Staraczki 2022 cz. 3 - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-05-25, 09:44   #361
Frenchien
Rozeznanie

Dot.: Staraczki 2022 cz. 3

Dziewczyny po sn moglybyscie jeszcze tak skrótowa napisać jak wyglądał Wasz czas w szpitalu po porodzie ? Coraz więcej o tym myślę i wiem, że pojęcia nie mam o opiece.

Załóżmy, że po tych 2h po porodzie jedziemy na salę, jak się uda to odsypiamy i co dalej? Jak dziecko śpi to go zostawiać w tym wózeczku? Czy jednak kłaść koło siebie albo na sobie? Jak nie szuka piersi to przystawiać czy czekać? Zaglądać mu do pampersa czy czekać aż będzie marudzić? Jak bym chciała osc do toalety to mogę malucha zostawić samego? Jak położne patrzą na wołanie ich o pomoc? Zakładałam, że będę wzywać żeby pokazały jak podnosic, przystawić, przebrac.

Jak z przebieraniem? U nas daje szpital ubranka. Przyniosą ubranka i wtedy zmienić? Jak się pobrudzi to pewnie pójdę ale jeżeli nie to wystarczy przebrać na noc i potem rano?

Wiem, totalnie podstawowe rzeczy ale jak pisałam ja nigdy niemowlaka na rękach nie miałam a co dopiero mówić o jakiejś opiece.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
Frenchien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-25, 12:32   #362
natkurka
Wtajemniczenie

Staraczki 2022 cz. 3

Ja pojechalam na sale porodowa szybciej niz po 2h. Kangurowanie to tylko w teorii 2h W praktyce tyle ile mnie szyli a nawet krocej bo Alek sie troche darl i szukal cyca przez co ja bylam spięta. Dali go mężowi.

Wzieli Nas na te przedporodowa co bylismy i tam przyszla polozna i pomagala go ubierac mężowi. Przyszla tez polozna ktora byla przy porodzie i dostawily go do piersi. Possał moze z 20 minut i poinformowaly mnie ze dziecko moze teraz po porodzie spac do 6h bez jedzenia i jest to normalne. Alek tak wlsnie spal. Na sali juz bylam z inna dziewczyna ale byl ze mna mąż. Powiem ci ze po porodzie nie idzie odespac. Jest taka adrenalina w czlowieku ze ja bylam wrecz jakas pobudzona jak po kilku kawach. Trzymały mnie jakies takie dziwne emocje ze myslalam ze swiat zwojuje. Przebierac tez nie wiedzialan kiedy ale akurat bylo slychac ze Alek zrobil wiec mąż go przebrał. Powiem ci ze ta smóólka to jest hardcore to jest tak gęste i klejace i jest tego tyle ze przebieranie to jakis hardcore. Smolke oddawal przez caly czas w Szpitalu. Glownie przebieral mąż.

Ja nie odwazylabym sie zasnac z dzieckiem na lozku. Dzieci po porodzie ( nie wszystkie) duzo spia. Alek ladnie przespal cala noc. Ja oczywiscie nie zmruzylam oka nawet na 1 minute bo koniecznie musialam patrzec czy oddycha. Pozniej kolejnego dnia rowniez w dzien nie odespalam bo non stop byly wizyty. Jak ci sie uda to spij. Co do karmienia to polozne kazaly dziecko karmic co 3h za wyjatkiem tych 6h ktore mogl spac po porodzie. Niestety tezeba bylo dzieci wybudzac bo daja taka karte i trzeba bylo wypelniac kiedy sie karmilo. Ja jeszcze do niedawna w domu rowniez Alka wybudzalam ale juz przybiera okej. Z kupą to loteria, sprawdzalismy na czuja czy jest czy nie ma bo tych kup nie czuć za bardzo. Poznasz czy dziecko chce jesc bo bedzie tak mlaskać. Alek mlaskal az za czesto i non stop ( do dzisiaj) wiec u Nas od razu wjechał smoczek w drugiej dobie za poleceniem CDL.

