Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Moherowe dinozaury, konserwy i dewotki-wspólne dzierganie beretów. - część II
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-04, 20:39   #2158
DariaKom
Zakorzenienie

Dot.: Moherowe dinozaury, konserwy i dewotki-wspólne dzierganie beretów. - część II

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Dziewczyny- badajcie piersi, jak nie pamiętacie, naklejcie naklejkę na lustro w łazience albo w kabinie prysznicowej. To tylko moment, a może ocalić życie. Warto zgłosić się do punktów samobadania piersi, nie wiem czy są w każdym mieście, ale zęby wypadną, to wstawi się nowe, a życia drugiego nikt nam nie da. Wiem, że mądrzę się i gadam jak babcia, ale profilaktyka raka piersi jest naprawdę bardzo, bardzo ważna. Na pewno każda z Was znała chociaż jedną kobietę, której walka się nie udała.
Raz w miesiącu- zaraz po miesiączce- namydlone w wannie, czy pod prysznicem, miejsce przy miejscu badamy piersi! Jeśli macie regularną miesiączkę i wiecie kiedy to będzie, ustawcie sobie przypomnienie w komórce, jeśli nie wiecie, naklejcie naklejkę na podpaskach, na żelu pod prysznic, na czymkolwiek- byle pamiętać i badać.
Badanie piersi jest bardzo ważne, ale samo badanie może też nie być gwarantem, rak piersi potrafi sobie znaleźć miejsce nawet pod pachą gdzie nikt specjalnie się nie spodziewa. Ja od siebie mogę powiedzieć, że ważne jest obserwowanie czy nic nie wydobywa się z sutków po delikatnym naciśnięciu (poza okresem laktacji). U mojej mamy od tego się zaczęlo ale wydawalo jej się, że zwyczajnie się poci. Zignorowala..uspokoilo się i niby bylo dobrze. Kilka lat później jak to co roku robila mammografię, nic nie wyszlo...a kilka miesięcy później miala raka piersi wielkości mandarynki, operacja byla przeprowadzona za miesiąc- a lista byla bardzo dluga (ustawiają na listę na zasadzie zaawansowania nowotworu).
Niestety mammografia niczego nie wykazala... byla źle przeprowadzona i tyle.
Wszystko skończylo się dobrze- ale bylo groźnie.
Nie można niczego lekceważyć bo potem efekty są oplakane.

Wirlandia, chyba o Imperka Ci chodzilo- ale ja też z przyjemnością Ci przywalę jak nie zaczniesz swojego zdrowia poważnie traktować!
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora