2009-02-16, 10:11
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Krótkowidze łączmy się!!!;)
Cytat:
Napisane przez makini17
ale jakie masz wątpliwości i co nowego odkrył twój lekarz agatka??
czyli sądzisz że jednak należy dobierać takie szkła czy soczewki które są równe z wada?
|
Cytat:
Napisane przez Malla
Soczewki przepisuje się słabsze od mocy ok.-3D ze względu na to, że ich odległość od oczu jest mniejsza niż okularów. Mam słabsze o 0,25D, widzę świetnie i nie ma efektu pomniejszenia obrazu. Dioptrie nie oznaczają wady, tylko są miarą korekcji stosowanej przy użyciu danego materiału optycznego. Nawet między różnymi modelami soczewek kontaktowych możesz mieć inne moce, np. o 0,5D.
|
lekarz 'odkrył' ze powinnam miec sporo mocniejsze okulary i soczewki,
na takie okulary - zgadzam sie, ale soczewki??? mam metlik - z jednej strony uwazam ze powinny byc troche słabsze od wady ze wzgledu ze mam je w oku a nie 2 cm od niego, z drugiej strony tak jak pisze Malla to wszystko zalezy od soczewek - czego jestem swietnym przykładem - całe zycie nosiłam soczewki Bausch & lomb optima -8,0 i -8,5, teraz zmieniłam je na acuvue night&day -8,0 i -8,5 i od razu po ich załozeniu widziałam zdecydowanie gorzej...
lekarz zaproponował mi 2 dniowe badanie w soczewkach i na gołe oko w roznych kombinacjach z zapuszczaniem kropel, ktore rozszerzaja żrenice - koszt 200 zł , prawdopodobnie ma to ułatwic dobór mocy na oczach, mieliście takie badanie?
(ja dopiero bede na forum optometrii buszowac bo w weekendy mam wolne od komputera)
moj plan jest taki zrobic porzadne okulary i wtedy dobierac sobie soczewki na spokojnie.....
Cytat:
Napisane przez Malla
Witam, noszę okulary od 11 lat....obecnie ok. -4D i -5D plus cylinder -0,75D....
|
hmm ja tez mam cylindry i nowy lekarz powiedział ze rozne soczewki moga tez przekłamywac cylinder, tzn wzmacniac go -
p.s. jestem jedna okularnica w rodzinie , a stary lekarz zawsze twierdził ze jak przestane rosnac to i wada przestanie, wzrost zakonczyłam w podstawówce a wada na rok dwa przyhamowała, a potem od nowa zaczeła rosnac, fakt ze nie 1 dioptrie na rok, ale 0,25
|
|
|