Ale ogolnie to byl totany NIEOGAR. Wszystko robilismy na czuja. Jak Alek plakal to nie mialam pojecia o co chodzi. Zwykle go podnosilam z tej mydelniczki albo cos z kolei w dzien jak ja nie spalam to bralam go i lezal ze mna na lozku. Mi sie trafil egemplarz ktory do 2,5 tyg spal. Mial tez zoltaczke. Kolezance obok corka plakala ale jakos wspolnie starlysmy sie we dwie znalezc rozwiazanie dla jej corki. Fajnie jak sie trafi ktos kto tez pierwszy raz rodzi bo jest razniej. Ja przez jeden dzien mialam dziewczyne ktorej to bylo kolejne dziecko i mnie to stresowalo. Ona super pewnie wszystko robila - karmila, spala z dzieckiem itp a ja jak dziecko we mgle zadawalam tez glupie pytania poloznym jak czegos nie wiedzialam glownie latał mąż i pytal ale zdarzylo mi sie raz w nocy wlasnie wezwac CDL bo strasznie ssal palce a dopiero co zjadl. Pani byla super miła ale niestety zaezy od personelu. Jedne byly super mile a niektore byly wkurzone, np kolezanka dzwonila po nie w srodku nocy bo nie moglysmy sobie dac rady z jej corką to srednio byly zadowolone ze musialy przyjsc ale cóż.. nie interesowalo Nas to. Toaleta byla w tej samej sali co spalysmy wiec tak, ja zostawialam Alka samego ale mialam fajna kolezanke wiec na zmiany sobie pilnowalysny dzieci ale i bez tego bym go zostawila. Byla jedna niemila polozna ktora kolezance kazala brac ze soba dziecko jak idzie np po mleko modyfikowane ( czyli w domysle targac wszedzie) a inne z kolei mowily zeby zostawic dziecko w pokoju jak spi.

Tak jak mowie, i ja i inne dziewczyny pewnie potwierdza ze wszystko bylo robione po omacku i do dzisiaj tak jest. Najgorsze byly jednak opiekowanie sie dzieckiem jak mąż wyszedl do domu bo jednak krocze bolalo i dzwiganie dziecka bylo troche uciazliwe. Ciezko nawet sie siedzialo na lozku.

Edytowane przez natkurka
Czas edycji: 2023-05-25 o 12:41
natkurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-25, 12:44   #363
Frenchien
Rozeznanie

Dzięki !
Totalnie sobie tego nie umiem wyobrazić.
Nie wiem na ile mąż będzie mógł być z nami, bo teoretycznie odwiedziny są tylko od 16 do 18, co prawda położne mówiły, że nie patrzą na te godziny i mogą tatusiowie być dłużej ale czy to prawda tego nie wiem.
Chyba też bym wolała jednak niedoświadczona mamę, bo inaczej wiem że będę się jeszcze bardziej stresować swoim nieogarnięciem.

Jak nigdy nie chrapałam to ostatnio zaczęłam jak niedźwiedź aż sama to słyszę czasem i już się martwię, że będę przeszkadzać komuś na sali.

Myślicie już coś nad chrzcinami?

Stary 2023-05-25, 12:50   #364
natkurka
Wtajemniczenie

Staraczki 2022 cz. 3

Ja tez nigdy w zyciu nie chrapalam a pod koniec ciazy.. o ludzie. 3 dni z rzędu raz spalam na kanapie bo mąż mowi ze nie szlo spac. Strasznie mnie to stresowalo. W szpitalu tak jak mowie prawie nie spalam wiec problem z glowy ale i tak nie chrapalam. Mysle ze to bylo zwiazane z uciskaniem dziecka na drogi oddechowe. Po porodzie minelo.

U nas byly odwiedziny do 18 ale w praktyce i maz do 20 siedzial. Wypraszali dopiero jak szedl wieczorny obchod.

My poki co totanie nie myslimy o chrzcinach. Nie chce mi sie rodzice standartowo juz cos pytali ale Nam sie nie spieszy
Stary 2023-05-25, 13:51   #365
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natkurka Pokaż wiadomość
Ja bym 50 napewno nie kupowala. Zawsze mozna podwinac te na 56. Ja mialam mniej tych na 56 i mi brakowalo ale podwijalam te na 62 i gites
Więc, mój starszak się w 56 topił, ostatecznie nosił 50 przez 6 tygodni. Teraz na rok i 9 miesięcy i nadal jest w 74/80
Ale przed porodem nie kupowałam 50. Dopiero jak się okazało, że taki maleńki jest (2560, pół kilo mniej niż szacowana waga z USG) to moja mama kupiła nam jakiś jeden komplet na wyjście, a potem udało nam się pożyczyć rzeczy od znajomej.

Cytat:
Napisane przez Frenchien Pokaż wiadomość
Dziewczyny po sn moglybyscie jeszcze tak skrótowa napisać jak wyglądał Wasz czas w szpitalu po porodzie ? Coraz więcej o tym myślę i wiem, że pojęcia nie mam o opiece.

