, 17:48   #6
wunia83
Zadomowienie

Na Gazecie jest forum migrena

Niestety nieraz z niego korzystałam - znam ten ból.

Tam dziewczyny polecają (lub NIE polecają) sobie lekarzy, leki, preparaty homeopatyczne itp. To taki migrenowy Wizaż , choć ostatnio troszkę upada.

Proszę - tutaj macie linka - może komuś coś pomoże:

http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12154

Stary 2005-09-02, 17:52   #7
Kachulec
Zakorzenienie

Bóle głowy... Nie wiem czy te, które czasem miewam można zaliczyć do migrenowych, ale wiem jedno: że są czasem nie do pokonania

Raz na jakiś czas (m.in. wczoraj przez cały wieczór i prawie całą noc ) głowa boli mnie niemiłosiernie (jest taki jakby pulsujący ) i żadne tabletki od bólu głowy, które zawsze mi pomagają w tym wypadku zawodzą
Dodatkowo do tego bólu dochodzą mdłości...

Nieprzyzwoicie uparta i troszkę złośliwa

Kachulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-09-02, 18:25   #8
minio
Raczkowanie

Jeżeli masz możliwość udaj się do lekarza, aby skierował Cię na szczegółowe badania. Ja również miewam okropne migreny, kiedy nic nie pomaga. Najlepiej działają na mnie musująca aspiryna i paracetamol z kofeiną. Niestety nie pomagają mi te leki całkowicie, czasem w ogóle, a czasem uśmierzają ból -- zazwyczaj, gdy zażyję środki przeciwbólowe jak tylko poczuję zbliżający się atak. U mnie neurolog stwierdził migrenę po przeprowadzeniu kompleksowych badań -- EEG, rezonans magnetyczny, badania krwi, badania laryngologiczne, RTG, badanie neurologiczne. Na szczęście wykluczono inne, poza migreną, powody bólów. Przez jakiś czas codziennie łykałam leki mające zapobiegać atakom, ale zaprzestałam tego dość wcześnie, za wcześnie by oczekiwać rezultatów. Co powoduje migrenę można się indywidualnie określić i starać się unikać kontaktu z danym jedzeniem/zapachami etc. Nie jest to łatwe, ja na przykład nie umiem zrezygnować z serów i czerwonego wina . Pozdrawiam i życzę samych spokojnych dni
minio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-02, 18:29   #9
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kachulec
Bóle głowy... Nie wiem czy te, które czasem miewam można zaliczyć do migrenowych, ale wiem jedno: że są czasem nie do pokonania

Raz na jakiś czas (m.in. wczoraj przez cały wieczór i prawie całą noc ) głowa boli mnie niemiłosiernie (jest taki jakby pulsujący ) i żadne tabletki od bólu głowy, które zawsze mi pomagają w tym wypadku zawodzą
Dodatkowo do tego bólu dochodzą mdłości...
Mnie to wygląda na migrenę właśnie. Dokładnie o takich bólach było w linkach które podały Paula i Anett Są tam też takie mini porady (część znam i na mnie niektóre działają - np. spanie)
Ja jeszcze mam mroczki i błyski przed oczami. Robię się wrażliwa na światło i dźwięki (na zapachy całe szczęście nie bardzo ). Jakoś maj-czerwiec rzuciłam piguły anty a teraz mam te cholerne migreny. Wiem że to z przepracowania ale nie mogę przestać pracować (z tego powodu zapijanie migreny odpada ).

Zerknę jeszcze na to forum Gazety a potem do dokti bo mam już dość

PZDR Natalia

Legite aut Perite!
Stary 2005-09-03, 20:39   #10
ka.si
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wunia83
Na Gazecie jest forum migrena

Niestety nieraz z niego korzystałam - znam ten ból.

Tam dziewczyny polecają (lub NIE polecają) sobie lekarzy, leki, preparaty homeopatyczne itp. To taki migrenowy Wizaż , choć ostatnio troszkę upada.

Proszę - tutaj macie linka - może komuś coś pomoże:

http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12154

wunia83 super dzięki !!!!!!!!
ka.si jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-03, 21:08   #11
rzastin
Zakorzenienie

Ja też niestety wiem, jak to wszystko się odbywa. Miałam taki okres, że migrena męczyła mnie dośc często i to taka ze wszystkimi 'atrakcjami' od zaburzeń widzenia, poprzez światłowstręt, nadwrażliwość na bodźce, do wymiotów (więc żaden lek przeciwbólowy nie zdążył się wchlonąć). Jedyna rada- ciemny, cichy i chłodny pokój, do tego zimny kompres na czoło i próbować jak najszybciej zasnąć (a z tym bywa ciężko). Mój wujek brał na migrene jakieś leki, ok. 40 zł za jedną tabletkę, ale działały ponoć dobrze i nie było mu szkoda na nie pieniędzy.
Strasznie Wam współczuję, trzymaj sie Natalia

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-03, 21:58   #12
sitc
Rozeznanie

Też miewam migrenowe bóle głowy i jedynym lekiem jaki mi pomaga jest Ketonal (na receptę) Pyralginę czy Apap mogę łykać jak cukierki i nic .
Więc też polecam udać się do lekarza, choćby ogólnego.
sitc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-03, 22:07   #13
Gradisca
Rozeznanie

polecam maść tygrysią kładzioną na skronie, mi pomogła na bardzo silne migreny, tylko że do stosowania tylko w domu bo strasznie śmierdzi ..tzn śmierdzi tak że do ludzi nie sposób z tym wyjść

Gdy pytasz, wstydzisz się raz; gdy nie wiesz, wstydzisz się całe życie.

