Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Faworyzowanie dziecka. Wpływ na relacje w rodzeństwie.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-20, 21:40   #18
asiulkaa
Zakorzenienie

Dot.: Faworyzowanie dziecka. Wpływ na relacje w rodzeństwie.

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
największą rożnice odczułam jako wnuczka.
moja babcia miała już kilka wnuczek,a moj brat był pierwszym "królem".
rozpieszczała go strasznie,często na moich oczach wciskała mu banknoty do kieszeni.
Babcie faktycznie potrafią być straszne, byłam w podobnej sytuacji, dwie starsze wnuczki którymi się interesowała, mój brat- jedyny wnuk, a ja jako kolejna byłam zbyteczna i zupełnie niewarta zainteresowania.

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
ja wdałam się wyglądem w mojego ojca.często słyszałam dziwne przytyki -IDZ UMYJ OCZY,BO SA BRUDNE (mam czarne oczy).dzis śmieszyłoby mnie to,ale wtedy było mi smutno.
Z tym myciem oczu niektórzy maja chyba obsesję. Raz znajoma rodziców chciała niby okazać zachwyt moimi oczami że takie czarne- nie umyte. Byłam dzieckiem i nie zrozumiałam jej i było mi bardzo głupio że chodzę z brudnymi oczami, myślałam że przecież mydło strasznie szczypie więc jak miałam je umyć.

Cytat:
Napisane przez martiniątko Pokaż wiadomość
U mnie w rodzinie była natomiast taka sytuacja, że starszy brat sprawiał pewne problemy wychowawcze, rodzice poświęcali mu mnóstwo uwagi,
Ja mam starszego brata który był bardzo nadpobudliwy (obecnie pewnie uznano by to za ADHD), a ja byłam bardzo grzecznym dzieckiem, tak więc rodzice nie zajmowali się mną za bardzo. Niestety rodzice często popełniają takie błędy, że nie zajmują się grzecznymi dziećmi, w taki sposób są karane za dobre zachowanie i wychodzi że lepiej być niegrzecznym.

Cytat:
Napisane przez AsiaW** Pokaż wiadomość
Ja jestem średnim dzieckiem, mam starszego brata i młodsza o 8 lat siostrę. I mam takie poczucie, że najmniej uwagi rodzice poświęcali właśnie mi,
Mam podobną sytuację tylko że młodszy brat urodził się 12 lat po mnie i faktycznie wydaje mi się że w tej sytuacji środkowe dziecko ma najgorzej. Pierwsze dziecko wprowadza sporą rewolucje w domu i angażuje mocno rodziców, drugie dziecko to już rutyna, za to trzecie po dłuższej przerwie zazwyczaj jest jak jedynak, często jeszcze dodatkowo traktowany przez starsze rodzeństwo bardziej jak dziecko niż brat czy siostra. W sumie o młodszego brata nie byłam nigdy zazdrosna, sama z chęcią się nim zajmowałam, zawsze za to byłam zazdrosna o stardzego brata.