Załóżmy, że po tych 2h po porodzie jedziemy na salę, jak się uda to odsypiamy i co dalej? Jak dziecko śpi to go zostawiać w tym wózeczku? Czy jednak kłaść koło siebie albo na sobie? Jak nie szuka piersi to przystawiać czy czekać? Zaglądać mu do pampersa czy czekać aż będzie marudzić? Jak bym chciała osc do toalety to mogę malucha zostawić samego? Jak położne patrzą na wołanie ich o pomoc? Zakładałam, że będę wzywać żeby pokazały jak podnosic, przystawić, przebrac.

Jak z przebieraniem? U nas daje szpital ubranka. Przyniosą ubranka i wtedy zmienić? Jak się pobrudzi to pewnie pójdę ale jeżeli nie to wystarczy przebrać na noc i potem rano?
To może być bardzo zróżnicowane w zależności od szpitala. U mnie generalnie trzeba było liczyć na siebie W pierwszej dobie dziecko może praktycznie cały czas spać, więc korzystaj ile wlezie i odpoczywaj. Póki spokojnie leży w łóżeczku, to na luzie może leżeć Chociaż ja też trochę brałam na siebie i kangurowałam. Jeśli chodzi o pieluchy, to takie maluchy potrafią robić kupę bardzo głośno, u się nie dało przegapić Co do kładzenia przy sobie - u mnie były takie stare łóżka bez barierek, więc na pewno do tego nie zachęcali, ale drugą noc bobas spał koło mnie. Chciał cały czas być przy piersi (w drugiej dobie możesz mieć wrażenie, że ktoś ci dziecko podmienił xD), a ja już w pewnym momencie miałam wrażenie, że zaraz odpłynę na siedząco i go odpuszczę... Więc położyłam się blisko krawędzi i jego na środku (bardzo polecam przetestować do karmienia pozycję na boku!). Do toalety spokojnie (u mnie była przy sali), ale już pod prysznic wolałam pójść, jak ktoś mógł na niego spojrzeć - współlokatorka z sali, mąż w odwiedzinach? Ja akurat byłam sama w sali i mąż mógł przyjechać dopiero na nasz wypis, więc skorzystałam, jak mi małego wzięli na badania na noworodki (ale też nie wiem, jak jest u was, bo znam miejsca, gdzie wszystko robią przy mamie).

To po drugim porodzie, za pierwszym razem miałam dziecko na neonatologii.

Cytat:
Przyszla tez polozna ktora byla przy porodzie i dostawily go do piersi. Possał moze z 20 minut i poinformowaly mnie ze dziecko moze teraz po porodzie spac do 6h bez jedzenia i jest to normalne. Alek tak wlsnie spal. (...)
Powiem ci ze po porodzie nie idzie odespac. Jest taka adrenalina w czlowieku ze ja bylam wrecz jakas pobudzona jak po kilku kawach.
(...)
Co do karmienia to polozne kazaly dziecko karmic co 3h za wyjatkiem tych 6h ktore mogl spac po porodzie. Niestety tezeba bylo dzieci wybudzac bo daja taka karte i trzeba bylo wypelniac kiedy sie karmilo.
(...)
Byla jedna niemila polozna ktora kolezance kazala brac ze soba dziecko jak idzie np po mleko modyfikowane ( czyli w domysle targac wszedzie) a inne z kolei mowily zeby zostawic dziecko w pokoju jak spi.
W pierwszej dobie spać może nawet dłużej U mnie na szczęście żadnych kart nie kazali uzupełniać (moje dzieci albo wiszą na mnie cały czas, albo jedzą często, a bardzo krótko ).

Z adrenaliną się zgodzę.

Co do zabierania dziecka ze sobą - u nas na przykład był zakaz wychodzenia z dzieckiem z sali...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-25, 14:24   #366
natkurka
Wtajemniczenie

ateris zagladasz tutaj czasami? Daj znac
Stary 2023-05-25, 15:18   #367
Frenchien
Rozeznanie

Theali dzięki za odp w mnie w szpitalu chyba właśnie położne zbytnio nie pomagają w opiece, przynajmniej takie słyszałam komentarze więc raczej przyjdzie mi liczyć na siebie

Też jestem ciekawa co i Ciebie ateris

Maja jak Twoje ktg? Uspokoiłaś się trochę z tymi ruchami?

Moja mała wczoraj dawała czadu jak nigdy, nawet mnie to trochę zestresowało, bo na szkole rodzenia mówili, że jak dziecko nagle nadaktywne to też niedobrze ale dzisiaj znów spokojna.

