2015-07-16, 06:18 | #151 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Cytat:
|
|
2015-07-16, 10:36 | #152 | ||
Moderator
Zarejestrowany: 2012-01
Wiadomości: 4 900
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Cytat:
Ja mam z takim składem: Cytat:
|
||
2015-07-16, 17:04 | #153 |
zielony stworek
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: z miasta Łodzi kot pochodzi :D
Wiadomości: 16 977
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Olej palmowy hmm...w Norwegii jest ostatnio kampania jakaś uświadamiająca,że to nic zdrowego. Jest tani i producenci wszędzie go dodają, a ludzie nieświadomi.
|
2015-07-16, 18:11 | #154 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
|
2015-07-16, 18:33 | #155 |
Moderator
Zarejestrowany: 2012-01
Wiadomości: 4 900
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
No to akurat najgorszy skladnik, ale z tego co wiem, to sam olej palmowy nie jast az taki zly jesli nie jest utwardzony?
|
2015-07-16, 19:27 | #156 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Polaczenie cukru, oleju i maki kukurydzianej. Idealne na przytycie. Poza tym olej palmowy, zdaje sie ze chodzi tez o ekologie i ochrone tych palm o ile dobrze kojarze.
|
2015-07-17, 08:18 | #157 |
Moderator
Zarejestrowany: 2012-01
Wiadomości: 4 900
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Kto co woli - ja tam cukru, czy mąki nie unikam.
|
2015-07-19, 19:41 | #158 |
Zadomowienie
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
to samo kukurydziany, zmodyfikowana masakra czyniaca cialo jedna wielka gąbką wchłaniajaca toksyny i wodę... bleeee, w USA dodają go do wszystkiego...
Glosno ostatnio o wszystkim co zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, ze paskudne, tuczy itd, a to np glowny skladnik mleka modyfikowanego mojego dziecka, ktore alergizuje na mleczne proteiny. Napoje energetyzujace z tym skladnikiem maja bagatela nawet 70kcal/100ml i masakrycznie pobudzaja apetyt... A promowane sa jako "superplyny". A wracajac stricte do tematu to wciaz mnie zaskakuje dodawanie surowego zoltka do nalesnikowego twarogu i twarogu w ogole - przeciez to tania opcja podbijania wartosci z czasow komuny, kiedy nic nie bylo, a teraz kiedy raczej nie ma co narzekac na brak bialka w produktach, to uwazam to za zbedny zabieg. |
2017-10-11, 09:48 | #159 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 103
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Ja robię bulion na piersi z kurczaka i potem go zamrażam w niedużych porcjach. To jest jak dotąd dla mnie najlepszy sposób. Przepis na bulion
Filety z kurczaka umyj i oczyść z tłuszczu. Warzywa obierz, jeżeli nie są młode. Cebulę razem ze skorupką opiecz w piekarniku lub skarmelizuj na patelni – doda wspaniałego aromatu, a skorupka zapewni odpowiedni odcień zupy. Warzywa i kurczaka zalej w garnku zimną wodą. Nie doprawiaj. Jeżeli za wcześnie dodasz sól, warzywa i mięso nie puszczą”soków”. Gotuj minimum godzinę na małym ogniu. Rosół nie może się mocno gotować, ma tylko „pyrkać” Następnie dodaj pietruszkę i lubczyk i posól rosół do smaku. Gotuj jeszcze pół godziny. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. |
2017-10-11, 11:48 | #160 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2016-05
Wiadomości: 84
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Ja kiedy tylko mam czas gotuję bulion sama z warzyw, zwykle bez mięsa. Gdy czasu mam mniej sięgam po koncentrat bulionu w szklanej butelce marki Krakus - ma prosty skład bez polepszaczy i wzmacniaczy koloru i smaku i smakuje domowo.
|
2017-10-18, 18:10 | #161 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2017-10
Wiadomości: 100
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Można samemu zrobić taką domową vegetę Ususzyć warzywa, zmielić, dosolić, wsypac do słoika i trzymać na takie okazje jak mało intensywny w smaku domowy rosół
|
2017-10-23, 06:57 | #162 |
Crazy turtle lady
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Kiedyś subskrybowałam gazetę Kuchnia i przez 1 rok było super, dużo przepisów z których korzystałam,ciekawe wywiady z kucharzami itp. ale później coś się zmieniło na gorsze i były przepisy żeby dodac np. kostkę rosołową albo margarynę.
Ja wiem, że z tych rzecyz korzystają tysiące ludzi ale po gazecie która pretenduje wyżej niż gazetki typu "wyślij przepis" spodziewałam się czegoś lepszego więc odsubskrubowałam |
2017-10-31, 15:05 | #163 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2017-08
Wiadomości: 6 085
|
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..
Ja kupuje wlasnie takie ususzone warzywa pokrojone w kostke bez zadnych przypraw ani dodatkow i doprawiam tym zupe, poza tym sol i pieprz. Nie uzywam w ogole gotowych przypraw typu vegeta czy mieszanki przypraw z roznymi dodatkami (takie mieszanki np. do ziemniakow, do gyrosa itd. maja czesto sklad nielepszy niz gotowe rosolki).
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:48.