Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ploty i pogaduchy Truskawkomaniaków i Truskawkoholików cz. VIII
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-17, 13:50   #3232
AsikS
Zakorzenienie

Dot.: Ploty i pogaduchy Truskawkomaniaków i Truskawkoholików cz. VIII

Cytat:
Napisane przez eszton 1 Pokaż wiadomość
To mam kolejne pytanie.. czy to rzeczywiście pomaga i czy to jest dla jakiegoś przedziału wiekowego.. a i czy lekarz rodzinny moze przepisać na to receptę.. i jeszcze jedno .. dokładna nazwa..pliss ja akurat nie boleję za bardzo nad zmarszczkami pod oczkami.. ale profilaktycznie z chęcią bym spróbowała..u mnie największą bolączka zmarszczkową jest tzw lwia zmarszka.. niestety ją posiadam i strasznie mnie wkurza..jak patrze do lustra to tylko ją widzę..dermatolog mi kiedyś powiedzial ze to nieuniknione bo mam silną mimikę twarzy
Dorotko, retinoidy to kwasowe pochodne witaminy A.
Retinoidy na receptę dostepne w Polsce:

- Retin-A krem tylko wersja 0,05% tretinoiny - 30g - Janssen-Cilag
- Zorac gel 0,05% lub 0,1% tazarotene - 15g - Pierre-Fabre
- Differin krem 0,1% lub zel 0,1% adapalene - 30g - Galderma
- Isotrex 0,05% izotretinoiny zel 30g - Stiefel Laboratories
- Locacid Arretin ICN, 0,5 mg/g, krem, 30 g,tuba (ICN POLFA RZESZÓW)
- Atrederm 0.05% lub 0.025% tretinoiny - płyn 60ml cena ok 20/30zl- Pliva Kraków - oparty na alkoholu, silny preparat.

Wszystkie produkty są głównie zalecane przy leczeniu trądziku.
Działanie przeciwzmarszczkowe mają także tretinoina i tazarotene czyli Retin-A i Zorac oraz na drugim miejscu izotretinona czyli Isotrex.

Są to preparaty bardzo silnie działające. Podczas stosowania filtry SPF 50 to obowiązek.
Poza tym działaniem ubocznym retinoidów może być tzw. wylinka, czyli złuszczanie. Ale z tym da się walczyć, trzeba bardzo dobrze nawilżać cerę. No i zaczynać od rzadkiego stosowania, zwiększać stopniowo do 2-3 dni w tygodniu. W pozostałe noce - nawilżanie.

Poza tym retinoidy:
- wpływają na DNA komórek skóry, wpływają na pogrubienie skory jakby od spodu, pomimo, ze zewnętrznie złuszczają naskórek;
- przyspieszają gojenie skóry,
- wpływają na tworzenie kolagenu w skórze
- poprawiają produkcje składników nawilżających skórę
- wpływają na dobre ukrwienie skóry dzięki czemu poprawia się jej koloryt
- regulują wydzielani łoju, dlatego stosuje się je też na trądzik.

Ale kupiłaś ten Retin-Ox. Stosujesz go? Jak działanie? Na lwią zmarszczkę jest on idealny.

Cytat:
Napisane przez Tanyia Pokaż wiadomość

U mnie tez słoneczko za oknem czasem przyświeca Żeby jeszcze tylko troszkę cieplej było.
Mówisz, że te rybki takie fajne są? 1 starcza na więcej niż raz? to może zamówic te srebrne z all?
Aniu, po jednym zastosowaniu ciężko powiedzieć coś więcej. Wstrzymaj się na razie z kupnem. Wyślę do Was w poniedziałek przesyłki - już popakowałam.
Guaranka miała te strebrne, to powie coś więcej o nich.

U mnie już słonka niet. Było krótko. Chyba poszło spać.

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki, tu zapracowana ja. Nauczam.

Z każdym zdjęciem uwielbiam go coraz bardziej. W załączniku Fiś z dedykacją dla obu - Wizażysty i Maćka.

Wy miałyście wczoraj problemy z neo, a ja z kablówką, w której mam net, niby był, ale działał jakby chciał a nie mógł. Jak tż zadzwonił do nich z awanturą to się okazało, że wymieniają jakieś urządzenia przesyłowe, bardzo przepraszają i zaraz bedzie git. No ale zaraz to przyszedł kolega z pysznim chilijskim winem, spotkanko się przeciągnęło do późna, a ja dziś od rana w robocie. Więc dopiero teraz zaglądam, na szczęście dało się nadrobić.
Cześć Zapracowana Super Mamo Ukryciorkowa

Fiś słodki.

Gdyby tak nagle nam net odcięli wszystkim, to byłaby tragedia. Bez Was, bez wizażu... Buuu... wolę sobie nie wyobrażać nawet. Bo to dzięki netowi miałam to szczęście Was poznać.

Cytat:
Napisane przez eszton 1 Pokaż wiadomość
Może to dzisiaj taki ciężki dzien..ale dawno mnie tak nie bolała jak dzis.. i normalnie mam światłowstręt jakiś.. musiałam pozasuwać rolety bo nie daję rady patrzeć na słonce..
Ja mam tzw. ciężką głowę. To coś z ciśnieniem.
AsikS jest offline Zgłoś do moderatora