Kurcze tak sobie myślę, że nie chciałabym rodzić w Dzień Matki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2023-05-25, 15:50   #368
natkurka
Wtajemniczenie

Czemu? Super w dzien matki. Ja bym chciala
Stary 2023-05-25, 16:18   #369
Frenchien
Rozeznanie

Cytat:
Czemu? Super w dzien matki. Ja bym chciala
a jakoś tak nie chciałabym dwóch okazji w jeden dzień no ale wybrzydzać też nie będę

Stary 2023-05-25, 16:21   #370
farfarae
Zadomowienie

Moja koleżanka urodziła w dzień matki, super moim zdaniem

U mnie w szpitalu nic nie kazali wypełniać jak chodzi o karmienie, ubranka były szpitalne i młoda była przebierana co rano jak ją brali na ważenie i badania. Położne same zachęcały do brania dziecka do łóżka (były barierki). Chodziły 1 czy 2 razy dziennie po salach i pytały, czy w czymś pomóc, jak był z czymś problem, to wystarczyło zadzwonić i przychodziły nawet w nocy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
farfarae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-25, 16:55   #371
Frenchien
Rozeznanie

O to bardzo fajne podejście położnych. Ja bym właśnie wolała żeby chodziły i pytały czy w czymś pomóc, bo sama mam problemy z proszeniem o pomoc.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-05-25, 17:02   #372
natkurka
Wtajemniczenie

Staraczki 2022 cz. 3

Nie wiem jak w Uniwesryteckim ale w Ujastku bylo sporo studentek i wlasnie caly czas przychodzily czu cos trzeba - proponowaly leki przeciwbolowe, podklady, podpaski i ogolnie doradzaly co i jak. Zawsze pod opieka lekarza lub poloznej.

Ale one byly krotko a na noc juz polozne na dyzurze.

Edytowane przez natkurka
Czas edycji: 2023-05-25 o 18:35
Stary 2023-05-25, 19:37   #373
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki !
Totalnie sobie tego nie umiem wyobrazić.
Nie wiem na ile mąż będzie mógł być z nami, bo teoretycznie odwiedziny są tylko od 16 do 18, co prawda położne mówiły, że nie patrzą na te godziny i mogą tatusiowie być dłużej ale czy to prawda tego nie wiem.
Chyba też bym wolała jednak niedoświadczona mamę, bo inaczej wiem że będę się jeszcze bardziej stresować swoim nieogarnięciem.

Jak nigdy nie chrapałam to ostatnio zaczęłam jak niedźwiedź aż sama to słyszę czasem i już się martwię, że będę przeszkadzać komuś na sali.

Myślicie już coś nad chrzcinami?

Taaa, ja już mam sale zarezerwowana ale gdzieś olałam przynajmniej do sierpnia temat z księdzem tez ugadane ze w sierpniu się pojawiam z aktem urodzenia z pieczątkami jestem mega szczesliwa ze tak naprawdę do połowy września mam czas wszystko dopiąć bo chrzciny ugadane na 23.09.23 i sala i ksiądz, co najważniejsze i Bogu dzięki nie żadna mszą tylko sama ceremonia chrzcin, nienawidzę byc w centrum uwagi, a wiadomo jak to zwykle podczas mszy wygląda, każdy się gapi. Ja to jestem za skromnymi i rodzinnymi ceremoniami.
Tez właśnie ze ślubem nie idzie się dogadać, bo mój Tomek to najchętniej zamek i karoca z rumakami i co tam jeszcze, a ja najchętniej po cichaczu, niech mu będzie nawet ten i kościelny.
Najchętniej bym zrobila tak, że poszla z samymi świadkami i nawet nie wielka suknia tylko zwykła sukienka ecru jak na spacer i tyle. No i tu jest problem. Żeby się dogadać

Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka
Oska87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-25, 20:01   #374
natkurka
Wtajemniczenie

To moze go oswiec jakie to koszty obecnie. Slub na 100 osob to zakldam ze teraz to pewnie i wyjdzie z 100k ponad.
Stary 2023-05-25, 20:14   #375
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
To moze go oswiec jakie to koszty obecnie. Slub na 100 osob to zakldam ze teraz to pewnie i wyjdzie z 100k ponad.
Nom ale u nas maks 30 osób wyjdzie mimo to najlepiej zamek i karoca. Tyle udało się osiągnąć, zminimalizowac liczbę gości do minimum. Także ciotki wujkowie czy bóg wie kto tam zupełnie nie są nam potrzebni. Rodzice, dziadkowie, rodzenstwo. Tylko tyle i aż tyle. No ale mniej niż 30k przy przyjeciu bo się bezsensu upiera na przyjęcie z tańcami tyle razy mowilam ze.przeciez dziecko itd. Nie trafia. Ja bym w ogóle jeśli już, wzięła wszystkich na uroczysty obiad i tyle. Z dzieckiem to wiadomo jaka jest zabawa żadna. Tym bardziej tak małym.