Gradisca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-03, 22:08   #14
Gradisca
Rozeznanie

a z ketonalem ostrożnie, to BARDZO silny lek, od którego niesety można się uzależnić :/

Gdy pytasz, wstydzisz się raz; gdy nie wiesz, wstydzisz się całe życie.

Gradisca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-03, 22:29   #15
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Cytat:
Napisane przez Gradisca
a z ketonalem ostrożnie, to BARDZO silny lek, od którego niesety można się uzależnić :/
Mój TŻ cierpi na migreny i niestety zażywa ten Ketanol, ale tylko w początkowej fazie objawów, bo potem to nie pomaga. On ma tak silną tą migrenę, że zawsze musi go ktoś zawieźć do szpitala, gdzie leży pod kroplówką Oprócz bólu głowy, ma też mroczki przed oczami, nie potrafi normalnie poruszać palcami u rąk, ani mówić (!!!), wymiotuje
Naszczęście nie zdarza się to aż tak czesto.
Więc d'ou vient le vent, masz troszkę szczęścia w nieszczęsciu, że migrena objawia sie u Ciebie tylko bólem głowy.
magrest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-03, 22:47   #16
fistaszek20
BAN stały

ja mam bol głowy tylko raz na rok taki bez skutkowy a wynikajacych z kaca to czesto

mam w domu ksiazke bo moja mutter ma straszna migrene jak mowi i korzystajhac z porad pani doktor z tej ksiazki pozbywa sie bolow bez lekow (nie moge znalezc tej ksiazki w zbiorze juz troche pozno jutro poszukam mozliwe ze komus pozyczyli bo podobno pomaga czytalem to raz to bylo to jakiejs pani doktor o tym jak przykladac rece aby pozbyc sie dolegliwosci)

ale znalazłem ksiązke "Migrena i zaburzenia snu" Gerhard Leibold Hans- Christoph Scheiner poczytam sam i zapytam mutter co tam pisało zebys nie czekala wieki
fistaszek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-04, 02:06   #17
minio
Raczkowanie

Mi rowniez Ketonal nie pomaga, niestety w ogóle nie reaguję na niego...
minio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-04, 08:16   #18
madziarra
Zakorzenienie

GG do madziarra

Cytat:
Napisane przez d'ou vient le vent
A właściwie dwa krasnale - ćwiczą kopy o moje skronie, czasem wyżywają się na gałkach ocznych... Czasem co kilka dni, czasem przez kilka dni pod rząd mam okropną migrenę. Kiedyś brałam tabletki przeciwbólowe ale nie służą mi i dorobiłam się uczulenia na wiekszość (poza ibuprofenem). Nie mogę zapijać migren Jaki lekarz może to zbadać? Neurolog? Ogólny? Jakie badania powinnam zrobić, żeby poznać przyczynę?

PZDR Natalia
Oj bardzo Ci współczuję, bo wiem co to za ból Ja miewałam potworne migreny, szczególnie teraz, w klasie maturalnej, kiedy to na lekcji nie mogłam wysiedzieć, bólu łzy same mi spływały i każdy szelest sprawiał, że głowa bolała coraz bardziej. Poszłam do neurologa (prywatnie, poleciła mi go mama mojego chłopaka, która pracuje na neurochirurgii), dostałam leki, które miałam brać aż do matury.Ale nie było to leczenie farmakologiczne, dostałam leki ziołowe. U mnie to na 90% migrena spowodowana była stresem.

Gorąco Pozdrawiam

Enough optimism to sustain hope
and enough pessimism to motivate concern.
madziarra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-04, 08:19   #19
mcdulka
Zadomowienie

GG do mcdulka

również wspólczuje . mi pomogły leki homeopatyczne dagomedu. myślę, że powinnaś iść do neurologa i do laryngologa.
pozdrawiam

happiness is on the way.
mcdulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-04, 21:14   #20
aniielica
Zakorzenienie

Moja mama ma straszne migreny. Od jakiegoś czasu jest pod opieka neurologa z tego powodu. To jest niestety jedyne wyjscie w tym wypadku. Zreszą w wypadku większości wypadków Dostaje jakieś tabletki chyba Imigran (2 sztuki ok 50-60 zł!!) ale działają i po pół godziny jest w stanie w miarę normalnie funkcjonować. Jeśli macie silne bóle głowy to lepiej iść z tym do lekarza, bo to moze być gorsze diabelstwo. Poza tym tabletki przeciwbólowe to potworna trucizna!! Im mniej ich się bierze tym lepiej dla naszego zdrowia!!
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości