|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
|
Narzędzia |
2012-05-19, 19:15 | #1 |
Zakorzenienie
|
Nasze Codzienne Jadłospisy [posty chorobowe, wątek zbiorczy]" cz. II
Oto wątek, specjalnie wydzielony z forum "Dietetyka", w którym Użytkownicy mogą wklejać jadłospisy o zbyt niskiej kaloryczności i/lub świadczące o zaburzeniach odżywiania lub początkach zaburzeń ich autorów.
JEŚLI NIE JESTEŚ PEWIEN, CZY TWÓJ JADŁOSPIS NADAJE SIĘ NA 'ZWYKŁE' NCJ, PROFILAKTYCZNIE UMIEŚĆ GO TUTAJ! NIE OBURZAJ SIĘ, W PRZYPADKU GDY TWÓJ JADŁOSPIS POWYŻEJ 1000 KCAL ZOSTANIE TU PRZENIESIONY- NIE TYLKO ILOŚĆ KALORII JEST WYZNACZNIKIEM CHOROBY, DUŻO BARDZIEJ SZKODLIWE (dla innych użytkowników) SĄ WYRAŻANE PRZY OKAZJI POSIŁKÓW, CHOROBOWE MYŚLI! Nie traktuj umieszczenia tu przez któregoś z moderatorów Twoich postów, jako ujmy na honorze. Choroba nie jest powodem do wstydu, a do leczenia. Wątek jest jak każdy inny i tutaj także dziewczyny Ci doradzą, jeżeli je o to poprosisz i podpowiedzą, w jaki sposób zwiększać ilość jedzenia. Uszanuj to, że zdrowi użytkownicy (lub ci mający dość ed), nie chcą spotykać się z chorobą w każdym wątku na forum "Dietetyka". W wyjątkowych przypadkach, gdy treść Twoich postów zostanie uznana za szczególnie szkodliwą, moderator ma prawo do edycji Twojej wypowiedzi. BARDZO PROSZĘ o dostosowanie się do zasad panujących na forum!!! cz.I https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=399103 REGULAMIN KZ: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=231794
2012-05-19, 19:19 | #2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy [posty chorobowe, wątek zbiorczy]" cz. II
..
Edytowane przez reggatonka Czas edycji: 2012-05-19 o 20:04 |
2012-05-19, 19:22 | #3 |
Zakorzenienie
|
moja lista ignorowanych się wydłuża..
dobrze że wizaż pomyślał o czyms takim..
2012-05-19, 19:29 | #4 |
Zadomowienie
|
mógłby ktoś wkleić tu jak wygląda dieta szpitalna na P? tak dokładnie?
2012-05-19, 19:29 | #5 |
Raczkowanie
|
każdy chyba ma prawo mieć zły dzień prawda?
pierwszy raz napisałam tu coś takiego bo czuję że jak jakoś nie wyrażę tego co czuję to nie wytrzymam... ja nie jem jogurtów light po łyżeczce dziennie , mam świadomość tego że moje dzisiejsze zachowanie nie jest normalne ale nie mam siły... |
2012-05-19, 19:30 | #6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
miłej lektury
2012-05-19, 19:33 | #7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
kłania sie korzystanie z wyszukiwarki
2012-05-19, 19:34 | #8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zawsze do usług
2012-05-19, 19:47 | #9 |
Raczkowanie
|
ja w szpitalu mialam taki jadlospis na P:
1 2 kromki, maslo,dodatek kawa z mlekiem 2 sniad. drozdzowka obiad zupa+drugie danie +kompot podwieczorek:jogurt+owoc kolacja jak sniadanie tylko zamaist kawy z mlekiem( a raczej mleka z kawa) herbata i 2 kolacja kromka z maslem i dodatkiem
http://whatilikethemost.blogspot.com/ Edytowane przez nikoletta17 Czas edycji: 2012-05-19 o 19:50 |
2012-05-19, 19:58 | #10 |
Raczkowanie
|
w szpitalu, w którym ja byłam, jadłospis osób z anoreksją wyglądał mniej więcej następująco:
śn. talerz zupy mlecznej (owsianka, mleko z makaronem, kasza manna, ryż z mlekiem, żytnie itp.), pół bułki, 2 kromki z masłem i obkładem (szynka, jakieś warzywo/jajka/ twarożek/ pasztet), herbata gorzka II śn. w I i II fazie nutridrink + jogurt obiad: zupa + II danie (ziemniaki/kasza/ryż/makaron, mięso, surówka), kompot podw. dla I fazy - nutridrink, owoc/ ciasto drożdżowe/talerz chrupek kukurydzianych/kilka biszkoptów itp. kol. 3 kromki z masłem i obkłady różne, herbata gorzka II kol. 2 kromki chleba z czymś/ 2 naleśniki/ sałatka z ryżem i ananasem, herbata o 21. 2 kostki czekolady na początku było ciężko, ale później to już sama byłam głodna między śniadaniem a obiadem...;p
2012-05-19, 21:15 | #11 |
Wtajemniczenie
|
nowy wątek !
jak niemiło ...