Stary 2023-05-25, 21:01   #376
Frenchien
Rozeznanie

Ja jak słyszę od znajomych ceny wesela teraz to serio nie robiłabym. Zespół 10k, fotograf 10k, tort 5k,jacys barmani, słodkie stoły, wiejskie stoły, fajerwerki , wszystko w tysiącach. Jak brałam ślub 5 lat temu to wydawało mi się wszystko mega drogie, pozwoliłam sobie zaszaleć z sukienką i zamiast tortu wzięłam monoporcje sporo droższe ale odpuściłam te wszystkie atrakcje typu właśnie pokaz barmański czy te różne stoly dodatkowe, no i dekoracje robiłam sama a i tak wyszło mnóstwo pieniędzy. Teraz myślę że takie wesele na 100 osób to 100k lekką ręką się wyda.

Stary 2023-05-25, 21:15   #377
theali
Zakorzenienie

My robiliśmy cywilny, na ślubie było pewnie koło 60 osób, na przyjęciu 13 (licząc nas i dwójkę malutkich dzieci). Obiad, tort, kawa. Mieliśmy na wyłączność piętro w małej knajpie. Kieckę kupiłam za 200 złotych w Orsayu, mąż garnitur miał z innej okazji. Zdjęcia zrobiła nam znajoma za 300 złotych, w ramach poszerzania portfolio (po czym stwierdziła, że fajna przygoda, ale fotografia ślubna to nie jej bajka i zostaje przy portretowej ). Jedynym "szaleństwem" był przejazd zabytkowym tramwajem dla nas i gości, ale to w sumie też MPK na stosunkowo nieduże pieniądze wyceniło.

Stary 2023-05-25, 21:28   #378
natkurka
Wtajemniczenie

My w sumie mielismy wesele plenerowe. Spora czesc rzeczy byla z firmy mojego meza ( bar + catering) ale mase rzeczy wypozyczalismy - namiot, krzesla etc. W zyciu bym nie zrobila tego drugi raz chociaz bylo pięknie.. tzn dla mnie bo np nigdy w zyciu nie bylam na weselu plenerowym wiec oboje z mezem tylko z tego wzgledu sie zdecydowalismy ze bylo to dla Nas ciekawe. Wydalismy lekko mysle ze z 80k jesli nie wiecej. Dzisiaj bym wziela tylko cywilny. Ale to dopiero po czasie zeozumialam, jak poprostu zle sie czulam z tym ze jestem w centrum zainteresowania.. Za sukienke tez przeplacilam bo mialam od projektantki.

Dla 30 osob, najblizszej rodziny w zyciu bym nie robila wesela z pompą. Przy 30 osobach na parkiecie pewnie bylo by 15 wiec te wszystkie atrakcje wydawalyby mi sie przesadzone a i tak trzeba by za nie sporo zabulic. Przy wiekszej ilosci gosci te koszty sie rozkladaja. Na szczescie mam to za soba i mam nadzieje ze nigdy juz nie bede organizowac wesela🫣
Stary 2023-05-25, 22:16   #379
maja5433
Raczkowanie

Cytat:

Maja jak Twoje ktg? Uspokoiłaś się trochę z tymi ruchami?

Moja mała wczoraj dawała czadu jak nigdy, nawet mnie to trochę zestresowało, bo na szkole rodzenia mówili, że jak dziecko nagle nadaktywne to też niedobrze ale dzisiaj znów spokojna.

Kurcze tak sobie myślę, że nie chciałabym rodzić w Dzień Matki

moje ktg dzis bardzo dobre, Polozna powiedziala ze ksiazkowe a Mala i wczoraj wieczorem i dzis bardziej ruchliwa, jestem spokojna ona ma czasem momenty (godziny) ze spi i juz postaram sie nie panikowac, wszystko jest dobrze

a Ty Fren jakie masz skurcze aktualnie?

och nie ciepie byc w centrum zainteresowania i slubu ogromnego niiiigdy nie zrobie
maja5433 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-05-25, 22:58   #380
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
ateris zagladasz tutaj czasami? Daj znac
Zaglądam Ale to o czym piszecie trochę mnie przeraża, że w szpitalu nie będę wiedziała co robić z tym moim dzieckiem Czas się podszkolić z dzieci i zacząć oglądać filmiki na yt. Liczę też trochę na ten mityczny instynkt.

ateris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-05-25, 23:46   #381
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ateris Pokaż wiadomość
Zaglądam Ale to o czym piszecie trochę mnie przeraża, że w szpitalu nie będę wiedziała co robić z tym moim dzieckiem Czas się podszkolić z dzieci i zacząć oglądać filmiki na yt. Liczę też trochę na ten mityczny instynkt.

