|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Migreny (mam w głowie krasnoludka)
A właściwie dwa krasnale - ćwiczą kopy o moje skronie, czasem wyżywają się na gałkach ocznych... Czasem co kilka dni, czasem przez kilka dni pod rząd mam okropną migrenę. Kiedyś brałam tabletki przeciwbólowe ale nie służą mi i dorobiłam się uczulenia na wiekszość (poza ibuprofenem). Nie mogę zapijać migren
![]() PZDR ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Migreny (mam w głowie krasnoludka)
na szczescie nie miewam ,natomiast byl okres jakies 6 lat temu gdy mój TŻ miewal koszmarne bóle głowy taki migrenowy ,od tamtego czasu nie powtórzylo sie to na szczescie.
http://www.resmedica.pl/migrena.html trzymaj sie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Przykro mi Natalko, niestety i mnie nie jest ten bół obcy.
"Przyczyny migreny nie są znane. Przypuszcza się, że powodują ją zakłócenia wydzielania i przemiany niektórych amin biogennych, np. serotoniny i tyraminy, prowadzące do zaburzeń naczyniowych dużych tętnic głowy. Leczenie objawowe polega na stosowaniu indywidualnie dobranych środków - bądź zażywanych doraźnie w celu przerwania lub złagodzenia zaczynającego się ataku migreny, bądź stosowanych stale (nawet codziennie) w celu zapobiegania napadom lub zmniejszania ich częstotliwości." Metodę taka dobiera lekarz neurolog,po wykonaniu wywiadu, może zlecić on badania ambulatoryjne, tomografie komputerowa, w niekórych przypadkach rezonans magnetyczny. Zamieszczam linki do artykułów na temat sposobów radzenia sobie z migrena oraz innych informacji na jej temat. Pozdrawiam ciepło ![]() http://www.resmedica.pl/ffxart3003.html http://www.resmedica.pl/ffxart1008.html
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Paula, Anett - dziękuję ogromnie
![]() ![]() ![]() PZDR ![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
![]()
MIgRENA
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Na Gazecie jest forum migrena
![]() Niestety nieraz z niego korzystałam ![]() Tam dziewczyny polecają (lub NIE polecają) sobie lekarzy, leki, preparaty homeopatyczne itp. To taki migrenowy Wizaż ![]() Proszę - tutaj macie linka - może komuś coś pomoże: http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12154 ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Bóle głowy...
![]() ![]() ![]() Raz na jakiś czas (m.in. wczoraj ![]() ![]() ![]() ![]() Dodatkowo do tego bólu dochodzą mdłości...
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jeżeli masz możliwość udaj się do lekarza, aby skierował Cię na szczegółowe badania. Ja również miewam okropne migreny, kiedy nic nie pomaga. Najlepiej działają na mnie musująca aspiryna i paracetamol z kofeiną. Niestety nie pomagają mi te leki całkowicie, czasem w ogóle, a czasem uśmierzają ból -- zazwyczaj, gdy zażyję środki przeciwbólowe jak tylko poczuję zbliżający się atak. U mnie neurolog stwierdził migrenę po przeprowadzeniu kompleksowych badań -- EEG, rezonans magnetyczny, badania krwi, badania laryngologiczne, RTG, badanie neurologiczne. Na szczęście wykluczono inne, poza migreną, powody bólów. Przez jakiś czas codziennie łykałam leki mające zapobiegać atakom, ale zaprzestałam tego dość wcześnie, za wcześnie by oczekiwać rezultatów. Co powoduje migrenę można się indywidualnie określić i starać się unikać kontaktu z danym jedzeniem/zapachami etc. Nie jest to łatwe, ja na przykład nie umiem zrezygnować z serów i czerwonego wina
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jeszcze mam mroczki i błyski przed oczami. Robię się wrażliwa na światło i dźwięki (na zapachy całe szczęście nie bardzo ![]() ![]() Zerknę jeszcze na to forum Gazety a potem do dokti bo mam już dość ![]() PZDR ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja też niestety wiem, jak to wszystko się odbywa. Miałam taki okres, że migrena męczyła mnie dośc często i to taka ze wszystkimi 'atrakcjami' od zaburzeń widzenia, poprzez światłowstręt, nadwrażliwość na bodźce, do wymiotów (więc żaden lek przeciwbólowy nie zdążył się wchlonąć). Jedyna rada- ciemny, cichy i chłodny pokój, do tego zimny kompres na czoło i próbować jak najszybciej zasnąć (a z tym bywa ciężko). Mój wujek brał na migrene jakieś leki, ok. 40 zł za jedną tabletkę, ale działały ponoć dobrze i nie było mu szkoda na nie pieniędzy.
Strasznie Wam współczuję, trzymaj sie Natalia ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Też miewam migrenowe bóle głowy i jedynym lekiem jaki mi pomaga jest Ketonal (na receptę) Pyralginę czy Apap mogę łykać jak cukierki i nic
![]() Więc też polecam udać się do lekarza, choćby ogólnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
polecam maść tygrysią kładzioną na skronie, mi pomogła na bardzo silne migreny, tylko że do stosowania tylko w domu bo strasznie śmierdzi ..tzn śmierdzi tak że do ludzi nie sposób z tym wyjść
![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
a z ketonalem ostrożnie, to BARDZO silny lek, od którego niesety można się uzależnić :/
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Naszczęście nie zdarza się to aż tak czesto. Więc d'ou vient le vent, masz troszkę szczęścia w nieszczęsciu, że migrena objawia sie u Ciebie tylko bólem głowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
ja mam bol głowy tylko raz na rok taki bez skutkowy a wynikajacych z kaca to czesto
mam w domu ksiazke bo moja mutter ma straszna migrene jak mowi i korzystajhac z porad pani doktor z tej ksiazki pozbywa sie bolow bez lekow (nie moge znalezc tej ksiazki w zbiorze juz troche pozno jutro poszukam mozliwe ze komus pozyczyli bo podobno pomaga czytalem to raz to bylo to jakiejs pani doktor o tym jak przykladac rece aby pozbyc sie dolegliwosci) ale znalazłem ksiązke "Migrena i zaburzenia snu" Gerhard Leibold Hans- Christoph Scheiner poczytam sam i zapytam mutter co tam pisało zebys nie czekala wieki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Mi rowniez Ketonal nie pomaga, niestety w ogóle nie reaguję na niego...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gorąco Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
również wspólczuje
![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Moja mama ma straszne migreny. Od jakiegoś czasu jest pod opieka neurologa z tego powodu. To jest niestety jedyne wyjscie w tym wypadku. Zreszą w wypadku większości wypadków
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:27.