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
2012-05-19, 21:26 | #12 |
Zakorzenienie
|
Dekas bywa
2012-05-19, 21:39 | #13 |
Zakorzenienie
|
wydawało mi się, że jestem zaleczona. w sumie jestem. chorowałam na anoreksję bulimiczną, pożegnałam typowe objawy, ale coś tam we mnie jednak siedzi.
jedzenie jako forma kary. czuję potrzebę ukarania się, zrobienia sobie na złośc, za wszystko, za to, że czegoś nie zrobiłam, że ktoś mnie olał, za to, że żyję. boli mnie brzuch. to nawet nie są typowe napady, to świadome, kontrolowane jedzenie zbyt dużych ilościach, po których czuję się niekomfortowo. rezygnuję z rzeczy, które mnie interesują. psuję wszystko na własne życzenie. i boję się, że wszyscy mnie zostawią. ech. |
2012-05-19, 21:52 | #14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2012-05-19, 22:00 | #15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jest trudny, bo pełen pretensji do siebie, bynajmniej tak go odbierałam, bo doskonale wiedziałam co robię za karę. I miałam takie wrażenie czasami, że zawalam żeby się ukarać. Dziś Dekas ma lepszy dzień: taaaaaaa napisałam jadłospis... daruje wam ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Twoje posty są czasami i miejscami tak pełne emocji, że nie wiem co mam myśleć. Wybacz, ale odebrałam to dziwnie, jakbym znowu powiedziała coś co Ci przeszkadza i chciałabyś jak najszybciej uciąć temat oO[COLOR="Silver"]
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! Edytowane przez Dekas Czas edycji: 2012-05-19 o 22:02 |
|
2012-05-19, 22:19 | #16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jak Ty ale chciałabym by takie wątki jak ten nie musiały być kontynuowane i w ogóle zakładane. By były zbędne, ale chyba tak sie nie da..... ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Cytat:
Dobrze chociaż że mogę pogadać z mamą, bratem (zmienił się ostatnio na lepsze) czy szwagrem......
2012-05-19, 23:46 | #17 |
Zakorzenienie
|
łi, nowy wątek.
u mnie dzisiaj było mega źle ostatecznie. ^^ trudno, zdarza się. |
2012-05-20, 09:16 | #18 |
Zadomowienie
|
A ja wczoraj postanowiłam pójść na spacer (wyszedł z tego marszo-spacer z racji tego, że nie umiem wolno chodzić) po kolacji. Skróciłam trasę, którą pokonywałam kiedyś, gdy byłam na etapie zdrowej diety jeszcze (chodziłam też wtedy szybkim marszem) i wiecie co? W niecałej połowie opadłam z sił... Naprawdę, poczułam się tak słaba, tragedia. Jeszcze bardziej dotarło do mnie to, jaką krzywdę sobie zrobiłam. Co prawda zacisnęłam zęby i jakoś drogę pokonałam, ale wróciłam strasznie zmęczona. Tragedia.
2012-05-20, 09:30 | #19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2012-05-20, 09:35 | #20 |
Zadomowienie
|
Wyszłam po kolacji, wieczorem. Jedyne o czym myślałam po powrocie to odpocząć.
Pewnie powinnam coś zjeść, ale nie byłam już głodna. Chyba będę musiała sobie odpuścić póki co takie spacery. Ciekawa tylko jestem do kiedy...
2012-05-20, 09:42 | #21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A na spacery mozęsz wychodzić tylko nie takie długie a krótsze. A potem powinnaś uzupełnić stracona energię. I skoro po jakims czasie czujesz sie słabo powinnaś zabierac ze sobą jakiegoś batnika czy kanapke
2012-05-20, 09:48 | #22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli następnym razem przyjdzie mi ochota na "spacer" to wybiorę się przed jedzeniem . Dzisiaj za to czeka mnie chyba cały dzień w domu - nauki trochę jest. Wiem, że jestem na P, ale mam pytanko - skoro cały dzień spędzę niemal "na tyłku" to powinnam troszkę poćwiczyć?
2012-05-20, 09:49 | #23 |
Zakorzenienie
|
Bez przesady, nie zabraniajmy nikomu aktywności, bo to nie jest dobra droga do zdrowia, Ervisha.
yoka, skoro nie masz sił to następnym razem zjedz sobie coś przed spacerem i PO także. Tyjesz, więc wiadomo- szczególną uwagę trzeba do tego przyłożyć. Niemniej ja nie jestem zwolenniczką siedzenia na czterech literach podczas gdy ma się ochotę pójść na spacer, na świeże powietrze. to dokładnie to samo gdy jesteśmy głodni i sobie tego odmawiamy. |
2012-05-20, 09:59 | #24 |
Rozeznanie
|
sub.
|
2012-05-20, 10:07 | #25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Moze odpuść sobie wysiłek jak na obecną chwilę Podczas nauki też spala sie kalorie to tez wysiłek
2012-05-20, 10:23 | #27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
2012-05-20, 10:34 | #28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście yoka moze wyjsć na dłuższy spacer ale powinna starać się chodzić troszkę wolniej. Jest też różnica między spacerem a marszem prawda Yoka napisała że nie umie wolno chodzic, więc wyszedł jej marsz a to już jakby ćwiczenie.... Jeśli zamierza wychodzić na spacery przed kolacją to lepiej po od razu nie spali dawki energii którą dopiero co przyjęła. Jednak jeśli chce odzyskać wagę powinna po wysiłku zjeść troszkę więcej nie uważasz ?
2012-05-20, 10:50 | #29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
2012-05-20, 10:57 | #30 |
Zadomowienie
|
Tak, to prawda z tym tempem chodzenia - nawet jeśli zacznę iść w miarę wolno to po pewnym czasie dociera do mnie to, że idę szybko. Całe życie w biegu - oto skutki.
Jeszcze raz dzięki, będę o tym pamiętać.
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:02.