W szpitalu jak w szpitalu. Największą jazda jest w domu która trwa i trwa.
Ja tam nadal mam momenty ze zupełnie nie wiem o co mojemu dziecku chodzi jak więcej placze. Bo o ile w szpitalu czasem i położne są pomocne itd. O tyle w domu w sumie jesteście zdani na siebie. No jeszcze jak masz fajna polozna środowiskowa to też dużo podpowie. No ale w sumie uczysz się dziecka non stop. I roznie ta nauka wyglądać może. Tym bardziej że nawet taki maluszek się wciąż zmienia w sensie nabywa nowe umiejętności i też zmienia swoje zachowanie.
Dzis bylam w ogóle u koleżanki, ona mówi że w ogóle nie rozumie czemu mowie ze moja mała chwilami obeczala, mówi trochę marudzi bo wiadomo zmiana otoczenia a pierwszy raz po porodzie u niej bylam. A tak to mówi masz tak grzeczna ta swoją mała Jule ze ona w szoku. Tak samo ze jaka ona malutka i to i tamto. Mowila nawet ze na fotach w ogóle tego nie widać że ona taka maleńka jej cora ma już ponad rok więc różnica diametralna. I też mowila ze jej mała to wychodząc ze szpitala po porodzie była większa mimo mniejszej wagi niż ona teraz aktualnie No i faktycznie, na fotach Jula wygląda inaczej na większą nie wiem czemu tak No i mówi że w sumie kuma, że skoro ileś tam razy dziecko w ciągu dnia zaplaka to w pewnym momencie glowa pęka. No i tak jest u mnie również.
Nakturka No dlatego jeśli chodzi o przyjęcie weselne to ja w ogóle jestem na NIE. Na moje oko w ogóle przy założeniu 30 osób na przyjęciu na parkiecie o ile w ogóle byłaby pewnie 1/5. Mija się to z celem. Mowie uroczysty obiad w fajnym miejscu i tyle. A najchętniej to w ogóle może na ogrodzie postawić nawet namiot i zamówić catering i mieć w pompie wszystko. Ba. Niech se ma nawet na wsi bryczkę z kościoła pod domek.a co mi tam. No ale mowie kosc niezgody przynajmniej narazie. I nie chce mi się o tym myslec. w ogóle pierwszy raz będę w knajpie cokolwiek organizować czyli chrzciny. Aż strach siadać do menu. Robilam przy zamawianiu sali wstępne to zas mnie moja mama wyśmiała.

Stary 2023-05-25, 23:48   #382
Frenchien
Rozeznanie

Ja aktualnie mam tak samo jak z tydzień temu czyli w nocy i w ciągu dnia bóle jak na miesiączkę ale nie jakieś intensywne i na pewno żadnymi regularnymi skurczami tego nazwać nie można. Jak do końca weekendu nic się nie zadzieje, to może spróbuję tego chodzenia po schodach czy mycia podłóg ostatnio poza ćwiczeniami i spacerem z psem raczej nie jestem zbyt aktywna. W domu tyle co obiad ugotuje no bo nie mam nawet czego sprzątać za bardzo.

Muszę jeszcze z mężem ogarnąć jakoś plan wyjazdu do szpitala, bo znając jego jak przyjdzie jechać to będzie godzinę się ubierał i zastanawiał co założyć, a co zabrać, a czy klapki, czy adidasy, czy okna pozamykane itp itd

Stary 2023-05-25, 23:58   #383
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja aktualnie mam tak samo jak z tydzień temu czyli w nocy i w ciągu dnia bóle jak na miesiączkę ale nie jakieś intensywne i na pewno żadnymi regularnymi skurczami tego nazwać nie można. Jak do końca weekendu nic się nie zadzieje, to może spróbuję tego chodzenia po schodach czy mycia podłóg ostatnio poza ćwiczeniami i spacerem z psem raczej nie jestem zbyt aktywna. W domu tyle co obiad ugotuje no bo nie mam nawet czego sprzątać za bardzo.

