Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wymowa słówek z hiszpańskiego ...plissss !!!!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-28, 21:42   #22
lele
Zakorzenienie

Dot.: Wymowa słówek z hiszpańskiego ...plissss !!!!

Cytat:
Napisane przez elvis89 Pokaż wiadomość
? kto cię uczył, że "v" ma cokolwiek wspólnego z "w"? albo że zaznaczenie akcentu nad samogłoską świadczy o tym, że ją przedłużamy?
Cytat:
Napisane przez elvis89 Pokaż wiadomość
może "v" hiszpanie wymawiają jak "w". zachodzę tylko w głowę, czy mój profesor i dziennikarze w telewizji mają wadę wymowy? heh pozdrawiam
widzisz. ja nie ucze sie hiszpanskiego dlugo.. ale mam rodzenstwo w hiszpanii i sama tam bylam. nasza nauczycielka wymawiala v jak b. co mnei abrdzo zdziwilo, bo bedac w madrycie slsyzalam wyraznie jak v czytaja jako w. przykladowow na lotnisku nie mowili Barsobia tylko Warsowia. i sie okazalo, ze prawda jest to, ze v czyta sie jako w. ( potwierdzone wsrod 16 hiszpanek, mojej siostry studiujacej w madrycie i teraz tam mieskzajacej na stale i kilka innych osob mieszkajacych w hiszpanii). wiem, ze keidys w skzolach uczono wymowy v jako b, ale jest to juz nie aktualne.

p.s. moim zdaniem funkcja wielocytuj i edycji postwo by sie w tym watku przydala
lele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując