Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach... - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2015-07-16, 06:18   #151
201803290936
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..

Cytat:
Napisane przez FeelingLost Pokaż wiadomość
Hej, hej!


Ja do bulionu używam przyprawy do rosołu z Rossmanna. Kosztuje około 5 zł, a ma bardzo naturalny smak. http://www.rossnet.pl/GalleryImages/...1_10118961.png

O taka.
O, dobrze wiedzieć.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 10:36   #152
teQiba
Moderator
 
Avatar teQiba
 
Zarejestrowany: 2012-01
Wiadomości: 4 900
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..

Cytat:
Napisane przez Myszka_83 Pokaż wiadomość
Na te niby "naturalne" kostki rosołowe też trzeba uważać, bo mimo że pisze na nich "bez glutaminianu" to często zawierają np. ekstrakt drożdżowy, który w swoim składzie ma glutaminian

Ja mam z takim składem:
Cytat:
sól morska, olej palmowy*, warzywa 11,5% (cebula*, marchew*, por*, prażona cebula*), skrobia kukurydziana*, surowy cukier trzcinowy*, pietruszka*, liście lubczyku*, czosnek*, kurkuma*, gałka muszkatołowa*, pieprz*
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 17:04   #153
kaledonia
zielony stworek
 
Avatar kaledonia
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: z miasta Łodzi kot pochodzi :D
Wiadomości: 16 977
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość

Ja mam z takim składem:
Olej palmowy hmm...w Norwegii jest ostatnio kampania jakaś uświadamiająca,że to nic zdrowego. Jest tani i producenci wszędzie go dodają, a ludzie nieświadomi.
__________________
18 lat z Wizażem


Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 18:11   #154
201803290936
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 43 642
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Olej palmowy hmm...w Norwegii jest ostatnio kampania jakaś uświadamiająca,że to nic zdrowego. Jest tani i producenci wszędzie go dodają, a ludzie nieświadomi.
Ten olej palmowy studzi mój entuzjazm do tej mieszanki.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 18:33   #155
teQiba
Moderator
 
Avatar teQiba
 
Zarejestrowany: 2012-01
Wiadomości: 4 900
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..

No to akurat najgorszy skladnik, ale z tego co wiem, to sam olej palmowy nie jast az taki zly jesli nie jest utwardzony?
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 19:27   #156
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..

Polaczenie cukru, oleju i maki kukurydzianej. Idealne na przytycie. Poza tym olej palmowy, zdaje sie ze chodzi tez o ekologie i ochrone tych palm o ile dobrze kojarze.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 08:18   #157
teQiba
Moderator
 
Avatar teQiba
 
Zarejestrowany: 2012-01
Wiadomości: 4 900
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..

Kto co woli - ja tam cukru, czy mąki nie unikam.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-19, 19:41   #158
Black_Rose
Zadomowienie
 
Avatar Black_Rose
 
Zarejestrowany: 2006-05
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 1 003
GG do Black_Rose
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ten olej palmowy studzi mój entuzjazm do tej mieszanki.
to samo kukurydziany, zmodyfikowana masakra czyniaca cialo jedna wielka gąbką wchłaniajaca toksyny i wodę... bleeee, w USA dodają go do wszystkiego...

Glosno ostatnio o wszystkim co zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, ze paskudne, tuczy itd, a to np glowny skladnik mleka modyfikowanego mojego dziecka, ktore alergizuje na mleczne proteiny. Napoje energetyzujace z tym skladnikiem maja bagatela nawet 70kcal/100ml i masakrycznie pobudzaja apetyt... A promowane sa jako "superplyny".
A wracajac stricte do tematu to wciaz mnie zaskakuje dodawanie surowego zoltka do nalesnikowego twarogu i twarogu w ogole - przeciez to tania opcja podbijania wartosci z czasow komuny, kiedy nic nie bylo, a teraz kiedy raczej nie ma co narzekac na brak bialka w produktach, to uwazam to za zbedny zabieg.
Black_Rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-11, 09:48   #159
anetiss
Raczkowanie
 
Avatar anetiss
 
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 103
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..

Ja robię bulion na piersi z kurczaka i potem go zamrażam w niedużych porcjach. To jest jak dotąd dla mnie najlepszy sposób. Przepis na bulion
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • pół pęczka pietruszki
  • pół pęczka lubczyku
  • sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Filety z kurczaka umyj i oczyść z tłuszczu. Warzywa obierz, jeżeli nie są młode. Cebulę razem ze skorupką opiecz w piekarniku lub skarmelizuj na patelni – doda wspaniałego aromatu, a skorupka zapewni odpowiedni odcień zupy. Warzywa i kurczaka zalej w garnku zimną wodą. Nie doprawiaj. Jeżeli za wcześnie dodasz sól, warzywa i mięso nie puszczą”soków”. Gotuj minimum godzinę na małym ogniu. Rosół nie może się mocno gotować, ma tylko „pyrkać” Następnie dodaj pietruszkę i lubczyk i posól rosół do smaku. Gotuj jeszcze pół godziny. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
anetiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-11, 11:48   #160
malwi_malwi
Raczkowanie
 
Avatar malwi_malwi
 
Zarejestrowany: 2016-05
Wiadomości: 84
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..

Ja kiedy tylko mam czas gotuję bulion sama z warzyw, zwykle bez mięsa. Gdy czasu mam mniej sięgam po koncentrat bulionu w szklanej butelce marki Krakus - ma prosty skład bez polepszaczy i wzmacniaczy koloru i smaku i smakuje domowo.
malwi_malwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-18, 18:10   #161
Irena77
Raczkowanie
 
Avatar Irena77
 
Zarejestrowany: 2017-10
Wiadomości: 100
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..

Można samemu zrobić taką domową vegetę Ususzyć warzywa, zmielić, dosolić, wsypac do słoika i trzymać na takie okazje jak mało intensywny w smaku domowy rosół
Irena77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-10-23, 06:57   #162
Ishikawa
Crazy turtle lady
 
Avatar Ishikawa
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Katowice/Gliwice
Wiadomości: 8 911
GG do Ishikawa
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..

Kiedyś subskrybowałam gazetę Kuchnia i przez 1 rok było super, dużo przepisów z których korzystałam,ciekawe wywiady z kucharzami itp. ale później coś się zmieniło na gorsze i były przepisy żeby dodac np. kostkę rosołową albo margarynę.
Ja wiem, że z tych rzecyz korzystają tysiące ludzi ale po gazecie która pretenduje wyżej niż gazetki typu "wyślij przepis" spodziewałam się czegoś lepszego więc odsubskrubowałam
Ishikawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-31, 15:05   #163
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2017-08
Wiadomości: 6 085
Dot.: Bez kostki rosołowej i vegety ani rusz - czyli co mnie zaskakuje w przepisach..

Ja kupuje wlasnie takie ususzone warzywa pokrojone w kostke bez zadnych przypraw ani dodatkow i doprawiam tym zupe, poza tym sol i pieprz. Nie uzywam w ogole gotowych przypraw typu vegeta czy mieszanki przypraw z roznymi dodatkami (takie mieszanki np. do ziemniakow, do gyrosa itd. maja czesto sklad nielepszy niz gotowe rosolki).
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2017-10-31 16:05:34


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:48.