Muszę jeszcze z mężem ogarnąć jakoś plan wyjazdu do szpitala, bo znając jego jak przyjdzie jechać to będzie godzinę się ubierał i zastanawiał co założyć, a co zabrać, a czy klapki, czy adidasy, czy okna pozamykane itp itd

My już mieliśmy z dwa tygodnie jak nie miesiac przed jako tako domknięte pakowanie i moja szpitalna torba i mojego Tomka plecak co kto zabiera. Żeby właśnie w razie co uniknąć biegania i w biegu zapominania. Chociaz to jednak emocje. Inaczej wiadomo jak ja jechałam typowo n dany dzień na porod a zupełnie inne emocje są myślę jak akcja porodowa zaczyna się spontanicznie. Chociaz ja też nastawiałam się na porod na drugi dzień, do dziś pamiętam jak czekałam żeby jechać na te cc, przyszli po mnie, jesoo oboje poryczeni i się żegnali jak na zawsze także też emocje były nie powiem ze nie.
To nieuniknione. Tym bardziej że w sumie nie wiesz co Cie na porodówce czy w ogóle w porodzie czeka tym bardziej jak 1dziecko. Jak drugie to jako tako możesz sobie chociażby wyobrazić co też nie zawsze jest pokrywające się z wcześniejszym porodem itd. No roznie bywa. Ale tu może theali się bardziej wypowie. Z moich obserwacji chociażby po znajomych wynika, że i tak każda ciaza jest inna, każdy porod to już w ogole inaczej i sama dzidzia też jest inna niż starszak.
Hah też w ogóle jak mi koleżanka mowila ze niby mała do mnie podobna na fotach. Tak na żywo mówi skóra zdarta z taty. Ja np w ogóle podobieństwa do nas nie widzę. Mój ma nosek i druga szyję i tyle z podobieństwa. Czekam aż w ogole zacznie przypominać bardziej któreś z nas. Hehe.

Stary 2023-05-26, 07:14   #384
ateris
Zakorzenienie

Córki zazwyczaj do ojców podobne, ja też bardziej ojciec

Stary 2023-05-26, 07:18   #385
Oska87
Wtajemniczenie

Cytat:

No ja akurat cala mama wszyscy mówią że jak siostry, no na babcie jak żyła to mowili ze to moja mama

Stary 2023-05-26, 09:29   #386
natkurka
Wtajemniczenie

Cytat:

Alek bardzo do mnie podobny. Nawet mąż to mowi. Moze nie teraz ale mam zdjecia z dziecinstwa i bylismy identyczni.

Ateris zapytalam czy zagladasz bo bede sprzedaeac ubranka na vinted. Część nowe z metkami wiec gdybys chciala to podrzucam ci nick: natalia2106
Stary 2023-05-26, 09:38   #387
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oska87 Pokaż wiadomość
To nieuniknione. Tym bardziej że w sumie nie wiesz co Cie na porodówce czy w ogóle w porodzie czeka tym bardziej jak 1dziecko. Jak drugie to jako tako możesz sobie chociażby wyobrazić co też nie zawsze jest pokrywające się z wcześniejszym porodem itd. No roznie bywa. Ale tu może theali się bardziej wypowie. Z moich obserwacji chociażby po znajomych wynika, że i tak każda ciaza jest inna, każdy porod to już w ogole inaczej i sama dzidzia też jest inna niż starszak.
Bardzo różnie potrafi być. U mnie druga ciąża w sumie bardziej lajtowa od pierwszej, chociaż zastanawiam się, na ile to efekt tego, że przy starszaku nie miałam czasu zastanawiać się nad każdą głupotą i się nad sobą rozczulać Poród - i inaczej, i podobnie zarazem Trafiłam na dużo lepszy zespół przy drugim, fizycznie siłą rzeczy różnica odczuwalna, bo dziecko o 1,3 kg cięższe... Tylko warunki lokalowe identyczne, bo rodziłam w dokładnie tej samej sali (i tym razem uznaję to za pecha, bo to jedyna, która nie była remontowana w międzyczasie xD). Dziecko spokojniejsze, może też poprzez mniej stresu w ciąży? Przez to, że od początku ze mną? A może i tak po prostu...

Z opowieści znajomych widzę, że nawet trzecia/czwarta/piąta czy kolejna ciąża i poród potrafią zaskoczyć. Ostatnio jedna po trzech dość bezproblemowych porodach czwarte urodziła przez nieplanowane CC, bo się mała nie mogła prawidłowo wstawić... Jedno, co wydaje mi się dość stałą dla danej osoby rzeczą, to mdłości lub ich brak. Ja w żadnej z dwóch coraz nie miałam. Te znajome, które wymiotowały, to raczej w każdej ciąży.

Stary 2023-05-26, 10:13   #388
ateris
Zakorzenienie

Cytat:
Alek bardzo do mnie podobny. Nawet mąż to mowi. Moze nie teraz ale mam zdjecia z dziecinstwa i bylismy identyczni.

Ateris zapytalam czy zagladasz bo bede sprzedaeac ubranka na vinted. Część nowe z metkami wiec gdybys chciala to podrzucam ci nick: natalia2106
A dzięki Ja jeszcze nigdy nic na vinted nie kupowałam i w sumie nawet o tym nie myślałam. Ale dziękuję za pamięć. Tylko to pewnie masz bardziej pod chłopca?

Stary 2023-05-26, 10:14   #389
Frenchien
Rozeznanie

theali to z tymi wymiotami zaskoczyłaś, nie fajnie. Ja rzygałam jak kot od rana do wieczora przez 1 trymestr, jak sobie to przypomnę to aż mi się płakać chce i liczyłam, że jeżeli kiedykolwiek jeszcze będę w ciąży to może mnie to ominie.

Nigdy nie potrafię powiedzieć do kogo dziecko jest podobne, no ja po prostu tych podobieństw nie widzę, ciekawe czy przy swoim cokolwiek zauwaze

Świętujecie dzień mamy? Tatusiowie coś pomyśleli?

Natkurka, Ty dużo na vinted w ciazy zamawiałaś. Dobrze, rozumiem że nawet jak przedmiot jest niezgodny z opisem to koszty zwrotu pokrywa kupujący? Ta ochrona kupującego którą trzeba zapłacić jest tylko po to że gwarantuje zwort kasy za zakup? Ostatnio się rozczarowałam zakupem, korespondencja, ze sprzedająca mnie załamała bo wg niej zdjęcia to za mało jeżeli nie miałam filmu z otwarcia paczki i stwierdziła że plamy na poduszce do karmienia sama zrobiłam.... nie zwróciłam tylko po prostu staram się to doczyscic bo szkoda mi było kasy na wysyłkę jak przedmiot w niskiej cenie ale byłam przekonana że przy reklamacji wszystkie koszty powinien pokrywać sprzedający

Stary 2023-05-26, 10:46   #390
natkurka
Wtajemniczenie

Cytat:
theali to z tymi wymiotami zaskoczyłaś, nie fajnie. Ja rzygałam jak kot od rana do wieczora przez 1 trymestr, jak sobie to przypomnę to aż mi się płakać chce i liczyłam, że jeżeli kiedykolwiek jeszcze będę w ciąży to może mnie to ominie.

Nigdy nie potrafię powiedzieć do kogo dziecko jest podobne, no ja po prostu tych podobieństw nie widzę, ciekawe czy przy swoim cokolwiek zauwaze

Świętujecie dzień mamy? Tatusiowie coś pomyśleli?

Natkurka, Ty dużo na vinted w ciazy zamawiałaś. Dobrze, rozumiem że nawet jak przedmiot jest niezgodny z opisem to koszty zwrotu pokrywa kupujący? Ta ochrona kupującego którą trzeba zapłacić jest tylko po to że gwarantuje zwort kasy za zakup? Ostatnio się rozczarowałam zakupem, korespondencja, ze sprzedająca mnie załamała bo wg niej zdjęcia to za mało jeżeli nie miałam filmu z otwarcia paczki i stwierdziła że plamy na poduszce do karmienia sama zrobiłam.... nie zwróciłam tylko po prostu staram się to doczyscic bo szkoda mi było kasy na wysyłkę jak przedmiot w niskiej cenie ale byłam przekonana że przy reklamacji wszystkie koszty powinien pokrywać sprzedający

Hmmmm nigdy nic nie zwracalam wiec nie wiem ale tam zawsze masz 10 dni zeby kliknac czy wszystko okej i dogadac sie ze sprzedajacym.
Szkoda ze nie mowilas mam do sprzedania/oddania poduszke Poofi bo ja nie karmie na poduszce.
Ta ochrona kupujacego jest na wypadek gdyby sprzedawca byl oszustem i gdyby nie wyslal produktu. Wtedy vinted ci zwraca hajs

Ateris ja nie mam strike chlopiecych ubran. Tzn we wszystkie ubranka ktore mam ubralabym tez corke. Raczej mam duzo bieli, bezowego itp. Nie mam niebieskich czy roznowych ubranek.

Ja CAŁA wyprawke ogarnelam na vinted. Dla siebie nigdy nic tam nie kupilam ale dla mlodego wiele rzeczy. Zaluje ze zrobilam zakupu na Next na samym poczatku wyprawki bo wydalam chyba 500zl a pozniej wiele tych rzeczy znalazlam na vinted. Sama teraz sprzedaje prawie nowe ubranka i takie tez sobie kupilam.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości